Колко дълбок може да се окаже проблемът с еврофондовете

Неуредиците с управлението на средствата от ЕС показа, че административните проблеми бързо се превръщат в политически, а това може да доведе до катастрофа

Защо? Това е въпросът, който си задават вече цяла седмица и правителството, и ръководството на оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), и общините, и журналистите, след като миналия петък стана ясно, че Брюксел прекъсва временно плащанията по програмата. Писмото за прекъсването все още не е пристигнало в София, а с него и одитният доклад, в който трябва да стане ясно какви грешки са довели до това решение.

След като България се озова за пръв път от три години насам с официално прекъсната програма обаче, изведнъж темата за еврофондовете отново избухна начело на дневния ред. Освен ОПОС се оказа, че проблеми има сериозни и в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), където за пореден път ще бъдат прехвърляни пари към общините, за да се спре (или отложи) загубването им. Печално известните медийни поръчки на Министерството на земеделието също са попаднали най-накрая под фокуса на вниманието. Третата програма, насочена към общините - "Регионално развитие" (ОПРР), засега смело твърди, че не очаква нито писма от Европейската комисия, нито кой знае какви загубени плащания.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове