Следовател по желание

Как три ключови разследвания се озоваха при правилния следовател

Главният прокурор Сотир Цацаров нареди пълна ревизия на Националната следствена служба
Главният прокурор Сотир Цацаров нареди пълна ревизия на Националната следствена служба    ©  АСЕН ТОНЕВ
Главният прокурор Сотир Цацаров нареди пълна ревизия на Националната следствена служба
Главният прокурор Сотир Цацаров нареди пълна ревизия на Националната следствена служба    ©  АСЕН ТОНЕВ

Един важен дебат остана назад покрай информационната вакханалия от последните месеци - проблемът с липсата за гаранции, че делата в съдебната система се разпределят така, че никоя от страните няма да си подбере съдия по мярка. Независима експертиза показа, че използваният в над 95% от съдилищата софтуер е компрометиран, защото позволява манипулации, които не остават следи. Проблемът беше разпознат като ключов както от Европейската комисия, така и от неправителствения сектор.

Фокусът върху темата със случайното разпределение беше насочен към съдилищата. Още от самото начало на мандата си главният прокурор Сотир Цацаров зае позицията, че неспазването от прокурорите на този принцип е дисциплинарно нарушение.

От високопоставени източници в държавното обвинение "Капитал" научи, че през пролетта на тази година висш магистрат е сезирал ЕК и главния прокурор Сотир Цацаров за това, че в Националната следствена служба (НСлС) има порочна практика за заобикаляне на този принцип. Първо се определя следовател чрез софтуера за случайно разпределение на делата, а след това към него с резолюция се определя втори разследващ магистрат, който е подбран на неясен принцип. Впоследствие вторият следовател поема активно разследването.

В сигнала си магистратът посочва няколко конкретни разследвания, по които неслучайно е бил избиран неслучаен следовател.

Три неслучайни дела

Това са разследанията срещу бившите издатели на "24 часа" и "Труд" Огнян Донев и Любомир Павлов; за проекта "Цанков камък" и делото за комуникационната свързаност на армията "Странджа 2". По трите дела за втори следовател, без да се използва системата за случайно разпределение, е бил определен Петьо Петров, тогава командирован в НСлС, а днес ръководител на столичното следствие. Освен очевидният обществен интерес покрай разследванията и зад две от разследванията се подават интереси, свързани с ДПС или групата около КТБ и банкера Цветан Василев.

Процесуалната активност на държавното обвинение и следствие срещу Огнян Донев и Любомир Павлов се случи, когато те бяха в разгара на открита война с банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски. Тогава следовател Петьо Петров наложи на Огнян Донев рекордна парична гаранция в размер на 500 хил. лв., която той трябваше да внесе в сметката на следствието в КТБ. По искане на прокуратурата бяха запорирани дяловете на Донев и Павлов във фирмите, с които контролират вестниците "Труд" и "24 часа", което оказа влияние при промяната на собствеността на пресгрупата.

Делото за хидроенергийния проект Цанков камък беше образувано през 2010 г., след като стана ясно, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лева като консултант по този и други три хидропроекта.

Третото разследване, по което Петьо Петров е определен за ad hoc следовател, е договорът между държавата и фирмата на Георги Крумов "Електрон прогрес" за изграждане на комуникационна свързаност на армията на стойност 120 млн. лв. известен като "Странджа 2".

"Странджа 2" придоби обществена популярност в друг контекст. Именно по него бяха задържани и обвинени в корупция бившият министър на отбраната Николай Цонев, съдията от Софийски градски съд (СГС) Петър Сантиров и бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов, които бяха оправдани на първа инстанция. Първоначално Петьо Петров е "закачен" на подслушване, като мотивите за това са, че е "обещал подкуп на длъжностно лице от органите на съдебната власт". В деня, в който започва подслушването на Петров, той пуска докладна до директора на НСлС Бойко Найденов, че "Николай Цонев искал да "се оправя" по воденото срещу него дело. Намекнал, че няма проблем да бъдат дадени необходимите за това пари", именно така делото вместо срещу Петров се обръща към Цонев и посредниците Тенчо Попов и Петър Сантиров. След като подава този сигнал, Петров се отвежда от разследването на "Странджа 2", защото става основен свидетел по делото за корупция, по което зам.-градският прокурор Роман Василев просна на земята Николай Цонев с думите "абсолютен престъпник".

Дупка в закона или случайности

От Софийска градска прокуратура (СГП) потвърдиха, че действително Петьо Петров е бил следовател по тези три разследвания, но не можаха да кажат как точно е бил определен по тях.

Бившият директор на НСлС Бойко Найденов коментира, че има празнота в закона, когато се отнася до избор на екип от разследващи, но в никакъв случай не може да става дума за нарушение на случайния подбор, защото цялата отговорност се носи от избран на случаен принцип следовател.

Не така обаче казва съдът по делото за подкуп срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров. От тях разбираме, че Петьо Петров е бил определен за втори следовател девет месеца след образуването на следствието за "Странджа 2". Това е станало с резолюция "без съблюдаване на установения в Закона за съдебната власт ред". Автор на резолюцията е завеждащият стопанския отдел на националното следствие – Ангел Александров, който е предложил на главния прокурор да командирова Петьо Петров. Ангел Александров никога не е крил, че е в приятелски отношения с Доган с когото се познават от времето, когато е бил следовател по ДС. Впоследствие именно партията на Доган изпрати Александров като член на ВСС.

По другите две дела - за "Цанков камък" и срещу Любомир Павлов и Огнян Донев, Петьо Петров е бил определен за втори следовател с резолюции на директора на НСлС. Въпреки че датират отпреди три години нито едно от тези разследвания не е влязло в съда, а това срещу Донев и Павлов беше прекратено от прокуратурата.

Пред "Капитал" Петьо Петров заяви, че е бил командирован от главния прокурор и че няма отношение за начина, по който е определен като втори следовател по тези дела, защото не той разпределя преписките: "Не мисля, че има нарушение." Той казва, че щом е бил назначен за ръководител на Столичната следствена служба, е разпоредил пълна проверка на случайното разпределение на делата. Казва, че когато вече носи отговорност за разпределение на делата е въвел случен принцип при избор на втори следовател.

На въпрос как ще коментира факта, че зад трите дела се прокрадват интересите на ДПС и кръга около Цветан Василев, Петров отговаря, че това са спекулации: "Няма кой да влияе за каквото и да е било. Работил съм абсолютно по закон по тези дела." На въпрос дали знае какво се случва с тези разследвания той отговаря, че не знае, но "чисто житейски" му е интересно какво се случва с тях. Видно от атестацията на следовател Петров трите дела, за които става дума, са единствените, по които той е работил, докато е бил командирован в националното следствие.

На въпрос как ще коментира факта, че има кредитна карта към банката на Цветан Василев, при все че те не маркетират официално кредитни продукти за физически лица, Петьо Петров отговаря, че тази карта го затруднява, а лихвите "не са никак малки". Между другите двама членове на кредитния клуб на КТБ сред прокурори и следователите са Ангел Александров (с ипотечен кредит) и Роман Василев (с кредитна карта). И трите дела на следователя Петров са в отдела на Ангел Александров, а делата за корупция и финансово данъчни измами (каквито са Цанков Камък, Любомир Павлов и Огнян Донев и Странджа 2) се наблюдават от специализираното звено на Роман Василев.

Как обременени с негативи магистрати получават обществено значими случаи

Големият проблем, който се вижда в този казус, е, че в Следствието и Прокуратурата, че няма механизми за носене на отговорност за системни провали по важни дела както и липсата на реални последици, когато в общественото пространство има тежки въпроси към етичността и нравствеността на конкретни прокурори и следователи. Случайното разпределение, доколкото изобщо се прилага там, е още един начин ръководителите да снемат от себе си отговорността за това, че обременени с много негативи и съмнения магистрати продължават да получават обществено значими случаи. С годините става все по-ясно, че вместо реална борба с корупцията по високите етажи и мафиотизацията има безпардонна търговия с правомощия, при която наказателното преследване се използва за всякакви политически и материални цели, нямащи нищо общо със законността. Скрити зад непрозрачността на досъдебната фаза, зад пълната липса на отчетност и отговорност, едни и същи лица получават влияние върху важните дела и това води до едни и същи резултати. Смениха се достатъчно главни прокурори, за да разберем, че без сериозна структурна реформа това статукво е непоклатимо. 

Христо Иванов, Български институт за правни инициативи
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  fifo_788 avatar :-|
  Фифо

  Това, че някакви "високопоставени източници на Капитал" са решили да топят някого за нещо, не значи, че ние непремнно трябва да им вярваме. И подобни "свързвания" и "връзки" някак си ми звуча доста нагласено преписани. Не знаех, че икономическа медия се занимава и със съдебни процеси. А колкото до Огнян Донев и Любо Пъпката - ВСИЧКи знаем, че и двамата са кандидати за кафеза и то от отдавна. Да се чудя как досега все са се отървавали.... !?

 • 2
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  До коментар [#1] от "Фифо":
  Щях да се замисля над това което казваш за източниците, но както се вижда по-долу, информацията, че Петьо Еврото (що не му казват прякора в статията само се чудя) е бил добавен точно и само по тези дела е потвърдена официално от прокуратурата, т.е. не става дума за топене а за реален проблем.

  То само като видиш комбинация Петьо Еврото (дето го направиха шеф на службата в която имаше висящи разследвания срещу него), Ангел Александров (първия и единствен магистрат на висш ръководен пост подал оставка за корупция), Роман Василев (частният прокурор на Делян Пеевски) и ти става ясно за какво иде реч.

  Тия обърнаха прокуратурата на ООД. С любезното съдействие на Сотир Цацаров.

  А за Донев и Павлов - до колкото помня прокуратурата сама прекрати делото срещу тях. Или?

 • 3
  ivan_mitev5577 avatar :-|
  ivan_mitev5577

  Много смешно ми става, когато чета, за някакви едва ли не конспирации срещу Донев и Павлов ... Нима забравихте , че те бяха сериозно разследвани от българската прокуратура ? А това, че делото им беше спряно, ме навежда на мисли, че може и те самите да го спрели с парички там , където трябва .

 • 4
  bancho_1949 avatar :-|
  bancho_1949

  Ама вие се опитвате да ми изкарате Огнян Донев, Любомир Павлов и Николай Цонев някакви жертви ли в момента? Олеле, ужас

 • 5
  bancho_1949 avatar :-|
  bancho_1949

  И като са толкова свързани, което е пълна глупост и са толлкова големи врагове на банкера, защо и трите дела изведнъж приключиха? Или бяха прекратени? И никой няма осъден? Нали ако му бяха такива врагове, щеше да има някаква осъдителна присъда? Доста бели конци, доста, много слаба и неиздържана статия. Просто трябва да влезе в редовната сводка от 3-4 статии в петък вечер , свързани с името на един човек и институцията, която ръководи. Много го рекламирате, много

 • 6
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_

  Явно има проблеми със случайното разпределение на делата или поне така се говори,че има вратички които да ги заобикалят.Явно в случая с Огнян Донев и Любомир Павлов това действа в тяхна полза,защото вместо да си получат заслуженото за начина по който измамиха Христо Грозев и немския му съдружник и си присвоиха дяловете им в Труд и 24 часа,то изобщо не се стигна до дело.

 • 7
  bancho_1949 avatar :-|
  bancho_1949

  До коментар [#6] от "simeonov_":

  Спокойничко си се измъкнаха и сега си действа на воля. единият замина да прави бизнес във Франция, другия си действа, а за капак след Нова година лекарствата поскъпват с около 10 %. Добре дошло за тях, нали? Иначе атака било имало. Те тия не можеш ги стигна , някой даже ги и жали. И доколкото си спомням имаше намесен ощетен и друг човек освен Грозев, чужд гражданин.

 • 8
  ivan.angelov22 avatar :-|
  Ламинат Латексов

  Огнян Донев и Любомир Павлов сгафиха много сериозно през 2011 година и неслучайно по-късно имаше разследване. Веднага си обраха крушите и дори Павлов се изнесе и отиде да живее в именията си край френската ривиера. А от къде има пари да си ги купи, само той си знае. Дори прокуратурата не можа да си свърши работата и да ги прати в зандана. Имаха много нарушения, но явно и солидни връзки в съдебната система. Та жертви ли се опитвате да ги изкарате, или какво?

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#8:"Ламинат Латексов"] от къде има пари да си ги купи, само той си знае. [/quote]

  Как откъде? От "Общинска" банка...За която обясняваха, как хората вече няма да има нужда да ходят на работа - банката ще прави печалби за милиони и ще им ги лЕпи на челото. А хората това и искат да чуят. Южен поток, Бургас - Александропулис, АЕЦ Белене, ББР - държавата бичи милиарди и ни заверява банковата сметка с дивидентите....

 • Free person

  Свързаността е очевадна и Росен Босев съвсем ясно го е написал в материала си.Петьо Петров,доколкото си спомням беше свързван и с получаване на подкуп в столично заведение.Нима е случаен неговият избор за втори/първи/следовател?Или просто замитане на следите,връзките му с КТБ и Делян Пеевски.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход