По наклонената плоскост

В стремежа си да се задържи на власт, правителството е готово да рискува стабилността на държавните финанси

Преди избори и по време на протести популизмът сред политиците достига критични нива. Тонът беше зададен още при ГЕРБ и продължава да ескалира при кабинета "Орешарски" - на всяка заплаха за стачка да се отговаря с отстъпка. Разликата е, че в момента правителството работи в условията на безпрецедентно обществено недоверие, а искащите неговата оставка са по улиците вече пети месец. Така в отчаяните си опити да потушат всяко ново потенциално огнище на ново недоволство управляващите започват да взимат решения, които маскират проблема само краткосрочно, докато всъщност залагат още по-сериозното му връщане след време.

Във вторник, ден преди обявеният от КНСБ национален протест за по-високи заплати и сигурност, властта изненадващо реши да предложи данъчна преференция за доходи до 340 лв. Идеята очевидно е недообмислена и изглежда като стъпка в посока премахване на един от успехите на иначе спорното управление на тройната коалиция - плоският данък. Зад този ход може да бъде видян страхът протестите да не се разраснат допълнително. Ако към моралното недоволство бъде прибавено и социално, оцеляването на сегашната власт ще стане изключително трудно, като ще пострадат сериозно и резултатите на БСП на предсрочните избори. Уплашеното и объркано правителство обаче е много податливо на изнудване от всяка по-шумна група недоволни. Премахването на пропорционалния подоходен данък, разбира се, не е добра идея, но по-лошото е, че това може да е само началото на спирала от популизъм, която да затрудни допълнително излизането на икономиката от кризата.

Нещо като нищо

Идеята, лансирана от ДПС и БСП, е хора с доходи до 340 лв. месечно да си възстановяват платения 10% данък общ доход за 2014 г. като подадат декларация през 2015. Мярката засяга между 200 и 400 хил. души (по различни оценки на управляващите) и за бюджета означава около 150 млн. лв. по-малко постъпления. Не е ясно дали сметката на управляващите включва и сивата икономика, която ще генерира данъчното изключение. Хората, които получават дори един лев повече от 340, нетно ще взимат по-малко от работещите на минимума. За да може тези с ниски доходи, които не ползват данъчното облекчение, в края на месеца нетно да взимат колкото хората, на които държавата ще им връща данъка, заплатата им трябва да е поне 378 лв. Което си е и директен стимул за тази група или да работи по-малко, или да декларира по-ниски доходи от реалните, за да може да получи данъчно облекчение. Затова, ако изобщо се въвежда необлагаем минимум, той трябва да е за всички - както за тези, които получават минимална заплата, така и за тези с по-висок доход. Друг е въпросът, че това означава държавата да се лиши от приходи за около милиард лева. А и по принцип необлагаемият минимум противоречи с философията на правопропорционалното облагане. Идеята му е то да е ниско и да третира всички лица и всички видове доходи еднакво. Колкото повече изключения има от правилото, толкова повече стимули се създават то да се заобикаля. В същото време, ако данъчната администрация хвърли усилия да проверява всеки дребен случай за укриване на данъци, ще остане по-малко ресурс за работа по сериозните нарушения. И в двата случая ще пострада бюджетът. За справка – от 2008 г., когато беше въведена единна 10% ставка за доходите на физическите лица, приходите по това перо растат постоянно въпреки кризата.

Очевидно затова и идеята на управляващите е данъчната отстъпка да се връща след подаване на декларация и едва през 2015 г., когато те дори може да не са на власт. Въпреки, че кешово тежестта се пренася за след година, най-вероятно тя ще има и отражение и през 2014 г. - по европейската методология тези пари ще се броят като дефицит в бюджета за годината, за която са обещани.

Има и още един проблем – решението за необлагаем минимум се поднася в последния момент, без анализ и при гласувани промени в данъчните закони за следващата година.

"Това предложение не е обсъждано с работодателите и не знаем в детайли какво представлява. Но чисто професионално това е слаб ход, защото поражда повече проблеми, отколкото решава. Засегнати ще са тези, които са с възнаграждение малко над минималната работна заплата", казва Огнян Донев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. От Българската стопанска камара също реагираха критично: "БСК решително възразява срещу приемане на популистки и прибързани решения, под натиска на протестите и текущата политическа ситуация, без задълбочена оценка за въздействие върху конкурентоспособността на българската икономика."

От идеята на управляващите не останаха очаровани дори тези, за които беше предназначена – КНСБ заяви, че държи необлагаемият минимум да е 400 лв. и постави още осем искания. "Това правителство може да продължи живота си дотам, докъдето изпълнява очакванията на обществото и конкретните искания на огромните части от него. Ако не ги изпълнява, очевидно ще си отиде по-бързо, отколкото е очаквало дори", заяви пред "Дарик" председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Радетелите на прогресивното облагане също реагираха остро. "Облекчението на най-ниските доходи е решение само под натиска на улицата", заяви пред "Фокус" проф. Чавдар Николов, преподавател в Югозападния университет. "Не разчитайте много на дългосрочен ефект, защото правителството си е пътник според мен. Това са неща, които ги обясняват за 2015 г., знам ли дотогава какво може да се случи", допълва той.

Верижна реакция

Премиерът Пламен Орешарски представи мярката като вид отговор на исканията за решение на проблема на т. нар. работещи бедни и подчерта, че плоският данък ще бъде запазен. В същото време натискът откъм БСП очевидно е в друга посока. "Това е първата стъпка към въвеждане на прогресивно подоходно облагане и БСП не може да бъде упреквана, че не спазва предизборните си ангажименти", обяви депутатът от левицата Корнелия Нинова.

Дори и да се неглижира политическият елемент, действията на правителството не водят към по-различен сценарий от този за отмяна на плоския данък. Например в бюджета за догодина официално са записани 263 млн. лв. за национално съфинансиране към европейските плащания за земеделски производители и животновъди и други държавни помощи за тях, което е скок с почти 10% спрямо тази година. Но под заплахи от различни форми на недоволство земеделският министър вече им обеща около 100 млн. лв. отгоре. Бюджетът на здравната каса за 2014 г. който и без това е намален с около 200 млн. лв. спрямо тазгодишния, ще се надупчи отсега, за да се финансира с него появилият се за пръв от 10 години насам дефицит. Все още не е ясно и колко пари ще трябва да се дадат на държавните компании. В БДЖ например постоянно говорят за увеличаване и на субсидията, и на капиталовите трансфери. Не е ясно как ще завърши арбитражът за "Белене", както и колко пари от бюджета трябва да отидат за плащане на проекти, които няма да получат европейско финансиране (виж повече тук). Не е ясно и докога ще бъде замразен ръстът на възрастта за пенсиониране, както и какво се случва с военните. А за тези мерки ще са нужни 43 млн. лв. догодина, които не са предвидени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. В същото време дефицитът за следващата година отново е почти на позволения по закон максимум от 2%, а и държавата няма право на много резки движения, защото ще трябва да се финансира и от дълговите пазари.

Има и още – при толкова ниско доверие дори и да иска, това правителство няма как да проведе реформи във все по-влошаващите се обществени сфери, за нуждата от които вече ни натякват всички – от Международния валутен фонд, през Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската комисия. В същото време сфери като образование и здравеопазване продължават да са хронично недофинансирани, а пенсиите – обидно ниски. Всичко това изисква пари, а те (при ниско ниво на фискалния резерв и хроничен дефицит) могат да дойдат или от данъци, или ако държавата взима все повече дълг.

"Ако всичко това продължава, управляващите – които и да са те, скоро ще са принудени не само да махнат плоския данък, ами да увеличат и корпоративния. По-лошото е, че сега се поемат множество скрити и явни ангажименти, които в един момент може да поставят под въпрос стабилността на публичните финанси", казва финансист.

Управленското безхаберие и реформаторски мързел обаче ще се платят от всички. Дори и от тези, за които се прави сегашната преференция.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


41 коментара
 • teacherphd

  По велика глупост от премахването на плоския данък е само идеята да се връща удържаният вече данък на част от работещите.

 • 2
  oserv avatar :-|
  Patilan

  По метода на опита и грешката, евентуално ще направим това което го има във повечето бели страни - необлагаем минимум за абсолютно всички.

  Тъжното е че с тази скорост, това ще стане след 10-на години, като преди това трябва да се извършат абсолютно всички икономически грешки.

  Още по-тъжното е че го прави Орешарски....
  Имено той въведе плоският данък в този си вид, и който е в ущърб най-вече на бедните. Имено той замазва една грешка с още по-голяма.

 • 3
  1con avatar :-?
  1con

  Защо години наред върлува този термин "плосък данък" във връзка с 10% (непрогресивна) данъчна ставка...

  Не че нещо, но и в най-тънкия учебник по данъчно право ясно е дефинирано, че този т. нар. "плосък данък" е всъщност "пропорционален"...

  Плосък е напр. патентния данък - все една и съща сума плащаш, независимо от това колко си припечелил :)

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  В стремежа си да се задържи на власт, правителството е готово на АБСОЛЮТНО ВСИЧКО. Съсела, Урко и Дребния онанист дадоха нов смисъл на думата "отврат".

 • 5
  nelo69 avatar :-|
  Недялко Калъчев

  Тази дивотия няма да мине (надявам се ) през парламента.А ако стане то наистина ВСИЧКИ на заплата под 380лв. ще се окажат на 340 и точка. Ама нали хоризонта на този маймунарник е до пролетта, та не им дреме.

 • 6
  nelo69 avatar :-|
  Недялко Калъчев

  Надявам се МФ чиновниците да им обяснят какво е положението.Само моля Ви да ми припомните първоизточника та тази тотална дивотия?

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "Управленското безхаберие и реформаторски мързел обаче ще се платят от всички. Дори и от тези, за които се прави сегашната преференция."

  Всъщност най-вече от последните. Когато обеднява държавата, дървото в най-голяма степен и на първо място захапват бедните. Богатия все ще намери пари за образование на децата си и здравеопазването си, но бедния полита.

 • 8
  t_ avatar :-|
  t_

  Странно. Дали някой наистина знае колко са хората с тази заплата. Преди доста време бяха въведени минимални заплати по професии и единствено най-ниско платените работни места се водят на тази заплата. И какво стана-пак на "нашия" електорат пускаме пари. Ама колко са тези хора, има ли информация.?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  След като популизмът накара депутатите, от чието име е формирано правителството да гласуват противоконституционно решение, което е в разрез и с еврочленството ни в ЕС и произведоха поредния правен абсурд, не трябва нищо вече да ни изненадва, още по-малко неща, чиито последици са изместени в бъдеще време!

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#5:"nelo69"]А ако стане то наистина ВСИЧКИ на заплата под 380лв. ще се окажат на 340 и точка.[/quote]

  Колеги ми казаха, че днес по БНТ Корнелия Нинова е плашила с милиция и глоби всички на заплата от 341 до 378 лева, които се опитат да слезнат на 340, само за да гепят бонуса. Сега намерих интервюто и наистина е имало нещо такова:

  Водеща: Последната мярка най-актуалната как ще контролирате да няма злоупотреби с облекченията за най-бедните? Няма ли по този начин, това е основната критика, да увеличите желаещите да се осигуряват на най-ниски доходи?

  Корнелия Нинова: Апелът е едно, защото тези мерки трябва да бъдат общи – на правителството и контролните органи, на работодателите и на работещите, които биха били излъгани да ги осигуряват на по-ниски доходи, а иначе има заложени контролни мерки в закона. Главна инспекция по труда е органът, който трябва да проверява трудовите договори. Има заложени много високи санкции. До 15 хиляди са санкции на работодатели, които не регистрират трудови договори или регистрират неверни доходи по трудови договори на своите работници и плащат по-ниски осигуровки. Тоест контролният орган Главна инспекция по труда трябва да си свърши работата по контрола и да налага драконовски наказания, финансови за онези работодатели, които мамят с трудови договори.

  БЕЗ КОМЕНТАР


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход