Активната група на БСП
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Активната група на БСП

Красимир Янков (вляво) беше заедно с председателя на БСП Сергей Станишев, министър Драгомир Стойнев, премиера Пламен Орешарски и евродепутатът Илияна Йотова на митинга в подкрепа на правителството  <br>

Активната група на БСП

...или кой взима решенията в партията

21076 прочитания

Красимир Янков (вляво) беше заедно с председателя на БСП Сергей Станишев, министър Драгомир Стойнев, премиера Пламен Орешарски и евродепутатът Илияна Йотова на митинга в подкрепа на правителството  <br>

© Велко Ангелов


Когато преди две седмици в документ, създаден от служител в МВР, до депутатите от БСП и премиера бяха разпространени "Опорни точки" с манипулативни и дори обидни лични коментари срещу протестиращите, вниманието се насочи към подателя, но не и към получателите им. Не е безинтересно кои са предполагаемите автори - Тодор Пройчев, парламентарен секретар на вътрешното министерство, и Теодора Петрова от правителствената пресслужба, където отиде от пресцентъра на "Позитано" 20. Но също толкова интересно е и кои са хората, на които се разчита да разпространяват позициите, и на кого партията няма доверие.

Сред получателите са премиерът Пламен Орешарски, пресаташето му Ани Димитрова (очевидно не е сред авторите на точките) и министрите, близки до и от БСП (странно защо без Кристиан Вигенин, който е член и на ръководството на партията) - Таня Андреева, Анелия Клисарова, Драгомир Стойнев и Ангел Найденов. Излиза, че колегите им от останалите квоти в правителството не се ползват от услугите на МВР за протестите. В списъка е още евродепутатът Илияна Йотова, която е член на Изпълнителното бюро, но липсват останалите депутати от левицата в Страсбург, сред които Ивайло Калфин например. Отсъстват и други хора от бюрото като Георги Пирински, Евгений Узунов, може би защото не се очаква те да бъдат питани и да се изказват по темата. Затова пък вътре е зам.-министърът на земеделието и председател на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев, както и областният управител на София Росен Малинов. За сведение са изпратени и на пресцентъра на "Позитано" 20 и работещите в т.нар. парламентарно направление в централата. Големите отсъстващи са трима депутати - Тодор Радулов от Благоевград, Минчо Минчев, председател на "Нова зора", и... Георги Кадиев. Пред "Капитал" Радулов и Минчев казаха, че не се чувстват пренебрегнати, а най-вероятно става дума за технически пропуск. Кадиев намира за странно, че не е получил мейла, едва ли при него става дума за някакъв пропуск в технологиите. Според него обаче по-важното е, че е абсурдно министерства да пишат опорни точки на депутати, без това да им е обявено. "Ние не сме на повикване", коментира Кадиев и казва, че е "недопустимо да се правят инсинуации кой е наред с главата и кой не".

Това не са първите опорни точки, които стигат до медиите. Преди време по погрешка бяха пратени и напътствия как да се говори в защита на отмяна на забраната за пушене на публични места. С посланията обикновено се занимава политологът, депутат и началник на кабинета на Сергей Станишев Татяна Буруджиева, подпомагана от колегата й Валери Жаблянов (който е съпредседател в неправителствената организация фондация "Обединено общество" с брата на Моника Станишева Методи Янов). Буруджиева влиза в най-тесния кръг от съмишленици на председателя, които взимат по-важните решения или пък ги налагат на партийните структури. Останалите имена са на депутата от Варна и организационен секретар на БСП Красимир Янков и на Асен Димитров, член на Националния съвет и на постоянно действащия предизборен център на партията. Двамата са нещо като комисарите на Станишев из страната. Картината няма да е пълна без присъствието на съпругата на бившия премиер - собственичката на PR агенцията "Актив груп" Моника Станишева, но доколкото нейното влияние е през семейството, не е облечено в партийни или други постове.

Всички те с малки изключения не са част от легитимно избраните партийни органи. Половината членове на Изпълнителното бюро на БСП пък не са и народни представители. Това заедно с други факти кара много хора от левицата да се чувстват доста неуютно в собствената си партийна къща - вместо да внася предвидимост, организация и прозрачност в управлението, каквито политически качества претендира да има 120-годишната партия, БСП потъва все повече в непрозрачна мъгла. Като екран, който постепено потъмнява, преди съвсем да изгасне.

Новата версия на три-пет-осем

"Правителството на Пламен Орешарски е в съотношение като тройната коалиция при Сергей Станишев - три, пет, осем. Само че този път БСП има трима министри, ДПС пет, а Моника - осем". Така депутат от левицата коментира начина, по който е подреден кабинетът. Представителите на съпругата на Станишев са бившите кадри на НДСВ според него, сред които например вицепремиерът Зинаида Златанова, както и началникът на кабинета на Орешарски Мария Девизиева. През 2007 г. "Актив груп" работи с царската формация за евроизборите, заради което дори печели награда за най-добър PR на политическа партия. Според членове на Изпълнителното бюро Моника не се обаждала с нареждания по телефона, а само помагала при нужда с контактите с медиите. Основно с БНТ и bTV. Освен това на нея се приписва идеята например за извинението на Станишев за възродителния процес, който той направи "спонтанно" (по думите му) пред общия митинг с ДПС миналата събота от името на БСП. Една от версиите за този ход е, че той е опит на Станишев да изчисти личния си авторитет като председател на партия наследник на БКП заради кариерата, която търси в Европейската комисия догодина.

Госпожа Станишева отклони въпросите на "Капитал" за това как се взимат решенията в БСП към съпруга си. "Едва ли има друга партия в Европа, в която решенията да се взимат единствено от легитимните органи", коментира Антон Кутев от ръководството на БСП. В противовес на тази теза е фактът, че близо два месеца не беше свиквано заседание на Националния съвет на партията, след като протестите срещу правителството от спонтанни станаха хронични. Макар и малцинство в състава му, вътрешната опозиция в лицето на Георги Първанов, Татяна Дончева и Румен Петков не спестяват въпросите от типа кой определи състава на кабинета, как са разпределени квотите в него, защо е сменен началникът на ВиК в Стара Загора, кой общува с ДПС и на какво ниво, и др. Отговори не получават. От близо три месеца БСП няма сайт, след като предишният беше атакуван от хакери. Според Кутев новата му версия е одобрена от "Позитано" 20 преди месец, но все още не е качена. Разредиха се и уж редовните пресконференции на ръководството на партията, което иначе в предизборната кампания под етикета "извънредна пресконференция" по неясна тема принуждаваха ресорните репортери да тичат към централата буквално всеки ден от седмицата.

Кой пресява партийните кадри

Народните представители Красимир Янков и Валери Жаблянов правят забележима кариера за парламентаристи първи мандат. Янков, който влезе от листата във Варна, водена от Пламен Орешарски, се явява и нещо като нещатен негов съветник. По време на двучасовия митинг миналата събота той почти не се отдели от дясното рамо на премиера. Той оглави и подкомисията за контрол на работата на ДКЕВР, въпреки че мястото било предназначено за бившия зам.-министър на енергетиката от тройната коалиция и сегашен "говорител" по темата на БСП Явор Куюмджиев. Янков има опит в енергийните дела, доколкото по времето на правителството на Сергей Станишев оглавяваше кабинета на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и беше в борда на АЕЦ "Козлодуй" от 2008 до 2009 г. Тогава изпълнителен директор на централата беше Иван Генов, който се върна на тази позиция и в сегашната управленска конфигурация. Петър Димитров сега пък е в управителния съвет на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", назначен от министъра на икономиката. Политическата кариера на Янков в БСП започва през 2006 г., когато след бурно партийно израстване става председател на Българската социалистическа младеж във Варна. Преди това е бил търговски директор на държавното тогава летище в града. Публично срещу работата му там е заставал покойния вече собственик на хотели и оръжеен търговец Младен Мутафчийски, който го обвиняваше в злоупотреби с безмитните магазини. Като член на централното ръководство на БСП пък Красимир Янков предизвика няколко конфликти със структурите по места - през 2011 г. дори организацията в Стара Загора изпрати писмо в централата и поиска той да не отговаря за региона. Подобни недоволства имаше и в Бургас, и в Сливен. В бюрото в София Янков от време на време инкасира по-остри забележки от страна на зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов, който също отговаря за партийните организации, както и от другия заместник на Станишев Георги Пирински. 

Депутатът освен всичко друго е и част от петчленката на "Позитано" 20, която пресява кадрите, постъпващи по партийна линия. Тя се оглавява от бившия народен представител Бойко Великов и освен Янков в нея влизат Станишев, Дъбов и Евгений Узунов. Въпреки спекулациите, че за кратко Красимир Янков е изпаднал в немилост, защото заедно с Асен Димитров са направили гаф с осчетоводяването на предизборната кампания в Стара Загора през 2011 г., в последните десетина дни той дори успя да се види и снима с номинирания за председател на ЕК от ПЕС и близък приятел на Сергей Станишев по европейска линия Мартин Шулц. За съмненията, че е дясната ръка на Моника Станишева в партията, пък той заяви пред "Капитал", че я е виждал само два пъти, и то на публични места.

Третият герой - Валери Жаблянов, за малко не оглави ключовата временна комисия, която трябва да разследва случая "Мишо Бирата" и която най-вероятно ще бъде използвана за удар по Бойко Борисов, но и срещу Георги Първанов, създадена тази седмица. Тя трябваше да се председателства от Христо Бисеров, но след внезапното му оттегляне от политиката дори формирането й се забави. В средите на БСП се знаеше до последно, че в новата ситуация председател ще е Жаблянов, но в последния момент уговорката с ДПС се е променила. От движението обещали на социалистите да оглавят следващата анкетна комисия - за резерва на здравната каса. 

Къде са бившите съветници

Със сигурност обаче Асен Димитров е в немилост, твърдят депутати от БСП. Партийната му позиция дори и формално не му позволява да се меси в решенията на местните структури, което той се опитал да прави. През него са минали най-вероятно и разплащанията с някои регионални медии за местните избори преди две години. Димитров имаше рекламна агенция, която в края на 90-те изработваше всички рекламни материали, билети и т.н. на Българския футболен съюз. Според търговския регистър и в момента той е собственик на подобна компания. Освен това Димитров беше представител на "ВАИ холдинг" (наследника на ВИС-2) в управата на няколко отбора като "Левски" (Кюстендил), "Велбъжд", индиректно "Локомотив" (Пловдив). След убийството на Георги Илиев през 2005 г. се пренасочи към организиране на свободни боеве, докато не се появи като член на предизборния център на БСП. Последният му гаф е свързан с погрешен анализ, който направили в центъра за изборите в Стара Загора през май 2013 г. На "Позитано" 20 били убедени, че листата на ГЕРБ в града ще се оглави от бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, и хвърлили много средства за подготовка на кампанията там, като дори определили Станишев за водач на червената листа. ГЕРБ обаче предпочетоха Лиляна Павлова. 

За разлика от Димитров, който е във фризера за момента, бившият съветник на Станишев от времето на тройната коалиция Росен Карадимов сам се е дистанцирал от преките контакти с председателя на БСП.  Оттеглянето по думите му е постепенно от 2010 г. насам. Въпреки това преди две седмици той оглави областната структура на партията в Добрич, но заяви пред събранието, че няма намерение да се кандидатира повече за депутат. Спекулациите покрай Карадимов са, че този път участва през кадри в правителството, като се споменава дори името на финансовия министър Петър Чобанов, който за кратко беше изпълнителен директор на неправителствената му организация. Пред "Капитал" Карадимов категорично отрече както за Чобанов, така и за зам.-директора на Агенция "Митници" Николай Попов, когото познава, но не е лансирал. По неофициална информация на вестника е възможно скоро Попов да се раздели с поста.  

Двама души, които бяха в политическия кабинет на Станишев като премиер, а после в централата на "Позитано" 20 са отново в политическия кабинет на министър-председателя - Ивайло Данаилов и Боян Чуков. Станишев обаче няма нужда от тяхното посредничество, за да си общува с Орешарски или пък да влияе върху някои решения. По неофициална информация например той стои в дъното на уволнението на бившия директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

"Смятам, че постигнах много за България и нямам основание да се притеснявам от никоя стенограма, от никой Министерски съвет. Аз съм казвал, че много съжалявам, че не водихме стенограми на заседанията и на политическия съвет на коалицията, защото щеше да бъде ясно, че там се водят политически дискусии, спорове, понякога ожесточени." Жалко, че Сергей Станишев не може или поне не е повторил нито веднъж тази своя позиция от 2010 г. за нерегламентирания, но реално управляващ страната от 2005 г. до 2009 г. политически съвет на тройната коалиция, в който освен него и близки съветници от БСП бяха Симеон Сакскобургготски като лидер на НДСВ и съветници, както и Ахмед Доган, тогава председател на ДПС. Днес не само че няма такъв съвет, още по-малко стенограми, но дори вече няма и яснота за решенията в самата БСП.

Когато преди две седмици в документ, създаден от служител в МВР, до депутатите от БСП и премиера бяха разпространени "Опорни точки" с манипулативни и дори обидни лични коментари срещу протестиращите, вниманието се насочи към подателя, но не и към получателите им. Не е безинтересно кои са предполагаемите автори - Тодор Пройчев, парламентарен секретар на вътрешното министерство, и Теодора Петрова от правителствената пресслужба, където отиде от пресцентъра на "Позитано" 20. Но също толкова интересно е и кои са хората, на които се разчита да разпространяват позициите, и на кого партията няма доверие.

Сред получателите са премиерът Пламен Орешарски, пресаташето му Ани Димитрова (очевидно не е сред авторите на точките) и министрите, близки до и от БСП (странно защо без Кристиан Вигенин, който е член и на ръководството на партията) - Таня Андреева, Анелия Клисарова, Драгомир Стойнев и Ангел Найденов. Излиза, че колегите им от останалите квоти в правителството не се ползват от услугите на МВР за протестите. В списъка е още евродепутатът Илияна Йотова, която е член на Изпълнителното бюро, но липсват останалите депутати от левицата в Страсбург, сред които Ивайло Калфин например. Отсъстват и други хора от бюрото като Георги Пирински, Евгений Узунов, може би защото не се очаква те да бъдат питани и да се изказват по темата. Затова пък вътре е зам.-министърът на земеделието и председател на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев, както и областният управител на София Росен Малинов. За сведение са изпратени и на пресцентъра на "Позитано" 20 и работещите в т.нар. парламентарно направление в централата. Големите отсъстващи са трима депутати - Тодор Радулов от Благоевград, Минчо Минчев, председател на "Нова зора", и... Георги Кадиев. Пред "Капитал" Радулов и Минчев казаха, че не се чувстват пренебрегнати, а най-вероятно става дума за технически пропуск. Кадиев намира за странно, че не е получил мейла, едва ли при него става дума за някакъв пропуск в технологиите. Според него обаче по-важното е, че е абсурдно министерства да пишат опорни точки на депутати, без това да им е обявено. "Ние не сме на повикване", коментира Кадиев и казва, че е "недопустимо да се правят инсинуации кой е наред с главата и кой не".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

100 коментара
 • 1
  mich avatar :-|
  mich
  • -10
  • +135

  Каква пародия на държава сме :( Поне един Пиночет да се беше пръкнал за да разчисти....

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Ми не е в списъка на получателите, вероятно защото е сред авторите на подлите лъжи. Няма логика да пишеш нещо и да си го пращаш.

 • 3
  val71 avatar :-|
  val71

  Днешната БСП офциално признала се за наследник на БКП с това което прави започва да прилича на ОПГ - организирана престъпна група.
  Големият им проблем е, че не осъзнават, че колкото и да се инатят в момента да сдадат властта, това все някога ще се случи, а след като се случи БСП няма да помирише повече участие в държавното управление за мнооооооооооого дълги години, а може да им се наложи и да преживеят катарзиса от поправяне на грешката да не се обяви БКП извън закона тогава когато му беше времето, а да се компансира миналата грешка сега като се забрани БСП като много качествен правопремник на БКП и нейните тоталитарни, репресивни и недемократични политики. И всичко това заради европейската кариера на сегашния им председател.
  Ех, комунисти, комунисти, пардон социалисти - защо се давате в жертва на едно кариеристче и още по-кариерната му съпруга. Мъка, мъка............

 • 4
  zdra4 avatar :-P
  zdra4

  Най-интересният въпрос е," Тодор Пройчев, парламентарен секретар на вътрешното министерство, и Теодора Петрова от правителствената пресслужба," държавни служители ли са? И ако да, кога Олигархски ще приложи заявените от самия него мерки срещу политизираните държавни служители към тях?

 • 5
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#0:"К-л"]...или кой взима решенията в партията[/quote]Доган и Местан. А Сер-Гей им целува долната част на гърба, за да остане на власт.

 • 6
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  Не съм от никоя ПП, но това което БСП правят си е политческо самоубийство. И да изкарат още някоя и друга година-всички тия стачкуващи и подкрепящи стачуващите - следващите избори когато и да са, ще гласуват - и тогава ще паднат 2 пъти резултата им на БСП и ДПС /това не значи, че на ГЕРБ резултата ще се вдигне-не - нови играчи ще влезнат!/

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  На изборите връчихме на лудия (даже на двама луди) по една заредена картечница, сега ни остава само да гледаме с ужас кога ще следва откос, за да залягаме навреме....

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Най-добре за България и най-бързо решение за предотвратяване на катастрофата и излизане на кризата е забрана на БСП и ДПС като незаконни и престъпни организации. Доказателства и аргументи за това - безброй! Другото е мъка за всички - и за страната, и за българите, но и за тези, които се опъват като магаре на мост сега и са уплашени до смърт да не бъдат изправени пред съда да отговарят за престъпленията и предателствата си.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Току що прочетох следната статия:


  Психиатър прегледа Ахмед Доган

  Експертизата на специалиста по депресии доц. Игнат Петров вече е в съда

  Публикувано: 22 ноем. 2013, 21:42 | Обновено: 22 ноем. 2013, 21:42


  София, България


  Психиатърът до. Игнат Петров е посетил лично почетния председател на ДПС Ахмет Доган, за да го прегледа. Той е назначен за вещо лице по делото срещу Октай Енимехмедов, който насочи пистолет в главата на Сокола през януари по време на конференцията на партията. Там беше и последната публична изява на Доган от 10 месеца насам. Почетният лидер на ДПС не се явява и като свидетел по делото срещу Октай. "Да, прегледах състоянието на Ахмед Доган. Потиснат е. Не мога да разкривам повече подробности. Предал съм експертизата в съда", казва пред "24 часа" доц. Петров. Той е светило в областта на геронтопсихиатрията и депресивните състояния.

  Досега Доган не се е явявал в съда, защото през октомври е представил болничен лист, издаден от психиатъра д-р Ева Стефанова към МБАЛ "Лозенец". Помоли да бъде заличен като частен обвинител. Не желае да дава и свидетелски показания по здравословни причини, но магистратите отказват да уважат това искане.

  На последното заседание те назначават психиатрична експертиза на Ахмед Доган, за да се прецени дали той може да се яви и да бъде разпитан.

  "От болница "Лозенец" са дали моето име като специалист по депресиите. Повика ме и проф. Спасов, шеф на лечебното заведение", обяснява доц. Игнат Петров как е избран да извърши експертизата на ВИП свидетеля.

  Освен личен преглед съдът му е поставил задача да проучи документацията в болница "Лозенец", където е диагностицирано заболяването на Доган. Оказва се, че той още страда, но доц. Петров не посочва причината за депресията му.

  Експертизата на доц. Петров за здравословното състояние на Доган вече е в съда. В понеделник е поредното засдедание по делото срещу Енимехмедов. Обвиняемият за пране на пари Христо Бисеров също е свидетел, но още не е разпитван. От депутатите на ДПС показания са дали Лютви Местан, Рамадан Аталай и Мустафа Карадайъ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK