Още една ядрена грешка за милиарди (обновена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Още една ядрена грешка за милиарди (обновена)

Решението звучи в стил - дадохме на руснаците "Южен поток", нека сега да дадем нещо и на американците

Още една ядрена грешка за милиарди (обновена)

Правителството се опитва да си купи американска любов, като даде без конкурс 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" на Westinghouse

19769 прочитания

Решението звучи в стил - дадохме на руснаците "Южен поток", нека сега да дадем нещо и на американците

© Oleg Popov


България отново е на път да повтори грешки от миналото и да започне изграждане на поредната ядрена централа без конкурс и нормална процедура, без да е осигурено финансиране и без да има ясна нужда от нова толкова голяма мощност.

От САЩ министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че ще препоръча Министерският съвет да вземе решение за изграждане на нова ядрена мощност – 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", а Българският енергиен холдинг (БЕХ) да започне преговори с американската Westinghouse ("Уестингхаус"). Това беше очаквана новина, тъй като беше подготвена още от правителството на ГЕРБ, но поне имаше надежда, че кабинетът, поучен от минали грешки, все пак ще обяви конкурс за избор на технология и изпълнител. На всичкото отгоре решението на Народното събрание от 27 януари тази година след ядрения референдум препоръчва да се проведе "открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение 3+ на площадка "Козлодуй". А и планът уж беше почти платеният първи реактор за Белене да бъде използван в Козлодуй.

Стойнев даде и специална пресконференция след завръщането си от САЩ, на която обясни, че държавата ще предостави гаранция на БЕХ за проекта, който е на неясна стойност. Той обясни, че конкурс не е нужен, защото "AP- 1000 е технология от ново поколение и по-сигурна от нея няма в света". Мнение, с което Areva или Hitachi например едва ли биха се съгласили.

Бързането е очевидно политически мотивирано

В АЕЦ "Козлодуй" все още няма лицензирана площадка, което ще отнеме доста време, новата централа все още не е съгласувана с Европейската комисия (която трябва да даде мнение, което не е обвързващо), а процедурата по ОВОС все още тече. Не е ясно дали има и социално-икономически анализ, както и на количествата и управлението на радиоактивните отпадъци и отработено ядрено гориво, които ще се генерират, все изисквания на закона за безопасно използване на ядрената енергия, за да може да се стартира процедура по същество. Вероятно в нечия глава се е въртяла гениалната геостратегическа мисъл - дадохме на руснаците "Южен поток", нека сега да дадем нещо и на американците. Решението е в най-лошите традиции на големите енергийни проекти у нас. Дори в някои отношения процедурата за АЕЦ "Белене" беше по-добре подготвена.

Westinghouse беше избрана да направи технико-икономическо проучване за възможността за изграждане на нова мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" още миналата годината. Изборът беше странен, тъй като производител на ядрено оборудване не е точно компанията, която се наема за избор на площадка. Както се оказа, Westinghouse "безплатно" са предоставили и параметрите на тяхната технология на българската страна. Да представят свои технико-икономичекси проучвания трябваше да бъдат поканени и другите производители, но това не бе направено. При АЕЦ "Белене" поне формално се избираше между "Атомстройекспорт" и "Шкода".

Без анализ и консултанти

На второ място, правителството все още няма публичен анализ за необходимостта от нова мощност освен спорадичните подхвърляния за закриването на ТЕЦ-ове. През 2005 г. поне имаше такива проучвания, макар и изключително погрешни, както се оказа по-късно. В момента Електросистемният енергиен оператор крие прогнозите си вече няколко години явно за да не се окаже, че може да се мине и без нова мощност.

Българската страна все още не е избрала консултант – технически, финансов и особено юридически. А както знаем вече от опит, особено в последните два аспекта качеството на проектните документи в България не се отличава особено от някоя бедна африканска държава. Явно се разчита, че американската страна няма да подведе България, което, разбира се, е грешно. Сделката с 3С (по-късно закупена от AES) през 1999 г. следваше подобен модел – международен търг с иницииращ партньор, при който беше елиминирана конкуренцията и сега цялата енергийна система и потребителите усещат тежестта на това погрешно решение в лицето на модерната ТЕЦ "AES Гълъбово". Засега Стойнев не дава детайли, като единствено спомена, че до шест месеца ще бъде готов финансовият модел на проекта. Стана ясно, че той ще се изготвя от АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности", което не е факт, който вдъхва увереност в данъкоплатците. Заобиколи и въпроса колко ще струва с репликата: "Аз се надявам, че ние ще имаме най-евтин реактор от това поколение." Макар да няма как да се прави сравнение, само за информация разходите по изграждащ се в момента проект в САЩ с два реактора от този тип са 14 млрд. долара. Поемането на проекта от БЕХ автоматично означава нови милиардни разходи за дълг на държавния холдинг. И това точно в момент, когато НЕК е свръхзадлъжнял, а холдингът току-що емитира облигации за 500 млн. евро и се договори за заем от "Газпром" от 620 млн. евро. В същото време НЕК е във фактически фалит, тъй като не може да обслужва задълженията, а АЕЦ "Козлодуй" няма пари да задели за модернизационната си програма. На всичкото отгоре арбитражът за АЕЦ "Белене" все още тече и идеите в БСП за решаването на проблемите там граничат с лунатизма - площадката щяла да бъде продадена на частен инвеститор, който да се разплати с руснаците. И който явно ще изгражда и "Белене".

Така след като преди три седмици правителството взе спорното решение за влизане в проекта "Южен поток" при много съмнителни параметри на сделката (висока цена, липса на гаранции за плащане на транзита и предопределени фирми, които да изграждат газопровода), сега взима поредното скъпо и неоправдано енергийно решение. Потвърждава се печалната истина, че когато става дума за енергетиката (а и не само), БСП излиза скъпо на България. Много скъпо.

 

General Electric с интерес към нови блокове в ТЕЦ "Марица-изток 2"

Американската корпорация General Electric e проявила интерес към изграждането на нови два блока на площадката на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", каза в неделя по БНР икономическият министър Драгомир Стойнев. По време на посещението си в САЩ той е разговарял с представители на компанията и сега се очаква да започнат преговори за уточняване на конкретните параметри. Не стана ясно дали все пак формално ще бъде открит конкурс за изпълнител на проекта за блокове 9 и 10 и каква би била прогнозната стойност на такава поръчка. Не е ясно и кой ще бъде инвеститорът, тъй като американската компания все пак е основно доставчик на оборудване. По думите на Стойнев новите мощности са важни, защото кабинетът иска да развива производството на ток от въглища. Заради екоограничения държавата планира да спре 1770 мегавата въглищни централи. Идеята за новите блокове не е нова, тя циркулира още от последните дни на тройната коалиция и явно моторът зад нея отново се опитва да я рестартира. През септември 2012 г. като дъщерно дружество на "ТЕЦ Марица-изток 2" беше регистрирана проектната компания "ТЕЦ Марица-изток 2 (9 и 10)". Според примерен бизнес план от 2011 г. изграждането на два нови блока от по 250 мегавата ще струва около 750 млн. лева (около 950 млн. лв. с финансовите разходи). Пред БНР Стойнев съобщи още, че по проекта за газопровода "Южен поток" General Electric и британската Rolls-Royce искат да доставят компресорни станции. От обяснението му не се разбра дали и по какъв начин те ще се включат в повторната процедура за изпълнител на газопровода, която се очаква да бъде обявена от "Южен поток България" АД в близките дни.
"Атака" се опитва да раздвижи АЕЦ "Белене"

Депутатите от "Атака" са внесли в парламента предложение за отмяна на решението от март 2012 г., с което се прекратява изграждането на АЕЦ "Белене". Според партията на Волен Сидеров със спирането на строежа на централата Народното събрание е сгрешило и затова въпросът трябва да бъде генерално преразгледан. Проектът беше замразен от ГЕРБ с аргумента, че той вече не е изгоден, а държавата няма пари да го продължи без стратегически инвеститор, който така и не беше привлечен. Още две предложения са отправени от националистите. Едното е парламентът да задължи правителството да възстанови работата на спрения металургичен комбинат "Кремиковци", а другото касае електроразпределителните предприятия, в които според "Атака" държавата трябва да придобие преобладаващо участие.

България отново е на път да повтори грешки от миналото и да започне изграждане на поредната ядрена централа без конкурс и нормална процедура, без да е осигурено финансиране и без да има ясна нужда от нова толкова голяма мощност.

От САЩ министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че ще препоръча Министерският съвет да вземе решение за изграждане на нова ядрена мощност – 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", а Българският енергиен холдинг (БЕХ) да започне преговори с американската Westinghouse ("Уестингхаус"). Това беше очаквана новина, тъй като беше подготвена още от правителството на ГЕРБ, но поне имаше надежда, че кабинетът, поучен от минали грешки, все пак ще обяви конкурс за избор на технология и изпълнител. На всичкото отгоре решението на Народното събрание от 27 януари тази година след ядрения референдум препоръчва да се проведе "открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение 3+ на площадка "Козлодуй". А и планът уж беше почти платеният първи реактор за Белене да бъде използван в Козлодуй.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

59 коментара
 • trans_penem
  • -12
  • +212

  #ОСТАВКА ВЕДНАГА !!!!!

 • 2
  trans_penem avatar :-|
  trans_penem

  А само като се сетя че съм бил на една ръка разстояние до този бурсук драго и как се сдържах да не го ..... направо не знам .... #ОСТАВКА

 • 3
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Уестингхаус" беше избрана да направи технико-икономическо проучване за възможността за изграждане на нова мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" още миналата годината."

  Нема как за подизпълнител да не нацъфти г-н Манчев.
  Този тип далавери са за доста затворен кръг тарикати - Бобоизбрани!

 • 4
  leon555 avatar :-|
  leon555
  • -13
  • +135

  Сега, другарки и другари, да си кажем истината - Америка е по-малкото зло от Русия. И все пак се проявява един болезнен синдром в българската външна и всякаква друга политика въобще. Това е люшкането между двете крайности. Днеска се кълнем в любов на едните и плюем другите (без значение кои именно). Утре се случва нещо и местата се разменят. В резултат на което нито едните, нито другите ни приемат на сериозно.

 • 5
  hitrata_svraka avatar :-(
  Хит®ата Св®ака ;)
  • -22
  • +160

  Какво търси държавата в икономиката и енергетиката??? Вън!

  Приватизация на АЕЦ "Козлодуй" и либерализация на енергийния пазар! И никакви държавни гаранции за ничий бизнес! И никакво спасяване на фалирали банкери с пари на данъкоплатците!

  Крадливите БСП и ДПС знаят, че няма да се задържат и 1 година на власт. Затова теглят милиарди заеми и харчат като за последно, за да има достатъчно комисионни.

 • 6
  lizzard avatar :-|
  лизард

  Оставка, неудачници!

 • 7
  tanas avatar :-?
  Танас

  Бавно и методично закопават България със заеми и ненужни нереализуеми проекти. До сега са направени ВЕЙ - ки и перки за над един 1000 мв. реактор.

 • 8
  convince avatar :-|
  convince

  Ами политиците навсякъде са ниско компетентни, защото не разбират от нищо.

  Всичко трябва да е на някой, а държавата само да контролира и да държи съдебната система в изправност.

  Иначе лошо ни се пише!

 • 9
  convince avatar :-|
  convince

  НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ партийни апаратчици унищожиха държавата и нейната икономика с лобизма си, алчната си ненаситност и първичните си инстинкти наследени от низходящите си комуно ментори.

  Конструкцията на управление на държавата трябва незабавно да се промени.

  ОСТАВКА и КОНСТИТУЦИОННИ ПРОМЕНИ!

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не ги разбирате хейтърите по долу! Строеж и експлоатация на АЕЦ не като да "въртиш" кебабчийница на панаира в Узунджово!!!
  Така че по кротко.... сега ще имаме още едно виждане дали и за колко може да се построи и експлоатира една АЕЦ.....
  Загебихме много време заради зелените еуглени от 1990-92 ама това е!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK