Две отрови за пазара на лекарства
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Две отрови за пазара на лекарства

Ако се приеме текстът за частично платените лекарства, медикаментите ще поскъпнат

Две отрови за пазара на лекарства

Касата иска от аптеките лимит на обслужените рецепти и част от отстъпките им от доставчиците

Десислава Николова
8506 прочитания

Ако се приеме текстът за частично платените лекарства, медикаментите ще поскъпнат

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Здравната каса засега не прилага нито един от моделите на директно договаряне с производителите, познати в ЕС.
Войната между фармацевтите и през тази, и през миналата година е за частично платените лекарства, от които може да се формира печалба.

 След като в края на миналата година здравната каса не успя да наложи два непазарни текста в типовия договор с аптеките, сега тя опитва отново да ги прокара. Първият гласи, че една рецепта се обработва за не по-малко от шест минути, т.е. аптеката ще има лимит на клиентите. Вторият - че отстъпката в лекарство, получена от дистрибутора или производителя, трябва да се дели между пациента и касата, което би оскъпило лекарството за пациента. Така на практика цените по здравна каса на частично платените медикаменти се фиксират и унищожават конкуренцията между аптеките.

Двата текста отпаднаха преди година, защото бяха непазарни и в полза на част от фармацевтичното съсловие. Сега обаче експертите на здравната каса предлагат абсолютно същите правила в проектодоговора с аптеките за следващата година. Разликата е, че обработката на рецепта сега се предвижда да става за 8, а не за 6 минути. Предстои обсъждането на предложенията с всички засегнати страни по веригата.

Как се договаря здравната каса

Механизмът на плащане на медикаменти от здравната каса е сложен и пациентите не разбират защо въпреки афишираните усилия на държавата за по-ниски цени те плащат повече. Причината е, че България е страната в ЕС с най-голям процент доплащане за лекарства – средно здравната каса поема около 1/3 от необходимите лекарства с рецепта, а останалото пациентите доплащат сами.

Накратко пътят е следният: здравната каса се договаря с производителите и аптеките да поддържат в наличност определено количество медикаменти. Тези лекарства обаче са тяхна собственост, а не на здравната каса. Касата има ангажимент да плати на аптеките 45 дни след продажбата, а те да върнат обратно парите за продадените лекарства по веригата дистрибутор-производител.

Договорките обаче не са по Закона за обществените поръчки, защото чрез него касата би станала собственик на огромно количество лекарства, а тя е финансираща институция, не търговец. Така вместо касата за цената се договаря държавата – специален държавен съвет следи цената на ниво производител да е най-ниската в ЕС и определя какъв процент от стойността на лекарството ще плати касата (25%, 50%, 75% или 100%).

Въпреки че има ясна база данни за потреблението на всяко лекарство, касата засега не прилага нито един от моделите на директно договаряне с производителите, познати в ЕС, които да й позволят да поиска по-ниска цена за голямото количество, което плаща. В момента тя може да преговаря за допълнителни отстъпки с производителите само на доброволен принцип: ако те могат и искат да предоставят отстъпка, при положение че са декларирали най-ниската цена в ЕС. Тази отстъпка обаче е търговска тайна и нещо като дарение. Причината е, че ако е публично известна, цената трябва да стане задължителна и в останалите европейски държави, които също сравняват цените си с България като член на ЕС. Рискът е производителят да компрометира западните си пазари, където стойността на същото лекарство е много по-висока, а договорите със здравните фондове са за стотици милиони евро само за един продукт. Точно този натиск върху цените бе причина през последните години между 200 и 400 лекарства да спрат да се продават в България.

Договорите с аптеките

Здравната каса се договаря с общо 2000 от 4000 действащи аптеки в България (останалите не искат да работят с нея). Институцията плаща напълно или частично около 1300 вида медикаменти, но само половината аптеки работят с пълната номенклатура продукти, плащани от касата. Причината е, че те не печелят от 100% платените медикаменти, защото получават твърда сума от 2 лв. за обработката на рецептата, но в същото време трябва да предплатят медикамента и да го имат в наличност.

Войната между фармацевтите и през тази, и през миналата година е за частично платените лекарства. Всички 2000 аптеки работят с тях, тъй като там може да се формира печалба. При този механизъм здравната каса плаща твърда сума на всички аптеки, а аптеката сама решава колко ще доплати пациентът. Ако аптеката има много клиенти и големи обороти, тя получава допълнителни отстъпки от дистрибуторите (производителите). Така например, ако здравната каса плаща за едно лекарство 5 лв., а то струва 10, пациентът може да доплати 5, 4 или 3 лв. в зависимост от аптеката.

Освен това съществуват и програми на производителите за частично платените лекарства. Например – лекарство за трансплантирани струва 1000 лв., но касата плаща 75% от него. Пациентите не могат да доплатят 250 лв. и производителите ги покриват вместо тях.

Тук е спорът между фармацевтите. Съсловната им организация (обединяваща собствениците на единични аптеки) смята, че трябва да има фиксирани цени и медикаментите да струват еднакво навсякъде. Във веригите аптеки пък смятат, че пациентите трябва да получат възможно най-добрата цена, защото това е пазар като всички други.

Проблемът обаче е, че в случая здравната каса, която не прилага други механизми да се договори с производителите, ползва аптеките като буфер, за да намали още цените на производителите. Това на практика е невъзможно, защото в случая единственото, което може да намалее, са надценките на търговците на едро и дребно, и то по тяхна собствена преценка.

Какъв би бил ефектът

Ако текстът за времето за обработка на рецептите е влязъл в сила и пациент попадне в аптеката в момент, в който тя е изчерпала лимита си за обслужване по минути, той трябва да отиде в друга аптека - т.е. става дума за неудобство за клиентите и пропуснати ползи за аптеката. Но ако се приеме текстът за частично платените лекарства, ефектът ще има финансово измерение за пациентите.

Ако сега съществува програма, в която пациентът не доплаща нищо за продукта от 1000 лв., то в сегашния вариант на договор аптеката трябва да дели 250-те лева, които пациентът не плаща, с касата. "На теория касата би трябвало да получи 125 лв., а пациентът да доплати 125 лв. Така лекарството става по-скъпо за болния. Друг е въпросът, че в момента тези пари са дарение от производителя, което идва под формата на безплатна бонус опаковка и няма как да се дели. Така програми за социално слаби пациенти няма да има", коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. В допълнение при медикаментите с по-ниска стойност, при които касата плаща 5 лв., а трябва да си раздели с аптеката отстъпките й, които са например 2 лв., логично пациентът пак ще плати повече.

"На практика повечето аптеки ще се откажат от отстъпките, защото от тях няма да има смисъл - получава ги не пациентът, а здравната каса, и от това лекарствата, плащани от нея, ще поскъпнат с между 10 и 20%", изчислява Николай Костов.

До момента Комисията за защита на конкуренцията е квалифицирала проекта за типов договор като поредния случай на злоупотреба с господстващо положение от страна на касата, фактор за нелоялна конкуренцията и ограничаване на пазара. "Ако се приемат тези текстове, конкуренция между аптеките няма да има, всички ще продават медикаментите на касата на еднакви цени и конкуренция в този сегмент няма да има", коментира Костов. На същото мнение са и пациентските организации.

От съсловната организация Български фармацевтичен съюз, в която всички фармацевти членуват задължително и чиято основна цел е да защитава интересите им, смятат, че поправките са в интерес на пациента. "По отношение на отстъпките, които фармацевтичните компании и дистрибуторите правят за лекарства, реимбурсирани частично от НЗОК, текстът на договора ще гарантира, че подобни отстъпки ще се правят за всички пациенти, а не само за определени търговци на едро и аптеки. Дефинирането на средна продължителност на обработка на рецепти и протоколи няма за цел да поставя лимити на пациентите, обслужвани в една аптека, а е продиктувано от съображения за безопасност и качество на обслужването", се казва в съобщение на организацията.

Здравната каса засега не прилага нито един от моделите на директно договаряне с производителите, познати в ЕС.
Войната между фармацевтите и през тази, и през миналата година е за частично платените лекарства, от които може да се формира печалба.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До Автора " ..Ако съществува програма, в която пациентът не доплаща за продукта от 1000 лв., в сегашния вариант на договор аптеката трябва да дели 250-те лева, които пациентът не плаща, с НЗОК. "На теория НЗОК би трябвало да получи 125 лв., а пациентът да доплати 125 лв. .."
  Няма да е скъпо за пациента,ако 1.Всички си внасят,навреме дължимото. 2 . Всички ние разходваме по-малко. НЗОК е като Банкова сметка,ако внасяш повече и малко теглиш,ще имаш .
  3. Как повечето пациенти имат за всичко друго- телефони,коли,екскурзии, а нямат за лекарства и ЗО.
  4. Все пак тези пари са спирачка,да не се презапасяват с безплатни лекарства.И т.н.
  5.Тогава да рестартираме Комун изъм а. И всичко да е безплатно...
  "За,Бога Братя,.." ,Работете !

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Ми не внасят, защото не получават адекватно медицинско обслужване.
  А да се въвежда минимално време за обслужване на рецепта е върха на простотията. Ако имам да взимам едно лекарство какво ще прави аптекаря 8 минути? В крайна сметка ще назначат по още 1-2 и пак ще обработват толкова рецепти.

 • 3
  bladezone avatar :-?
  bladezone

  Твябва ли всичко, свързано с ценообразуването да е толкова сложно?

 • 4
  bladezone avatar :-|
  bladezone

  * "тРябва" :)

 • 5
  julia_says avatar :-|
  julia_says

  Изключително неефективно е да накараш болен човек да отиде до личния лекар, след това до Касата и обратно до личния си лекар, за да получи невероятната отстъпка от 4 (четири) лева за струващо 32 лева лекарствен продукт. Само градския транспорт от точка А до точка Б и обратно има потенциал да "изяде" тази умопомрачителна отстъпка, без да се включва времето вложено в операцията. Обаче, ако се вложи още известно време в обиколка на аптеки отстъпката може почти да се удвои. Дотогава здравословното състояние на пациента се е влошило, но пък вече има с какво да се лекува.
  Ето по този начин работи комбинацията от закони, НЗОК и възпетият в оди пазарен принцип по отношение на лекарствата.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "julia_says":

  Да не забравим допълнителната екстра 1 лев такса при личен лекар за пенсионерите. Сега опашката ще стане от 2 на 4 часа. А между другото да се похваля, при нашия личен лекар вече е осигурен апокрифен ВИП-час, в който официално има детска консултация, но всъщност е предвиден за тези с 3-те лева потребителска такса и реалистично ползване на здравната система. Освободените по различни причини и тези с 1-то левче ще заповядат в останалото време, по 15 души в чакалня с 4 седалки.

 • 7
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Все пак нека пациентите,поне тези,които не са съвсем изкуфяли,да внимават,когато изтъкнатите ни специалисти им изписват лекарства.Цените на лекарствата масово намаляват.Покачвот се цени само на лекарства,произведени от Чайкафарма.Вече споделих за техния Хипертоник.Сега увеличиха и цената на Бравилол 5 мг.,на 14.95,при положение че оригиналният Небилет 5 мг. вече струва 10.45,а има и по-евтини генерици.И да знаят че това се прави изключително на техен гръб,тъй като Касата има една и съща реимбурсация за тези абсолютно еднакви препарата.В тази мръсна игра,нито Комисията по цените,нито Здравната каса ще защити пациентите.Трябва сами да се оправят.

 • 8
  ugi avatar :-|
  ugi

  До коментар [#2] от "today":

  Да, де, ама нали се сещаш, че на тия още 1-2 на смяна трябва да се плащат заплати.
  Касата вместо да слага лимити за време за обработка на рецепта да вземе да създаде ел. досиета на хронично болните, за които плаща, да им издаде по една ел. здравна карта с чипче и щом пациента отиде при лекаря той просто му я "зарежда" с необходимите лекарства, в аптеката се маркира баркода и му се дават лекарствата на пациента, а "рецептата" се обработва автоматично от аптечния софтуер. А не като сега - пациента ходи при лекаря - той му пише рецепта на компютър, печати му, а след това в аптеката наново въвеждат цялата информация от хартията в компютъра, включително имена, код на лекаря и лечебното заведение, код на заболяване и лекарство и т.н.

 • 9
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#8:"ugi"] да им издаде по една ел. здравна карта с чипче[/quote]

  Ще стане много просто и лесно и тогава парите на касата съвсем ще свършат. Всички затруднения и усложнения пестят ресурс.На част от осигурените им писва и си плащат на свободния пазар.Хем по-грамотните от тях разбират че понякога това е по-евтино или едно и също.Понякога.

 • 10
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#8] от "ugi":
  Никой (освен пациентите) няма интерес да въведе ред в здравеопазването, там се въртят милиарди, интересите са огромни. И няма не искам, доктора като ти изпише рецепта отиваш и купуваш
  Иначе ще назначат още персонал, но от увеличените продажба ще се покрие разхода, че ще остане и печалба.
  За електронна система май се говореше преди време, ама ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK