Позиция: Източват бюджета в полза на БЕХ, БТК и КТБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Позиция: Източват бюджета в полза на БЕХ, БТК и КТБ

Позиция: Източват бюджета в полза на БЕХ, БТК и КТБ

17920 прочитания

© Анелия Николова


Изглежда управлението прави данъчна промяна в моментална полза на една финансова и бизнес група и в ущърб на останалите данъкоплатци

Винаги приветствам намаляването на данъци и олекотена държавна "стъпка" в икономическия живот. Особено когато това се прави като част от политика за насърчаване на бизнес активността и конкуренцията. Променяне на данъчната политика на парче в полза на ограничен кръг субекти обаче е рецепта за фискален провал и насърчаване на корупционен клиентелизъм.

За съжаление така негативно оценявам последните промени в данъчните закони, въведени от правителството на Орешарски и подкрепящото го тясно парламентарно мнозинство. Тяхното решение, защитавано горещо и от Йордан Цонев от ДПС, за освобождаване от данък на лихвите по корпоративни облигации е странно и не беше обяснено нито на парламента, нито на данъкоплатците.

Много скоро обаче последвалите финансови операции от български компании, които заеха външен дълг в значителен размер, осмислиха данъчната промяна. Българският енергиен холдинг (БЕХ) издаде облигации за 5 години в размер на 500 млн. евро на лихва 4.25% годишно. БТК преди емитира 400 млн. евро 5-годишни облигации на лихва около 6.625%. КТБ в момента има емисия облигации на стойност 150 млн. долара на лихва 8.25% годишно. При всички тези емисии на дълг, регистрирани за търговия на борсата в Ирландия, се предвижда условие за плащане на лихвите, при което всеки данък се поема от емитента. Вече - от българския бюджет.

Затова българският парламент, очевидно благосклонен към тези емитенти, премахна този данък, с което им подари поне 25 млн. евро и по този начин лиши бюджета и натовари всички нас, останалите данъкоплатци. Явно обещанията на това правителство за стимулиране на бизнеса се отнасят за точно определен бизнес, и то като стимул за увеличаване на външния дълг, а не с мерки, повишаващи продуктивността или конкуренцията.

Интересното е, че една от облагодетелстваните компании е държавната БЕХ, която абсолютно тайнствено емитира облигации за 500 млн. евро без никаква яснота за необходимостта от този дълг и информация за какво ще се използват набраните пари. Може да се твърди, че БЕХ е търговско дружество и има автономна финансова политика, но реално там са концентрирани основните енергийни мощности и преносната мрежа на България и такъв дълг сериозно влияе върху цените на тока. Затова този дълг по същество е държавен и подлежи на същия контрол и гласност както емисиите на дълг на правителството. Още повече, че правителството е "загрижено", щом освобождава БЕХ от данък по облигациите.

Подаръкът за БЕХ обаче не е съвпадение, тъй като основната обслужваща за депозити банка на ходинга е КТБ - потвърдено и от анализа на рейтинговата агенция Fitch. С КТБ е свързан и националният телеком БТК, който също се очаква да се възползва от данъчния подарък върху 400

млн. евро нов дълг.

Така изглежда, че сегашното управление прави данъчна промяна в моментална полза на една финансова и бизнес група и в ущърб на останалите данъкоплатци. В този ред на мисли как да сме спокойни за предложеното и прието от БСП намаляване на данъка по лихвите по банковите депозити? Освен радост за депозантите тази мярка всъщност облагодетелства директно банките, които дават най-високи лихвени проценти по влоговете си - в тази привилегирована група е КТБ.

Това управление прави промяна в данъчното облагане и на хазарта - отново без аргументирано обяснение и с участието на Йордан Цонев - пак навява клиентелизъм.

Наистина за "Кой?" работи това правителство и парламент - не за данъкоплатците във всеки случай. Иначе щяхме да имаме достатъчно предварителна яснота и аргументирано обяснение защо се налагат определени данъчни промени, защо държавата и БЕХ задлъжняха с над 2 млрд. евро само за няколко месеца и плануват нов дълг от 1 млрд. евро догодина, за каква цел са тези пари и в кои банки се държат на какви условия? Защо се "набутваме" в "Южен поток" при неясни финансови и бизнес параметри - кое е тайното?

Въобще беше ли необходимо да ограбим бъдещето на нашите деца с тези тайни проекти, нови дългове и данъчни промени, или просто управленската немощ и финансовият глад на задкулисието нямат друга хранителна идея? Явно трупането на дългове е лесната опция за финансиране на сегашното управление в условия на спиране и на част от европейските субсидии за България. Но плащаме всички, затова трябва да отстояваме финансова стабилност и право на мнение.

Изглежда управлението прави данъчна промяна в моментална полза на една финансова и бизнес група и в ущърб на останалите данъкоплатци

Винаги приветствам намаляването на данъци и олекотена държавна "стъпка" в икономическия живот. Особено когато това се прави като част от политика за насърчаване на бизнес активността и конкуренцията. Променяне на данъчната политика на парче в полза на ограничен кръг субекти обаче е рецепта за фискален провал и насърчаване на корупционен клиентелизъм.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

65 коментара
 • 1
  rdu55315348 avatar :-|
  S.Y.K
  • -13
  • +186

  ОСТАВКА!!!

 • zapoznat
  • -11
  • +169

  Ами те Цонев и Бисеров бяха рамо до рамо 16 години....Единият е с обвинение от прокуратурата, а на другия прякорът му май беше 'ментата', само че не напитката....

 • 3
  today avatar :-|
  today
  • -11
  • +147

  Какво очаквате от такива управляващи, още в началото беше пределно ясно, че те няма да защитават обществения интерес, те защитават личните си интереси.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik
  • -11
  • +131

  Гледам и се подсмивам под мустак, как в лавината от предложения и вече ударно гласувани данъчни облекчения, субсидии, преференции, данъчни вакацнии и социални помощи никой, ама баш никой даже не намеква за изравняването на облагането на най-дребния възможен бизнес - едноличните търговци с това на физическите лица и фирмите. Тук-таме някой ще се сети да издекламира заученото, че понеже дружествата плащали и данък дивидент...нищо че дивидент има само ако поискат и нищо че имат право да отписват загуби 5 години напред, докато ЕТ-то тегли чертата накрая на годината и се издължава чинно. Ако догодина или предната година ако е бил на загуба, никой не му ги приспада или върща, нито пък може да се назначи за управител или работник на заплата колкото печалбата, за да я обложи с 10%.

  Но това никой не се сеща, защото какво казват "здравите сили" по въпроса? Три-четири: "ЕТ-тата са онези търгаши с кафенетата от главната, които купуват загорката по 80 ст. от борсата и ми я сервират на 1,50!", или "Цял ден изчукват коли в двора, но нали не сме държава, още никой не го е проверил за данъците!". Големите партии едвам устояват на крясъците на тълпата "Разпни ги!", затова гледат да не захващат темата за каквито и да било облекчения, било то само изравняване на условията.

 • 5
  lizzard avatar :-|
  лизард

  Оставка, престъпници!

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • -148
  • +15

  Сложни са корпоративните дела, сложни... за да могат да се обяснят в едни два реда във форума....
  Но хейтърите могат да са спокойни, като цяло правилно прави правителството, както става ясно и от започналото оживление в икономиката на страната през третото тримесечие....

 • today
  • -13
  • +106

  КТБ - политиците са ни скъпи!

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#2] от "zapoznat":

  Да, така е, Цонев и Бисеров са отколешни авери в далаверите. Най-добре и достойно ще е, ако сегашните депутати и министри декларират че се разкайват ВСИЧКИТЕ!, защото всичките носят своята вина, макар и различна, чуят какво искат хората за осигуряване на истински свободни и демокраични избори, извинят се на народа и се оттеглят веднага след това!
  Аз многократно съм споменавал и напомнял, че в България "всички сме братовчеди", "всичко се знае", малка държава сме. И започне ли да излиза мърсотията и истината, спиране няма!
  Е, ако някой от тези, дето се крият зад гърбовете на полицайчетата не е разбрал - ТОЗИ ПРОЦЕС ЗАПОЧНА, И СПИРАНЕ НЯМА!

  Виж и това, ако не си го направил:

  Бивш шеф от СДС-Бургас: Аз вкарах с измама Бисеров в голямата политика! Разкайвам се!

  Предложих бъдещия Сив кардинал за председател на КЕП, но делегатите предпочетоха Исак Аврам, затова подмених местата им в окончателния протокол, твърди Янко Карачорбаджиев

  Публикувано: 24 ноем. 2013, 20:05 | Обновено: 24 ноем. 2013, 20:05


  София, България


  Още по темата:

  Яне Янев: Нечистият капитал на Бисеров започва да расте по времето на Костов

  Съпругата на Бисеров се фука, че спонсорирали Берлускони с 5 милиона евро!

  Ген. Атанасов: Информацията за Бисеров е отлежавала в ГДБОП и Цветанов е знаел  Бургазлията Янко Карачорбаджиев е роден през 1949 година. В началото на демократичните промени той прегръща синята идея, но тъй като през първите години след соца политическите партии, които членуват в СДС, не са много на брой, се ориентира към Зелената партия. Карачорбаджиев се изявява като един от активистите на демократите, а до настъплението на „мутрите и проститутките“ (както сам се изразява) в дясното пространство той е и окръжен координатор на СДС-Бургас.
  - Вие сте член и окръжен координатор на СДС-Бургас още от „детската възраст“ на синята идея и пред очите ви са започвали възходът и падението на не едно от величията на новото време. Спомняте ли си как стартира кариерата на главния секретар на СДС Христо Бисеров в голямата политика?
  - Главният секретар на СДС Христо Бисеров стартира политическата си кариера с фалшификация! Той влезе за първи път в Националния координационен съвет (НКС) през 1992/1993 г. като лидер на Консервативната и екологична партия (КЕП). Това стана съвсем случайно и вината за издигането му на лидерското място на партията е изцяло моя! Заедно с един колега от Зелената партия в Бургас пътувахме за София за извънредна сбирка, на която трябваше да свалим Александър Каракачанов от председателския пост на Зелената партия. За да не поемаме на гърба си големите дългове, които Зелената партия беше натрупала дотогава, трябваше да сменим и името й. Така извънредната сбирка се превърна в Учредителен конгрес на Консервативната и екологична партия (КЕП), на който трябваше да изберем и ръководството й.

  - Казвате, че вие сте издигнали кандидатурата на Бисеров за председател на КЕП - какво ви накара да се спрете на името му?
  - Докато пътувахме за София, в колата с колегата обсъждахме чия кандидатура да издигнем за председателското място на партията. Групата от Русе

  щеше да бъде водена от една много бойна жена

  и знаех, че те ще настояват за нея. Аз обаче исках друг да бъде и споделих пред колегата, че на предната сбирка ми е направил впечатление като свестен човек председателят на Зелената партия в Хасково Христо Бисеров. И предложих да издигнем неговата кандидатура за председател на КЕП. Колегата ми се съгласи с предложението ми.

  - Христо Бисеров как реагира на вашата идея да го предложите за председател на КЕП?
  - С Бисеров се видяхме във фоайето и го предупредих, че ще го издигнем. В началото той малко се ошашави, но все пак прие.

  - В началото на нашия разговор споменахте, че Бисеров е стартирал политическата си кариера с фалшификация. Бихте ли разказали как точно тя бе извършена?
  - Основните претенденти за председател бяха Руслан Сербезов и Исак Аврам, а ние - бургаските делегати, предложихме името на Христо Бисеров. След преброяването Бисеров се класира втори, а Сербезов - трети. За председател делегатите предпочитаха Исак Аврам. При мен обаче беше окончателният протокол и аз просто подмених местата - сложих Бисеров за лидер, а листчетата с гласовете после унищожих.

  - Сега, когато официално започнаха да излизат на бял свят гешефтите на Бисеров, скубете ли си косите, че сте виновен за възхода му? Разкайвате ли се за своя политически грях?
  - Разкайвам се за тази постъпка! Ако не бях фалшифицирал документа, Бисеров нямаше да влезе в НКС и най-вероятно нямаше да се издигне до главен секретар.

  Самият той искаше да си остава адвокат

  Наистина съм можел да предотвратя много от случилото се, но в първите години ние не се познавахме... Вие нямате представа как съвсем случайно ставаха много от нещата тогава, как напълно случайно бяха издигнати много хора!...

  - Какво от характера на Христо Бисеров ви е правило впечатление? Забелязвали ли сте той да проявява подчертан интерес към материалните неща?
  - Трудно ми е да характеризирам Христо Бисеров. Аз го познавах в много ранен стадий и не знам за някакви негови далавери. Той по начало не говори. Като председател на КЕП, а след това и когато стана главен секретар на СДС при него в кабинета му се влизаше много трудно – имал съм служебна работа при него, трябвали са ми някакви подписи, а секретарката не е пускала никого в стаята му, налагало се е да й се молим...


  http://www.blitz.bg/news/article/235045

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Йовчев, Цацаров, Писанчев, финансовата полиция, прокуратурата,...Нещо да направите за националната ни сигурност на практика, реално?
  Случайно да проверите поне един от безбройните сигнали за тотална корупция на "ззконодателите", управляващите, и онези по върховете на всички власти?
  Случайно истории от рода на тези ДА ИМАТ ОТНОШЕНИЕ И КЪМ НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ - ВСЕ ПАК СТАВА ДУМА ЗА ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ В УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ (до онзи ден) И ... ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЙ-ВАЖНИЯ ОРГАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ:


  Жената на Бисеров се хвали, че спонсорирала Берлускони с 5 милиона евро

  12.11.2013 13:19; 24 часа онлайн; 2514; 2;  Снимка: Архив

  Съпругата на Бисерво се фука, че е спонсорирала Берлускони с 5 милиона евро.

  Тези дни, след като станаха известни далаверите на бившия хасковски юрисконсулт на ОКС (Окръжен кооперативен съюз), темата за някогашните Ромео и Жулиета - Христо Бисеров и Маша, е номер едно сре местната юридическа бохема. Маша, както я наричат близките й, живее в Италия, където заедно с Христо имат някакъв производствен бизнес.

  На 35 - годишнината от нейния випуск във Втора реална гимназия Хасково, тя пристига от Рим и се хвали, че там имат бизнес, че са много близки с Берлускони. Дори разказала на всеослушание как семейство Бисерови дарило 5 милиона евро за предизборната кампания на италианския премиер, съобщава вестник "Шоу".


  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2434369

  Значи - ако е вярна информацията, "защитниците на правата на бедните и отрудени хора - българи с турско самосъзнание, много от които превиват гръб от сутрин до вечер, за да се изхранят и отчуват челядта си СПОНСОРИРАТ ИТАЛИАНСКИЯ МИЛИАРДЕР И БИВШ ПРЕМИЕР, ОБВИНЕН В МНОГО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ (ВКЛ. ЗА ВРЪЗКИ С МАФИЯТА...) И ОСЪДЕН ВЕЧЕ ПО НЯКОИ ОТ ТЯХ!
  Ашколсум бе, хайвани!

 • 10
  today avatar :-|
  today

  Кръговете около ДПС и БСП определено изживяват катарзис, на гърба на народа!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK