"Енерго-про" с глоба от 1 млн. лв. за ограничаване на екоцентрала

Компанията ще обжалва решението на антимонополния орган

Заради недобрата електрическа мрежа операторите понякога спират производствени мощности.
Заради недобрата електрическа мрежа операторите понякога спират производствени мощности.    ©  Мария Съботинова
Заради недобрата електрическа мрежа операторите понякога спират производствени мощности.
Заради недобрата електрическа мрежа операторите понякога спират производствени мощности.    ©  Мария Съботинова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с над 1 млн. лв. дружеството "Енерго-про мрежи", което управлява електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Причината е злоупотреба в господстващо положение, съобщиха от антимонополния регулатор по повод решението си от 20 ноември. По информация на "Капитал Daily" сигналът срещу мрежовата компания идва от фирма "Хаос инвест", която притежава вятърен парк край Каварна. 

Преносната и разпределителните мрежи в региона се оказаха неподготвени за наплива от инвестиции във вятърни паркове. Заради недобрата инфраструктура операторите понякога спират производствени мощности. ВЕИ централите са по-непредвидими от конвенционалните и това кара диспечерите на мрежата да ги изключват първи, когато има рязък скок или спад в производството.

Според КЗК "Енерго-про" е управлявало мощностите в мрежата си по непропорционален начин и затова трябва да плати глоба от 1 034 755 лв., както и да не допуска неравнопоставеност между производителите. На практика ограниченията на производството се спускат от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и според анимонополната комисия тези рестрикции трябва да се разпределят "пропорционално въз основа на прозрачни и недискриминационни критерии", а това не се е случило спрямо "Хаос инвест". Така според регулатора е попречено на конкуренцията на ВЕИ пазара и на потребителите да се възползват от по-разнообразни енергоизточници.

Реакцията на "Енерго-про" не закъсня и от дружеството категорично отхвърлиха обвиненията в злоупотреби. "Компанията е длъжна в максимално кратки срокове да изпълнява разпорежданията на диспечерите от ЕСО за намаляване на товара в определени участъци на електропреносната мрежа, като за целта ограничава приема на енергия от производителите, присъединени в дадения участък. Неизпълнението в срок на тези разпореждания поставя под заплаха сигурността на енергийната система на страната и може да доведе до тежки аварийни ситуации", обяснява ръководството на "Енерго-про" в изявление, цитирано от dnevnik.bg. Компанията ще обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд. Срокът е до 4 декември.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  БГ енергетиката е пълен батак и хаос......Дон Кихот и вятърните мелници . Особено когато фирмата е " ХАОС инвест" :)

 • 2
  xmm avatar :-|
  xmm

  ===Преносната и разпределителните мрежи в региона се оказаха неподготвени за наплива от инвестиции във вятърни паркове.====
  ----------

  При такъв наплив на вятърни паркове защо Енерго-про да го отнесе?
  Какъв монополист е,като разпределението е между три монополиста?
  И Енерго-про не мога да ги гледам,ама КЗК да вземе да погледне цените на ВЕИтата.

 • 3
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Цитат:..."Преносната и разпределителните мрежи в региона се оказаха неподготвени за наплива от инвестиции във вятърни паркове...".

  Абсолютно съм сигурен, че всеки проект за соларен, вятърен или не знам си какъв още парк, за производство на ел.енергия е съгласуван със съответното ЕРП!!! Сега се оказва, че били изненадани и неподготвени! И кой ли трябва да инвестира в преносна и разпределителна мрежа? Говорим за реално влагане на средства и изграждане на нови линии и подстанции, не за преливане от пусто в празно през няколко фирми, собственост на самото ЕРП!

 • 4
  ilir11 avatar :-|
  Angel Angelov

  До коментар 3:
  Прав си, но проблемът не е в ЕРП, а в ДКЕВР, която не одобрява да се бюджетират разходи за инвестиции.

  Иначе много добре са направили ЕРП, че са спрели най-скъпите и непредвидими централи. ВЕИ инвеститорите имат прекалено високи печалби и това е за наша сметка.

 • pascaleto

  Да пускат бомбите и да се закрива тази даржава !!!

 • pascaleto

  До коментар [#4] от "Angel Angelov":

  Е ти си много прост бе !!! Що не отведе6 децата ти до комина на теца да подишат малко СЯРА, да се оправят пе4елбите на погребалните агенци че с тези ВЕИ взеха да го закасват нещо !!!!

 • pascaleto

  До коментар [#4] от "Angel Angelov":

  За твое инфо в цял свят спират тецевете да не се тровят хората, а тук е обратно заради такива като теб. И такива некомпетентнице като служитеите в ЕРП- тата, служителите в болниците и т.н. служители.


  ТУКА Е НАЙ-ДОЛНИЯ МАТЕРИАЛ В ЕВРОПА !!!

 • 8
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  До номер 4.

  След като, от ЕРП не изкупуват скъпата ел.енергия от тези централи, къде ли отива разликата в цената? Ами не е в централите, ами директно си остава в ЕРП-то!
  А една от причините, заради които до миналата година ел.енергията поскъпваше (ежегодно) между 10 и 15%-та, е че ЕРП-тата имали големи разходи за инвестиции! Пита се, кога лъжат - преди или сега?

 • 9
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Каква е ситуацията в Енерго-Про: Прекратяват се обществени процедури за доставка на материали поради икономии - складовете са празни. Назначават се монтьори и отчетници за жълти стотинки дето халхабер си нямат от занаята и който се усети напуска. Инвестиционна програма тази година не е изпълнявана, а ремонтна на парче. Изгониха доста кадърни хора и натовариха останалите допълнително - усеща се издишане. И накрая като резултат от всичко по-горе: Клиентите ще получат надути сметки за ток, който реално ще липсва поради многото аварии ако зимата е тежка. Честито!!!

 • 10
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  Санкцията на КЗК е в размер от 1 до 10% от печалбата на санкционираното юридическо лице, което означава, че печалбата им е била 100 млн. Ботев го беше казал "А тиранининът върлува и безчести край наш роден, коли, беси, бие псува и ГЛОБИ НАРОД ПОРОБЕН!" Съмнявам се, че ще преобърнат делото. Не са много подобни съдебни решения. Броят се на пръстите на едната ръка подобни решения пред ВАС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход