Конкурс: "Следващите 20"

Кои са следващите идеи, хора, виждания, открития, които ще променят света и нас в следващите две десетилетия

През октомври тази година Капитал навърши първите си 20 години. За да отбележим изминалите 20, решихме да направим специален брой, в който да погледнем напред и да се опитаме да видим следващите двадесет. Преценихме, че този път е по-добре да отстъпим крачка назад и да дадем думата на хора, на които вярваме и уважаваме да направят своите прогнози за това какво ни очаква зад завоя. Сред тях има визионери, реалисти, мечтатели, уважавани умове в своята област, но критериите да ги подберем бяха няколко - че мислят добре, работят здраво и говорят честно - нещата, които в "Капитал" се опитваме да правим през миналите 20 години. 

Получи се шарена картина. От полския дисидент Адам Михник, през икономиста Стив Ханке, лидера на сръбското студентско движение "Отпор" Сърджа Попович до писателя Георги Господинов. Те и останалите автори следят света около себе си от съвсем различни наблюдателници, но във всичките им текстове има едно общо - следващите 20 години ще са такива, каквито си ги направим сами. Бъдещето е на тези хора, които не оставят времето да минава покрай тях, а мислят, търсят съюзници и действат. Всички текстове от специалното издание на "Капитал", които продължаваме да публикуваме и в момента може да намерите тук.

Винаги сме смятали, че читателите на "Капитал" са умни и мислещи хора, които знаят цената на това да живеят в настоящето и имат ясна идея какво искат да бъде бъдещето им. Затова решихме да отправим предизвикателство към вас и да ви попитаме - как си представяте следващите 20. Кое е важното, което не трябва да пропускаме, има ли неща, които не забелязваме или подценяваме, на какво трябва да обърнем внимание, какво да очакваме и  какво можем да направим всички ние, за да живеем по-добре в бъдеще?

Обявяваме конкурс "Следващите 20" и очакваме да ни пишете и да ни разкажете - с текст, снимка, видео или всякакъв друг вид изразно средство (няма ограничение във формата, с която ще ни представите вашите предложения) - кои са според вас идеите, хората, вижданията, откритията, които ще променят света и нас в следващите две десетилетия. 

Можете да изпращате предложенията си за "Следващите 20" на [email protected] или като съобщения във facebook страницата ни https://www.facebook.com/capitalbg.

Очакваме идеите ви до петък, 20 декември 2013 г.

Най-интересните и вълнуващи предложения ще публикуваме на capital.bg и ще ги споделим с нашите читатели. В края на декември ще подарим абонамент за седмичника "Капитал" на един от вас, a междувременно ще раздадем и няколко мотивиращи награди по време на самия конкурс. Първите, които решат да ни пишат, ще имат шанс шанс да спечелят билети за концерта на Koza Mostra в клуб Blender на 4 декември. 

Очакваме с нетърпение предложенията ви, заедно с вашите имена, години, местожителство, мейл и телефон за обратна връзка. Успех на всички!

Следва продължение...

P.S. 4 декември 2013 - Първите, които печелят награда от нас са: Борис Бачев и Мартин Бакърджиев

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  Чудесна идея...:)

  Очаквам резултатите с любопитство.

 • 2
  lil_alex avatar :-|
  lil_alex

  Ако човечеството се сети пак да изследва насериозно психеделиците, това ще е работата на следващото хилядолетие.

 • 3
  martincho8002 avatar :-|
  martincho8002

  Това за което ставаше дума в статията за Big Data е със сигурност нещо, което подминаваме и сме много назад там. Целия свят. Изледването на социалните нагласи и поведения пълзи в сравнение с другите сфери на науката и технологиите.

 • 4
  afektiranzritel avatar :-|
  спейс мен

  До коментар [#2] от "lil_alex":

  Абсолютно! За съжаление, този клон на изследвания беше грозно отсечен от псевдонаучни идиоти и неграмотни хипита. Напоследък обаче чета все повече сериозни публикации и изказвания от учени, които поставят под жестоко съмнение правителствената пропаганда и откриват много приложения на психеделични вещества в психиатрията. Дано ни светне най-накрая лампичката.

 • 5
  afektiranzritel avatar :-|
  спейс мен

  Капитал, аз, ако знаех какво е бъдещето, щях да работя по него, а не да Ви пращам есета. Just sayin' ;)

  Иначе благото бъдеще може да бъде дело само на разума. За да се случи това, изцяло трябва да се преструктурира образованието в цял свят и да се учат хората на критично мислене. Тогава всякакви псевдонационалисти, религии, шамани, врачки, гадателки, псевдонаука и тем подобни паразити ще изчезнат.

 • 6
  lil_alex avatar :-|
  lil_alex

  Спейс Мен, ами смешно е- в момента се намираме в "десетилетието на мозъка", всеки се надпреварва да изследва съзнанието- и стигат само до "какво се случва в мозъка, когато тестов субект в лаборатирия хване червена топка с дясна ръка". И никой не се сеща да даде на субекта нещо по-така и да види топката още ли е червена и най-вече, какво има да каже топката по въпроса.

  Но в психиатрията може да има много добри постижения, почти веднага.

  В изследванията на съзнанието- ще иска повечко мислене.

 • 7
  ivanasenov2 avatar :-P
  ivanasenov2

  Следващите 20 за България са тъжни и болни...
  Но следващите 20 за света на запад от нас, са оптимистични, весели и щастливи
  Следващите 20 за света на изток от нас са военни, религиозни, джихадни и забулени. Дали това им носи щастие е проблем...

 • 8
  trentatre avatar :-P
  Андонов

  Ако някой знаеше какво точно би променило света... то той би бил новия Брансън, Зукърбърк или Лари Пейдж... ;)

 • 9
  ellasbow avatar :-|
  ellasbow

  До лил_алекс и спейсмен - ако наистина пак се получи пробив в промиващо-приспивната матрица - то той несъмнено би бил свързан с точно това, за което говорите. Пещерата на съзнанието.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход