ВЕИ производители се готвят за протести

Нова такса няма да реформира енергетиката, смята секторът

Очакваме реакцията на политическите партии, заяви Меглена Русенова от фотоволтаичната асоциация (вдясно)
Очакваме реакцията на политическите партии, заяви Меглена Русенова от фотоволтаичната асоциация (вдясно)    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Очакваме реакцията на политическите партии, заяви Меглена Русенова от фотоволтаичната асоциация (вдясно)
Очакваме реакцията на политическите партии, заяви Меглена Русенова от фотоволтаичната асоциация (вдясно)    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Производителите на електроенергия от слънчеви централи се подготвят за протести, в случай че таксата върху приходите им, която изненадващо беше прокарана от "Атака", бъде потвърдена в пленарна зала. Това обявиха в четвъртък от Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

Ден по-рано депутатите от бюджетната комисия разглеждаха на второ четене проектозакона за бюджета за 2014 г. С изменения в преходните и заключителните му разпоредби те въведоха 20% такса в закона за възобновяемите източници (ВЕИ), с която се облагат приходите по преференциални тарифи на фотоволтаичните и вятърните електроцентрали. Предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров и съпартийците му прилича на законодателните проекти на правителството, с които се търси начин да се вземат пари от собствениците на зелени мощности, за да се рефинансира Националната електрическа компания (НЕК).

"Планираме протести. Тече подготовка в цялата страна. Очакваме реакцията на политическите партии", каза председателят на асоциацията Меглена Русенова и подчерта, че мярката е в разрез както с българското, така и с европейското законодателство. "Зад таксата стоят хора, които не искат енергетиката да се реформира и да има либерализиран енергиен пазар", допълни главният изпълнителен директор на Helios Power Иво Иванов. Въпросът вероятно ще бъде обсъден от ръководствата на БСП и ДПС по време на семинар в Боровец в края на седмицата.

С мярката държавата може да събере около 170 млн. лв. на година, сочат предварителни оценки на БФА. Това обаче едва ли ще реши проблемите в сектора, защото решението на парламента може да бъде последване от съдебно оспорване на процедурата, по която се въвежда облагането. По подобен начин Върховният административен съд отмени решение на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от миналата есен, с което бяха въведени временни цени за достъп на ВЕИ централи до мрежата. В страната са инсталирани малко над 1000 мегавата фотоволтаични и близо 700 мегавата вятърни централи. Най-много соларни съоръжения бяха пуснати през първата половина на 2012 г., когато тарифите бяха атрактивни и се очакваше рязкото им намаляване от ДКЕВР от началото на юли.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Феерично...а пари няма откъде да дойдат. А вдигнахте тока, а хората ви подкараха със сопите... :)

 • 2
  plf avatar :-P
  plf

  Втасахме я! Сега и мафията и тя се вдига на бунт - друга мафия почна да ги краде...

  Ма според мен сега е момента да им се дадат пушкала на тези да се пуцат с онези срещу които протестират :)

 • 3
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Имайте предвид, че тези хора са много мотивирани и много подготвени - слушал съм ги на живо. Могат с такива думи да ни пратят по дяволите, че да нямаме търпение да тръгнем.
  Тая схема с волтаиците, направена от тройната коалиция и непипната от ГЕРБ, е едно от най-големите източвания.

 • 4
  rodnirodni avatar :-|
  rodnirodni

  Някой ми изтри коментара, но едва ли е случайно.
  Ще го повторя и спирам да пиша - както и да чета Капитал.
  Въобразявах си, че налагате друг морал в журналистиката....
  Ставаше въпрос за инвеститорите във ВЕИ :
  "Нека се влачат по корем като някой нещастник на когото едностранно банката е увеличила лихвата. На кого му пука."
  ......

 • 5
  pak_pitam avatar :-|
  pak_pitam

  Е, те това е !Сега се хванаха за гушите!
  Следват съдебни процедури, и пак народа, на който му намалиха тока ще го отнесе!
  Нямат връзка с главния мозък тези депутати!

 • 6
  ajsayder avatar :-P
  sim4o

  Да мрат грабителите ...
  а га ги ядоха кифтетата ... хаха, доживях и в "Капитал" да има добри новини!
  .. "Соларпро" АД откри официално завода за соларни панели в Силистра
  6 октомври (вторник) официално бе открит заводът за фотоволтаични панели на "Соларпро" АД (www.solarpro.bg ) в Силистра. Лентата на завода прерязаха премиерът Бойко Борисов и председателят на УС на "Алфа финанс холдинг" Иво Прокопиев. На церемонията министър-председателят Бойко Борисов и министърът на икономиката Трайчо Трайков връчиха на компанията два сертификата за инвеститор клас А за планираните високотехнологични дейности в областта на възобновяемите енергийни източници, издадени от Българската агенция за инвестиции. Първият сертификат е за планираното разширяване на завода в Силистра, а вторият за фотоволтаичната централа в с. Янково, Шуменско.
  Визията на основния акционер е „Соларпро” да се превърне във вертикално интегрирана компания за изграждане и опериране на системи за производство на енергия от слънцето и други възобновяеми източници. Чрез няколко дъщерни дружества „Соларпро” планира да изгради серия от соларни паркове в България и , като предвижда общата инсталирана мощност до края на 2012 година да надхвърли 100 МW. За същия период се планира производственият капацитет на панели да достигне между 100 и 150 МW годишно, в това число и чрез внедряване на панели "

 • 7
  ajsayder avatar :-P
  sim4o

  Добрата новина за деня!
  ВЕИ-тата, ще фалират!
  Браво "Капитал", да гледаме и Позитивното в животът, който ни заобикаля..!
  Повече Позитивизъм! ..ей това е Добра Журналистика!

 • 8
  nuzzo avatar :-|

  До коментар [#1] от "kaizersoze":

  Хайде още един популист. Готов сте за политик. Те тази риторика се харесва на широките интелигентни народни маси.
  Народа обича някой да страда, да му е зле, да падне в калта, да се принизи на нивото Му, независимо дали той(народът) ще е добре, важното е на другите да им е зле.
  И вие сте достоен представител на този народ, не народ а мърша, както е казал поетът Славейков.

 • 9
  victor2 avatar :-|
  victor2

  Нито един няма случаен от тези инвеститори. Защо за ВЕЦовете не се говори?

 • 10
  jokataa avatar :-|
  Brickleberry

  [quote#0:"статията"]Въпросът вероятно ще бъде обсъден от ръководствата на БСП и ДПС по време на семинар в Боровец в края на седмицата.[/quote]Е те така се прави политика и национално отговорно управление изваждащо държавата от кризата. Със семинари. Тази седмица в Боровец, другата на Пампорово. Яааааа, ма то дошла Коледа... Януари в Банско. И така, до края на мандата или по-скоро докато не ви изчегъртат хората трътките тлъсти от столовете в НС.
  А на беловласия пигмей пак не му се получи отклоняващата и напълно безрезултатна вдигащорейтингова маневра, обилно полята с Дом Периньон както обикновено от полуръста. Защото всички ние знаем кой в тази държава е най-горещия радетел за реализациятана на апокалиптичния проект Белене.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход