Ако не ви харесва...

"Ранобудните" студенти в аудитория 2006 се опитаха да раздвижат безкритичната атмосфера в университета

Ако не ви харесва...

Или колко свободен е университетският дух в УНСС

Люба Йорданова
14698 прочитания

"Ранобудните" студенти в аудитория 2006 се опитаха да раздвижат безкритичната атмосфера в университета

© Анелия Николова


"Никой по какъвто и да е начин не е бил възпрепятстван да изрази собственото си мнение."

проф. Стати Статев, ректор на УНСС

"Подритвате си дипломите", чуват преди три години студенти от Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) от своя декан. Причината - инициативи на активни студенти, които изразяват мнението си и се опитват да променят средата, в която учат. Организират протест срещу преместването на факултета в сграда с по-лоши условия (и успяват), разработват идея за интернет сайт на факултета, искат да направят студентско сдружение. Ръководството реагира с привикване в кабинета и призив "да намалят малко темпото".

"Когато говорят с теб, се опитват да те пречупят. Могат да те пречупят, ако видят страх. Тогава заплахите ще станат реални", спомня си Любомир Авджийски, един от активните студенти в Юридическия факултет, вече завършил. Заради реакцията на декана на факултета той иска официално оставката й. Следват опити да бъде изолиран и компрометиран пред останалите студенти. А накрая недопускане до държавен изпит заради закъснение от три минути. След случая Любомир пише в блога си: "Системата на управление и преподаване е стара, неефективна и все още тоталитарна - изпълнена с притеснение, страх и презрение към различното мислене. Критиката е пълно табу. Времето на тази система е приключило, понеже обществото не може да я изхранва вече и не е конкурентоспособна. Единственият въпрос е с каква скорост ще успеем да я реформираме."

От случая на Любомир са минали три години, но "системата" в УНСС изглежда все така нереформирана. Доказа го самият ректор на университета проф. Стати Статев с отношението си към протестиращите студенти, които през октомври окупираха аудитория 2006. "Не виждате ли, че сте в изолация - жалка, тъжна изолация", каза им той тогава. Нарече ги нагли, заплаши ги, че ще бъдат заключени, че УНСС не е техен дом. Преподавателите, които публично изразиха някаква позиция за протеста на студентите или за изказването на ректора, се броят на пръстите на едната ръка. Нямаше отзвук нито от Студентския съвет, нито от Комисията за академична етика или от обмудсмана на УНСС, нито от Съвета на настоятелите или някоя от многото други структури на университета.

Решихме да попитаме преподаватели и студенти каква за тях е атмосферата в УНСС, от какво са доволни и от какво - не. Оказа се нелесна задача - много от тези, които потърсихме, отказаха да коментират или не искаха да застанат с имената си. "В университета има атмосфера на колегиалност", твърди проф. Стати Статев и добавя, че е ректор от две години и "никой по какъвто и да е начин не е бил възпрепятстван да изрази собственото си мнение или ако го е изразил, да е имало последици". Чухме обаче и друго - студенти, които не говорят, защото им остава още малко до завършването, преподаватели, които се притесняват от "мръсен номер" в катедрата или от пречки за кариерното им израстване. Повечето се съгласяват, че през последните години УНСС се развива в правилната посока като учебни програми, материална база, администрация и условия за кандидатстване по научни проекти. Университетът действително не страда от липса на кандидат-студенти, по основните си специалности е на едно от водещите места в рейтинга (виж графиката), преподавателите не се оплакват от заплатите си, които са значително по-високи, отколкото в други държавни университети. Голям плюс е обучението на английски език и сътрудничеството с чужди университети. Духът в УНСС - наследник на Висшия икономически институт "Карл Маркс", обаче продължава да носи някои оттенъци от миналото.

Университетът на старейшините

"УНСС е социалистическа структура, прослойка апаратчици. Идеологията не се е сменяла за последните 25 години или ако се е сменяла, то е само в посока на малко пребоядисване", коментира преподавател, пожелал да остане анонимен. За него в университета има конфликт между поколенията, има "алергия към младостта". Сред голяма част от по-възрастните преподаватели цари разбирането, че всяко следващо поколение студенти е по-глупаво от предишното. Те си отглеждат послушни наследници, рядко се случва някой да надигне глас, защото "посредствеността се предава лесно".

Властта в университета е концентрирана именно в част от по-възрастното поколение професори. Те влизат в академичния и ректорско-деканския съвет, които взимат управленските и академичните решения, в съвета по хабилитация, който оценява кандидатите за длъжностите доцент и професор в нетипичната за един университет структура съвет на старейшините, който консултира и прави предложения по дейността на УНСС. Негов председател е предишният ректор проф. Борислав Борисов, за когото беше създадено и званието почетен ректор. Борисов освен това е и директор на Института по интелектуална собственост и лидерство, ръководител на катедра "Творчески индустрии и интелектуална собственост" и председател на съвета на настоятелите. През 2010 г. разследване на "Капитал" доказа връзките на Борислав Борисов с бившата барета и основен подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров. Преди да бъде арестуван, Петров преподаваше корпоративна сигурност в УНСС.

Икономическият университет приютява и други преподаватели със спорен имидж. Бившият главен прокурор Никола Филчев, по чието време държавното обвинение се прочу с поръчкови разследвания срещу неудобни, чете лекции по наказателно право. На политическа икономия на устойчивото развитие студентите се учат пък от Румен Гечев - бивш министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, когато все пак икономиката се срути. Това са практици с опит, които могат да бъде полезни за студентите, отговарят преподаватели, когато ги питаме не ги ли притеснява тази част от колегите им.

Член на съвета на настоятелите на УНСС и спонсор на инициативи пък е Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка, в която са голямата част от парите на държавните дружества. Според декларацията на настоящия ректор Стати Статев, който е и член на УС на БНБ, пред Сметната палата той има заем от фирма "Бордони ЕООД", която е била съдружник с Цветан Василев. На въпрос на "Капитал" какви са били условията на кредита Статев заяви, че това е конфиденциална информация. "Данъчната ми декларация е публична повече от десет години и не ми е известно компетентните органи да са констатирали конфликт на интереси", отговори още ректорът.

Да емигрират ли студентите

Преподавателите, с които "Капитал" разговаря, казват, че са учудени от изказването на проф. Статев пред протестиращите студенти в окупираната аудитория 2006, запис от което беше излъчен в предаването "Господари на ефира". Впечатленията на повечето от него са за подготвен и харизматичен преподавател, уважаван макроикономист, добър администратор и човек, който умело си служи с думите и обикновено внимава какво говори. Обясняват си емоционалната му реакция пред студентите с пропадането на новия корпус на университета няколко дни преди окупацията, заради което се е наложило да се прави ново разписание на учебната програма. Между другото средствата за поправка на сградата ще бъдат поискани от Комисията по бедствия и аварии към Министерския съвет.

Стати Статев потвърди, че проблемите с корпуса са затруднили учебния процес, заради което и аудитория 2006 е била много необходима за лекции. "Разговорът беше нормален, както винаги, беше колегиална дискусия", оценява ректорът изказването си пред студентите. По повод събирането на имената и факултетните номера на протестиращите, за което сигнализираха студенти, проф. Статев обясни, че е било изискване на охраната, защото според вътрешния ред на университета от 22 до 6 в сградата не се допуска никой. А на въпрос подкрепя ли исканията на студентите ректорът отговаря така: "Така и не разбрах какви са исканията на протестиращите студенти. Когато критикуваш, трябва да предложиш алтернатива."

"В нашия университет е, като да се върнеш назад във времето, в 80-те. Духът не е академичен. Цари атмосфера на тихо подчинение", споделя студент на УНСС, пожелал да остане анонимен. Според него политиката на университета е да се пишат високи оценки, за да се поддържа изкуствено високо ниво на студентите. Впечатленията му са, че в извънаудиторни разговори преподавателите дават критични бележки, но на изпити занижават критериите. "УНСС е една фасада с лъскава опаковка отвън. Влизаш лесно, плащаш си семестриалните такси и излизаш лесно", смята студентът. Още по-притеснителни са сигналите, че някои преподаватели налагат политическите си възгледи на студентите. "Получихме за задача да напишем есе "За или против Белене". На тези, които бяха писали против, им беше казано, че нищо не разбират. Не ми е приятно някой да ми насажда личните си възгледи в лекциите", споделя студент по журналистика.

"Оплаквания за начина на преподаване не съм получавал", заяви проф. Статев. И допълни, че ако студентите се обърнат към него с такъв сигнал, ще го изпрати в комисията по академична етика и в контролния съвет, които проверяват фактите.

Всички студенти, с които разговаряхме, определят като проблем и студентския съвет. Той обикновено застава на страната на ръководството и вместо със смислени студентски инициативи се свързва с чалга партита в Студентски град. Активните студенти с различна позиция се чувстват притиснати и несвободни да я изразят, защото "Студентският съвет е много добър информатор" за ръководството. Всъщност почти във всеки университет ректорът поддържа топли взаимоотношения с представителите на студентския съвет, защото и те участват в изборите за ръководство.

"Това, което се случва в УНСС, е минипроекция на това, което се случва в държавата. Преуспяват кариеристи и комсомолци, които се учат на връзки", обобщава завършил миналата година абсолвент.

Какво мислят преподавателите

По отношение на условията в различните катедри преподавателите от точните и икономическите специалности, с които разговаряхме, имат по-скоро добри впечатления. Те казват, че не са имали проблеми в кариерното си израстване, достатъчно свободни са в преподаването си и не са чували за случаи на корупция в техните звена.

Критиките им са насочени по-скоро към модела на висшето образование в България въобще. "Финансовата зависимост на университета от броя студенти предполага не особено големи изисквания към студентите, съответно усилия от тяхна страна за взимане на диплома", коментира Пламен Дерменджиев, главен асистент в катедра "Финанси". Според него критериите за оценяване биха могли да бъдат и по-високи, но "в момента бизнес моделът на висшето образование е такъв, че ако искаш университетът ти да съществува в това състояние, трябва да си склонен на много компромиси". Дерменджиев смята, че обучението трябва да се насочи към практическата приложимост, а разходите биха могли да се оптимизират, например в специалности, при които може да се работи с по-малък брой студенти. "Опозицията срещу подобни реформи обаче ще е много голяма, затова може би системата следва да се подложи на външен натиск", допълва преподавателят.

Д-р Петър Станков от катедра "Икономикс", който беше първият преподавател, подкрепил "ранобудните" в УНСС, е доволен от условията в УНСС. Като слаба страна той намира високата аудиторна заетост на преподавателите, заради което не им остава време на научни изследвания. А липсата на масова подкрепа за протестиращите студенти в неговия университет той обяснява така: "УНСС е произвел десетки министри и министър-председатели. Десетки други преподаватели в УНСС или са сътрудничили, или сътрудничат, или биха искали да сътрудничат на тези хора. Това означава, че УНСС – като общност от хора, а не като институция – вероятно има по-силни връзки в управляващите среди, отколкото други университети в страната. Именно това прави по-трудно заставането на страната на опозицията, ако си от УНСС." Въпреки това д-р Станков е убеден, че неговата позиция не може да му създаде "непреодолими проблеми", и казва, че никой в УНСС не му е оказвал натиск.

Това, че само той и още само няколко негови колеги посмяха да изразят явно позицията си (било тя положителна или не) обаче е ясен знак за това, че академичният дух в УНСС не изглежда напълно свободен. А една от ключовите роли на университетите е да са независимо място с обективна експертиза, което взима отношение по важни за обществото теми. Място за хора, които не просто не се страхуват да споделят мнението си и да предложат решения, а приемат това за своя кауза. 

По темата работиха и Мария Манолова и Калина Горанова

За управлението на имотите на УНСС можете да прочетете тук.

"Никой по какъвто и да е начин не е бил възпрепятстван да изрази собственото си мнение."

проф. Стати Статев, ректор на УНСС

"Подритвате си дипломите", чуват преди три години студенти от Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) от своя декан. Причината - инициативи на активни студенти, които изразяват мнението си и се опитват да променят средата, в която учат. Организират протест срещу преместването на факултета в сграда с по-лоши условия (и успяват), разработват идея за интернет сайт на факултета, искат да направят студентско сдружение. Ръководството реагира с привикване в кабинета и призив "да намалят малко темпото".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Това,че Статев не трябва да е ректор на УНСС,рядко ще открием някой който да не се съгласи.За съжаление ректорите,деканите и изобщо повечето участващи в управлението на българските университети не са такива каквито ни се иска,то и затова висшето ни образование е в това състояние.Само,че няма нужда да вкарвате във всяка възможна статия отношението на собственика ви към Цветан Василев.Разбрахме,че имат какво да делят,но това прави доста лошо впечатление.

 • 2
  sharon avatar :-|
  sharon

  "На въпрос на "Капитал" какви са били условията на кредита Статев заяви, че това е конфиденциална информация." - разбира се че това е поверителна информация, как очаквате да я кажат ей така. Няма дори юридически основания да се изисква тя да бъда разгласена. Подробности за суми и данъчни начисления винаги могат да се търсят в данъчните декларации - тази информация вече по закон трябва да бъде публична, но не условията по договори за кредити.

 • 3
  briton avatar :-|
  briton

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Напротив. Трябва постоянно да се изнася информация къде ли не е забъркан въпросния господин.
  Това е все едно да спреш да казваш, че правителството на Орешарски не става за нищо.
  Има проблем, но не трябва да говорим за него ли?!

 • 4
  1con avatar :-P
  1con

  "...триста лева и едно прасе" :)

 • 5
  angelan avatar :-|
  one4all

  Утре Носете Съответната Сума, тази абвиатура явно продължава да е значима за т.н. Университет. Цитирания брой "студенти" просто е невъзможно да се поберат в двата корпуса, а камо ли ако единия пропада. Истината е че от край време колегите не учат, а работят, за да може ако са до толкова тъпи и не получат слаб 4, да могат да си платят изпита. От опит споделям, че поне 10 изпита съм взел във въпросния университет, като съм се запознал с изпитващия в деня на изпита.

 • 6
  sharon avatar :-|
  sharon

  До коментар от "one4all":

  Това, за което говорите е явление, присъщо за всички университети у нас. Висшето образование се намира в криза, защото всички държавни университети се превърнаха в търговци, а не в организации с идеална цел. Нивото на образование в УНСС е същото като в СУ, ВТУ, икономическия университет в Свищов, ИУ - Варна и т.н. След време ще настъпи момент, в който хората ще с чувства принудени да спестяват за да могат децата им да участ в частни университети тук или в чужбина за да получат прилично образован ие, Но в крайна сметка, няма значение в кой ВУЗ учиш а колко си сериозен в ученето и какви цели преследваш. Много и кадърни хора завършват университетите които изброих и успяват да се реализират успешно на пазара на труда. Така че няма какво да обвиняваме ВУЗ-а. Само бележкарите се влияят от оценки.

 • 7
  zapoznat avatar :-|
  zapoznat

  До коментар [#5] от "one4all":

  Затова никога не съм съжалявал, че познаванията ми за този 'университет' се свеждат до книжарницата му, от която си купих някои учебници, и фасадата, която добре познавах заради маршрута на 280. Иначе в Софийския след една 'тройка' се обадих на преподавателя си с молба да ме скъса, за да мога да се явя пак и да изкарам повече следващия път. Нито за секунда не съм си и помислял, че мога да го подкупя, нито той ми каза, че можем да уредим нещо по втория начин....Тройката си остана, да съм учил повече...

 • lili_markova

  academic :Belonging to an academy or other higher institution of learning! къде тук виждате Статев

 • 9
  tzarsamuil avatar :-|
  tzarsamuil

  Когато бях студент в УНСС, бях пуснал оплакване по един въпрос до ректора.

  Бях заплашен "Да не ровя в лайната".

  По проблема ми беше взето Соломоновско решение, компромис с "лайната" и с мен.
  В крайна сметка бях сравнително доволен и не са ме тормозили повече...

 • 10
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  Като стана въпрос за Румен Гечев, ето през какви премеждия му се налага да преминава, когато го видят в университета.

  https://www.facebook.com/photo.php?v=722827171079512


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход