БСП и ДПС след 6 месеца управление: Орешарски може да издържи на още бури (допълнена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БСП и ДПС след 6 месеца управление: Орешарски може да издържи на още бури (допълнена)

Лидерите на ДПС Лютви Местан, на БСП Сергей Станишев и премиерът Пламен Орешарски дадоха пресконференция по време на семинара на управляващите в Боровец

БСП и ДПС след 6 месеца управление: Орешарски може да издържи на още бури (допълнена)

Управляващите решиха да намалят партийната субсидия и да въведат преференциално гласуване

Десислава Лещарска, Велина Господинова
13404 прочитания

Лидерите на ДПС Лютви Местан, на БСП Сергей Станишев и премиерът Пламен Орешарски дадоха пресконференция по време на семинара на управляващите в Боровец

© Велко Ангелов


Станишев: Не сме се отказали от АЕЦ "Белене"

Не сме се отказали от изграждането на нова атомна централа в Белене, каза лидерът на левицата Сергей Станишев. В следващите години предстои закриване на тецове и други мощности, ще се наложи строителството както на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", така и на нова мощност в Белене.

На шестия месец от началото на управлението на правителството премиерът Пламен Орешарски, министри от кабинета и депутати от парламентарните групи на БСП и ДПС направиха равносметка на извършеното досега, обсъдиха политиките си в икономическата и социалната сфера и набелязаха мерки за по-добра координация на работата между отделните министерства и парламентарните групи, подкрепящи правителството. Последното беше отчетено лично от премиера Пламен Орешарски като една от слабостите в отношенията между кабинета и парламента, както в изказването му пред министрите и депутатите, така и по време на заключителната пресконференция след края на срещата. 

Двудневният семинар под надслов "Държавност, икономика, справедливост" се проведе в курорта Боровец, а обсъжданите теми бяха групирани в три панела – държавност, промени, свърани със законодателството в антимонополната сфера и социалната политика във връзка с младежката безработица.

Намаляване на субсидията за партиите

"Всички депутати бяха шокирани от хаоса в МВР по време на управлението на ГЕРБ, когато министър на вътрешните работи беше Цветан Цветанов", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Думите му бяха по повод доклада на сегашния министър Цветлин Йовчев, който беше един от основните докладчици по темата държавност и укрепване на държавността. Станишев каза, че по времето на Цветанов е имало феодални владения, МВР се е използвало за рекет, имало е масови подслушвания. Лидерът на БСП посочи, че в сравнение с миналата година през 2013 година подслушванията са намалели два пъти. "В началото на декември работна група в Министерски съвет ще уточни окончателните законодателни промени в сектора, включително и по рамковия Закон за националната сигурност.

В рамките на този панел беше обсъден въпросът с намаляването на субсидиите за партиите и Изборния кодекс. "Амбицията ни е новият Изборен кодекс да бъде внесен ускорено в парламента", каза Станишев. По време на дискусията Мая Манолова, която подготвя текстовете в новия кодекс, е предложила да се въведе преференциален избор, при който избирателите да могат сами да подреждат листата за депутати. Предложението на Манолова е прагът за преподреждането да бъде 7%. Пред колегите си тя споделила, че в разговори с депутатите от ГЕРБ, те настоявали за 5%. Дали да има преференциален вот е един от спорните въпроси. В предишния парламент преференциалното гласуване фигурираше в проекта за Изборен кодекс, но впоследствие с гласовете на депутатите от всички групи в правната комисия, текстът беше отхвърлен. Засега все още не е ясно дали БСП и ДПС ще внесат в парламента общ проект за изборен кодекс, или всяка партия поотделно ще представи свой вариант и впоследствие те ще се обединят.

Депутатите от БСП и ДПС постигнаха съгласие и по още един спорен въпрос – дали да се намали субсидията на политическите партии. "Имаме съгласие в рамките на бюджета да подкрепим ограничаване на държавното финансиране на партии с до 10%", заяви Станишев. Лидерите на БСП и на ДПС - Лютви Местан, обаче изразиха резерви към по-драстично намаляване на партийната субсидия. "Това е почтеният начин за финансиране на партиите", каза Станишев и определи кампанията за намаляване на държавното финансиране за фалшива. А Местан добави, че "субсидиите за партиите са въведени като алтернатива на обръчите от фирми около партиите". "Ние няма да се впуснем в краен популизъм по тази тема", добави още лидерът на ДПС. Депутати изчислиха, че ако се приеме това ограничение сегашната субсидия от 12 лв. за спечелен глас на парламентарните избори ще се намали между 1 лв и 1.20 лв. Депутати уточниха, че не е изключено след следващите избори да се въведе нов начин за държавното финансиране на партиите. (Повече за това как се е стигнало до решението за намаляването на партийните субсидии можете да прочетете тук.)

136 млн. евро е оптимистичната прогноза за загуба на европейски средства

България няма да усвои 136 млн. евро от настоящите европрограми. Това е възможно най-оптимистичният сценарий на управляващите, стана ясно от изказване на вицепремиера Зинаида Златанова по време на семинара на парламентарните групи на БСП и ДПС в Боровец. Усвояването на парите от Европа за периода 2007-2013 към днешна дата е от порядъка на 45 процента, каза още Златанова, но според правилото n+2 страната ни има още две години за разплащане. Сумата от 136 млн. евро всъщност е половината от загубите, прогнозирани от служебното правителство – 272 млн. евро. Прави се всичко възможно те да паднат наполовина, каза вицепремиерът.

Тя обяви, че 2014 няма да е нулева за еврофондовете и още в първата половина на годината ще открият схеми по две оперативни програми и един механизъм - "Транспорт", "Човешки ресурси" и "Свързаност на Европа" .

Българска оперативна програма за 500 млн. лева

Финансовият министър Петър Чобанов обяви, че от следващата година ще стартира национална програма за финансиране на общински проекти с ресурс 500 млн. лева. Всъщност това е националната програма за развитие на регионите, за която вече има заделени средства в бюджета. Новината е, че са определени критериите за подбор на проекти и е решено, че програмата ще се управлява от междуведомствен съвет, съставен от министри и председателят на сдружението на общините. Сред критериите са устойчивост на проекта, генериране на доходи и работни места и т.н. По въпросната програма ще могат да кандидатстват общини, чиито проекти не отговарят на изискванията на европейските програми.

Парите от такса "зелена енергия" ще са буфер в бюджета

БСП и ДПС ще гласуват "за" предложението на "Атака" приходите на вятърните и слънчевите централи да се облагат с 20-процентна такса, съобщи депутатът от БСП Петър Кънев след семинара. Текстът беше внесен и неочаквано приет при обсъждането на бюджета за догодина на заседание на ресорната комисия.  

По "Дарик радио" в събота министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев оправда въвеждането му с призив на Брюксел държавите да преразгледат насърчителните си политики към зелената енергетика заради понижаването на цените на съоръженията. 

Очакваните приходи от 160 млн.лева от новата такса върху приходите на фотоволтаичните централи и вятърни паркове ще гарантират изпълнението на бюджета, стана ясно още от изказването на Чобанов. Сумата ще се прибави към общите приходи в бюджета, но ще служи за буфер при неизпълнение, обясни финансовият министър. (Повече за такса "зелена енергия" можете да прочетете в анализа в новия брой на "Капитал".)

Представителите на фотоволтаичната и вятърната асоциация веднага реагираха, като свикаха за понеделник протест пред министерството на икономиката. В декларация от сдружението на соларните инвеститори предупредиха, че "популизмът в икономиката води до икомическа катастрофа". Кой ще инвестира в България, когато с лека ръка, без дебат, на тъмно се приемат решения, които отчуждават частен капитал", питат риторично производителите.

Не само българските, но и чуждестранните инвеститори се противопоставят на въвеждането на таксата. В обръщение към парламента и правителството сдруженията на германския и италианския бизнес в България предупреждават, че "приемането на необосновани, необявени и дискриминационни мерки чрез законови промени би довело до сериозен отлив на доверие в българския енергиен сектор и влошаване на цялостния инвестиционен климат в страната" и ще влезе в противоречие с препоръките на Европейската комисия. 

Обществен контрол на антимонополните органи

Правителството ще предложи до края на годината пакет от промени, свързани с антимонополното законодателство. Промяна ще има в законите за защита на конкуренцията, за защита на потребителите, за потребителския кредит, за комисията за финансов надзор, за подземните богатства, обясни вицепремиерът Даниела Бобева. По отношение на комисиите за защита на конкуренцията и на потребителите Бобева каза, че ще бъде укрепен капацитета им, но не с повече хора, а с по-големи правомощия и повече отговорности. Същевременно ще се въведе "обществен контрол" върху дейността на КЗК, каза Бобева, но отказа повече подробности за тази мярка на този етап. Част от промените ще са готови до края на годината.

Протести и пред хотела

Докато премиерът Пламен Орешарски и лидерите на двете управляващи формации – Сергей Станишев и Лютви Местан даваха заключителната пресконференция пред хотела в курорта Боровец дойдоха около 15-ина протесиращи. Запитан дали продължаващите протести и искания за оставка го притесняват Орешарски отговори така: "Защо трябва да търся отговор на въпроса". Лидерът на БСП каза, че участниците в семинара са повече от протестиращите навън. Лютви Местан пък нарече протестиращите "постоянно пътуващ състав".

Иначе и тримата определиха двудневния семинар на управляващите като изключително успешен. "Нашите опоненти леко подцениха политическата стабилност и устойчивост на двете партии и характера на Орешарски. Той може да издържи на още много политически бури", каза Лютви Местан. Той уточни, че по време на семинара са сближени позициите по важни политки, но това не са окончателни решения.

 
Освен "Белене" ще се възражда и "Химко"

Шест дни преди България да представи позицията си в международния арбиртаж, където води спор с Русия за неустойки заради отказа си да строи АЕЦ "Белене", премиерът Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев обявиха от Боровец възраждането на проекта за още една атомна централа. На референдум през януари строителството на втората атомна не получи достатъчно подкрепа, а Народното събрание впоследствие гласува официален отказ на България от участие в него. Преди десетина дни обаче "Атака" внесе в деловодството на парламента проекторешение за възобновяването на проекта.

"Ние сме убедени, че нашата енергетика е силна и независима, ще има нов блок на АЕЦ "Козлодуй" и ново "Белене", заяви Станишев. Орешарски посочи, че умението да се съчетават интереси било ключово, без да уточни кои са тези интереси.

Часове по-рано министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отказа да коментира по какъвто и да било начин темата "Белене", защото думите му можело да бъдат използвани от руската страна в съдебния спор, за който преди няколко дни премиерът изрази надежда, че "ще се оправим някак". 

Според участници в семинара министър Стойнев е подредил приоритетните енергийни проекти в следния ред: "Южен поток", седми блок на "Козлодуй", АЕЦ "Белене". По "Дарик радио" министърът се отрече от думите си при завръщането си от САЩ за държавната гаранция по финансирането на изграждането на седмия бок в действащата централа, като заяви, че не е бил разбран правилно, и уточни, че България само трябва да гарантира на американската компания, че няма да въведе данък върху ядрената енергетика.

От думите му стана ясно също, че ще се възражда и заводът "Химко" във Враца - един от фалиралите мастодонти на социалистическата индустрия, който отдавна е частен. "Не съм привърженик на приватизацията и целта ни е да реиндустриалираме българската икономика. Предприехме действия в тази посока и вече е изготвен финансов модел за възраждане на завода "Химко" във Враца, за да гарантираме работни места в региона", каза министърът. 
Станишев: Не сме се отказали от АЕЦ "Белене"

Не сме се отказали от изграждането на нова атомна централа в Белене, каза лидерът на левицата Сергей Станишев. В следващите години предстои закриване на тецове и други мощности, ще се наложи строителството както на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", така и на нова мощност в Белене.

На шестия месец от началото на управлението на правителството премиерът Пламен Орешарски, министри от кабинета и депутати от парламентарните групи на БСП и ДПС направиха равносметка на извършеното досега, обсъдиха политиките си в икономическата и социалната сфера и набелязаха мерки за по-добра координация на работата между отделните министерства и парламентарните групи, подкрепящи правителството. Последното беше отчетено лично от премиера Пламен Орешарски като една от слабостите в отношенията между кабинета и парламента, както в изказването му пред министрите и депутатите, така и по време на заключителната пресконференция след края на срещата. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

50 коментара
 • 24
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  До коментар [#21] от "Игнорирай трола!":

  Масов масов - колко да е масов бунта? Гледам, че повече от 100 човека не се събират на улицата, а онзи ден имаше 1 човек пред парламента.

 • 25
  winniethepooh avatar :-|
  The Blue Danube

  хванаха се с орешарски, сега няма на къде. човекът изглежда недобре, но за местан и станишев "на чужд гръб и 100 тояги са малко".

 • 26
  fiona avatar :-|
  fiona

  "Държавност, икономика, справедливост" - само това е достатъчно, за да видим, че наглостта няма граници. И докога ще ги търпим? ОСТАВКА!!

 • 27
  lentqj avatar :-|
  lentqj

  До коментар [#10] от "boby1945":

  [quote#10:"boby1945"]Както и да е Орешарски се оказа наистина сериозен, подготвен и устойчив на скандали политик..... [/quote]

  Орешарски не е политик, Орешарски е счетоводител. Изглежда като счетоводител, говори като счетоводител, действа като счетоводител - значи е счетоводител. Може и да ставаше за експерт - министър на финансите, но като министър председател е пълна катастрофа. Ако дебилната му и ехидна арогантност наричате устойчивост на скандали, то да - устойчив е. Единствената причина, поради която все още е на власт е, че народът все още не е пожелал да вземе паветата.

  [quote#10:"boby1945"]При това не се фука, не е нарцис, не кеци в ТВ-тата всека сутрин ивечер, не дава оценки на всяко нещо, което се случи в държавата, не се влияе от мантри, не е бил цар, няма имоти да си възстановява, жена му няма фондация, най-важното разбира практическата икономика в детайли ..... [/quote]

  В допълнение - не притежава грам лидерски качества. Нещо, което е основно за човек, заемащ поста, даващ най-голяма власт в държавата.

 • 28
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  Издържа Ореха. Минаха протестите сега Декември, идват студовете - няма да падне. Браво Орех, осигури си кражби още поне 2-3 месеца.

 • 29
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#27] от "lentqj":

  Да си счетоводител не е обидна дума нито обидно дейност!
  Напротив, когато управлянаш страна сред морето на безкрайната криза в ЕС е крайно наложително да си правиш точно и подробно сметките иначе ще имаш проблеми като някои корифеи преди...
  Така че ако мислиш, че го принизяваш в очите на хората, като го наричаш счетоводител, просто си губиш времето..... хабиш си джепането ...
  Хората сами виждат ккаво умее и как го умее....

 • 30
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  Към Бобъ1945

  Колко ти плащат бе, дано си струва. Трябва да си пълен хахо или директно на щат в БСП да не видиш, че така след 6-18 месеца при тия следва нова национална икономическа криза+ново разбиване на парламента и ексцесии. Не го пожелавам това, просто натам отиват нещата ...

  Това 1945 сигурно ти е набора-уважение към годините ти-ама не мислиш ли, че по-младите са тези дето внасят данъци и генерират доход, виждат как е в нормалните страни --> трябва да се чува гласа им ???

 • 31
  dimko avatar :-|
  dimko

  Моделът на парламентарна демокрация у нас, се намества в пародийния си формат на "ново" статукво...
  Край на "прехода", АРайчев, вече няма кой да ни завижда ...

 • 32
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Нашите опоненти леко подцениха политическата стабилност и устойчивост на двете партии и характера на Орешарски. Той може да издържи на още много политически бури", каза Лютви Местан."Т
  Орко ще стои там където е като препариран, докогато му кажат! Чисто и просто наемник! Така беше и с проф. Беров... после обичайните екстри - байпаси и жито! Кофти за хората, но готино за полит сървайвъри! К'во да се прави, щастието никога не стига за всички!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 33
  fez_deffender avatar :-|
  Фес Deffender

  "Лидерът на БСП посочи, че в сравнение с миналата година през 2013 година подслушванията са намалели два пъти"

  Съсела отново лъже - ако са намалели, защо увеличавате парите за подслушване два пъти за тази година?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK