Пет акцента в бюджет 2014

Депутатите днес гласуват документа на второ четене в зала

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

Малки промени по основните параметри и неприятни изненади в преходните и заключителни разпоредби. Така накратко може да се обобщят измененията, които се очаква да гласуват депутатите в пленарна зала на второ четене на закона за бюджета за следващата година. Предлагаме ви пет важни акцента от него:

Оптимистично за приходите

През следващата година се планира ръст на постъпленията от данъчни приходи в размер на 1.5 млрд. лв. Този ефект трябва да дойде най-вече от косвените данъци (допълнително 600 млн. лв. от ДДС и 250 млн. лв. от акцизи). Ако не се сбъднат очакванията за изсветляване на икономиката или по-висока събираемост, задачата може да се окаже с повишена трудност.

До голяма степен изпълнението на приходите зависи и от състоянието на икономиката, цените на петрола, инфлацията. От финансовото министерство залагат на 1.8% ръст на икономиката през 2014 г., движен от износ и вътрешно потребление. Толкова ще е и инфлацията. Според повечето икономисти обаче правителствената прогноза е доста оптимистична – например очакванията на ЕК са за 1.5% ръст на БВП догодина, Уникреди Булбанк пък очаква 1.3 %.

Фондът за проектно финансиране

Иновация в бюджета за следващата година е създаването на фонд за проектно финансиране на стойност 500 млн. лв., с гръмкото наименование публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Парите са в резерва за непредвидени и неотложни разходи. В закона за бюджета е записано само, че условията и критериите за избор на проекти се определят от Министерски съвет, като те трябва да целят постигане на "икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, създаване на възможност за генериране на заетост и доходи и повишаване на конкурентоспособността на икономиката". Опасенията обаче са, че зад всичко това може да се крие механизъм за по-лесно пренасочване на пари към партийни програми.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни през уикенда, че критериите, на които ще трябва да отговарят проектите, се разработват в момента, както и че фондът ще отпуска до 15 млн. лв. за общински проекти и до 30 млн. лв. за проекти на министерствата. Класирането им ще се извършва от междуведомствен съвет с участието на министри и представители на сдружението на общините. Обещанието на властта бе в оценителната комисия да има и неправителствени организации, но очевидно единствените представители на този сектор ще са НСОРБ.

Данък ВЕИ

Журналистите, които следят бюджета знаят, че традиционно в преходните и заключителни разпоредби управляваищите наблъскват всевъзможни промени на най-различни закони. По този начин често се прокарват спорни мерки и то без обществени дебат. Такъв е случаят и с идеята за такса, с която да се изземват 20% от приходите от производство на електричество от слънчева и вятърна енергия. Вносител на поправката в закона за ВЕИ е "Атака", но тя се подкрепя и от БСП и от ДПС, въпреки че тази мярка цели да зачеркне бизнеса на цял един бранш в енергетиката, милиарди инвестиции и желанието да се инвестира в България изобщо.

Данъчната преференция за ниски доходи

В преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета е записана и идеята за въвеждането на необлагаем минимум за доходи от трудови правоотношения до размера на минималната работна заплата. Отново без разчет и анализ за ефекта и с обещания, че механизмът как да става това ще се избистри в последствие. Икономисти и работодателски организации я определиха като вредна, тъй като ще увеличи сивата икономика и е първа крачка в посока промяна на философията на пропорционалното облагане (т.нар. плосък 10% данък).

Малки промени между двете четения

Обикновено в зала поправките между първо и второ четене минават почти както са били гласувани и в ресорна комисия. Сега те са малко. С общо 3 млн. лв. се увеличават парите за Националната разузнавателна служба и НСО. Другото ведомство, което ще получи малко повече, е Министерство на здравеопазването – 29 млн. лв. за ваксини. От тях 22 млн. лв. ще дойдат за сметка на намаление на перото разходи за лихви, а със 7 млн. лв. - от бюджета на новосъздадената агенция за подслушвания ДА "Технически операции". Още 500 хил. лв. за сметка на разходите на лихви пък ще се пренасочват за увеличение на субсидията на вероизповеданията. Другата поправка, която беше приета, е, от 100-те млн. лв. за образование, които са в резерва за непредвидени и неотложни разходи, 22 млн. лв. да са целеви за допълнително увеличение на субсидията на университетите за програми, които са насочени към търсенето на пазара на труда.

Ако има изненади, най-вероятно те ще са свързани с размера на държавните субсидии за партиите. В момента всяка формация, получила над 1% от гласовете на парламентарните избори взима по 12 лв. на глас годишно. И въпреки, че на бюджетна комисия управляващите решиха да запазят размера на субсидията, на семинара в Боровец стана ясно, че ДПС са предложили намалението да е 10%, което прави 1.20 лв. по-малко за глас. 

Върху какво е фокусът на дебата в парламента и какво гласуваха депутатите - по-късно на capital.bg и в Капитал Daily

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  doneva_a avatar :-?
  doneva_a

  "...създаването на фонд за проектно финансиране на стойност 500 млн. лв., с гръмкото наименование публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Парите са в резерва за непредвидени и неотложни разходи".

  Какво значи, че парите са в резерва за непредвидени и неотложни разходи?

 • 2
  moloko_ avatar :-|
  moloko_

  Данък ВЕИ както вие го наричате изобщо не е спорна мярка,въведоха подобни мерки в доста други страни от ЕС.Спорно беше защо трябваше да бързаме с ВЕИ-тата и да подписваме 20 годишни дългосрочни договори за изкупуване на тока от тях на прекалено високи цени,вместо да изчакаме тъй като цените на технологиите падат доста бързо.Тези които очакваха бързи и големи гарантирани печалби от ВЕИ не са инвеститори а спекуланти,така че няма опасност да изплашим нормалните инвеститори които инвестират в производство,работят на свободния пазар и не искат гарантиран бизнес от държавата.

 • 3
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Цари пълен идиотизъм в правителството и парламента... Затова - ОСТАВКА ВЕДНАГА

 • 5
  someeeee avatar :-|
  someeeee

  До коментар [#1] от "doneva_a":

  Значи, че парите предвидени по това перо ще се крадат непредвидено и НЕОТЛОЖНО по осмутрение на МС... ;)

 • bibiiip ®

  До коментар [#3] от "dr_t":

  Абсолютно подкрепям това което казваш. Докараха я до там, че днес цял ден ТУРЧИН с име АЛИОСМАН ИБРАИМ ИМАМОВ да дава и да взема думата В БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ и да плаши БЪЛГАРСКИ ДЕПУТАТИ че докато се изказват в БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ им спре микрофона. Докараха я до там, че моментната коалиция ДПС, БСП и ония фашист с феса да приемат такъв бюджет в който най добрите новини идват от министерство на на социалната политика с министър ТУРЧИНА Хасан Адемов или българите работят плащат данъци и осигуровки за майките с деца и на възрастните хора, НО всичко това се случва с ПОДПИСА или иначе казано с благословията на турчина ХАСАН. И т.н. и т.н.

 • 7
  izabell avatar :-|
  izabell

  Считаме че Бюджета е приет,с малки промени.Заложените приходи по традиция са завишени и резонно е да има резерви.Буфери може и да не могат да се заложат/20% данък върху приходите на ВЕИ все още е под въпрос/.

 • 8
  greeneyes avatar :-|
  greeneyes

  "В преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета е записана и идеята за въвеждането на необлагаем минимум за доходи от трудови правоотношения до размера на минималната работна заплата. "
  Кога наистина ще се премахне това социалистическо недоносче?! Това си е живо скубане на най-нископлатените хора в България!
  Необлагаем минимум трябва да има, както го има в САЩ, той е за да се намери поне минимална справедливост при облагане на доходите.

 • 9
  greeneyes avatar :-|
  greeneyes

  До коментар [#2] от "moloko_":

  Не само с ВЕИ-тата трябва да бързаме, но и със соларните и геотермалните източници на енергия. Иначе пак ще чакаме от Изток да ни продават супер скъп газ,нефт, а в скоро време и ток.
  Данъкът е комунистически и приходите от него, ще бъдат изядени от комунистическите мафиоти.

 • 10
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Ако не виждахме кадровия им и управленчески резил, да повярваме, че "Растеж и устойчиво развитие на регионите" е нужна и правилна програма. В крайна сметка не може всички да се преместим в София щото там само има поминък!
  За съжаление всичко сочи как зад красивото име има просто преразпределение на пари (с неясни критерии и акценти) към райони с правилната политическа ориентация.
  Особено неприятен е потайно-неясния начин на създаване на "фонд за проектно финансиране". Какво налага създаването на нова структура с този внушителен бюджет?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход