Депутатите се разбързаха с бюджет 2014

Парите за силовите ведомства бяха одобрени

Без интрига: Финансовият министър Петър Чобанов следи дебатите по бюджета.
Без интрига: Финансовият министър Петър Чобанов следи дебатите по бюджета.    ©  Надежда Чипева
Без интрига: Финансовият министър Петър Чобанов следи дебатите по бюджета.
Без интрига: Финансовият министър Петър Чобанов следи дебатите по бюджета.    ©  Надежда Чипева

След два дни дебати, през които депутатите не успяха да разгледат нито един член от закона за бюджета, на заседанието в четвъртък гласуването на второ четене започна доста ускорено. Сред по-важните текстове бяха парите за здравеопазване, МВР и образованието. Заседанието беше удължавано на два пъти и народните представители дебатираха до полунощ. В кулоарите се коментираше, че депутатите бързат, за да имат достатъчно време да прегласуват бюджета, ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето.

По-малко за МВР заради ДАНС

Парламентът намали с над 100 млн. лв. бюджета на МВР за догодина заради извеждането на ГДБОП в Държавната агенция "Национална сигурност" и на подслушването и следенето в самостоятелна агенция. Депутатите приеха на второ четене бюджетът на МВР за 2014 г. да е 999.5 млн. лв., а тази година бяха предвидени 1.131 млрд. лв.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов посочи, че по времето на ГЕРБ парите за подслушване и следене са били 20 млн. лв. на година, а сега само за подслушването, което ще е в Държавната агенция "Технически операции", са предвидени 49 млн. лв. (бюджетната комисия реши на второ четене да намали бюджета на ДАТО със 7 млн. лв., които отиват към бюджета на здравното министерство за ваксини).

По думите му бюджетът на ДАНС се увеличава с 24 млн. лв. спрямо тази година с мотива на управляващите, че там се преместват структурите за борба с организираната престъпност. Министерството на отбраната ще харчи с 60 млн. лв. по-малко догодина - 1.021 млрд. лв. От тях за политика в областта на отбранителните способности са отделени 957.3 млн. лв., а за съюзната и международната сигурност са предвидени 64.17 млн. лева.

Парите за здраве

Бюджетът на министерството на здравеопазването ще бъде в размер на 388.08 млн. лв. За политика в областта на промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве са отделени 66.63 млн. лв. За политика в областта на диагностиката и лечението са определени 282.35 млн. лв., а за политика в областта на лекарствените продукти и медицинските изделия - 15.9 млн. лв. За бюджетна програма "Администрация" са заложени 23.13 млн. лв.

За пръв път от пет години парите от здравни осигуровки ще отиват само за здраве. И за пръв път няма да има прехвърляни дейности от Министерството на здравеопазването към фонда, който работи с пари на здравно осигурените български граждани. Това заяви председателят на Комисията по здравеопазване Нигяр Джафер.