Случайно съвпадение

Казусът "Георги Марков" или за какво точно се използват делата за корупция

Сотир Цацаров каза, че е научил тази седмица, че има разследване срещу депутат.
Сотир Цацаров каза, че е научил тази седмица, че има разследване срещу депутат.    ©  Анелия Николова
Сотир Цацаров каза, че е научил тази седмица, че има разследване срещу депутат.
Сотир Цацаров каза, че е научил тази седмица, че има разследване срещу депутат.    ©  Анелия Николова

"Случайно съвпадение" - така определиха от прокуратурата очевидния синхрон между решението на депутата Георги Марков да напусне парламентарната група на ГЕРБ и прекратяването на разследване за ДДС измами, което е водено срещу него.

Марков, който е сред най-неразпознаваемите народни представители, е бил постоянно обект на проверка от данъчни, МВР и прокуратура през последните десет години, но без резултат.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза в четвъртък, че е научил ден по-рано, че срещу Марков е имало разследване. Ръководителят на държавното обвинение директно посочи МВР като основен виновник за забавянето, защото още през 2004 г. данъчните излезли с ревизионен акт през 2004 г., че той дължи 108 000 лева данък добавена стойност на държавата, който е бил потвърден от съда.

По думите му през 2010 г. "буден гражданин" отново е сигнализирал областната дирекция на полицията във Велико Търново за сделката по продажбата на автогарата в Свищов и е изложил съмненията за източване на ДДС. "Въпросите за този период може да ги задавате към други хора. Какво толкова правиш две години при влязъл в сила ревизионен акт? Нормално ли е МВР да проверява толкова време", коментира Цацаров.

Истината е малко по-различна от представената от главния прокурор. Източници на "Капитал" разкриха, че още през 2001 и 2002 г. е имало две дела в Районна прокуратура - Свищов, заради дейността на две от фирмите на Марков. През 2009 г. буден гражданин сезира Върховна касационна прокуратура (ВКП) със сигнал за Марков. Сигналът е препратен до РП Свищов, която през пролетта изпраща част от материалите на по-горната инстанция – Окръжна прокуратура Велико Търново. От постановлението с което "Капитал" разполага, става ясно, че през цялото време делото срещу Марков е било на специален надзор от ВКП.

По информация на "Капитал" става дума за продажбата на автогарата в Свищов. През 2004 г. тя е била купена от фирма на Марков за 30 хил. лв., а месец след това е продадена за 90 хил. лв. Изтеглен е ДДС кредит, а фирмата е прехвърлена на човек, който, след като е разпитан от разследващите, признава, че се е съгласил да даде данните си срещу заплащане, но няма отношение към дейността на дружеството.

Именно обвинителите във Велико Търново работят по казуса близо три години, като през септември е прекратено по компетентност в Софийска градска прокуратура, която единствена може да разследва престъпления, извършени от депутати. Една седмица след като получава делото, прокурор Ваня Илиева от специализираното звено "Противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами", ръководено от Роман Василев, е прекратила досъдебното производство. Това става с постановление дълго две страници и половина. В него основанието за прекратяване на разследването е само няколко реда, които трудно могат да ни убедят в тезата на прокурора, че едва ли не Марков действително е подписвал справките-декларации, но това не значело, че той е знаел, че услугата не се предоставя.

Миналата сряда постановлението е било потвърдено от Софийска апелативна прокуратура. 

Интересното в случая е, че Ваня Илиева, която беше кандидат за градски прокурор на София, гледа и други дела, свързани с Георги Марков – срещу ректора на Стопанската академия Величко Адамов и за офшорната империя, която го свързваше с братята Красимир и Николай Маринови. Самият Марков е в настоятелството на Фондация "Д. Ценов", където бяха и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров и неговият съдружник Славян Теофилов.

Според бивши депутати от ГЕРБ, с които "Капитал" разговаря, фактът, че е обект на разследване, е бил ключов при подбора на листите на партията за последните избори, а достъп до чувствителната информация имал само бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който бил воден от идеята, че зависимите (от наказателно преследване) депутати са послушни и верни. Схема, която върви, но докато контролираш службите. След това "случайните съвпадения" се обръщат срещу теб.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-?
  evpetra

  И сега какво?

 • 2
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#1] от "evpetra":

  Както винаги - нищо. Цв. Цв. се наигра, като въртиш такива порочни схеми няма как в даден момент да не се обърнат срещу тебе.

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  Всичко е абсолютно прозрачно и съшито със съвсем видими бели конци.
  Прокуратурата, водена от уж избрания персонално с много хвалебствия персонаж Сотир Цацаров (а всъщност от лицата и кръговете зад тях) не за пръв път се намесва - и то съвсем открито и в разрез със законите и Конституцията - и не само с "буквата", но и "духа" й за независимост на отделните власти в Република България, с откровено и чисто политически акции и действия -да си припомним прословутите скандални действия И ИЗЯВЛЕНИЯ на прокуратата и лично на Цацаров за "изборни манипулации" в ... ПРЕДИЗБОРНИЯ ДЕН, които след това самата прокуратура ОПРОВЕРГА! С обвиненията и констатациите си!
  Въпросният депутат, срещу когото се е водело разследване В ПРОКУРАТУРАТА С ГОДИНИ, НО - ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - чрез любимото и изпитано, утвърдено средство за шантаж и натиск и контрол - СРЕЩУ "НЕИЗЕСТНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ" - депутата Георги Марков, е един от многото, които се държат "на каишка" за всеки случай, от истинските господари и кукловоди, за които играят ръководителите на службите, МВР и прокуратурата. Както при случаят "Марковска", срещу която, разбира се пак като "неизвестен извършител" на времето излезе в "точния момент" подобно разследване и набързо се разбра, че "неизвестният извършител" е ... отлично известен на всички!
  Подобен е и замисълът на отлично известното "случайно разпределение на делат" в съда, при определени дела:)

  Прокуратурата е побързала да приключи делото срещу този (забележете, че отново излезе името на Роман Василев и негови хора), за да не тече когато се обяви "преориентирането" на този и тогава всички да се досетят - при положение че срещу него още върви разследване - тогава беше твърде ачик-ачик.
  А сега е много по-дискретно:)

  Останалото, вкл. лакардиите, оправданията и манкиранията им - на говорителя на прокуратурата, ние отлично ги знаем - този филм вече много пъти сме го гледали.
  Пак Цацаров не знаел, пак не разбрал, пак други са му виновни - ДАНС, МВР, журналисти, които всъщност не били никакви журналисти и праща мутри, легендирани като прокурори да ги "обезкостяват",...

  Тъжна работа за мъже, които претендират да имат някакво достойнство и професионализъм!

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  Снимката по-горе ми напомни и още нещо много важно. Днес проби новината, че и втори депутат от ГЕРБ е станал "независим" - Светлин Танчев (както всички очаквахме):

  "След отцепилия се миналата седмица Георги Марков, във вторник втори народен представител напусна парламентарната група от ГЕРБ. В началото на извънредното заседание на Народното събрание председателят му Михаил Миков обяви, че депутатът Светлин Танчев е депозирал заявлението си в деловодството."

  Разбра се още, че и този е от "прокурорскя контингент" и в бвалния, и в преносния смисъл на думата:

  "В миналия мандат Танчев беше председател на комисията по европейските въпроси. Той е първи братовчед на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, който в момента е дясна ръка на Сотир Цацаров в държавното обвинение.

  В миналото Народно събрание Светлин Танчев се замеси в скадала с т.нар. ”наркопоправка Мери Джейн", която се появи в Държавен вестник, без да е гласувана. Парламентът проведе проучване на случая и обяви, че ще даде Танчев на прокуратурата."

  И прочетох някъде (непотвърдено), че е зет на Маргарита Попова.
  Само искам отново да напомня да заележите, как вече навсякъде и във всичко свързано с властта, с всички власти Е ЗМЕСЕНА ПРЯКО ИЛИ ОПОСРЕДСТВАНО, НО МНОГО ВИДИМО И ОТЧЕТЛИВО И ... ПРОКУРАТУРАТА И СЛУЖБИТЕ! Поради откровено и доказано претъния характер на всички власти в България и престъпните връзки и мханизми на издигането на лицата във всяка власт в страната!


  И като стана дума за това, вече става пределно ясно, че веднага след падането на това управление целият кабинет начело с Олигарски трябва незабавно да станат клиенти на прокуратурата.

  Вижте например най-новите събития и вести:

  Онзи ден Европейският съюз директно обвини българското правителство (и други) в НЕЗАКОННИ ДОГОВОРКИ. Ето реакцията:

  Орешарски се "оневини" за "Южен поток", Стойнев ще изяснява с ЕК проекта

  Вигенин: България няма да наруши европейското право

  България няма да наруши европейското право във връзка с "Южен поток" и ще направи каквото е необходимо, коментира външният министър Кристиан Вигенин, след като обяви в понеделник предстояща среща между министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер...

  Премиерът Пламен Орешарски пък "свали" критиките на ЕК, че двустранни споразумения за изграждането на газопровода "Южен поток”, сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, нарушават европейското законодателство, като обяви лаконично, че "договорът с Русия за "Южен поток" е сключен през 2008 г., т.е.

  няма как да сме сбъркали сега". ЕК вече обяви, че споразуменията трябва да бъдат предоговорени."

  Вече става силно комична ситуацията около откровените лъжи и непрекъснати противоречия в изказванията и декларациите (и действията) на тези!


  "Кой лъже и кога лъже?

  На 2 ноември т.г. Орешарски и Стойнев се похвалиха, ЧЕ СА СКЛЮЧИЛИ МНОГО ДОБЪР ДОГОВОР ЗА "Южен поток".

  На 3 ноември т.г. Стойнев каза, че ДОГОВОРЪТ ЗА Южен поток ЩЕ БЪДЕ ПУБЛИКУВАН, КОГАТО БЪДЕ ПОДПИСАН.

  На 9 декември т.г. Орешарски съобщава, че ДОГОВОРЪТ Е СКЛЮЧЕН ПРЕЗ 2008 г И НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ СЕГА. А тПРЕЗ 2008 година УПРАВЛЯВАШЕ ... ПЪРВАТА Тройна коалиция, т.e. БСП и ДПС И В НЕЯ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР БЕ ... ТОЧНО "ВЕЛИКИЯТ ЕКСПЕРТ" Орешарски!?!?!?!?!?!?!?!?!?

  Опозицията няма ли да се заеме с този въпрос и да информира народа къде е истината? Ако не знаят, нека да разследват, да направят официално питане, да поискат документи. Все пак някой трябва да я каже тази истина, след като правителството само лъже, постоянно лъже."


  След дъхлбоката яма Белене, в която потънаха милиарди от парите на най-бедния народ в ЕС, сега отново сме изправени ПРЕД ОЧЕВАДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - И ТО НА СЪЩАТА ОТКРОВЕНО БАНДИТСКА, ПРЕСТЪПНА КЛИКА, ПО НА ПРАКТИКА АБСОЛЮТНО СЪЩАТА (ПО СЪЩЕСТВО И КАТО КРАЕН ЕФЕКТ - КРАЖБА НА МИЛИАРДИ ОТ БЪЛГАРИТЕ) СХЕМА!

  Само това огромно престъпление, което може без проблеми да бъде разкрито, и е съпътствано с много други по-малки прастъпления, нарушения и корупция при подготянето му, е достатъчно тези да влезнат в затвора за дълги години!

  Нека сега Олигарски и министрите му да обясняват на ЕС как не са водели протоколи при договорките с руснаците и как по-късно ще им кажат или покажат договорките - СЛЕД ПЪРВИТЕ КОПКИ И ЗАРОВЕНИ ОЩЕ НЯКОЛКО МИЛИАРДА...

 • adenauer

  Аденауер близо четвърт век непрекъснато повтаря ,че единствено правилния път да се изгонят комунягите и агентите на ДС от управлението на държавата е Германския модел и опит в тоталната декомунизация на обществото,Лустрация на 500 хил.червени разбойници ,разпределени в 270 престъпни клана по мафиотски образец,държещи 99 % от националното богатство на държавата ,Безкомпромисна ННационализация на заграбеното от тези червени и агентурни негодници и накрая Народен съд над всички тях по Германски модел.И сегашната публикация показва ,че няма друг път за справяне с червената чума обхванала нацията и държавата от всички страни.Хирургическа операция на обществото ,а не хапчета за температура е лечението на страната от комунистическите и агентурни бандити.Всичко друго е грешно и аморално.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  "Според бивши депутати от ГЕРБ, "

  Бившите депутати имат интерес да оплюват ГЕРБ, щото сегашните управляващи са ги стиснали за топките...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход