Правосъдие като лански сняг

Председателт на ВАС Георги Колев (вляво) и неговият заместник Боян Магдалинчев

Правосъдие като лански сняг

Неочакваният обрат по казуса с лифта на Платото хвърли сянка на съмнение върху ВАС

12159 прочитания

Председателт на ВАС Георги Колев (вляво) и неговият заместник Боян Магдалинчев

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Какво означава окончателно? Ако става дума за Върховния административен съд (ВАС), никога не можем да бъдем сигурни.   

Миналата седмица седемчленен състав на ВАС отмени постановеното през пролетта решение, с което уж окончателно беше обявена за незаконна подмяната на влек с лифт в местността Платото на Банско, защото е трябвало да се извърши оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).

Делото е образувано по молба на фирма "Маренго трейдинг", която не е участвала в спора на предходните инстанции, и твърди, че неправилно е била лишена от достъп до процеса, завършил с неблагоприятно решение за дружеството. Според решението на съда от миналата седмица, което двама съдии са подписали с особено мнение, делото трябва да се върне на първа инстанция и да започне отначало.  Казусът е един от многото за ски зоната над Банско и до миналата седмица беше единственият, който завърши в ущърб на дружеството концесионер  "Юлен".

Фактите около това решение повдигат много въпроси за обективността на мнозинството в съдебния състав. Начинът, по който са избрани съдиите, осигурили нов шанс за загубилата страна, поражда съмнения за тяхната обективност.

Един четиригодишен спор

През 2010 г. "Асоциацията на парковете в България" подава жалба срещу решението на министъра на околната среда и водите, че няма нужда от ОВОС  и за съвместимост с "Натура 2000" на инвестиционно предложение на "Юлен" за подмяната на влека на Платото с нов 4-седалков лифт. Съдът отхвърля жалбата, но след това на втора инстанция отменя решението и го връща отново на тричленен състав. Тук започва и сагата.

На първото заседание на делото на първа инстанция по делото влиза съдебен състав, който се председателства от скандалния магистрат Венета Марковска. Заедно с нея в панела са докладчикът Йорданка Костова и известният покрай аферата с малоимотните магистратски роднини, получили право на строеж в Приморско - Панайот Генков. На следващото заседание Венета Марковска е "заменена" с колежката й Таня Куцарова. После на мястото на Куцарова влиза Албена Радославова, която остава до края на процеса заедно с Йорданка Костова, като на последното заседание Панайот Генков е заменен с "колегата" от аферата в Приморско Николай Урумов. Именно в този състав в края на януари жалбата на Асоциацията на парковете в България е отхвърлена и съдът приема, че министърът на околната страна е бил прав, когато е казал, че за подмяната на влека с лифт не трябва ОВОС.

Представляваното от Тома Белев сдружение пуска жалба на втора инстанция. Председателстваният от съдия Надежда Джелепова състав приема, че новото съоръжение излиза извън границите на старото, което е забранено според плана за управление на парк "Пирин", а горната станция е изградена извън площта, отдадена на концесионера за ползване от държавата, и отменя решението на екологичното министерство. Съдебният акт завършва с категоричното "решението е окончателно". И то е окончателно... до миналата седмица.

Съдийски кастинг

Един месец след окончателното решение "Маренго трейдинг" (която е собственост на регистрирана в Кипър фирма) подава молба за отмяната му, като твърди, че през 2002 г. е купила от концесионера на ски зоната "Юлен" различни съоръжения, едно от които е ски влек "Платото". През лятото на 2010 г. "Маренго трейдинг" дава съгласие на "Юлен" АД "да предприеме всички необходими действия пред компетентните органи", свързани с подмяна на притежавания от дружеството ски влек.

За съдия докладчик по делото е избран Ангел Калинов, но останалите шестима членове на съдебния състав са определени с разпореждане на зам.-председателя на ВАС Боян Магадлинчев. Обичайната практика в съда, разказаха бивши и настоящи съдии от този съд, е според отделението на докладчика да се определя и останалата част от състава – ако той правораздава в трето отделение например, останалите четирима (или шестима) съдии също следва да са от трето отделение, подредени по старшинство (ранг и стаж). Ако той е от седмо отделение, и те би трябвало също да са там. В случая с делото това не е така, като с разпореждането на съдия Магдалинчев идват от други отделения в съда. По останалите 22 дела, допуснати и решени през 2013 г. от седемчленни състави, всички съдии са от едно и също отделение. Това прави делото за лифта в Банско извънредно изключение.

Според годишния доклад на съда през 2012 г. в отделението работят 12 съдии, от които петима са разглеждали делото в петчленен състав, тоест остават седем съдии, които биха могли да формират седемчленния състав. Каква е причината това да не се случи – не е ясно.

Ясен е резултатът – влязлото в сила решение е отменено, като двама от седемте членове на състава подписват съдебния акт с особено мнение – съдиите Диана Добрева и Ангел Калинов. Те приемат тезата, че интересите на "Маренго" не са накърнени, а решението, с което се задължава процедура по ОВОС, е правилно. Мотивът им е, че дружеството е собственик на влек, който така или иначе е премахнат, "което ще рече, че няма да въздейства върху околната среда и няма основание да бъде оценявано от министъра на околната среда и водите".

Това не е единственото притеснително обстоятелство по делото. След последното заседание на 26 септември един от членовете на съдебния състав – Диана Добрева, иска да бъде отведена, защото е участвала в разглеждането на делото на по-долна инстанция.  Колегите й обаче отхвърлят молбата й с мотиви, които будят недоумение. Те приемат, че магистратът не е предубеден, защото делото е за "отмяна на влезли в сила съдебни актове по искане на трето лице, което е извънинстанционно", а съдия Добрева не е участвала в разглеждането му. Може делото да е "извънинстанционно", но пък работата на съда е да прецени дали по инстанциите е допуснато процесуално нарушение, т.е. иска се от Добрева сама да прецени сгрешила ли е или не. Нещо, което констатира и самият съдебен състав, а именно, че първата инстанция (в която е участвала съдия Добрева) е трябвало да привлече  "Маренго трейдинг" като страна в процеса, а като не го е направила, е нарушила интересите му. Малката подробност е, че ако отводът на съдия Добрева беше приет, делото трябваше да започне отначало заедно с нов кастинг на съдии.

От ВАС отговориха единствено, че всички дела се разпределят на случаен принцип, като не споделиха какви са вътрешните правила за формиране на седемчленните състави и защо има отклонение по практиката. Съдия Боян Магдалинчев не отговаряше на мобилния си телефон, а съдиите, подписали решението с особено мнение - Ангел Калинов и Диана Добрева, не вдигаха служебните си телефони.

Когато поискахме да видим делото на седемчленния състав, се оказа, че то е безследно изчезнало. След една седмица то в крайна сметка се появи, но не в деловодството, а в кабинета на зам.-председателя на съда Боян Магдалинчев. На жълто листче в азбучника на съда е записано, че делото е при него заради поправка на диспозитива - финалната част от съдебният акт, която казва каква е волята на съда. Каква е тази поправка и няма ли да се окаже най-окончателното решение, още по-неокончателно, предстои да се разбере.

 

Движението за делото на лифта

25.08.2010 г. Министърът на околната среда и водите издава решение, че за подмнята на влека с лифт в местността Платото над Банско не трябва извършване на ОВОС. Срещу него е подадена жалба от "Асоциация на парковете в България". Като заинтерсована страна е конституиран концесионера на ски-зоната Юлен

21.02.2011 г. Тричленен състав на съда (Втора колегия, пето отделение) - Диана Добрева, Илияна Дойчева и Мариета Милева отхвърля жалбата.

6.06.2011 г. Петчленен състав на съда (Първа колегия) - Румяна Монова, Мария Костова, Нина Докторова, Аделина Ковачева и Галина Карагьозова отменя делото и го връща за ново разглеждане на тричленен състав

16.01.2013 г. След процес продължил повече от две години тричленен състав - Николай Урумов, Йорданка Костова и Албена Радославова (Първа колегия, трето отделение) отхвърля отново жалбата.

15.05.2013 г. Петчленен състав на съда - Надежда Джелепова, Светлана Йонкова, Дима Йорданова, Славка Найденова и Галя Костова (Втора колегия) отменя решението на долната инстанция, уважава жалбата на  "Асоциация на парковете в България" и отменя решението на МОСВ.

27.11.2013 г. Седемчленен състав на съда - Боян Магдалинчев (зам.-председател на ВАС), Наталия Марчева, Ангел Калинов, Румяна Папазова, Диана Добрева, Еманоил Митев и Николай Гунчев отменя решението на петчленния състав, като приема, че то накрънява интересите на "Маренго трейдинг" - фирмата собственик на премахнатия влек.

Какво означава окончателно? Ако става дума за Върховния административен съд (ВАС), никога не можем да бъдем сигурни.   

Миналата седмица седемчленен състав на ВАС отмени постановеното през пролетта решение, с което уж окончателно беше обявена за незаконна подмяната на влек с лифт в местността Платото на Банско, защото е трябвало да се извърши оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Смрад на талази се носи от съдебната ни система :(. А прокуратурата е филм на ужасите.

 • 2
  nuzzo avatar :-(

  Колеги, нищо нередно не виждам в това решение.
  При положение, че са получени пари, съвсем "нормално" е решението на Съда да е в полза на този, който е дал парите.
  Нима някой се съмнява, че в България съдиите не доработват извънредни суми от накоя от заинтересованите страни по дадено дело, ли ?!!?!?

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Боян Магдалинчев ще ви постанови каквото решение желаете срещу съответната сума.

 • 4
  igeorge71 avatar :-|
  igeorge71

  С две думи - проститутки в тоги.
  Каква лояна конкуренция, какъв равен старт на хората, занимаващи се с бизнес в БГ. След като очевидно можеш да си купиш последната инстанция в съда, няма защо да се напъваш да играеш по правилата. Останалите, които нямат тази възможност или просто не смятат за редно да се възползват, да му мислят. Толкова е прогнило всичко, че се чудя как въобще успяваме да имаме държава.

 • 5
  rational72 avatar :-|
  rational72

  Ха, че кой твърди, че все още имаме държава? ..

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  ali13 avatar :-P
  Valentina Chelebieva

  "пазарна икономика"- всичко се купува и продава на този, който дава най- добрата цена, правосъдието също- и то е стока

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "ali13":

  Така е прав си, капитализъм, "Парица е Царица"Още Алеко е открил този закон ! :-)

 • 8
  kaloianski avatar :-|
  kaloianski

  И цялата тая пасмина от проститутки в тоги се ръководи от главния сводник - ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, похвален, избран и подбран лично от криминално проявения бивш министър ЦВ ЦВ!

 • 9
  igeorge71 avatar :-P
  igeorge71

  Явно две от проститутките са прочели статията и коментарите. Нищо лично "мацки". Не се впрягайте.

 • 10
  skior4eto avatar :-P
  skior4eto

  Браво, наглостта на Цеко, и сходните мафиоти в съда, ще им изяде главата скоро :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход