Технология на подмяната

Как една новина се превръща в друга

Докато стигне до вестниците на следващия ден, една новина вече може да изглежда напълно различна
Докато стигне до вестниците на следващия ден, една новина вече може да изглежда напълно различна    ©  Анелия Николова
Докато стигне до вестниците на следващия ден, една новина вече може да изглежда напълно различна
Докато стигне до вестниците на следващия ден, една новина вече може да изглежда напълно различна    ©  Анелия Николова

Историята от тази седмица със спрените пари по оперативна програма "Околна среда" показва едновременно желанието на управляващите да обвиняват предшествениците си, както и нелепия начин, по който това се прави.

Във вторник в "Капитал Daily" се появи статия за писмо от Европейската комисия до българските власти, в което се обясняват причините за прекъсването на плащанията по програмата. Тъй като няма доказателства за противното, "Капитал" остава единствената медиа, която е виждала това писмо. В него се говори за административен проблем, който трябва да бъде разрешен на експертно ниво и да се постарае той да не бъде допускан повече.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  Евтина комунистическа пропаганда, страшното е, че малко хора го разбират, а за останалите изходът е емиграция.

 • 2
  stealth avatar :-P
  exdn
  • -154
  • +28

  Но разбира се изключително сериозният и не-лицемерен вестник "Капитал" никога не би си позволил подобни свободни съчинения. Не, сър! Това никога не се случва тук.

 • 3
  delian avatar :-|
  Делян (delian) Делчев

  До коментар [#2] от "stealth":

  Чакай, момент. Нека дори да приемем, че Капитал го прави, как това оправдава другите да го правят и да лъжат и те? Понеже изказването ти сякаш това намеква.

 • 4
  stealth avatar :-|
  exdn
  • -116
  • +17

  До коментар [#3] от "Делян (delian) Делчев":

  Не, не оправдава другите. Но е малко присмял се хърбел на щърбел.

 • 5
  inspektorstrezov avatar :-|
  Инспектор Стрезов

  До коментар [#2] от "stealth":
  Я дай пример.

 • 6
  aheloi avatar :-|
  Храбър

  [quote#3:"Делян (delian) Делчев"]Нека дори да приемем, че Капитал го прави, как това оправдава другите да го правят и да лъжат и те?[/quote]
  Комунетата постъпват по този начин непрекъснато. Какъвто и кусур да им намериш, те веднага заявяват как лошо постъпвали от ГЕРБ по тяхно време. Сякаш споменаването на ГЕРБ им дава някакво право и те да постъпват по същия начин.
  Добре бе мошеници червени!
  Ами нали затова вие се самосложихте на власт! Да ПОДОБРИТЕ положението, а не да правите същото.
  Престанете да се оправдавате и се разкарайте най-сетне от властта, защото не само че не сте експерти, ами сте и най-долни крадци и мошеници.

 • 7
  pogled avatar :-|
  Григор Лилов

  Какво имаме?
  Имаме подмяна от правителствените медии на съдържанието на писмото. Но имаме и подмяна на проблема покрай писмото - вече от самия "Капитал". Т.е. налице е грубата манипулация, която критикуват и фината, която провеждат. Защо?
  Истинският проблем, който поставя писмото (заедно с предишните) от ЕК е за неупражнен контрол. За това си има отговорни и не може "Капитал" да казва, че те са "средно административно ниво". Става дума за много и много милиони. Политическата отговорност е точно на министрите, независимо от кое правителство. Погледнете уточнението от ЕК, което цитира самият "Капитал":
  "касаят годините 2008, 2009 и 2010, така че нито една конкретна политическа партия или конкретно правителство може да бъде сочена за ЕДИНСТВЕНО отговорна".
  Т.е. ГЕРБ са точно толкова в кюпа на отговорните, колкото и Тройната коалиция преди него. Бих добавил - заедно с едно служебно правителство и сегашното правителство, понеже са знаели за проблема, но политиката им е била - ако мине.
  Това е истинската новина - СЪВКУПНИЯТ български политически елит проиграва стотици милиони, но според правителствените медии е виновен само ГЕРБ, според опозицията от Капитал - не е казано конкретно ГЕРБ и съответно разбирай - не са виновни. Такава теза също е манипулация, макар и далеч по-фина.

 • 8
  stealth avatar :-P
  exdn

  Посочването на лицемерието на медийния пазар не е породено от пристрастия към комунетата, както цветущо се изразяват повечето пишещи тук. Да съставиш цяла статия от един случай, че и да се самопотупаш по гърба за добре свършената работа, е инструмент и на Пеевските медии.

  Примери няма да си правя труда да давам, тъй като те не биха променили мнението на убедените в наличието на велика комунистическа конспирация. Ако искате ми вярвайте, ако не искате - недейте. Но сляпото доверие в официоза (в случая Капитал) не беше ли слабост на комунетата?

 • 9
  diva_ovtsa avatar :-|
  Лаборанта ☺

  [quote#5:"Инспектор Стрезов"]Я дай пример. [/quote]

  Ето един. Не е точно от Капитал, но е от Дневник:

  В Дневник:
  "Аз завърших училище в Банкя, не можах като Станишев да уча в Москва", заяви Борисов. Допълни, че затова и не се научил да говори като Станишев, нито като Първанов. "Но понякога е по-добре така, а не като Първанов - да говориш три часа и нищо да не кажеш"


  Истинските думи:
  " Но за съжаление майка и татко бяха много бедни хора и аз завърших училище във Банкя. Не можах като Станишев във Москва, във Лондон - да ме изучат така, че да имам по-добър език. Някой път греша много и много ме е яд. А иначе пък, от друга страна, съм благодарен на господ и на нашите, че са ми дали воля и характер, все пак хората избират и знаят – по-добре да кажеш някоя глупост, но да я кажеш със душа и сърце, отколкото префърцунено да обясняваш, или както Първанов – да говориш един час и всъщност да не кажеш нищо"

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#7:"pogled"]Т.е. ГЕРБ са точно толкова в кюпа на отговорните, колкото и Тройната коалиция преди него.[/quote]Ще ме уморите от смях! По какво преценихте и как премерихте кой колко е виновен?! Можете ли да цитирате някакви факти или просто ви се иска да е така и очаквате да ви вЕрваме безрезервно като на партийно събрание. :)

  Цитирам:"Проблемите с програмата за околна среда обаче са още от преди управлението на ГЕРБ, а миналото правителство разви де факто контролните органи от нулата, като в момента те налагат стотици корекции по различни програми, за да не се губят пари по програмите. Във временното спиране на плащанията всъщност няма нищо необичайно и само за тази година ЕК е направила 140 такива спирания или предупреждения в страните от ЕС. България беше заедно с Швеция единствената държава в съюза, която нямаше прекъсвания на програми в последните 3 години. "В повечето страни това е административен, не политически проблем. Общините в България винаги са имали проблеми, независимо дали заради местни протекции на играчи, твърде много рискове в поръчките и понякога просто некадърност", коментира още пред "Капитал" източник от ЕК.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/11/17/2184369_brjuksel_prekusna_plashtaniiata_po_programa_okolna/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход