Технология на подмяната
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Технология на подмяната

Докато стигне до вестниците на следващия ден, една новина вече може да изглежда напълно различна

Технология на подмяната

Как една новина се превръща в друга

15384 прочитания

Докато стигне до вестниците на следващия ден, една новина вече може да изглежда напълно различна

© Анелия Николова


Историята от тази седмица със спрените пари по оперативна програма "Околна среда" показва едновременно желанието на управляващите да обвиняват предшествениците си, както и нелепия начин, по който това се прави.

Във вторник в "Капитал Daily" се появи статия за писмо от Европейската комисия до българските власти, в което се обясняват причините за прекъсването на плащанията по програмата. Тъй като няма доказателства за противното, "Капитал" остава единствената медиа, която е виждала това писмо. В него се говори за административен проблем, който трябва да бъде разрешен на експертно ниво и да се постарае той да не бъде допускан повече.

Случайно или не, на следващия ден в парламента имаше питане от депутата от БСП Петър Курумбашев до министър-председателя Пламен Орешарски за писмото и отговорните за него. Час преди този дебат обаче, в 11:28, в агенция "БГнес" се появи странен преразказ на статията на "Капитал" под заглавие "ЕК потвърди: Замразяването на парите по "Околна среда" е заради ГЕРБ". В писмото, което "Капитал" видя, ЕК не е потвърждавал нищо такова. Там се говори за повторна проверка на всички обществени поръчки в периода 2010 - 2013 г., но критиките са към неправилно проведени общински процедури и недостатъчна строгост на одитно звено и управляващ орган (което са местна власт и средно административно ниво).

В текста на "БГнес" обаче, освен че се посочват трима ресорни министри от ГЕРБ и ръководителите на две еврозвена, се казва следното: "Анализът (на "Капитал" - бел. ред.) потвърждава, че временното спиране на плащанията по ОП "Околна среда" е заради продължилото почти 3 години нежелание на бившите управляващи от ГЕРБ да се съобразят с доклад на Европейската сметна палата от 2011 г., в който се настоява за налагането на по-високи финансови корекции по проекти, финансирани със средства на ЕС. Бившите министри Томислав Дончев, Нона Караджова, заместник-министърът Ивелина Василева, както и Малина Крумова и Добринка Михайлова отказали да наложат исканите корекции от Европейската сметна палата, независимо че за това има настояване в три писма – от 9 октомври 2012 г., от 9 ноември 2012 г. и от 13 февруари 2013 г."

Тук вече нещата стават странни, защото в анализа на "Капитал" въобще не се казва подобно нещо. В писмото се говори за по-високи корекции, но няма отправки към предишна кореспонденция. Но да предположим, че "БГнес" са направили анализ върху анализа на документ, който не са виждали, и са стигнали до този извод. В такъв случай е странно, че този извод удивително много прилича на обвиненията, които ресорният вицепремиер Зинаида Златанова отправи още преди три седмици, далеч преди въпросното писмо въобще да е пристигнало в София и преди който и да било в българската администрация да знае за съдържанието му. С други думи, използвайки статията на "Капитал" като повод, "БГнес" изиграха ролята на глашатай на теза, прокарвана от настоящото управление. В случая дори няма значение дали тезата е оправдана или не - по-важното е, че тя е намерила начин да се превърне в редакционна политика.

Нещата обаче не спряха дотук. Агенцията подкрепи новината с няколко коментара - един на Димитър Ганев от "Галъп" и един на Божидар Данев от Българската стопанска камара. И първият, и вторият обясниха, че това е шамар за ГЕРБ, а Данев дори казва "оказа се, че от ГЕРБ не са великани, а пигмеи". Тъй като в коментара на Данев се посочва, че той се позовава на публикацията на "Капитал", ние го потърсихме, за да попитаме дали той я е чел. Оказа се, че не. Господин Данев обясни, че е бил хванат на летището, където е бил попитан за коментар по информацията на "Капитал", че ЕК е обвинила трима бивши министри за спирането на "Околна среда". Когато беше уточнено, че подобно нещо не е било потвърждавано, ръководителят на БСК обяви, че взима думите си назад и е бил подведен.

Час след публикацията на "БГнес" в парламента Пламен Орешарски предпазливо обяви, че е против да се сочат политически виновни за системи, които зависят предимно от администрацията. Самата еврокомисия забеляза разгарящия се скандал и излезе с официално опровержение. "В писмото става дума за системи, които не функционират правилно, а не за индивидуални лица. В допълнение, позволете ми да отбележа, че проектите, които нашите одитори посочиха за възможни нередности, касаят годините 2008, 2009 и 2010, така че нито една конкретна политическа партия или конкретно правителство може да бъде сочена за единствено отговорна", казва комисията.

Нищо от това обаче не намира отражение в медиите, които подемат топката от "БГнес". Сайтовете vsekiden, argumenti.bg, вестниците "Телеграф", "Дума" и "Земя", както и ТВ 7, пренебрегват изказването на ЕК, изтриват "Капитал" и цитират избирателно Орешарски, за да подкрепят вече оформената теза.

Системата действа на пълни обороти. Новината, която владее информационното пространство, вече е различна.

Историята от тази седмица със спрените пари по оперативна програма "Околна среда" показва едновременно желанието на управляващите да обвиняват предшествениците си, както и нелепия начин, по който това се прави.

Във вторник в "Капитал Daily" се появи статия за писмо от Европейската комисия до българските власти, в което се обясняват причините за прекъсването на плащанията по програмата. Тъй като няма доказателства за противното, "Капитал" остава единствената медиа, която е виждала това писмо. В него се говори за административен проблем, който трябва да бъде разрешен на експертно ниво и да се постарае той да не бъде допускан повече.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

31 коментара
 • 1
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  Евтина комунистическа пропаганда, страшното е, че малко хора го разбират, а за останалите изходът е емиграция.

 • 2
  stealth avatar :-P
  exdn
  • -154
  • +28

  Но разбира се изключително сериозният и не-лицемерен вестник "Капитал" никога не би си позволил подобни свободни съчинения. Не, сър! Това никога не се случва тук.

 • 3
  delian avatar :-|
  Делян (delian) Делчев

  До коментар [#2] от "stealth":

  Чакай, момент. Нека дори да приемем, че Капитал го прави, как това оправдава другите да го правят и да лъжат и те? Понеже изказването ти сякаш това намеква.

 • 4
  stealth avatar :-|
  exdn
  • -116
  • +17

  До коментар [#3] от "Делян (delian) Делчев":

  Не, не оправдава другите. Но е малко присмял се хърбел на щърбел.

 • 5
  inspektorstrezov avatar :-|
  Инспектор Стрезов

  До коментар [#2] от "stealth":
  Я дай пример.

 • 6
  aheloi avatar :-|
  Храбър

  [quote#3:"Делян (delian) Делчев"]Нека дори да приемем, че Капитал го прави, как това оправдава другите да го правят и да лъжат и те?[/quote]
  Комунетата постъпват по този начин непрекъснато. Какъвто и кусур да им намериш, те веднага заявяват как лошо постъпвали от ГЕРБ по тяхно време. Сякаш споменаването на ГЕРБ им дава някакво право и те да постъпват по същия начин.
  Добре бе мошеници червени!
  Ами нали затова вие се самосложихте на власт! Да ПОДОБРИТЕ положението, а не да правите същото.
  Престанете да се оправдавате и се разкарайте най-сетне от властта, защото не само че не сте експерти, ами сте и най-долни крадци и мошеници.

 • 7
  pogled avatar :-|
  Григор Лилов

  Какво имаме?
  Имаме подмяна от правителствените медии на съдържанието на писмото. Но имаме и подмяна на проблема покрай писмото - вече от самия "Капитал". Т.е. налице е грубата манипулация, която критикуват и фината, която провеждат. Защо?
  Истинският проблем, който поставя писмото (заедно с предишните) от ЕК е за неупражнен контрол. За това си има отговорни и не може "Капитал" да казва, че те са "средно административно ниво". Става дума за много и много милиони. Политическата отговорност е точно на министрите, независимо от кое правителство. Погледнете уточнението от ЕК, което цитира самият "Капитал":
  "касаят годините 2008, 2009 и 2010, така че нито една конкретна политическа партия или конкретно правителство може да бъде сочена за ЕДИНСТВЕНО отговорна".
  Т.е. ГЕРБ са точно толкова в кюпа на отговорните, колкото и Тройната коалиция преди него. Бих добавил - заедно с едно служебно правителство и сегашното правителство, понеже са знаели за проблема, но политиката им е била - ако мине.
  Това е истинската новина - СЪВКУПНИЯТ български политически елит проиграва стотици милиони, но според правителствените медии е виновен само ГЕРБ, според опозицията от Капитал - не е казано конкретно ГЕРБ и съответно разбирай - не са виновни. Такава теза също е манипулация, макар и далеч по-фина.

 • 8
  stealth avatar :-P
  exdn

  Посочването на лицемерието на медийния пазар не е породено от пристрастия към комунетата, както цветущо се изразяват повечето пишещи тук. Да съставиш цяла статия от един случай, че и да се самопотупаш по гърба за добре свършената работа, е инструмент и на Пеевските медии.

  Примери няма да си правя труда да давам, тъй като те не биха променили мнението на убедените в наличието на велика комунистическа конспирация. Ако искате ми вярвайте, ако не искате - недейте. Но сляпото доверие в официоза (в случая Капитал) не беше ли слабост на комунетата?

 • 9
  diva_ovtsa avatar :-|
  Лаборанта ☺

  [quote#5:"Инспектор Стрезов"]Я дай пример. [/quote]

  Ето един. Не е точно от Капитал, но е от Дневник:

  В Дневник:
  "Аз завърших училище в Банкя, не можах като Станишев да уча в Москва", заяви Борисов. Допълни, че затова и не се научил да говори като Станишев, нито като Първанов. "Но понякога е по-добре така, а не като Първанов - да говориш три часа и нищо да не кажеш"


  Истинските думи:
  " Но за съжаление майка и татко бяха много бедни хора и аз завърших училище във Банкя. Не можах като Станишев във Москва, във Лондон - да ме изучат така, че да имам по-добър език. Някой път греша много и много ме е яд. А иначе пък, от друга страна, съм благодарен на господ и на нашите, че са ми дали воля и характер, все пак хората избират и знаят – по-добре да кажеш някоя глупост, но да я кажеш със душа и сърце, отколкото префърцунено да обясняваш, или както Първанов – да говориш един час и всъщност да не кажеш нищо"

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#7:"pogled"]Т.е. ГЕРБ са точно толкова в кюпа на отговорните, колкото и Тройната коалиция преди него.[/quote]Ще ме уморите от смях! По какво преценихте и как премерихте кой колко е виновен?! Можете ли да цитирате някакви факти или просто ви се иска да е така и очаквате да ви вЕрваме безрезервно като на партийно събрание. :)

  Цитирам:"Проблемите с програмата за околна среда обаче са още от преди управлението на ГЕРБ, а миналото правителство разви де факто контролните органи от нулата, като в момента те налагат стотици корекции по различни програми, за да не се губят пари по програмите. Във временното спиране на плащанията всъщност няма нищо необичайно и само за тази година ЕК е направила 140 такива спирания или предупреждения в страните от ЕС. България беше заедно с Швеция единствената държава в съюза, която нямаше прекъсвания на програми в последните 3 години. "В повечето страни това е административен, не политически проблем. Общините в България винаги са имали проблеми, независимо дали заради местни протекции на играчи, твърде много рискове в поръчките и понякога просто некадърност", коментира още пред "Капитал" източник от ЕК.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/11/17/2184369_brjuksel_prekusna_plashtaniiata_po_programa_okolna/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.