Растеж на грешките

Въпросът е дали с новите такси за ВЕИ няма да се покриват загуби от проекти като "Цанков камък" и АЕЦ "Белене".

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

От анализ "Ново 20 в електроенергетиката"  на Калоян Стайков, Институт по пазарна икономика

В далечната 2007 г., след присъединяването на България към ЕС, страната взима решение как да стимулира производството на електроенергия от ВЕИ. Цялата произведена от тях енергия, която не се изчерпва само с фотоволтаични и вятърни централи, се изкупува на преференциални цени, което води до поскъпване на тока за домакинствата и небитовите клиенти. Нарастващо социално и икономическо напрежение, което кара управляващите първоначално да прехвърлят тежестта на растящите разходи от домакинствата към небитовите клиенти, впоследствие да задържат ценовия ръст и накрая дори да намаляват цените.

Свиването на приходите и командно административните решения на фона на растящите разходи в системата води до сериозни финансови затруднения. Така, освен че загубата на НЕК за деветмесечието на 2013 г. се увеличава до 113 млн. лв. в сравнение със 77 млн. лв. за същия период на 2012 г., задълженията към свързани лица на дружеството се увеличават с близо 400 млн. лв. За да прикрият грешките на растежа или растежа на грешките си, управляващите се опитват да въведат нови такси за производителите на ток от ВЕИ и едностранно да променят условията, при които централите са влезли в експлоатация. Тъй като грешките в политиката в този сектор не са единствените в електроенергетиката, стремежът на управляващите е да се съберат някакви средства, които след това да се изхарчат непрозрачно, без да е ясно дали не покриват загуби от други любопитни инициативи като хидровъзела "Цанков камък" или АЕЦ "Белене".

През последната година инвеститори от ВЕИ сектора неведнъж са се изказвали положително за въвеждането на такава такса, която да покрива предизвикани от тях разходи, но искат да е аргументирана, а не се определя на око. Нежеланието на управляващите да се срещнат с тях навежда на мисълта за наличие на друг проблем, който се маскира с растящото обществено недоволство от високите цени на електроенергията.

Текстовете са от седмичния онлайн бюлетин на ИПИ "Преглед на стопанската политика"

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Питайте хидроинженера, ако не то падишаха.

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Нищо й няма на такста, може да е повече, например 60%! При производството на електроенергия за обществено снабдяване, спекулациите с цените не бива да се допускат...

 • 3
  oligarha avatar :-|
  oligarha

  ''Въпросът е дали с новите такси за ВЕИ няма да се покриват загуби от проекти като "Цанков камък" и АЕЦ "Белене" - Мисля, че всеки нормално мислещ човек знае отговора на този въпрос. Дефицитите в НЕК между 2006-09 г. се увеличи със 170 % и заради далаверите ''БелЯне и Цанков камък'', ВЕИ ще платят сметката. Друг е въпроса, че в цената на тока няма икономичèска логика, а само популизъм !

 • 4
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Цитат: "В далечната 2007 г., след присъединяването на България към ЕС, страната взима решение как да стимулира производството на електроенергия от ВЕИ."

  Еей, ама кой беше министър-председател по това време бе, да му се не види? Не, няма да се сетя!

  Цитат: "Цялата произведена от тях енергия, която не се изчерпва само с фотоволтаични и вятърни централи, се изкупува на преференциални цени, което води до поскъпване на тока за домакинствата и небитовите клиенти."

  Стига бе! 2007 г. това? Февруарските "бунтове" 2013 не бяха ли за цената на тока? Или за "никога повече Бойко на власт", с всякакви средства? Ако попитам Реформаторския блок, БСП, ДПС и "Атака", дали ще получа различни отговори?

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Я да видим колко "успешно" се справя с енергетиката най-експертното правителство, което България е имала ever според Министър-председателя, когото злите езици наричат "Mr. back door".
  От края на юни до началото на декември (за 5 месеца) задълженията на НЕК са се увеличили с почти 1 млрд! Невероятно успешно правителство, страшни експерти. М/у другото предишните дългове на НЕК се натрупаха при предишната тройна корупция

  30 юни 2013
  Националната електрическа компания, която е натрупала задължения в размер на 1.9 млрд. лв ...

  02.08.2013
  Задълженията на НЕК са 2,573 млрд. лева

  04 Декември 2013
  загубата на НЕК от 620 млн. лв. е много вероятно да се случи в края на годината като това ще бъде като "бомба със закъснител" за следващия регулаторен период. Припомняме, че компанията има общи задължения от 2,8 млрд. лева в момента


  Ето ви и линкове за трите новини, да не кажете, че си измислям:
  http://www.mi.government.bg/bg/news/nek-sas-zadaljeniya-ot-1-9-mlrd-leva-1227.html
  http://bnt.bg/bg/news/view/105796/zadyljenijata_na_nek_sa_2_573_mlrd_leva
  http://3e-news.net/show/39719_805%20mln.%20leva%20dostignaha%20zadyljeniyata%20na%20nek%20kym%20centralite_bg/

 • 6
  zdra4 avatar :-|
  zdra4

  "Въпросът е дали с новите такси за ВЕИ няма да се покриват загуби от проекти като "Цанков камък" и АЕЦ "Белене"."
  За цъжаление отговорът е - Нама да стигнат.
  Воденичните камъни натресени на НЕК и БЕХ от коалиционерите, ще ги потопят, което всъщност е и целта.

 • 7
  today avatar :-|
  today

  Е няма как да стигнат, при потребление около 31 000 гигагавата и цена на микса 80 лева НЕК завърта 2,4 млрд лева на година, от тях не остава нищо, щом се увеличават загубите, та камо ли да успее да събере и покрие 3 млрд лв. от комунистически кражби.
  За да остават пари в НЕК трябва микса да стане към 100 лева, че да спрат да трупат задължения, и евентуално да им остават по 10 лева да се трупат за оправяне на червения популизъм.
  Или схемата е да се трупат задължения, да се тегли кредит от КТБ, после да се прехвърлят интересните активи (далекопроводи, електростанции, подстанции) на КТБ. Там поне шефа очевидно знае как да се отблагодарява на политици, които работят в негов интерес.

 • 8
  nuzzo avatar :-|

  Таксите видно, въобще няма да покрият дефицита на НЕК. Тяхното налагане има чисто популистка цел, която да нарочи и посочи, за пред обществото, някой друг за виновен за системно некадърното и крадливо управление на енергетиката ни, която е преимуществено държавна и като производство, и като пренос и като регулация.
  Дефицита ще се покрива, сега и за в близко бъдеще, и от емисията облигации за 250 млн.евро, която БЕХ пласира, и от вътрешни трансфери в холдинга от другите му подопечни структури към НЕК.
  Въпросът, обаче, е как ще се връщат тези заеми, кой и как е смятал какво ще бъде търсенето на ел.енергия вбъдеще, чрез които приходи да се покриват взетите заеми?
  Тук е заровено кучето и перд вид досегашната тъжна практика и на "Тези управленци", да декапитализират система в лично и партийна полза, за сметка на обществото, то и сметката(заемите) ще бъдат платени чрез неминуемото повишаване на цената на ел.енергията като вече както по -горе казах има и нарочени виновни - ВЕИ-тата. Така м/у впрочем бе посъветван да направи и Борисов, докато и Той се упражнавяше в управляването и на енергетиката....
  Та те така.

 • 9
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_

  Въпроса е много по-прост,защо и кой реши,че вместо до 2020 ние трябва още сега до началото на 2014 година да сме покрили изискванията на Брюксел за процент ВЕИ и да подпишем едни нелогично дълги договори за изкупуване на тока от ВЕИ на безумни цени? Въпроса е трябва ли обикновените хора и бизнеса да наливат по близо милиард лева годишно в джобовете на тези които надуха ВЕИ балона,при положение,че вече има възможност ВЕИ да работят и да печелят на свободния пазар без да бъдат щедро субсидирани?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход