Депутатите приеха бюджет 2014

Популистката идея за необлагаем минимум за доходи до 340 лв. също беше одобрена

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

След почти едноседмичен дебат, депутатите най-накрая приеха закона за бюджета за следващата година.

Промените между двете четения са малко и с незначителен ефект върху първоначалните сметки на правителството за финансовата рамка през 2014 г. Тя предвижда дефицитът да е почти 1.5 млрд. лв. или 1.8% от прогнозирания БВП, нивото на фискалния резерв в края на годината да е 4.5 млрд. лв., а новопоетия дълг през 2014 г. да възлиза на 4.4. млрд. лв. От тях 3 млрд. лв. са за рефинансиране на стари задължения, а 1.4 млрд. лв. - за финансиране на дефицита.

Както винаги, спорните изменения са записани в преходните и заключителни разпоредби на закона. Днес най-дълги разисквания в пленарна зала предизвикаха текстовете, с които се въвежда необлагаем минимум за доходи до размера на минималната работна заплата (340 лв. през 2014 г.). Депутатите поправиха текста в пленарна зала с допълнението, че средства, които са над заплатата за прослужено време, няма да повлияят на възможността за възстановяване на данъка. Не е ясно обаче с така направената поправка колко хора ще ползват данъчната преференция, нито какво означава тя за бюджета. Текстовете предвиждат работещите на минимална заплата догодина да  могат да получат платения 10% данък през 2015 г., след като попълнят данъчна декларация.

Данък обществено мнение

Предложението за данъчната преференция беше направено от управляващите преди няколко седмици, но без обществен дебат и след като бяха гласувани промените в данъчните закони за догодина.

- Идеята на властта беше огласена ден преди обявеният от КНСБ национален протест за по-високи заплати и сигурност. (Виж Първа стъпка към отмяна на плоския данък)

- Ходът им е популистки - данъчната преференция е несправедлива спрямо хора с доходи между 340 лв. (минималната работна заплата догодина) и 378 лв., защото нетно ще взимат по-малко от работещите на минимума. Затова и очакванията на бизнеса и икономисти са, че мярката ще доведе до повече сива икономика. (Виж С плоско мислене към прогресивен данък)

- Много анализатори определиха въвеждането на необлагаем минимум като първа стъпка към премахването на пропорционалното облагане на личните доходи. (Виж По наклонената плоскост)

Повече по темата очаквайте по-късно в Капитал Daily и capital.bg

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  asha avatar :-P
  asha

  Ммммм, мамини златни. Февтуари-март някъде обявяваме фалит и затваряме държавата. Комунягите щастливи, умните работливите в Швеция, Германия и др. а циганите с по две кебапчета и 35 знамена в маалата.

 • 2
  hue avatar :-|
  Николов

  "Ходът им е популистки" - ходът си е супер...само че защо не вдигнаха минималната заплата?!

 • 3
  martincho8002 avatar :-|
  martincho8002

  Оф ... не можаха ли да направят пропорционален данък тия ГЛУПАЦИ. Да викнат математици от БАН или от начално училище да им го направят като са толко 'плоско'глави

 • 4
  today avatar :-|
  today

  В общи линии нищо учудващо, нови дългове за рефинансиране на старите, още нови дългове да има за финансиране на популизма.
  Същото е и в енергетиката. Дълговете на НЕК са нараснали с близо 1 млрд за пет месеца управление на "експертното" правителство, и ще трябва да се теглят заеми да се погасяват краткосрочните задължения, още заеми да се покрива дупката заради популистките цени, и още заеми за да се плащат неустойките по договорите.
  В крайна сметка поне част от активите на БЕХ/НЕК ще бъдат приватизирани от някоя банка, на която политиците са и скъпи.

 • 5
  afektiranzritel avatar :-|
  спейс мен

  в данъчното право ВИНАГИ се е гледало скептично на идеята "прогресивен данък". Тя на първо четене звучи много справедливо, но всъщност крие рискове за масово скътаване на данъци, засилване на и без това широко разпространената се порочна практика на криене на реалната заплата и плащането й "под масата" (което е в ущарб на работника/служителя), както и на ред негативни ефекти за развитието на бизнеса. Или казано на по-прост език: ОСТАВКА, ТЪПАЦИ!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  venomafw avatar :-(
  venomafw

  ужас...

 • 7
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  защо ли не вярвам че ще могат да съберат всичките тия приходи от данъците. не вярвам и в бюджета на комунисти с фащисти и турци .

 • 8
  aaa avatar :-|
  aaa

  Вярваш или не вярваш, бюджетите с БСП на власт в последното десетилетие, завършват с излишък, а тези с мафия в по-чист вид с ограбване на спестеното и дефицит.
  Чиста статистика, няма място за спор :)

 • 9
  jivkodimitrov avatar :-|
  Димитров

  До коментар [#8] от "aaa":

  Голяма глупост каза.

 • 10
  tienshi avatar :-|
  tienshi

  Хм, за съжаление продължава практиката за промени със задна дата (и сто тояги на чужд гръб са малко), въвеждане на изключения от правилата и субсидии обслужващи статуквото.

  При положение че управляващата партия е с ляв уклон няма как бюджетът да не е това, което вече е. За съжаление все още има много хора, които не са убеждени, че социалната функция в едно развито общество (към което уж всички ние се стремим) най-добре се изпълнява от самото общество и икономическите субекти, които го обслужват, а не от държавата, с нейната вродена неефективност. Очакванията на същото това общество, че държавата е ясла, ни води до повтарящ се избор на управляващи, които упорито се опитват да я превърнат в такава и да я понапълнят бъркайки все по-дълбоко в джобовете на всеки от нас. Да, но от яслата най-добре се хранят тези, които са на първа линия.

  Много, много разочароващо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход