Бюджет 2014 най-накрая беше приет

Депутатите одобриха и данъчната преференция за доходи до 340 лв.

Не мога да предпоставя действията на президента, смятам обаче, че той ще прояви разум и няма да има вето, каза финансовият министър Петър Чобанов.
Не мога да предпоставя действията на президента, смятам обаче, че той ще прояви разум и няма да има вето, каза финансовият министър Петър Чобанов.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Не мога да предпоставя действията на президента, смятам обаче, че той ще прояви разум и няма да има вето, каза финансовият министър Петър Чобанов.
Не мога да предпоставя действията на президента, смятам обаче, че той ще прояви разум и няма да има вето, каза финансовият министър Петър Чобанов.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

След петдневен дебат и удължени пленарни заседания, депутатите най-накрая приеха закона за бюджета за следващата година. Както обикновено, спорните изменения са записани в преходните и заключителни разпоредби на закона. В понеделник най-дълги разисквания предизвикаха текстовете, с които се въвежда необлагаем минимум за доходи до размера на минималната работна заплата. Тя се увеличава до 340 лв. от началото на 2014 г. Депутатите поправиха текста в пленарна зала така, че допълнителните пари за прослужено време няма да повлияят на възможността за възстановяване на данъка. Не е ясно обаче с така направената поправка колко хора ще ползват данъчната преференция, нито какво означава тя за бюджета за 2015 г., от който ще бъдат взети средствата за тази мярка.

Първоначалните разчети показваха, че мярката ще засегне между 200 и 400 хил. души (по различни оценки на управляващите) и ще означава около 150 млн. лв. по-малко постъпления в бюджет 2015. Текстовете предвиждат работещите на минимална заплата догодина да могат да получат платения 10% данък през 2014 г., след като подадат данъчна декларация през 2015 г.

Техническа неизправност

Модифицираният необлагаем минимум ще важи само за доходи по правоотношения, които не превишават 12 месечни минимални заплати за съответната година. Това е записано в текста, с който се изменя Законът за данъците върху доходите на физическите лица. Депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов предложи придобитите доходи да не превишават 12 пъти минималната работна заплата за месец декември на съответната година. Той изрази притеснение, че ако Министерският съвет промени нейният размер през годината, разпоредбата ще стане практически неприложима. Предложението обаче не беше прието.

Горанов каза още, че макар на касова основа ефектът от мярката да се отчита през 2015 г., на начислена (по европейската методология - бел. авт.) той ще се отрази на дефицита още през 2014 г.

Малко по-малка субсидия

Депутатите гласуваха без никакви разисквания и намаление с 1 лв. на годишната държавна субсидия на партиите. Така през 2014 г. тя ще е 11 лв. за един получен действителен глас. Сметката на Министерството на финансите показва, че ограничаването на субсидиите ще спести 4 млн. лв.

Почти без промени

Промените в бюджета между двете четения са малко и с незначителен ефект върху първоначалните сметки на правителството за финансовата рамка през 2014 г. Тя предвижда дефицитът да е почти 1.5 млрд. лв., или 1.8% от прогнозирания БВП, нивото на фискалния резерв в края на годината да е 4.5 млрд. лв., а новопоетия дълг през 2014 г. да възлиза на 4.4. млрд. лв. От тях 3 млрд. лв. са за рефинансиране на стари задължения, а 1.4 млрд. лв. - на дефицита.

Ще има ли вето

"Не мога да предпоставя действията на президента, смятам обаче, че той ще прояви разум и няма да има вето", каза финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от пресслужбата на парламента. Той обяви още, че няма опасност държавата да влезе в следващата година със стария бюджет.

След като депутатите задължиха ВЕИ производителите да плащат 20% такса върху приходите си, президентът Росен Плевнелиев пък даде знак, че може да наложи вето заради тази промяна. Той подчерта, че след приемането на бюджета той и екипът му ще анализират внимателно всички заложени параметри и тогава ще вземе решение дали да върне закона за преразглеждане.