Какво става в ГЕРБ?

Втори депутат напусна парламентарната група на партията

Светлин Танчев се оттегли изненадващо от групата на ГЕРБ, без да дава обяснения
Светлин Танчев се оттегли изненадващо от групата на ГЕРБ, без да дава обяснения    ©  Анелия Николова
Светлин Танчев се оттегли изненадващо от групата на ГЕРБ, без да дава обяснения
Светлин Танчев се оттегли изненадващо от групата на ГЕРБ, без да дава обяснения    ©  Анелия Николова

Само седмица след като бившият депутат от ГЕРБ Георги Марков напусна парламентарната група на бившата управляваща партия, във вторник го последва още един народен представител. В началото на извънредното заседание на парламента председателят Михаил Миков обяви, че депутатът от ГЕРБ Светлин Танчев е пожелал да напусне парламентарната група и да стане независим народен представител.

Също подобно на колегата си Марков, той не дойде в парламента днес, за да обясни мотивите си за напускането. В кулоарите на парламента самият Георги Марков изрази учудването си, че толкова скоро друг негов колега го е последвал и заяви, че не е разговарял с него за напускането му.

"Явно, че офертите са по-високи от морала на народните представители", коментира пред "Капитал" зам.-председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Отцепването на Танчев от групата става докато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на посещение в Израел. С това групата на най-голямата партия вече е от 95 депутати.

Самият Борисов коментира във Facebook случката, като пожела успех на отцепилите се депутати и заяви, че "това са процеси, които очистват партията и дават шанс на младите, амбициозните и интелигентните хора да станат част от нас". Лидерът на партията обаче отправи и закана към изпълнителната комисия и ръководните структури в ГЕРБ (и вероятно - самият Цветан Цветанов), че те трябва да бъдат обновени с нови лица.

Депутат с минало

Светлин Танчев е втори мандат депутат, избран с листата на ГЕРБ в София-област. В предишното Народно събрание той беше председател на парламентарната комисия за контрол на еврофондовете, но напусна поста след скандала с т.нар. поправка "Мери Джейн" в "Държавен вестник", с която се отменяше пълната забрана за реклама на наркотични вещества. Скандалът с криминалния случай на подмяната на текста гръмна през 2010 г., когато от канцеларията на бившия президент Георги Първанов изпратиха  писмо до тогавашния председател на парламента Цецка Цачева, с което я уведомиха, че в "Държавен вестник" е публикувана поправка на текст от Закона за наркотичните вещества, за който няма издаден указ на държавния глава и не е гласуван в пленарна зала от депутатите.

В предишния парламент по случая беше сформирана временна анкетна комисия, която разследва подмяната. Тя установи, че подмяната на текста е станала по предложение на Танчев. Заедно с него наказание получи и колегата му Пламен Цеков, който беше отстранен от зам.-председателското място на комисия по здравеопазване. В сегашния парламент Светлин Танчев е член на комисията по външна политика.

Танчев е в роднински отношения със зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Майката на бившия депутат от ГЕРБ Лиляна Танчева има бизнес с бяла техника и в областта на недвижимите имоти. Преди местните избори през 2011 г. името й се спрягаше като кандидат за кмет на Костенец, но в крайна сметка в изборите участва бившият кмет на града Иво Тодоров. Всъщност, бизнесът на майката на Танчев не е изключено да има пръст в напускането му, смятат депутати от ГЕРБ, според които натискът може да е дошъл от тази страна.

В случая с Марков например, малко преди той да реши да обяви напускането си, прокуратурата спря разследване за източване на ДДС срещу него, което тече от години насам. Имаше подозрения, че именно заради тази си зависимост той е бил удобен избор за Цветан Цветанов.

Депутати от ДПС пък прогнозираха, че не е изключено още тази седмица да има и трети народен представител, напуснал парламентарната група на ГЕРБ.

Очаквайте още на capital.bg

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


56 коментара
 • Какво да става !!!
  Започнаха да играят парите !!!!!
  А където не става с пари ставало с много ...пари.!!!!
  Та нима същите тези ГЕРБ, не прилагаха такава уродлива практита по време на тяхното управление ?!?!?!?

  Няма промяна в методите на владеене, да владеене, на държавата, има поредната ПОДМЯНА, захаросана с друга глазура.

 • 2
  aucun avatar :-(
  v_vendeta

  Додея им на хората политическата проституция и всякакъв мискинлЪк. Не между парламентарните групи, а директно в Бюрото по труда да скачат. Гнус!

 • Mark Twain

  Който е редил листите, сега да си скубе косата, да се извини на членовете на ГЕРБ и на българските граждани и да иде да си направи харакири или сепуко, според случая!

 • 5
  cormoranstrike avatar :-|
  cormoranstrike

  Нищо особено не става - плъховете започват да напускат потъващия кораб....

 • 6
  apolitichna avatar :-|
  apolitichna

  Ако не се промени избирателната система, ще продължи тази практика на "иди ми, дойди ми" в парламента. Системата дава възможност за подмяна на вота на избирателите и толерира всякакви рокади. Когато избираме някого да ни предствлява, трябва да знаем кой е той, какво обещава и да упражняваме контрол над изпълнението на обешанията. Много важно е да имаме право да отзоваваме депутат, който не е оправдал очакванията ни. А при сега действащата система няма контрол, няма санкции, няма никаква отговорност на депутата пред избирателите му.

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Какво става д ГЕРБ ли? Ами точно това, което трябваше да стане (а то дале още не е приключило), за което много и дълго сме писали и коментирали.
  ГЕРБ е(бе) поредната партия - плод на генно-политическото инженерство на т.н. "кукловоди" на българския преход, или шайката на ДС червената партокрация, която проведе планомерното разграбване на България, разрушаването на държавата и държавността и осигури чрез тоталния разпад на всички държавни институции, и най0вече на съд, прокуратура, МВР и служби безнаказаността си. ДОСЕГА!
  На траничната линия загряват няколко нови партии...
  На Бойко Борисов на времето му бе спусната задачата от ДС генералите, КОИТО СЪЗДАДОХА, ОГЛАВИХА И КОНТРОЛИРАХА БЪЛГАРСКАТА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ И ОБЕЗПЕЧИХА СИМБИОЗАТА Й С ВЛАСТТА,ЗА ДА СЕ ОФОРМИ СЕГАШНАТА ДОМИНИРАЩА ВЪВ ВСИЧКИ ВЛАСТИ МАФИЯ, да създаде поредната "патерица", която да досъсипе т.н. автентично (доколкото и ако го е имало) пространство и да осигури властта след поредното огромно компроментиране на комунистите - Първата Тройна коалиция. За конкретната организация и структурите на бъдещата ДС партия задачата бе възложена на офицера-спортист Цветан Цветанов.
  Задачата включваше да се създадат максимално тесни връзки и със Запада, и със САЩи ЕС, и с Израел ида се направи всичко възможно и невъзможно да се има сближаване на ВСЯКА ЦЕНА, САМО НЕ И РЕАЛНИ РЕФОРМИ В БЪЛГАРИЯ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!
  За целта на Борисов не му бе осигурена небивала медийна подкрепа - най-напред за разпознаването му и налаганетому, за изграждане на имиджа и ореола му, но и по време на управлението, НО И ВРЪЗКИ И КОНТАКТИ НА НАЙ-ВИСОКО НИВО НА ДС И КГБ И НА ЗАПАД, ВКЛ. С НЯКОИ НАЙ-ВИСОКОПОСТАВЕНИ ЗАПАДНИ ПОЛИТИЦИ (които са в "близки" контакти с КГБ и Москва, или дори "кръстени" - като например Берлускони и външния му министър, австрийски политици и пр...)

  Впрочем този филм го гледаме вече 24 години. Като"патерица" на БСП (ДС) бе замислена и осъщесвена и Д(П)С - и то безспорно и доказано с много документи, фактологичен материал, свидетели...
  След армията партии и партийки патерици, плод на генно-политическото инженерство на босовете на българаската мафия (ГЕРБ, РЗС и Атака се появяват буквално в едно и също време, в един и същ период) бе и НДСВ на Симеон, който трябваше да поеме властта след Костов, за да предаде щафетата след това на БСП.

  Да напомня оюе веднъж - за по-късопаметните - Борисов стана популярен СЛЕД КАТО БЕ ИЗНЕНАДВАЩО И НЕПОДХОДЯЩО ИЗБРАН ОТ НЯКОГО ЗА ... ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР ПРИ СИМЕОН!
  Симеон бе доведен доказано (и признато) от т.н. "генералско движение" на БСП.
  Борисов НЕ Е,НЕ Е БИЛ НИКОГА ПОЛИЦАЙ! Длъжността главен секретар на МВР Е СТРОГО ПРОФЕСИОНАЛНА! МИНИСТЪРЪТ НА МВР МОЖЕ ДА Е ПОЛИТИЧЕСКО ЛИЦЕ (като Йовчев, например, който независимо от самомнението си и впечатлението, което отчаяно търси да се представя за професионалист ПРОСТО НЕ Е!), НО ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР ТРЯБВА ДА Е ПОЛИЦАЙ!
  Борисов бе главен секретар във време, в което бандитите се избиваха в безпрецедентни престрелки и атаки и взривове, вкл. по сред бял ден по улиците на София!
  След десетки поръкови убийства И НИТО ЕДИН ЗАЛОВЕН УБИЕЦ ИЛИ ПОРЪЧИТЕЛ ПРОПАГАНДНАТА МАШИНА НА ДС МЕДИИТЕ НЯКАК СИ УСПЯ ДА НАЛОЖИ ОБРАЗА НА "ГОЛЕМИЯ ПОЛИЦАЙ" И"МЪЖКАР", НА СПАСИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ.
  Така една нова - поредната легенда на ДС - като "царя", "Кръстника", "Командира", "Сокола", "дисидента Желев", и пр. и пр. СТАНА ФАКТ!

  Впрочем доносникът на ДС и кукла на олигарсите Гоце е точно онзи, който заедно с доносника на ДС Ахмед Доган и офицерът от ДС и КГБ Боригадир Аспарухов СА ТОЧНО ОНЕЗИ, КОИТО СЪЗДАВАТ БОРИСОВ КАТО ГЕНЕРАЛ И ГЛАВЕН СЕКРЕТАР, А СЛЕДОВАТЕЛНО И КАТО ПОЛИТИК!
  Да не забравяме обаче, че и Гоце, и Доган СА ДОКАЗАНИ ПРОДУКТИ НА ... ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ СЪЩО!!!

  И така, ако човек погледне САМО ГОЛИТЕ ФАКТИ, БЕЗ ПРИКАЗКИ, ЛАКАРДИИ, УВЕРЕНИЯ, УВЕЩАНИЯ И ПУБЛИЧНИ ЦИРКАДЖИЛЪЦИ НА ВСИЧКИ ТЕЗИ, ИСТИНАТА ЛЪСВА БЕЗПОЩАДНО ЯСНО!

  Всяка история, всяка приказка има начало и край! Приказката Спасителят Бойко Борисов е към своя край. След легендата за добрия цар, и много други.
  Коя е следващата? Спасителят Бареков? Спасителката Кунева? Или някой друг спасител? Времето ще покаже!

  Борисов може и да не е лошо момче,но той тръгна от средните нива на бандитчетата и рекетьорите на СИК. Оттъркваше се около големите босове - Маджо, Маргините,...сгъсти се с Румен Пашата. Играта стана интересна, когато го избраха да стане охрана на Живков, после на онзи - руския комунист, на Симеон, Показа се, доказа се, харесаха го ДС генералите...
  Показа и качества, и находчивост...Може да не е много умен и интелигентен - натвори един куп глупости и изказа един куп простотии, НО Е ХИТЪР, С ДОБЪР РЕФЛЕКС И ОТЧЕТЛИВ МАНИЕР ДА ГЛЕДАДА СИ ПАЗИ ГЪРБА И ДА Е ДОБРЕ С ВСИЧКИ СИЛНИ НА ДЕНЯ - ЗАД КУЛИСИТЕ!
  Игра с Първанов, и то много дълго, добре слушаше и Доган....Но като че ли когато играта загрубя между Първанов и Станишев (Бойко май се подлъга и подцени Станишев, помисли си - като Гоце, че след като Гоце е избрал безхаберника и професионалния безработен - лалугера, онзи няма да създава проблеми) Но се оказа, че гърбът на Станишев в Москва е много по-силен, отколкото нашите хитреци мислеха - най-вече по зададената му задача и очаквания България да е Троянския кон на Русия в ЕС.
  И така Борисов изпадна от играта на босовете на мафията.
  Сега ближе рани!

  Може и да бъркам някъде - а дано, ама надали!

 • 8
  cocaigne avatar :-|
  cocaigne

  Въпроса е вярва ли някой изобщо в политиците. И има ли алтернатива на политическият модел в бг.

 • 9
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#0:"статията"]"Явно, че офертите са по-високи от морала на народните представители"[/quote]
  ...казва човек на Бацето. Къде са сега драскачите на герББ, да се хвърлят на амбразурата?

  Каскетите и фесовете Го бият с Неговите камъни. Пак ще вдигне 240/180.

 • 10
  dzwer avatar :-|
  ДЗВЕР

  ... Капитал, к'во да ста'а у ГЕРБ... ста'а т'ва, дет' герберЕте го пра'еха у предишното НС. И е мно'о интерсно кЪ така у прЪвите редици на ГЕРБ са следствен, ся па некадърен, утре нЕкой подобен. И кат' знаем, че последната дума за листите са ималЕ двама- Боко и Цецо, к'ви ли са герберЕте от Фтория ред, ами от третиА и четвъртиА... Та к'во ста'а... герб не е ли у властта, ша последва НДСВ...в забвението.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход