Депутатите одобриха одържавяването на здравната каса

Държавата ще има тотален превес в новата структура на управление на институцията

При тройната коалиция д-р Румяна Тодорова беше директор на здравната каса, сега е управител с тенденция отново да стане директор.
При тройната коалиция д-р Румяна Тодорова беше директор на здравната каса, сега е управител с тенденция отново да стане директор.
При тройната коалиция д-р Румяна Тодорова беше директор на здравната каса, сега е управител с тенденция отново да стане директор.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
При тройната коалиция д-р Румяна Тодорова беше директор на здравната каса, сега е управител с тенденция отново да стане директор.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че внася около 1/3 от вноските в здравната каса, държавата отново ще има превес в управлението й, а не частният сектор и самоосигуряващите се, които са основните платци на осигуровки. Това стана ясно след гласуването на първо четене в парламентарната зала на поправките в Закона за здравно осигуряване. С тях се връща първоначалният модел на управление на здравната каса - от общо събрание (т.нар. събрание на представителите) от 25 души, което избира управителен съвет от девет души. Управителният съвет от своя страна избира директор на институцията и оперативно взема решения за политиката на касата. В момента начело на здравната каса е управител, който се избира от парламента, и надзорен съвет, в който държавата, работодателите, синдикатите и пациентите посочват свои представители. Поправката на първоначалния модел беше приета при управлението на ГЕРБ и в момента управляващото мнозинство връща този от времето на тройната коалиция. Проблемът обаче е, че за разлика от сегашния модел на управление на НЗОК държавата отново взема превес в събранието на представителите с 13 срещу 12 гласа за осигурените. Платците на здравни вноски се представляват от трима души от общините, трима представители на работодателски организации, четирима от синдикатите и по един от пациентските организации и сдруженията на хора с увреждания. В управителния съвет пък от девет души държавата има пет членове, като по право директорът на Националната агенция по приходите е един от тях. Осигурените ще се представляват от двама синдикалисти, един пациент и един представител на общините. В сегашния надзорен съвет на касата от девет души превес имат представителите на осигурените, като двама от тях са от работодателските организации, двама от синдикатите и един представлява пациентите.  

Ако този вариант на разпределение на гласовете бъде приет и на второ четене, основните платци на здравни вноски - работодателите и частният сектор, няма да участват във вземането на решения за политиката на управление на здравни вноски. Частният сектор внася годишно 1.8 млрд. лв. за 1.5 млн. осигурени, за останалите 4.5 млн. плаща държавата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rage_against avatar :-P
  Rage Against
  • - 5
  • + 16

  а БГА Балкан няма ли да съживяват тия шумкари?

  и всичките болници да станат отново "държавни". за да има пейсмейкъри за всички пенсионери :) та да си поживеят спокойно до 95-100 години с увеличени пенсии :)

  Нередност?
 • 2
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals
  • - 7
  • + 11

  За 24 години демокрация някой хора така и не разбраха, че матРяла тук не е като във Франция! Че демократичното и "логично" там, не работи ЗА ОБЩЕСТВОТО тук! А само води до източване в близки до властта джобове! Тези частни центорве, изсмукват огромна част от бюджета на касата, и за общинските болници, където се върши огромната част от лекуването пари не достигат! В частни центрове се плаща на ръка за доведен от нърза помощ пациент! В частни центрове се довеждат хора с автобуси!
  Щом съсловието* не може да въведе ред и на прекрати измамите-да се отрежат частните центрове от финансиране на касата! Както е станало в Румъния! Но как? Това са братчеди я на сегашните, я на предишните, я на по-предишните министри, депутати! Здравен център се прави само от близки до властта, за да са сигурни, че касата ще сключи договор с тях!

  Нередност?
 • 3
  forest avatar :-|
  Forest
  • - 2
  • + 8

  вместо да я закрият тази каса, те я одържавяват от което следва кражбите и загубите да се увеличат.

  Нередност?
 • 4
  maina100 avatar :-|

  До коментар [#2] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Такава тъпотия отдавна не бях чел-дано да си струва надницата за която се излагаш...

  Нередност?
 • 5
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals
  • - 1

  До коментар [#4] от "Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?":

  по времето на ГРОБ болницата в лом-ред фалит. Там обаче някой направил частна клиника-приближен на председателя на здравната комисия! Защо ли държавната болница потъва? За да я замести частната клиника!
  Последната здравна министърка по ГРОБ време-от Русе! Съпругът и'-собственик на частна клиника в Русе, е, дали от касата 1 милионче на тая клиника!
  Помниш ли шофьора с отрязаната ръка, след "безобидна" манипулация в частна кардоилогична клиника? Без да е имало нужда от такава процедура, пращат човека, за да източат касата. И не дотам компетентните медици така си "свършват работата", че човекът остава без ръка!
  Не си чел и не си чул за хора, извозвани с автобуси, до частни клиники. Нито за пари, давани за всеки докаран пациент от бърза помощ в частна клиника!
  Не са само банките, които работят безконтролно!
  КОрупция, източване, клиентелизъм! Картели! Удобни закони ПРОТИВ интересите нахората! Където и да погледнеш!
  Каквито са ни съдиите и прокурорите, такива са ни и лекарите!
  Каквито са ни ГСМ операторите и банките, такива са ни търговските вериги и веригите бензиностанции!

  Нередност?
 • Damyan Ganchev
  • + 1

  незабавна приватизация на здравната каса, премахване на монопола върху здравното осигуряване, въвеждане на доброволни здравни застраховки със свободно определяем от клиента пакет на покритието.

  Нередност?
 • 7
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#5] от "Диверс... на корупция ...проекти": Вж., ся,
  1. Всички крадем и точим Касичката.Ти също я точиш и крадешьььь.
  2. Частните болнички не са само от 1 Партия. Както се казваше 1 време- "Кой чел,чел,кой не чел..." И аз исках да направя Частна БМП,но по ред причини не успях .така и в годините на прехода, кой правил,правил,все по - трудно ще е да направиш ....
  3. Не бъди "Ан дрешко" ! Бъди позитивен !
  4. м/у др. имаш ли внесени всички ЗОсигуровки ... И к,о раптиш,да ти каааааааа за корупцията в твоята сфера.
  5.Събота 03.ч.,07 на подхода към к-с "Цариградски" Сф, ме спира КАТ. Аз от 06 ч. на 06.12. не съм мигнал.Пред мен колата която мина м/у знаци също бяха спрели. Казват-ти не гледаш ли знаци. А те бяха зацапани. Акт щели да ми пишат, че имало ремонт и можело да падна в шахта ...Дрън,дзънььььььь.Казвам- нека да си платя,..Нямаме квитанции... Казвам- не ми тре... Накрая казаха ... ама ,да не се похвалиш някъде... и,... прибраха парите.
  Не казвам,че са корумпирани. Малко ми бе гадно,че ме предупреждават , имало необезопасени шахти... , че мога да мина видиш ли ,през през бензиностанцията ,за да изляза на Цариградско шосе.А има казах, че от 3 г. синът ми живее в комплекса и знам пътя. И т.н.
  6. ама ,ти каза ли ,ко раптишь,въ, да видим дали си редовно ЗО ,както и корупцията у Вась.


  Нередност?
 • 8
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658
Нов коментар