Шефът на ДКЕВР Анжела Тонева е подала оставка (допълнена)

Чистката в държавната енергетика, предприета от БСП, на практика привърши

Анжела Тонева на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране
Анжела Тонева на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране    ©  Анелия Николова
Анжела Тонева на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране
Анжела Тонева на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране    ©  Анелия Николова

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева е подала оставка, научи "Капитал" от няколко източника. Самата Тонева не беше открита за коментар.

В сряда сутринта тя потвърди пред bTV, че е подала оставката по "лични причини" след разговор с премиера предната вечер. "Не е имало натиск над мен, причината за оставката е натрупаното огромно напрежение в енергийната система. Време е някой с повече енергия да встъпи на този пост. Решението ми е по лични причини", обясни Анжела Тонева, цитирана от телевизията.

Реалната причина за оставката най-вероятно е оказваният в последно време натиск върху ДКЕВР, да намери начин да намали цените на електроенергията от 1 януари 2014 г., въпреки че последното намаление от 5% вече оголи дефицити от няколкостотин милиона лева. Търсеното орязване на разходите е трябвало да дойде от Електросистемния енергиен оператор (ЕСО), с намаляване на таксата му за достъп. Това обаче може да срути финансово и ЕСО и то да се нареди в редицата на държавни енергийни дружествата, които повече приличат на зомбита. Предишното намаление на електроенергията с 5% от август очевидно беше извършено под натиск от правителството и както се видя само два месеца по-късно, моделът се пропука.

Тонева не изглеждаше много щастлива и от новата такса от 20% върху приходите на фотоволтаичните и вятърните централи. След дълго чудене от Министерството на икономиката и енергетиката, оказа се, че приходите от нея няма да отиват за попълване на енергийните дефицити, нито пък ще бъдат прехвърлени в бюджета на ДКЕВР (който после да се оправя със съмнителната откъм законност такса), а за плащания към социално слаби (каквато беше идеята на служебното правителство, но при облагане на всички енергийни дружества).

Слуховете са, че за поста ще бъде предложен на сегашния изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Боян Боев. Това обаче е проблематично, тъй като има ограничение за бивши ръководители на енергийни дружества, които са подконтролни на независимия регулатор, да заемат длъжности в него. След като Боев (заедно с бившия си шеф от ТЕЦ "Марица Изток 2" Георги Христозов, който е председател на съвета на директорите) пое БЕХ, от холдинга излезе идеята за облагане на фотоволтаичните централи с 30%, както и започна усилено да се говори за нови големи енергийни проекти като 9 и 10 блок на ТЕЦ "Марица Изток 2" и 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Тонева на практика беше последният човек по висшите ешалони на енергетиката, който не беше сменен от управляващата коалиция (тя беше назначена по спешност за шеф на ДКЕВР през юни, малко след изборите). Другият е Кирил Темелков, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". Това завършва тоталната промяна на кадрите.

Анжела Тонева пое ДКВЕР след като новото правителство освободи трима от седемте комисари на регулатора, а за първите месеци на годината бяха сменени трима шефа и един и.д. председател. Срещу комисията се водиха разследвания от прокуратурата, а преди това върху нея се оказваше натиск от правителството на ГЕРБ да понижи цените на електроенергията и да отнеме лиценза на ЧЕЗ като електроразпределително предприятие.