България почва преговори с Westinghouse за нов блок на АЕЦ "Козлодуй" (обновена)

Кабинетът обаче твърди, че не е взето окончателно решение за изпълнител и инвеститор

Новите мощности в АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат изградени с технологията AP 1000 от съобръжения за безопасност
Новите мощности в АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат изградени с технологията AP 1000 от съобръжения за безопасност    ©  Мария Съботинова
Новите мощности в АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат изградени с технологията AP 1000 от съобръжения за безопасност
Новите мощности в АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат изградени с технологията AP 1000 от съобръжения за безопасност    ©  Мария Съботинова
Инвестицията в 7-ми блок ще е около 6 млрд. евро, стратегически инвеститор ще осигури 30% от тях

Правителството одобри предложението на икономическия министър Драгомир Стойнев да започнат преговори за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". Технологията ще е на Westinghouse Electric Company, стратегически инвестор с 30% дял в проекта ще е японската Toshiba Corporation (която е основен акционер в Westinghouse), е планираният от правителството вариант. Останалите 70% от сумата за реактора ще се осигурят със заеми от американската експортна банка Ексимбанк и Японската банка за икономическо развитие и възстановяване, обясни Стойнев. Сумата не беше уточнена, но съдейки по публични изявления, става въпрос за обща инвестиция от 6 млрд. евро, от които АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да осигури 1 млрд. евро.

Правителството дава деветмесечен мандат на БЕХ за преговори, след което кабинетът може да се съгласи или не на сделката.

Конкурс за строител, но не и за технологията

"Споразумението трябва да предвижда следното: инвестиция от страна на Toshiba Corporation в размер до 30% от стойността на проекта; съдействие от Toshiba Corporation и Westinghouse Electric Company за получаване на външно финансиране на проекта от Американската експортна банка и Японската банка за международно сътрудничество. Дружеството, чрез което ще се осъществи инвестицията, да бъде АЕЦ "Козлодуй" – Нови мощности", каза Стойнев.

"Ако не ни удовлетвори цената на реактора и бъдещата цена на произведената енергия, такъв реактор няма да има", допълни той. Едновременно с това Стойнев се опита да обясни, че нямало да има финансов ангажимент на българската държава, защото заемите за новия реактор ще са за новото дружество и ще се изплащат от продажбите на електроенергия. В това твърдение няма логика, тъй като АЕЦ "Козлодуй" ще влезе с апорт и парична вноска в компанията. Освен това няма държава, която да не се намеси при евентуален фалит на ядрена централа.

На въпрос ще има ли търг за строителството на новата мощност Стойнев отговори положително. "Конкурс за строителство на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има. Конкурс за технология обаче не може да има, защото ако има конкурс за технология, това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия. В системата на енергетиката се нагледахме на дългосрочни договори. Не искам да обричам бъдещото поколение на дългосрочни договори", заяви министър Стойнев. В това изказване също няма особена логика, защото открита процедура по избор на технология и изпълнител не предполага задължително договор за изкупуване на произведения ток.

Внезапният АЕЦ

В решението на Министерския съвет от сряда се казва, че министърът на икономиката и енергетиката трябва да разреши на Българския енергиен холдинг да преговаря с Toshiba Corporation "за сключване на споразумение за стратегически инвеститор за реализиране на проект за изграждане на нова ядрена мощност в съществуващата българска АЕЦ с технология реактор с вода под налягане АР 1000 ІІІ+ на Westinghouse Electric Company".

Новината беше очаквана, особено след посещението на Драгомир Стойнев в САЩ преди три седмици, след което официално се разбра, че кабинетът ще започне преговори с потенциалния доставчик инвеститор без търг, конкурс или дори проучване за необходимостта от новата мощност. Заради съмнения, че се действа прибързано и в разрез с българското законодатeлство, Westinghouse бяха принудени да пуснат специално прессъобщение преди три седмици. В него се казва, че компанията "се ангажира единствено с процеси и процедури, които са в пълно съответствие с европейското и българското законодателство".

Мотивът за избор на Westinghouse бил доклад на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй", в който се препоръчва новите мощности да бъдат изградени с технологията AP 1000 заради това, че с нея се решавали въпросите на безопасността.

Решение по принцип за изграждане на нова мощност беше взето през април 2012 г., с което се дава съгласие да се предприемат необходимите действия за новата мощност - избор на площадка, оценка на въздействието на околната среда и т.н.

С решението от днес на Министерския съвет освен това се възлага на министъра на икономиката и енергетиката да внесе изискваните два доклада от Закона за безопасно използване на ядрената енергетика. Законът обаче изисква внасянето на три доклада - за ядрената безопасност и радиационната защита, въздействието върху околната среда и физическата защита; за социално-икономическите последици от проекта и за безопасното управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво. Така че не става ясно - има ли вече внесен един от тези доклади, или МС пропуска един от тях.

От "Белене" към "Козлодуй"

Докладът на Westinghouse за възможността да бъде изградена нова мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" беше готов още през март тази година, но поради сложната политическа обстановка тогава той не беше обявен. Самата Westinghouse спечели търг през август 2012 г., за да направи технико-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност. Тогава се предвиждаше единствено, че ядрената част трябва да е реактор с вода под налягане, какъвто е вече изграденият реактор за "Белене" от руската "Атомстройекспорт" (АСЕ). Също така тогава българският представител на Westinghouse Иван Пироноков пък посочи, че компанията вече е предложила оборудването за неядрената част да бъде на Toshiba, част от която е американската компания.

Любопитен момент е, че Westinghouse спечели търга в състезание с френската AREVA, испанската Iberdrola Group и българската "Риск инжинеринг", след като от компаниите беше поискано подобрение на офертите. Според източник, близък до процедурата, от AREVA са поискали удължаване на срока за подаване на подобрените оферти, но им е било отказано.

През 2012 г. обаче изобщо не ставаше дума за преговори с потенциални доставчици на оборудване или инвеститори. Идеята беше да се види, на първо място, дали АСЕ могат да бъдат придумани към преместване на проекта. Изграждане на нова мощност тогава бе разглеждано само като резервен вариант.