Президентът ще сезира Конституционния съд за ВЕИ таксата

Президентът Росен Плевнелиев поиска обяснение от правителството за какво ще се използват приходите от таксата. Досега интерпретациите на управляващите са доста разнородни.

Президентът ще сезира Конституционния съд за ВЕИ таксата

Плевнелиев се отказва от вето върху бюджета

3589 прочитания

Президентът Росен Плевнелиев поиска обяснение от правителството за какво ще се използват приходите от таксата. Досега интерпретациите на управляващите са доста разнородни.

© Надежда Чипева


Президентът Росен Плевнелиев няма да наложи вето върху Закона за държавния бюджет за 2014 г., приет преди дни от парламента. Той обаче ще сезира Конституционния съд за въведената със същия закон такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, който е на посещение в Пловдив.

Така на практика Плевнелиев няма да блокира работата на правилтелството и изпълнението на заложените приходи и разходи, но ще даде възможност таксата, срещу която протестираха инвеститорите в зелена енергия, да бъде преразгледана.

По думите на президента бюджетът ще бъде изпълняван и правителството ще носи отговорност за политиките, които обезпечава чрез бюджета, а в същото време правният съвет към държавния глава ще анализира текстовете в закона за бюджета, урегулиращи таксата.

"Убеден съм, че в България най-висшата демократична институция - Конституционният съд, е тази, която ще отсъди дали има противоконституционност. Това, че ще сезирам КС за тази такса, няма отношение към изпълнението на бюджета", допълни Плевнелиев.

Според президента не е ясно за какво точно ще се използват постъпленията от таксата и затова правителството трябва да даде обяснение. Досега министрите дадоха коренно различни интерпретации затова как ще се харчат събраните средства. Според финансовия министър Петър Чобанов парите ще осигурят фискален буфер, а според премиера Пламен Орешарски се цели капитализация на енергетиката. Последната интерпретация дойде от Драгомир Стойнев, който заяви, че парите ще се използват за социални помощи за енергийно бедни семейства.

"Цялата нация стана свидетел, че отново в последния момент, на второ четене, без дебати и без оценка на въздействието, беше въведена една промяна, а именно тази такса, която драстично влошава бизнес средата в България и не работи за прогнозируемост и за прозрачност на институциите. Ако искаме гражданите да имат доверие в институциите, не може да се продължава по този начин, особено когато става въпрос за най-важния закон на страната", коментира още президентът Росен Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев няма да наложи вето върху Закона за държавния бюджет за 2014 г., приет преди дни от парламента. Той обаче ще сезира Конституционния съд за въведената със същия закон такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, който е на посещение в Пловдив.

Така на практика Плевнелиев няма да блокира работата на правилтелството и изпълнението на заложените приходи и разходи, но ще даде възможност таксата, срещу която протестираха инвеститорите в зелена енергия, да бъде преразгледана.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Само юристите могат да кажат дали ВЕИ таксата наистина е законна или не.Но да говори президента,че няма аргументи за намаляване на нелогично големите цени на ВЕИ тока,е меко казано странно.Не може да сме изпълнили квотата си за ВЕИ 6 години предсрочно с цената на прекалено скъп ВЕИ ток и то със задължението да го изкупуваме 20 години и той да говори,че таксата влошва бизнес средата.Скъпата енергия влошава бизнес средата,липсата на пазарно определяне на цените влошава бизнес средата,субсидираните цени влошават бизнес средата.Ние,както и други страни в ЕС надухме здраво ВЕИ балона и дали с тази такса или по друг начин държавата трябва да защити по някакъв начин интересите на данъкоплатците.

 • 2
  bancho_1949 avatar :-|
  bancho_1949

  Защото ВЕИ таксата бърка в джоба на производителите на този вид енергия, част от които са близки приятели с Росен Плевнелиев, нали така?

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#1:"purple_rain"]да говори президента,че няма аргументи за намаляване на нелогично големите цени на ВЕИ тока,е меко казано странно.Не може да сме изпълнили квотата си за ВЕИ 6 години предсрочно с цената на прекалено скъп ВЕИ ток и то със задължението да го изкупуваме 20 години и той да говори,че таксата влошва бизнес средата.Скъпата енергия влошава бизнес средата[/quote]Плевнелиев се излага. Това определено е ниска топка пусната в услуга на близки до него хора като Прокопиев.

  Но и правителството оцапа работата. Въобще не трябваше да се водят по акъла на Сидеров и вместо такса трябваше да направят поправка в ставките за корпоративното облагане. Те няма проблем да са различни - и, всъщност, и сега са такива (ЕТ-тата плащат по-висок данък печалба от ООД-тата).

 • 4
  nuzzo avatar :-|

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  И къде е казал Презедиента, следното:
  [quote#1:"purple_rain"]че няма аргументи за намаляване на нелогично големите цени на ВЕИ тока,е меко казано странно.[/quote] ???!!?

  Той, а и не само, е против промянта на договорени правила, чрез тази неясна такса. Нещо повече, той набляга на лошите сигнали, които се отправят към всички, които биха имали намерение да инвестират в България, тъй като това според него, а и други, е по вредният ефект от едностранно наложената глоба.
  Нека законоблудците, първо НЕ погазват закони, които м/у впрочем те са приели през предният си мандат, и чак тогава да търсят ЗАКОНОВИ начини, и със съгласие на всички участници в тази област, за намаляване на цената по изкупуването на ел.енергията от ВЕИ и не само.

 • 5
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  А защо не и бюджета, по-маловажен ли е?!

 • 6
  pag avatar :-|
  pag

  Абсолютно правилно!
  Сламеното човече Олигарски да отговори ЗА КАКВО ще се ползват парите събрани с тази такса!
  Буфери-муфери, социални плащания, дрън-дрън-ярина!
  Таксата има смисъл само и единствено ако сумите, събрани чрез нея, отидат за оздравяване на сектора и в перспектива - намаляване на цените.
  Влязат ли в бюджета - отиват за лапкане........

 • 7
  ijj avatar :-|
  ijj

  "без дебати и без оценка на въздействието"

  А какво наистина пречи да бъде направена оценка на въздействието?

  Държавата би трябвало да има данни колко е било електропроизводството и колко са били печалбите на въпросните инсталации през миналата година, а също и някои данни за настоящата година.

  В крайна сметка, ако се знаят точните числа, това само би изяснило някои от спорните въпроси.

 • 8
  tatu avatar :-P
  tatu

  Преди около 3 год.и олигарсите на Чехия обжалваха наложения им от парламента данък 26-28%,в Конст. съд.През май 2012 год. Конст.съд на Чехия с решението си прати олигарсите по дяволите.В решението накратко се казва 4е този дънък не противоре4и на законите на държавата.

 • 9
  ijj avatar :-|
  ijj

  "Не може да сме изпълнили квотата си за ВЕИ 6 години предсрочно"

  Но нашата "обвързваща цел" е доста далеч от постигнатото
  досега. Понякога хората (дори и известни политици) смесват
  нещата. Защото целта ни се отнася за "дела на енергията от
  възобновяеми източници" в общото брутно енергопотребление
  (съгласно Директива 2009/28/ЕО). А обикновено се посочва какво е
  постигнато в областта на електропроизводството от ВЕИ.
  Всъщност енергията от ВЕИ включва например и използването
  на дърва за отопление (те, между другото, са с по-голям дял
  в общия ни енергиен баланс от цялото електропроизводство
  от ВЕИ). Но и брутното енергопотребление също включва
  всички енергии, а не само електроенергията.

  В 2005 г. въпросният дял е бил някъде около 9,5%. Т
  ази година вероятно ще е около 11,5%. А целта за 2020 г. е 16%. Още не сме я изпълнили. Друг въпрос е как най-рационално
  може да се постигне.

  Данните са от стр. 4 от следния източник:

  http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&;esrc=s&frm=1&source=web&cd=2&ved=0CDIQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.bpva.org%2Fmodules%2FdownloadResource.php%3Fresource%3D1373%26hash%3D4d1fa7bd144bba4b91312cf6e021fcb9&ei=bPepUtKOIeGBywPwwoLADw&usg=AFQjCNE569jHOoj2vKMNkbsiHVDvR_lXjA&bvm=bv.57967247,d.bGQ


 • 10
  ijj avatar :-|
  ijj

  До коментар [#8] от "tatu":

  И все пак, чешкият случай се различава от нашия.

  1) Там данъкът е бил само върху големите фотоволтаични инсталации (с мощност над 30 КВт), пуснати в действие през 2009 и 2010 г. (т.е. при преференциална цена около 800 лв./КВтч.). Не са обложени малките фотоволтаични и вятърните инсталации. 28%ставка се отнася за тези инсталации, които са имали друг вид подпомамагане.

  2) В Чехия фотоволтаичните инсталации са с обща инсталирана мощност над 2000 МВт. У нас са около 800 МВт.

  3) От 1 януари 2014 г. ставката е намалена на 10%.

  4) От 1 януари 2014 г. там изобщо махат преференциалните цени за бъдещи инсталации.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход