Колко струват общинските съветници

Столичния общински съвет е най-натовареният в страната, но на други места общинарите се събират от 1 до 3 пъти в месеца

Колко струват общинските съветници

Другата седмица парламентът трябва пак да разгледа идеята за вдигане на заплатите им, но в БСП и общините не всички са съгласни

Елена Старидолска
14336 прочитания

Столичния общински съвет е най-натовареният в страната, но на други места общинарите се събират от 1 до 3 пъти в месеца

© Георги Кожухаров


Кого засяга

5 200 са общинските съветници в страната, от тях около 1 000 души са избрани с листата на БСП, твърди Георги Кадиев. За нужните пари в малките общини, където са по девет души в общински съвет, ако се повишат с около 200 лв. заплатите им до размера на минималната за страната, според него е трябват около 1 800 лв. месечно, което е по силите им. Освен това трябва да се отчита, че на всеки четири години има избори, което ще възпира съветниците да залитат в самоопределянето на голямо възнаграждение.

Много или малко са 120 лв заплата? И ако си избран да решаваш бъдещето на един град, парите ли са по-важни или принципите?

Около тези въпроси вече близо два месеца тече дискусия на различни управленски нива, след като депутати от БСП, начело с бившия общински съветник в София Георги Кадиев предложиха формула, по която парите за общински съветници трябва да нараснат.

Промените в закона за местното самоуправление, внесени през септември, в края на ноември минаха на първо четене в парламента. В комисиите по регионална политика и бюджет нямаше против и въздържали се от нито една политическа партия, включително ГЕРБ. Другата седмица е второто разглеждане.

Ден преди да изтече срокът за предложения и корекции преди второто им разглеждане обаче, в групата на БСП текстовете срещнаха неочакван отпор. Зам.-председателят Янаки Стоилов поиска във вторник да се създаде работна група, която още веднъж да огледа предложенията. Част от вносителите го заподозряха, че защитава позициите на кметовете, особено в малките общини, които нямат интерес съветниците да са мотивирани за работа, за да прокарват без проблеми своите интереси и да управляват без политическа или друга съпротива.

Има ли проблем

През 2011 г., по предложение на ГЕРБ, зад което стоеше зам.-председателят на групата Искра Фидосова, заплащането на всички общински съветници, независимо от натовареността им, се приравни на 30 на сто от средната заплата на чиновниците в съответната община. Така в София сега те взимат 195 лв., в Смолян 130 лв., в малките общини - по 120 лв. например.

В същото време председателите на съветите могат да взимат до 90 на сто от заплатата на кмета. По думите на Дора Янкова, в Смолян председателят на местния парламент взима 1 300 лв. Кадиев още като съветник в София, заедно с Жельо Бойчев и Георги Свиленски, търсеха начин да инициират законодателна промяна, но след като в този мандат са народни представители, сами внесоха промените.

За пари или по съвест

Според предложението, съветниците трябва да получават не по-малко от една минимална работна заплата и не повече от 70% от заплащането на председателя на съвета. В тези пари трябва да влязат и евентуалните суми за участие в комисиите. Критериите се оставят на съответния общински съвет. Отпадат и допълнителните средства, които всяка местна власт сега отделя за покриване на разходи, свързани с работата на съветника - обикновено ксерокопия, консултации и т.н.

Аргументите на Кадиев са, че нормалното заплащане ще е мотив за съветниците да участват по-активно в работата на общината. За всяка сесия на съвета например, те са длъжни да си взимат неплатен отпуск и понякога им излиза финансово по-изгодно да не отидат в общината, защото логично, заплащането в основната им месторабота е по-голямо. Отделно имат ангажименти в комисии, някои от тях участват в по две, на които разглеждат материали, особено в големите градове, касаещи разходи за милиони.

"Трябва да намерим балансирани решения, които да отчитат и състоянието на малките общини", твърди обаче Янаки Стоилов. Това е един от аргументите на привържениците на тезата, че трябва да се направи разлика между по-големите и по-малките общини, в които натовареността не е толкова голяма и които нямат средства за заплати. По време на обсъждането в комисията по регионална политика, например, подобно становище изразиха от асоциацията на председателите на общински съвети, с препоръката да се мисли за някакво райониране на общините.

Дора Янкова предложи в перспектива да се обсъди дали държавата да не заплаща допълнително на партиите и според участието им и спечелените мандати за общински съветници, а не само за гласове в парламента, като по този начин според нея от една страна ще се насърчи окрупняването на съветите т.е. няма да са толкова политически шарени до невъзможност да се работи с тях, а от друга ще се облекчат общините в търсене на заплати за съветниците. Това обаче оставя отворен въпроса, дали и така на местно ниво няма повече политика от необходимото и дали засилването на партийните лостове няма да превърне местната власт изобщо в подопечна на централната.

От сдружението на общините коментираха пред "Капитал", че намират идеите за вмешателство в работата на местната власт. Ако общините успяват да разпределят 4 млрд. лв годишно, то ще съумеят да се справят и с идеите за финансови възнаграждения на общинарите, посочват от сдружението. По техни изчисления, ако сегашното предложение влезе в сила, за град като Стара Загора това би значело 1 млн лв. допълнително на година, което е силен удар. Ето защо като компромисен вариант се предлага да се остави на общините сами да определят възнагражденията и за да се избегне популизма, да се въведе горен праг.

Кметовете разбираемо, са доста против подобно предложение. Кмет на среден по големина град коментира, че не вижда как сегашните ангажименти на съветниците оправдават повишаването на заплащането им. "Те участват в 1 до 3 заседания месечно, почти нямат инициативи. Ако заплащането им стане равно на това с общински чиновник, нека да вършат поне толкова работа", казва кметът. Освен това, според кметовете, общински съветник не се става за пари, а по съвест. Тоест позицията е за хора, които искат да правят добри неща за града си, а не да се обогатяват.

А по повод разглеждането на големи проекти, дали заплатата им ще се увеличи със 100 лв. или не, това надали ще се отрази на склонността им да бъдат корумпирани. 

по темата работи и

Огнян Георгиев

Кого засяга

5 200 са общинските съветници в страната, от тях около 1 000 души са избрани с листата на БСП, твърди Георги Кадиев. За нужните пари в малките общини, където са по девет души в общински съвет, ако се повишат с около 200 лв. заплатите им до размера на минималната за страната, според него е трябват около 1 800 лв. месечно, което е по силите им. Освен това трябва да се отчита, че на всеки четири години има избори, което ще възпира съветниците да залитат в самоопределянето на голямо възнаграждение.

Много или малко са 120 лв заплата? И ако си избран да решаваш бъдещето на един град, парите ли са по-важни или принципите?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  Ако не си успял в личния си живот да оправиш себе си, най-малкото в материално отношение, няма как да се напъваш да оправяш цял град или община. Трябва да се въведе изискване, чисто материално, за да можеш да станеш съветник. Заплати въобще не трябва да се получават, само за административните разходи трябва да се плаща. Но у нас си продължава устрема на куцо, кьораво и сакато да се докопа до държавната баница и да ни убеждава колко работа върши и как без него не може. В съвета трябва да влизат обществено признати фигури, успели в бизнеса и т.н. Не би трябвало съвета да е място да правиш кариера. Това трябва да си го свършил преди това. Аман от неграмотни охранители, шофьори, келнери и селски хитреци!

 • 2
  lkf17319596 avatar :-|
  lkf17319596

  Самата идея, че някой трябва да полага обществено полезен труд, без да му се заплаща, как ви звучи???? Цялото това принизяване на работата на политиците води до това, че ни управляват средно посредствени хора на национално и на общ.ниво!

 • 3
  eyewitness avatar :-|
  eyewitness

  До коментар [#1] от "The.Teacher":

  Явно имате реална представа за работата на общинските съвети.

 • 5
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  работата в общинските съвети изисква поне 1 до 3 дни след обяд да се отделиш от работното си место и да се занимаваш с дейността на общинския съвет .Това ,ако си безработен няма никакво значение за тебе ,но когато си работодател или работник ,в първия случай се отделяш от фирмата си и ти носи загуби ,тоест не се занимаваш с основната си дейност ,а ако си и работник на трудов договор е ясно ,че губиш поне 1-2 работни дни ,което си е 10% от трудовото възнаграждение .Вярно е ,че много хора отиват и по хуманни подбуди в общинските съвети ,но разходите трябва да се поемат и тази дейност трябва да се заплаща и изобщо не е вярно ,че общинските съветници с нищо не се занимават ,напротив , далаверата много често се прави от кметовете ,а общинските съвети се принуждават да воюват за съвсем явни далавери ,които винаги кметовете си ги уреждат.Моите наблюдения за общини ,напр червени в смесените райони където се повтаря мантрата БСП ДПС и опозицията са малцинство ,далаверата е 100% и нито едно решение на опозиционните общински съветници не се приема с години ,,затова е редно да се помисли и за блокираща квота от опозиционни съветници,които не са на страната на политическата партия на кмета , защото така се обезмисля всякакво гласуване и всякаква политика ,управляващите партии във всяка община си правят каквото си искат и си разпределят пари както и където си искат и не им пука от никакви закони .

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#1:"The.Teacher"]Не би трябвало съвета да е място да правиш кариера. Това трябва да си го свършил преди това. [/quote]Какво протестирате срещу професионалните общински съветници - Станишев започна кариерата си като премиер на страната, какво ли остава за отделните общини.

 • 7
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS

  Вместо 5200 общински съветници спокойно можеше да има 264 депутати в долна камара на парлсмента да си се занимават там с общинските простоти

 • 8
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Преди това да се въведе стандарта за 1 административен служител на 1000 човека. В момента има общини с 17-22000 души население, които имат по над 100 служители.

 • 9
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#1] от "The.Teacher":

  +++++
  Само тогава ще настъпи промяна!

  Много е важно за такива длъжности да се въеде имуществения ценз!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход