Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Зелената енергия: Пазарът е решение

Правителството се е съсредоточило върху прилагането на наказателни мерки, вместо да търси легални и икономически обосновани решения

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

В момента секторът на възобновяемата енергия е вкаран в задънена улица. Държавата казва, че не може да изпълни дългосрочните договори за изкупуване на енергията, тъй като производството е скочило многократно и ако всички тези разходи се вкарат в цената на електроенергията, тя трябва да нарасне, вместо да спадне. В същото време ВЕИ централите имат перфектни договори, които трудно могат да бъдат нарушени. И така вече година и половина държавата се опитва да измисли метод, за да вземе част от приходите им. Първо беше такса от 39% за най-многобройните фотоволтаични проекти и по-ниска за другите ВЕИ. Тя бе отменена от съда. Сега се предлага такса 20% от приходите на вятърните и слънчевите проекти, което се въвежда със закон, така че единствено Конституционният съд може да се намеси (президентът Росен Плевнелиев вече сезира съда). Междувременно държавата не изглежда да търси никакви други начини за реформи на системата, които да доведат до законен и по-безболезнен изход - както да се облекчи тежестта за обществото от преференциалните плащания за ВЕИ, така и те по-добре да се интегрират в енергийната система.

"Капитал" попита група експерти защо се получи така и има ли изход от тази криза.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
29 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_
  • - 8
  • + 29

  Хубаво е,че за първи път всички са съгласни,че проблем има и не може да се продължава със субсидирането на ВЕИ балона и печалбите на малък кръг,за сметка на все по-скъп ток за хората и бизнеса.За първи път след толкова много статии които изписахте да ни обяснявате колко хубаво нещо са ВЕИ,виждам че сте отбелязали,че собствениците ви са заинтересована страна.Ние сами опорочихме идеята за ВЕИ за да осигурим големи сигурни печалби на наши хора,а просто трябваше да субсидираме единствено домашните ВЕИ инсталации.Проблеми с ВЕИ има в цяла Европа и навсякъде се търсят решения,за мен най-добрия вариант е така наречените инвеститори да си предогворят цените и сроковете на договорите за да влезе откупуването на инвестицията в разумни граници,както и да си плащат вече за балансиране.Не може България да плаща над 1% от БВП за енергия от ВЕИ.

  Нередност?
 • 2
  1951 avatar :-P
  1951
  • - 16
  • + 26

  Интересно как някой може да бъде за морала, за етиката, за доброто, за свободата, за правилата, но да не вижда никакъв проблем в това от джобовете на просещите пенсионери пред супермаркетите да се взимат по 500 лева за мегават час "зелена енергия".

  Фотоволтаичната мафия не заслужава държавата да си спазва договорите към тях. Това са просто едни тарикати, които преди пет - шест години се усетиха на къде ще задуха вятъра, вложиха жълти стотинки, вдигнаха си краката на масата и очакваха, че 20 години държавата ще им излива парите в самосвали...

  Секторът трябва да се минимизира до минималните 16%, които се искат от ЕС. И дори да се залага повече на вятърната енергия, че е по-евтина и не гълта толкова земя.

  Иначе, решението за енергетиката е енергийна ефективност с ударни темпове, баланс между ВЕЦ и АЕЦ и намаляване на фотоволтаиците, ТЕЦ-овете и прочие.

  Нередност?
 • 4
  rhu47352207 avatar :-|
  rhu47352207
  • - 31
  • + 24

  Разбирачи.....дави отворя очите малко....една инвестиция се избива за 10-12 год,!държавата е задължена от ЕК да произвежда ток от ВЕИ!и ако беше чак толкова печелившо-ЗАЩО ДЪРЖАВАТА не ги направи???много големи разбиратели сте всички!ЦЕНАТА КОЯТО ВИЕ ПЛАЩАТЕ Е 6%.....от цялата ви сметка,тоест на 100 лева-заплащате 6....!това не е пожелание,ЕК ни задължава!след като искаме да сме в ЕС...това са правилата!и когато вие сключите договор...и дойде един мухлъо като Стойнев и ви каже ---20%...аз какво да кажа на банката...да ама Стойнев ми взема 20%....!това са договори...зада се спазват...час по скоро искам да му видя муцуната като паднат тези 20% ...от съда или от ЕК....!а хората НЕ ПОНАСЯТ НИКАКВА ТЕЖЕСТ ОТ ВЕИ...-6%....!НО ЗЛОБАТА НА БЪЛГАРИНА Е УНИКАЛНА...защо не аЗ..ами той ще печели--АМИ ЗАЩОТО СИ СТРАХЛИВ И ПРОСТО НЕСИ ДОСТАТЪЧНО УМЕН...стига с този комунизъм всички по равно....

  Нередност?
 • 5
  1951 avatar :-|
  1951
  • - 8
  • + 20

  До коментар [#4] от "rhu47352207":

  #ограмотинибе

  Нередност?
 • 6
  ksto avatar :-(
  ksto
  • - 3
  • + 9

  Който иска (може) да даде дефиниция на понятията "общество" и "обшествена нужда'.
  Аз само ще кажа мнението си.
  Цената от 285 лв /Мвтч и нагоре от когененерационните централи обществото ли е поискало?
  Цената от 220 лв/Мвтч и нагоре за ел. енергия от заводските централи - пак ли обществото е поискало?
  Цената от 350 до 600 лв / Мвтч за присъединявани на "кило" фотоволтаични централи пак обществото ли е поискало и апропо присъединявало консенсунсно без правила и документи по закон?
  Най старата ТЕЦ в БГ -ТЕЦ Марица изток 1 обществото ли я направи когенерационна централа и вместо същото общество (ако го има) да я закрие, поиска ел. енергия от нея за 130 лв/Мвтч?
  И колко още?
  Общество ли? Обществени нужди ли? Стратегии ли? Национална сигурност ли?
  Като почнат един по един да ни се късат далекопроводите, като почнем да се молим на кой ли не да ни взема радиоактивните отпадъци (или за заеми понеже не сме били....) - май тогава ще разберем, за какво общество и обществена нужда тия години се е приказвало.....

  Нередност?
 • 7
  k_ avatar :-|
  k_
  • - 1
  • + 18

  До коментар [#1] от "simeonov_":
  Да, събирането е успех.
  За съжаление засега не виждам нещо конструктивно, освен предложението на Левковиц изречено с половин уста за преглед на старите проекти.
  Пазар върви с конкуренция на пазарните субекти, вкл. и ВЕИ такива, а те от тези неща бягат засега.
  Вариантите са стотици за въвеждане на такава. А конкуренцията ще има изключително благотворна роля за отпушване на индустрията, коят наистина има бъдеще.
  Още едно възможно решение:
  Такса няма, но от субсидията почват да отпадат най-старите и най-скъпи проекти по схема. Собствениците им нали са бизнесмени-имвеститори почват да мислят какво да направят да се задържат в бранша. Оптимизират, инвестират в нови по-ефективни и пр.
  Ако един шофьор си е купил стар и модерен за времето си камион, но средата се промени и неговия стане неефективен той трябва да предприеме мерки или да напусне бизнеса.

  Нередност?
 • 8
  alabala963 avatar :-|
  emo
  • - 17
  • + 14

  Всеки пише и говори за печалби и свръх печалби на инвеститорите от ВЕИ. Ама никой не даде и един пример за това колко са. Тук се хвърлят само цифри за цената на тока от ВЕИ и милионите приходи които получават инвеститорите, но никой не споменава нито думичка за разходите.
  Човек ще си помисли, че нямат никакви разходи. Що не попитате банките, които са отпуснали парите.
  Печалбата или свръх печалбата е равна на приходи минус разходи. ДКЕВР е сметнала и приела тази печалба да е 6.5%, тоест по-малка от цената на кредита 7-8%. Та пита се в задачата кога ще се върне дадена инвестиция, когато нормата на печалба е по-малка от цената на кредита. А може би специалистите от ДКЕВР са се заблудили, като са смятали, ама никой не се е сетил да обжалвал по административен ред. Вие като сте големи разбирачи, що не сезирахте съда за тяхната грешка. А сега ревете, че някои е инвестирал, чрез банките и вашите пари от депозитите и нормално очаква да си възстанови разходите и да спечели от тази инвестиция. Инвеститорите навсякъде се интересуват от печалбата, а държавата има социални и регулаторни функции.
  Защо не си поставите на покрива десетина панела ако мислите, че тока който ще произвеждате ще е безплатен. Щото ще сте го платили авансово за 15 години напред - затова.
  Защо държавата не либерализира пазара на ток. Защото цената ще се вдигне до пазарните равнища, а не до измислените от ДКЕВР цени и правителството моментално ще падне.
  Не вярвайте, че цената на АЕЦ-а е 40 лв/МВч. тя е изкуствено определена, а не пазарно. Понеже нашите специалисти не са компетентни според вас да определят цени на отделните производители, то цената на тока пазарно определена би трябвало да е равна на цената на алтернативния внос. Защо всички си мислят, че при едни и същи цена на първичния ресурс ние сме най-технологично развитите и цената на крайния продукт (ел. енергията) е най-ниската от цяла Европа. Аз си мисля, че изкуствено я задържат и декапитализират цялата система. Първо почнаха от НЕК след това ЕРП-тата и сега дойде реда на ВЕИ. Накрая и кюмурджиите ще го отнесат. И ще си седим на свещи щото е по евтинко.

  Нередност?
 • 9
  today avatar :-|
  today
  • - 15
  • + 13

  [quote#8:"emo"]Всеки пише и говори за печалби и свръх печалби на инвеститорите от ВЕИ. Ама никой не даде и един пример за това колко са.[/quote]
  То и трудно може да се каже точно колко са, присъединявани са по различно време, различна стойност на инвестицията, с различна цена на изкупуване, зависят от метеорологичните условия. Обаче това си е типичната, любима на милиционерите в БСП и други партии тактика - тия са ужасно лоши и скъпи и туй то!
  Реално погледнато, ако имаш вятърни перки 500 мегавата те ще работят по номинал 20%, т.е. равняват се на 100 мегавата примерно ТЕЦ. От тях тока се изкупува под 150 лева за мегават. От тополофикациите обаче се изкупува целогодишно на 280 лева (доскоро беше 300) така че ... кой е лошия със скъпия ток?

  Нередност?
 • 10
  brick40 avatar :-|
  bricky
  • + 19

  [quote#1:"simeonov_"]опорочихме идеята за ВЕИ за да осигурим големи сигурни печалби на наши хора,а просто трябваше да субсидираме единствено домашните ВЕИ инсталации[/quote]

  Това е в общи линии есенцията на проблема! Пазарното решение и пазарният натиск са наистина нужни!

  Нередност?
Нов коментар