Задуха ли вятърът на промяната в ГЕРБ

Бойко Борисов обеща на депутатите от ГЕРБ,че стилът на работа в парламентарната група и партията ще се промени

Задуха ли вятърът на промяната в ГЕРБ

Бойко Борисов направи промени в парламентарната група и обяви нов стил на управление на партията

Велина Господинова
16526 прочитания

Бойко Борисов обеща на депутатите от ГЕРБ,че стилът на работа в парламентарната група и партията ще се промени

© Надежда Чипева


"За да се разпадне ГЕРБ, трябва да се разпадна аз. За да се разцепи ГЕРБ, това означава да се разцепя аз. За моя радост и за ужас на противниците ни все още се намирам в цялост, така че ГЕРБ няма как да се разцепи." Така говореше Бойко Борисов в началото на юли. Тогава протестите срещу правителството на Пламен Орешарски бяха в разгара си. Витаеше усещането за предсрочни парламентарни избори и бившите управляващи предчувстваха бърз реванш срещу БСП и ДПС. Тогава ГЕРБ беше все още първа политическа сила, а едни евентуални извънредни избори можеха да я изстрелят отново във властта.

Пет месеца по-късно картината и настроението на ГЕРБ се преобърна на 180 градуса. Депутатите трудно влизат в ролята на опозиция, а решенията как да гласуват в пленарната зала продължават да се свеждат от ръководството, вместо да се обсъждат. Както беше в случая с подкрепата на ГЕРБ за мораториума върху продажбата на земя за чужденци, предложен от "Атака". Тогава до последно депутатите не знаеха как да гласуват, докато не получиха есемес с инструкция. Същият хаос се получи и при гласуването на първия вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, когато депутати от ГЕРБ си бяха подготвили изказвания, но буквално минути преди това получиха команда да не се регистрират в пленарната зала и така да провалят заседанието на парламента поради липса на кворум. Естествено това предизвиква напрежение и недоволство в групата.

Като допълнение вече двама депутати - Георги Марков и Светлин Танчев, напуснаха редиците на ГЕРБ и станаха независими тази седмица. И докато отцепването на Марков предизвика сред колегите му повече смут, отколкото притеснение, защото по-голямата част от депутатите просто не го познаваха, а другите бяха наясно със скандалите около името му и разследването на прокуратурата за източване на ДДС, то ефектът от напускането на Танчев беше истински шок за депутатите на ГЕРБ. "За Марков не можах да повярвам, че е в листите на ГЕРБ, а за втория – че напуска групата на ГЕРБ." Така депутат от мнозинството коментира решението на колегите си Георги Марков и Светлин Танчев.

Кой и защо

Танчев е втори мандат народен представител от ГЕРБ и в предишния парламент беше председател на комисията по европейски въпроси. Наложи му се тогава да напусне поста покрай скандала с поправката в Закона за наркотичните вещества, която разрешаваше реклама на марихуана и подмяната на текста в Държавен вестник, но беше оневинен от анкетната комисия, която разследваше случая. Тези от колегите му, които го познават, го описват като "интелигентен" и "верен на партията" и почти никой от тях не повярва във версията му, че "ако продължи престоя си в ГЕРБ, се отдалечава от своите ценности и става съпричастен към съвършено непродуктивната политика на партията".

Предположиха, че не е изключено напускането му да е свързано с роднинските му връзки със зам. главния прокурор Борислав Сарафов (двамата са братовчеди) и натискът да идва от страна на прокуратурата. Другото обяснение за отцепването на депутата на народните представители от ГЕРБ е, че може напускането на Танчев да е свързано с натиск върху бизнеса на майка му, която е един от големите вносители на бяла техника и има интерес в областта на недвижимите имоти. Ако е първото, случаят с Танчев е почти идентичен с този на колегата му Георги Марков, чието досъдебно производство за източване на ДДС беше прекратено от прокуратурата малко преди той да обяви желанието си да стане независим депутат. Ако обаче е второто, пред народните представители от ГЕРБ стои сериозен проблем, защото по тази линия може да бъде атакуван почти всеки от тях.

Поставен в ситуация разцеплението на групата на ГЕРБ да се превърне в дълъг процес, Бойко Борисов предприе единствено възможния ход. В опит да тушира напрежението сред народните си представители и да минимализира щетите от евентуално ново напускане на още народни представители лидерът на ГЕРБ събра депутатите на извънредно заседание в четвъртък. Първо, за да ги успокои. "Хората се женят и се развеждат, създават деца и се развеждат. Все пак това е партия – хиляди, хиляди членове. Нормално е някой ако иска, да се разделим", каза Борисов пред депутатите. И продължи: "ГЕРБ като млада партия събра много качествени хора и много плява. Сега това е времето да се отсеят и да остане здравото ядро." Второ – за да им гарантира, че работата в парламентарната група и партията ще се промени.

Рокади в групата...

Първата рокада на парламентарно ниво вече е факт. Цецка Цачева беше предложена от Борисов за зам.-председател на групата. Лидерът на ГЕРБ оправда новото назначение с факта, че като бивш председател на Народното събрание тя е наясно с парламентарните процедури и познава в детайли работата на парламента. "Искам да е нещо като класна ръководителка, която е наравно с другите учители, но носи дневника", каза Борисов. На нея очевидно ще се разчита да върне диалога в групата и да тушира напрежението сред депутатите по линия на недоволството от стила на работата в парламента.

"Овластяването" на Цачева обаче може да има и друг прочит. Независимо че Цветан Цветанов, Красимир Велчев и Димитър Главчев запазиха зампредседателските си постове в групата, очевидно на Цачева Борисов ще разчита да върне диалога между ръководството и депутатите и да тушира напрежението сред част от народните представители по линия на недоволството от стила на работата в парламента. Не случайно лидерът на ГЕРБ я посочи като свой заместник и препоръча на депутатите, ако имат някакъв проблем, да се обръщат към нея. За бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който в предишния парламент и в този имаше пряк контрол върху депутатите, това е крачка назад. Въпреки че Борисов оправда отстъплението с ангажиментите на заместника си зад граница и честите му посещения в следствието заради разследванията, които вървят срещу него.

И в ръководството на партията...

Заедно с това Борисов обяви и предстоящи промени в ръководството на партията, които ще предложи на предстоящата национална конференция на ГЕРБ, която засега се планира за средата на февруари следващата година. Според устава на ГЕРБ оперативното ръководство на ГЕРБ се предлага от председателя на партията. "Ще вкараме нови хора в Изпълнителната комисия, които имат интелектуален потенциал, ще говорят по всяка тема и ще имат тежест", обеща Борисов. И добави, че сега комисията "няма тази тежест". Признанието на Борисов е заявка за нов начин на управление на партията. Досега Изпълнителната комисия на ГЕРБ на практика съществуваше само на хартия. Депутати твърдят, че партийното ръководство не се е събирало от няколко месеца. Връзката между членовете на изпълнителната комисия и Борисов всъщност беше прекратена още през последната година от управлението му, а управленските и партийните решения се вземаха от много тесен кръг хора около Цветан Цветанов. Плюс това трима души от състава й напуснаха ръководството преди няколко месеца. Искра Фидосова подаде оставка, след като напусна и парламента, а Костадин Хаджигаев и бившият депутат Павел Димитров напуснаха и партията.

Според депутати от ГЕРБ почти сигурно е, че в ръководството на ГЕРБ ще влезе бившият министър по еврофондовете от правителството "Борисов" Томислав Дончев. Той е един от успешните министри от правителството на Борисов и координираше екипа, който изготви управленската програма на ГЕРБ за последните парламентарни избори. Другите нови имена, които се сочат, са на бившия транспортен министър Ивайло Московски или бившия зам.-министър на финансите Владислав Горанов.

По време на извънредното заседание на парламентарната група на ГЕРБ в четвъртък Бойко Борисов разказа на народните си представители притчата за бащата, който оставил на сина си два плика със заръката да отвори единия, когато му е най-добре, и втория, когато му е най-тежко. След като дошло време да отвори първия плик, в него пишело "и това ще мине". Когато след това отворил втория, прочел: "и това ще мине". Докато беше на власт и "беше добре", ГЕРБ не отвори първия плик. Сега в опозиция лидерът на ГЕРБ даде знак, че е прочел съдържанието на плика и е готов на промени. Въпросът е обаче дали те ще се случат.

В психологията има една теория за петте фази на скръбта, през които минава някой, преживял тежка загуба. Първата е "отрицание и изолация". През последните шест месеца бившите управляващи, зашеметени от загубата на властта, очевидно бяха в тази фаза. След срещата на Бойко Борисов с депутатите миналата седмица изглежда, че ГЕРБ минава в следващата - гняв. Според психолозите после следват фазите на самообвинение, депресия и чак най-накрая приемане на новата ситуация. За партията на Бойко Борисов това ще означава да разбере, че вече е опозиция, и да започне да прави максималното, което може в тази си роля. С подходяща (само)помощ не е нужно всяка фаза да трае шест месеца. Защото напоследък часовникът, който отброява политическото време, се движи бясно. И който не се съобразява с новата скорост, рискува да изостане фатално в спорното си минало.

"За да се разпадне ГЕРБ, трябва да се разпадна аз. За да се разцепи ГЕРБ, това означава да се разцепя аз. За моя радост и за ужас на противниците ни все още се намирам в цялост, така че ГЕРБ няма как да се разцепи." Така говореше Бойко Борисов в началото на юли. Тогава протестите срещу правителството на Пламен Орешарски бяха в разгара си. Витаеше усещането за предсрочни парламентарни избори и бившите управляващи предчувстваха бърз реванш срещу БСП и ДПС. Тогава ГЕРБ беше все още първа политическа сила, а едни евентуални извънредни избори можеха да я изстрелят отново във властта.

Пет месеца по-късно картината и настроението на ГЕРБ се преобърна на 180 градуса. Депутатите трудно влизат в ролята на опозиция, а решенията как да гласуват в пленарната зала продължават да се свеждат от ръководството, вместо да се обсъждат. Както беше в случая с подкрепата на ГЕРБ за мораториума върху продажбата на земя за чужденци, предложен от "Атака". Тогава до последно депутатите не знаеха как да гласуват, докато не получиха есемес с инструкция. Същият хаос се получи и при гласуването на първия вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, когато депутати от ГЕРБ си бяха подготвили изказвания, но буквално минути преди това получиха команда да не се регистрират в пленарната зала и така да провалят заседанието на парламента поради липса на кворум. Естествено това предизвиква напрежение и недоволство в групата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


49 коментара
 • 1
  dzwer avatar :-P
  ДЗВЕР

  ... цЕлото сАбрание е... та да им рече да си опичат акъла, иначе...

 • 2
  ss avatar :-P
  SS

  В едно Баце е прав - докато беше на власт се събра много плява !
  Хубавото в ситуацията е ,че извън властта е ветровито и плявата ще бъде издухана !!!

 • 3
  inspektorstrezov avatar :-|
  Инспектор Стрезов

  Късно е. Освен че е късно има и друго: Скоростта с която се случват събитията извън ГЕРБ е многократно по-голяма от скоростта с която ГЕРБ може да се промени. Ще се случи така, че докато сваля старите доспехи и опитва да навлече нови, точно когато е гол и най-уязвим, ще инкасира жестоки удари, които ще го повалят.

  Процесът е бавен (ерго - мъчителен) и необратим. Сбогом ГЕРБ.

 • 4
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Ноща на изборите - май. Андрей Райчев изтърси спонтанно, че ГЕРБ излезе от голямата политика след като излязоха резултатите.
  Все още се съмнявам в това на 100%, но тази статия чак да ми вдъхва надежда ...
  Методите на Борисов са милиционерски, всички партийци козируват под строй - "слънцето изгрява с теб, ББ", а люспите с парите са "недоразумение"?!
  Как се сещам за един с люспите, дето млъкна цели 4г.
  ББ е една предизвестена политическа смърт. Белия кон в политиката ... Надали.

 • 5
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#3:"Инспектор Стрезов"]Процесът е бавен (ерго - мъчителен) и необратим. Сбогом ГЕРБ.[/quote]
  Няма лошо да си мечтае човек.
  Когато обаче си повярва че мечтите му са истина е време за посещение при специалист.

 • 6
  matera avatar :-|
  matera

  за 24 -те години на преход ,никой май не си взе поука от грешките,които се допуснаха.Всеки смяташе,че щом другия падне и той го смени,положението ще бъде коренно различно.Да,ама, не!Депутатите се оказаха хлъзгави като сапун,ДС пързаля всеки дошъл на власт/както го и възкачва/,народа чини сеир и така разбърква тестето в парламента,че имаш чувството,щото там са събрани от "кол и въже".Да,ама всичко това е за наша сметка и на наш гръб!

 • 7
  derekbg avatar :-?
  derekbg

  Промяна в ГЕРБ е необходима, и ще бъде стъпка в правилната посока. Партията се нуждае спешно от нови лица, с поглед в бъдещето (не в миналото), позитивни личности (не реваншисти), иновативни и способни да се обединят около балансирана програма, която да положи основите на пробуждането на икономиката и да съдържа лостовете необходими за мултиплицирането на постигнатото в тази сфера в дългосрочен план (това което наблюдавам в Германия, Чехия,…). Разбира се това трябва да се лица с чисто минало, не от сивия сектор, некорумпирани, влезнали в ГЕРБ не като „клиенти“. Успех сънародници... :)
  За съжаление „Реформаторският блок“ страда от същите болести като ѝ ГЕРБ. Дано и те да се събудят ако искат да ги забележи Избирателят... :)

 • 8
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#2] от "SS":[quote#2:"SS"]Хубавото в ситуацията е ,че извън властта е ветровито и плявата ще бъде издухана !!![/quote]
  Ако говорим за плява, това значи да бъде издухан целият герББ заедно с Бацето.

 • 9
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#7:"derekbg"]Разбира се това трябва да се лица с чисто минало, не от сивия сектор, некорумпирани, влезнали в ГЕРБ не като „клиенти“.[/quote]Останаха ли таквизи индивиди? И кога изобщо такива са влизали в Парламента?

 • 10
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Цецка Цачева беше предложена от Борисов за зам.-председател на групата."

  Само колко демократично я издигна!
  Пък и парламентарната група подкрепи кака Цвеца толкова демократично!
  Ако беше малко по-умен, Бо щеше да направи Цачева председател - нали и без това пищи, че ако трябва да ходи в парламента ще мре?!
  Огромна е разликата в класата между него и Доган(който самият често обича да дава за пример)! И двамата си имат лидерски партии, но докато Доган разбира висшия пилотаж на управлението, то Борисов цвъка челика като селски кмет...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход