С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 13 дек 2013, 19:41, 11246 прочитания

Лошият, лошите и злите

Макар и все по-трудно драматургията по казуса Ситнилски продължава

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Близо 20 прокурори от различни нива, в това число и бившият главен прокурор Борис Велчев, чакаха преди няколко седмици пред сградата на Висшия съдебен съвет. Те бяха призовани, за да дадат обяснения по дисциплинарното дело, образувано преди пет месеца срещу члена на съвета Камен Ситнилски. Те трябваше да кажат дали миналото лято им е бил оказван натиск за това да подкрепят кандидатурата на тогавашния зам. главен прокурор Ситнилски за член на кадровия орган на съдебната система.

Както и в предходните случаи, заседанието на дисциплинарния състав беше предшествано от медийна загрявка - и този път в медиите на Ирена Кръстева имаше залп срещу "октопода на съдебната власт".


Сравнен с други подобни случаи, казусът "Ситнилски" е доказателство за това как и ВСС, и прокуратурата проявяват очевидни двойни стандарти, когато "се борят" в случаи на съмнения за корупция и търговия с влияние. И още – аферата за пореден път показва, че държавното обвинение продължава да складира разследванията срещу магистрати, за да може да ги извади, когато трябва и срещу когото трябва.

История по сценарии

Дисциплинарното дело срещу Камен Ситнилски, който дълги години беше един от центровете на задкулисна власт в държавното обвинение, започна покрай ключовия избор на градски прокурор на София. Тогава сред кандидатите се появи бившият зам. районен прокурор Руси Алексиев, който е сред близките на Ситнилски обвинители. Така той се противопостави на другия кандидат, Ваня Илиева. Тя пък е от лобито на зам. градския прокурор Роман Василев, който неведнъж е показвал близост – с кръга около Делян Пеевски и Цветан Василев.Тогава в няколко сайта изтекоха извадки от СРС-та на подслушвани разговори на хасковския окръжен прокурор Иван Ванчев с апелативния прокурор на Бургас Емил Христов и Камен Ситнилски. Записите са от миналото лято и тримата коментират наближаващите избори за членове на ВСС от квотата на държавното обвинение, което беше разчетено като натиск над редовите прокурори в полза на Ситнилски.

Пред ВСС започнаха протести, които, освен че бяха подкрепяни от съратника на Николай Бареков - Бисер Миланов-Петното, бяха напоително отразявани от медиите на Пеевски.
С разрешение на главния прокурор членовете на ВСС Ясен Тодоров и Галя Георгиева, които малко по-рано се бяха сдобили с разрешение за достъп до класифицирана информация, получиха достъп до оперативни дела и преписки, имащи отношение към случая, в които има записани разговори на магистрати.

Юристи коментираха пред "Капитал", че подобна практика е недопустима най-малкото защото данните, събрани със СРС-та, могат да се използват само за разкриване на престъпления, но не и за дисциплинарна дейност. Тук е важно да се отбележи, че Галя Георгиева има повече от една роля в дисциплинарното дело срещу Ситнилски – първо събира доказателства срещу него, второ внася предложение за образуване на дело , а трето – председателства и докладва дисциплинарния състав, който гледа предложението.
Тази седмица стана ясно още, че ВСС се подготвя да я "командирова" като свой представител във ВАС по делата срещу отстраняванията на Емил Христов и Иван Ванчев и така е на път да влезе и в ролята и на юрисконсулт.

Ясен Тодоров и Галя Георгиева стават основните инициатори на три досъдебни производства – срещу Ситнилски, Христов и Ванчев. По искане на главния прокурор Сотир Цацаров последните двама са отстранени от длъжност. За да мотивира решението си, той обясни, че в прокуратурата била направена ревизия на делата срещу магистрати и се оказало, че срещу Христов имало разследване. Същевременно срещу Иван Ванчев е възобновено прекратено разследване за това, че е подбудил неустановено лице в Украйна да издаде фалшива диплома на бившата му съпруга. ВСС отстранява двамата прокурори от длъжност, а малко по-късно подобна съдба спохожда и Ситнилски.

Съдът: ВСС трябва да контролира делата срещу магстрати
Преди няколко седмици тричленен състав на ВАС отмени по жалба на Емил Христов отстраняването му от длъжност, като директно обясни на ВСС, че не може да е безучастно към разследванията на прокуратурата срещу магистрати, защото всяко такова дело залага на карта общественото доверие към цялата съдебна система. Решението, което е написано от съдията Александър Еленков, прави анализ на досъдебните производства срещу Христов. От него разбираме, че срещу него е имало дело "за това, че на неустановена дата в периода 2005 г. – 2011 г. в град Бургас, в качеството си на длъжностно лице – административен ръководител на Апелативна прокуратура – град Бургас, е нарушил служебните си задължения и е превишил властта си с цел да набави облага – недвижим имот за свой низходящ и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици", а в материалите имало данни и "за лица, заемащи магистратски длъжности в Бургас, които оказвали помощ на хора от криминалния контингент в града и региона, за да избегнат наказателно преследване или да въздействат върху други лица от съдебната власт, за да не изпълнят задълженията си по служба".

Според материалите по делото на 21 юни 2011 г. Христов е отвел прокурор Иванка Козарева от дело, което тя наблюдавала срещу кмета на Несебър Николай Трифонов, който пък продал общински имот на сина на Христов на занижена цена.

Съдът обаче представя по-различна фактическа обстановка – синът на Христов, Златан, действително придобива имот в Несебър, но от човек, който преди това го е купил от общината. Това става през 2004 г., или седем години преди прокурор Козарева да бъде отведена от разследването срещу Николай Трифонов. Тя действително е отстранена от делото, но след становище не на Христов, а на неговия заместник, който е бил сезиран с жалба.

Впоследствие от това разследване било образувано още едно - срещу неизвестен извършител, който "на неустановени дати в периода 2005 г. – 2011 г. в гр. Бургас спомогнал лица, извършили престъпления, да избегнат и/или срещу тях да бъде осуетено наказателно преследване и/или да останат ненаказани, без да се е споразумял с тези лица, преди да са извършили престъпленията". ВСС така и не разбира кои са тези магистрати, които "съучастничали" на отстранения Христов.

Само ден преди Сотир Цацаров да поиска от ВСС отстраняването на Христов, делото отново е обединено в едно. Целта на роенето на разследването според самия Христов е да могат да бъдат прилагани постоянно СРС-та срещу него, като се заобикаля максималният шестмесечен срок, разписан в закона.

ВАС засекретява делото по жалбата на Христов, защото приобщава към делото висящите досъдебни производства, в които се съдържа класифицирана информация. Съдия Еленков отбелязва, че и ВСС, и ВАС са длъжни да контролират работата на прокуратурата по дела срещу съдии и прокурори, защото "такъв магистрат (срещу когото има разследавне, бел. ред.) очевидно е уязвим и неговите професионални решения лесно могат да бъдат манипулирани от хора, имащи някаква власт (процесуална или друга, например нерегламентирана) върху бързината на разследването. Несъмнено срещу всеки магистрат може да бъде образувано наказателно (досъдебно) производство, срокът на разследването по което да бъде безкрайно удължаван".

В решението си съдия Еленков обръща внимание и на друг факт – налице е значително разминаване в тезата на прокуратурата, защото няма как Христов да е извършил престъпление по служба като апелативен прокурор в периода 2005 – 11.05.2009 г., защото заема този пост от... 11.05.2009 г.

Съдът засяга и друг аспект на казуса – как на практика ВСС изпълнява задължението си да защитава независимостта на съдебната власт. Съдиите констатират, че е налице "усилено разпространение" на информация в медиите и форумите на електронните издания, че Христов е корумпиран прокурор, "опънал чадър над мафията" в региона на Бургас, а липсата на разследване с краен резултат създава недоверие към него и актовете му. А дейността му като апелативен прокурор е безсмислена, ако не вдъхва доверие.
Не на последно място, отменяйки отстраняването от длъжност на Емил Христов, ВАС обръща внимание на ВСС и прокуратурата, че заради действията им, независимо дали позорната информация е вярна, вредите за авторитета на съдебната власт вече са нанесени.

Паралелно с тези факти тази седмица на заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че срещу прокурора от Софийската апелативна прокуратура Бранимир Славов има образувано досъдебно производство за търговия с влияние. За разлика от казусите с Ванчев и Христов обаче главният прокурор не поиска отстраняването му от длъжност, а ВСС отказа да го атестира.

Прокуратурата: две години за фалшива диплома
За разлика от Христов другият отстранен – Иван Ванчев, не успява да убеди съда, че е незаконно отстранен от длъжност, и в края на ноември, тричленен състав на ВАС потвърждава решението на ВСС. Разследването срещу Ванчев започва през пролетта на 2011 г., когато в Хасково са командировани служители на следствието, прокуратурата и ГДБОП, които работят по дело, че Ванчев е ръководил организирана престъпна група, в която участват съдии, прокурори и преводачи. Впоследствие делото прераства в разследване за изнудване, а накрая – за това, че Ванчев е подбудил издаването на фалшива диплома на бившата си съпруга. През ноември 2012 г. прокурор Румяна Арнаудова (днес говорител на Сотир Цацаров) прекратява досъдебното производство заради липса на престъпление. След избухването на скандала около Ситнилски прекратяването е отменено, а разследването за т.нар. фалшива диплома – възобновено, защото има достатъчно данни Ванчев да е извършил документно престъпление, като е подбудил неустановено по делото лице да състави официален документ с невярно съдържание в Украйна. Днес делото продължава да е висящо, а на практика за две години държавното обвинение не може установи дали една диплома е фалшива или не. Ванчев е обжалвал решението пред петчленен състав на ВАС. Пред "Капитал" той обясни, че всичко около въпросния документ е отдавна изяснено и има удостоверения от университета в Украйна, че подобен документ е издаван.

Развитието: все по-неясно
Делото срещу Камен Ситнилски ще продължи в края на януари, а срокът за отстраняването му от длъжност изтича в края на март. "Капитал" научи, че трима прокурори, които са били доведени за свидетели от председателя на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, са казали, че са гласували за Ситнилски, защото зам. районният прокурор Руси Алексиев им е казал, че той и покойният вече районен прокурор на София Александър Налбантов ще подкрепят кандидатурата му, защото той помагал на СРП, а те се страхували, че ако гласуват за друг, ще имат проблеми в кариерното израстване. Парадоксалното е, че се случва точно обратното – единият от свидетелите преди няколко месеца е станал зам. районен прокурор.

Самият Ситнилски неведнъж каза, че атаката срещу него е резултат от опитите за еднолично завладяване както на ВСС, така и на цялото държавно обвинение.
За да бъде уволнен Ситнилски, трябва да гласуват 17 членове от ВСС. Независимо от това, което ще се случи обаче, заради очевидните двойни стандарти и нарушения на правилата казусът нанесе много повече щети на и без това крехкото доверие на системата, отколкото да убеди обществото, че ВСС и прокуратурата работят за прочистването й.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Великобритания и ЕС се договориха за Brexit, СЕМ уволни директора на БНР Вечерни новини: Великобритания и ЕС се договориха за Brexit, СЕМ уволни директора на БНР

И още: Слави Трифонов е купил старозагорска телевизия, Меркел поиска Германия да дава по-малко пари в бюджета на ЕС; Каталунският лидер поиска нов референдум на фона на нестихващи безредици

17 окт 2019, 1516 прочитания

България засега явно няма да спира износа на оръжие за Турция 1 България засега явно няма да спира износа на оръжие за Турция

Премиерът Бойко Борисов каза, че обмисля въпроса, но е категоричен, че не може да е солидарен към някой, който води война

17 окт 2019, 704 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Програма "Да се научим да работим"

Идеята за 500 млн. лв проектно финансиране на общини и министерства стана по-ясна. Потенциалните проблеми - също.

Още от Капитал
Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм

В Белград, на чисто

С изложбата The Cleaner Марина Абрамович показва творчеството си в родния Белград след 44-годишно отсъствие

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10