Отвъд червената мъгла

Пада ли монополът на БСП върху лявото политическо пространство

Личната политическа кариера на Ивайло Калфин може да се окаже от значение за рухването на мита за монопола на БСП вляво<br>
Личната политическа кариера на Ивайло Калфин може да се окаже от значение за рухването на мита за монопола на БСП вляво<br>    ©  Цветелина Белутова
Личната политическа кариера на Ивайло Калфин може да се окаже от значение за рухването на мита за монопола на БСП вляво<br>
Личната политическа кариера на Ивайло Калфин може да се окаже от значение за рухването на мита за монопола на БСП вляво<br>    ©  Цветелина Белутова

Силите на БСП

Очаква се БСП официално да посочи, че ще се стреми да има седем места в бъдещия Европейски парламент, но реалистичната оценка на "Позитано" 20 е за шест позиции. Най-голямата спекулация е дали листата ще се води от Сергей Станишев. Подобно решение е логично заради факта, че той е и президент на ПЕС и в духа на европейската политика ще е добре да даде личен пример и принос в предизборната битка (освен това не е длъжен да напуска мястото си в националния парламент). При влошена ситуация за БСП в страната, той би имал спасителен пояс. Освен това, избирайки да стане евродепутат, шансовете му да оглави и групата на левицата в ЕП са съвсем реални, а оттам и да стане председател на парламента. Ако Станишев търси кариера в Брюксел, нещо, което досега той не е отричал, е много по-вероятно да заеме тази позиция, отколкото да бъде посочен за еврокомисар през есента на 2014 г. например. Така че първото място в листата най-вероятно ще е за него. Следват Георги Пирински, зам.-председател на БСП, който по собствена воля се отказа да става народен представител за осми пореден път, но се очаква да се кандидатира за европейки депутат. Илиана Йотова също ще има една от първите позиции, очаква се и Деница Караджова, доскоро международен секретар на БСП, да е в избираемата зона. За мястото на т.нар. гражданска квота се спряга името на Петър Курумбашев. Ще трябва да има позиция и за коалиционен партньор, ако БСП държи да се яви във формата "Коалиция за България".

Когато в нощта на изборите на 12 май 2013 г. лидерът на партия "Български социалдемократи" Георги Анастасов закачи на портрета на Петър Дертлиев пропуска си за влизане в НДК, вместо да седне в залата до коалиционния си партньор БСП за пресконференция, това все още не беше знак за разцепление в левицата. Но не беше и символ на безоблачно партньорство.

Седем месеца по-късно Анастасов и представителите на още две социалдемократически партии вече говорят за единение и обсъждат варианти, включително за самостоятелна листа за евроизборите през май догодина. Това най-вероятно също е минало в графата "без значение" в анализите на "Позитано" 20, но има вероятност да привлече вниманието, ако се пресече с друга сюжетна линия - възможността Ивайло Калфин да се кандидатира за евродепутат, но не от БСП. В общия план на картината не трябва да се пренебрегва и намерението на бившия депутат Татяна Дончева да създаде партия, която може да опита силите си още на вота през май. Независимо от резултатите от гласуването тогава различните листи ще означават, че социалистическата партия не държи монопола вляво.

Сметките на "Позитано" 20    

БСП вече определи евровота за нещо като мерна единица за стабилност и успешност на правителството. Тя обаче веднъж промени стойността си. Първо Сергей Станишев каза, че е важно социалистите да имат най-много мандати (от общо 17), но напоследък партийни представители възприеха формулата на ДПС - ако двете сили имат повече от половината места, значи властта има нужната подкрепа. "Националното значение на тези избори ще бъде много по-голямо, отколкото определянето на българските представители в Европейския парламент (ЕП)", твърди зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Социологът Андрей Райчев направи по-интересен анализ пред в. "24 часа", от който излиза, че избори през 2014 г. за Народно събрание най-вероятно ще има - ако двете парти имат по-малко от половината места в ЕП, ще трябва да се оттеглят от властта и да има нов вот, ако пък получат повече, може сами да преценят, че са в силна позиция, за да отидат на избори и да търсят по-голямо мнозинство в следващия мандат.

Схемата, която вече започва да се очертава обаче, може да бъде изненадващо срутена поради няколко причини - едната, свързана с Ивайло Калфин. Той е най-популярният евродепутат, избран с листата на "Коалиция за България" през 2009 г.,  с изключително добри позиции в Страсбург и Брюксел, основен участник в бюджетната процедура за следващия програмен период. Само преди две години беше кандидат на левицата за президент. На първи тур получи 974 000 гласа, с около 200 000 повече от тези, които взе БСП две години по-рано в парламентарния вот.

Ивайло Калфин - желан от две страни

Въпреки това в следващото подреждане на листата на левицата за европейския вот Калфин може да падне жертва на вътрешнопартийната конкуренция между Георги Първанов и Сергей Станишев, без дори да е член на партията. Евродепутатът напоследък не е предпочитан събеседник за председателя на партията и според неофициална информация от "Позитано" 20 не е в плановете му за избираемо място на изборите догодина. От своя страна, когато е в България, Калфин е редовен участник в дискусиите, които Първанов организира по места, за да запази формата си в лявата политика, а и за да не забравят за него структурите на БСП.

Една от причините за охладняването на Станишев е, че евродепутатът отказа да вземе страна в спора за председателското място в БСП на конгреса през май 2012 г. Тогава до последно един срещу друг се очакваше да се изправят бившият президент и бившият премиер, но Първанов се оттегли в деня на самия форум. Калфин запази неутралитет, за който сега най-вероятно ще плати с изхвърлянето от листата. Или както подметна един от депутатите на БСП по негов адрес - "стига толкова, много прекали". Факт е, че след скандалното назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС и още в началото на няколкомесечните протести срещу управлението Калфин призова властта да определи дата за предсрочни избори или поне да каже, че ще има такива, за да успокои обществото. Една от възможностите през лятото беше именно избори две в едно - за европарламент и за Народно събрание.

Явяването на Калфин като независим кандидат или пък като водач на алтернативна листа, както близки до него го убеждават, неизбежно ще го постави в конкуренция с БСП, защото най-общо битката ще е за един и същ електорат. Шансовете му да спечели мандат обаче  силно ще зависят от активността на вота - по-високата, към която се стреми БСП, ще го потопи. Минимумът, който му трябва, е над 120 000 гласа, подадени лично за него. Засега той отказва да отговори директно какви са плановете му, като се ограничава само в отчета на това, което е свършил като евродепутат. На този етап за политическото му бъдеще говорят повече хора, около него, някои от които не от най-близкото му обкръжение. Ситуацията се използва от други, за да предлагат услугите си на Сергей Станишев срещу евентуалното разцепление на левицата.

Социалдемокрация - какво беше това

И докато Калфин изчаква какво ще е решението на БСП за листата, което най-рано може да стане през януари, в лявото загряват два проекта. Единият е социалдемократически. Във внушенията на Кольо Парамов, че е подслушван, защото обсъждал с Кръстьо Петков и Първанов обединение, има капчица истина и голяма доза лъжа, както е характерно за манипулацията.

Кольо Парамов е председател на партия "Обединена социалдемокрация", която преговаря с формацията на Георги Анастасов за сливане. Останалите са ОБТ с бивш председател Кръстьо Петков и Политическо движение "Социалдемократи" с бивш председател Николай Камов. Последните две формации най-вероятно ще се влеят през февруари-март в партия "Български социалдемократи". Терминологията е важна (сливане), тъй като при обединение се създава нов субект, което би застрашило членството на "Български социалдемократи" в Социалистическия интернационал и ПЕС. Особено в интернационала позициите на социалдемократите са много по-влиятелни от тези на социалистите. "Аз услуга на БСП няма да правя", отсича Анастасов по повод спекулациите за обединение, вместо за сливане, но в същото време твърди, че не е обиден на БСП, нито иска да разваля споразумението със социалистите за парламентарните избори, но и още, че "социалдемократите са горди хора". Това стои в дъното на историята с пропуска за НДК например. (От БСП Анастасов получил акредитация само за себе си, но не и за друг представител на ръководството, защото нямало места, поради което изпълнителното бюро на "Български социалдемократи" изгледало в офиса си пресконференцията по телевизията).

Едно от последните им политически решения е, че не носят отговорност за управлението, защото нямат свои представители в него. Анастасов е депутат, а заместникът му Еленко Божков - член на ДКЕВР. За евроизборите са решили, че ще се готвят като за самостоятелно участие, но обсъждат и други варианти - с БСП или в лява коалиция. Пред "Капитал" Анастасов демонстрира искрено учудване за вариант водач на листата им да е Ивайло Калфин, но в крайна сметка не го и изключи. От 2005 г. Калфин е със замразено членство в движението на Камов. "Ще направим формация, която ще търси място сред тези, които не желаят да гласуват за БСП, но и за десните и либералите. Има огромна група от хора, които се лутат", твърди депутатът от "Коалиция за България".     

Самостоятелното участие на социалдемократите няма да е прецедент. През 2007 г. водач на листата им за ЕП беше синдикалистът Константин Тренчев и без да има пълна мобилизация на "Подкрепа" (а някои твърдят дори и обратното), той получи близо 37 000 гласа при обща активност под 2 млн. души. СДС например взе малко над 90 хил. гласа.

"Това, което консолидираше не само ГЕРБ, а и БСП, и всички политически сили, беше перспективата на скорошни парламентарни избори. Колкото повече се отдалечава тази перспектива, колкото по-малко е възможно това да се случи, се губи специфичната мотивация и психологическия климат, който ражда сплотяване", коментира социологът Живко Георгиев пред "Капитал". Очевидно евроизборите освен мерна единица за стабилно управление, ще са и показателни за това дали е възможно да оцелее нещо вляво извън БСП.