Пълно пропадане в енергетиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пълно пропадане в енергетиката

Капитал

Пълно пропадане в енергетиката

БСП и ДПС упорито се опитват да доведат сектора до тежка криза

26850 прочитания

Капитал

© Ася Колева


Ако някой ден някой успее да направи подробна хроника на хаоса в енергетиката, който днешното управление дозабърка в последните шест месеца, тя ще е дълга, сложна и често абсолютно неразбираема. Дали енергийната система е била в толкова трагично състояние (наследство от поне две правителства), че управлението на БСП, ДПС с подкрепата на "Атака" неизбежно е влязло във водовъртежа на нарастващата ентропия? Или пък коалицията "две плюс" е обещала толкова много неща на толкова много хора (особено в енергетиката, където са големите пари), че взаимният сблъсък на интереси води до постоянни скандали? Но в България никога не трябва да се изключва и версията за тежка некомпетентност. Всичко това се засилва и от още едно обстоятелство - елементарната идея, че намаляването на цените на електроенергията непременно ще закрепи правителството на власт.

Само тази седмица правителството успя да сътвори поне три скандала - с Европейската комисия за "Южен поток" (вижте текста), с тотално безсмислените енергийни рокади (виж карето) и законодателната бутафория с приемането на таксата за облагане на възобновяемите енергийни източници. След това предприе съмнително прибързано начало на преговорите с Westinghouse за нов блок в АЕЦ "Козлодуй" и накрая, за да забие пирона, вече заговори за ново намаление на цените на електрoeнергията.

Голямата тарифна каша

Всичко започна, след като таксата от 20% върху приходите за фотоволтаичните и вятърните централи - набедени за всички беди в енергетиката, претърпя поне три метаморфози. Първо тя беше гласувана като част от бюджета, за да не може лесно да бъде отменена от съда, както стана с предишната такса, въведена през 2012 г. След това депутатите решиха, че е леко несправедливо всички централи да бъдат облагани еднакво, и заговориха за диференцирани ставки (не и за малките ВЕЦ например, в които двама видни депутати от БСП са инвеститори). След това се повдигна въпросът, че 20% все пак са много и е по-добре да бъде наложена такса върху всички производители - за някои като ВЕИ-тата по-висока, за други като АЕЦ "Козлодуй" по-ниска. Това предложение отпадана, тъй като някой се досети, че цените на АЕЦ-а и без това са изпилени и новата такса ще влоши финансовото му състояние или ще доведе до натиск за повишението на крайните цени.

Междувременно 150-те млн. лв., които вероятно ще се съберат от таксата, първоначално се очакваше да отидат в бюджета, който някак си да ги прехвърли в НЕК, която да намали дефицитите си. Но тъй като това може да се окаже непозволена държавна помощ, финансовият министър Петър Чобанов каза, че парите щели да бъдат като бюджетен резерв. Това обаче очевидно е безсмислено и само ще засили аргументите на инвеститорите, които вече подготвят обосновката на арбитражните дела, които със сигурност ще бъдат заведени срещу държавата. Затова се взе решение Държавната комисия по енергийно и водно регулиране изведнъж да стане по-богата със 150 млн. лв., а след това тя да се оправя как да даде тези пари на НЕК. В средата на седмицата обаче министърът на икономиката Драгомир Стойнев вече твърдеше, че набраните средства ще отиват за подпомагане на социално слабите.

Целият този хаос започна, след като стана пределно ясно, че една от конгениалните идеи на министерството на икономиката за сваляне на цените на електроенергията е претърпяла крах. Което беше ясно още от август. Тогава в ценовия модел бяха вкарани 500 млн. лв. от продажба на излишните държавни разрешителни за изпускане на въглероден диоксид, с които да бъдат платени 90% от преференциалните тарифи на фотоволтаичните централи. Още тогава беше ясно, че от този източник могат да бъдат събрани не повече от 200 млн. лв. Но МИЕ с комсомолски плам принуди ДКЕВР да включи тези средства в ценовия модел.

Всичко това става още по-абсурдно, тъй като тези случайни действия всъщност са част от няколко алтернативни плана за развитие на енергетиката, които бяха представени на БСП (и на чиято база в програмата на кабинета залегна "пребалансирането на енергетиката"). В общи линии те имаха два компонента - на всички енергийни производители се налага такса от 6 до 8% върху приходите (в зависимост от различните изчисления), като с набраните средства се покриват дефицитите на НЕК - към зелените централи и към ТЕЦ-овете, основно AES "Гълъбово" и "Контур глобал Марица-изток 3". За да компенсират таксата, на конвенционалните производители трябваше да им бъде позволено да увеличат цените си, което щеше да доведе до 2.5% увеличение на крайната цена (с потискане на други разходи в системата). В същото време с част от събраните от таксата към централите средства трябваше да се помогне за разширяване на мерките за социално подпомагане - за един самотно живеещ пенсионер при сметка за ток от 50 лв. свалянето на цената с 5% ще доведе до по-малко разход от 2.5 лв. Което определено е безсмислено - по-добре е сметката му да се увеличи с 2.5 лв., но той да получи ваучер за 20 лв., с който да покрие част от потреблението си. Всичко това беше изпълнимо и логично, далеч по-добре от безсмислените движения нагоре-надолу, които сега извършва БСП в енергетиката.

НЕК така и не може да набере средства и дълговете му се погасяват с външни заеми. Вместо за инвестиции едномилиардният облигационен заем на БЕХ отиде за стари дългове за АЕЦ "Белене" (383 млн. лв., които още не са преведени изцяло), 205 млн. лв. за изплащане на дивидента на холдинга към държавата (с който преди това БЕХ финансира дълговете на НЕК) и още 236 млн. лв. за покриване на задълженията към AES "Гълъбово" и "Контур глобал Марица-изток 3". НЕК обаче дължи още близо 1 млрд. лв.

Не стига това, но сега вече се говори и за ново сваляне на цените. Въпреки че само преди три месеца НЕК изчисляваше, че за да може да работи нормално, цените на които компанията продава електроенергията си, трябва да се увеличат с 18%. Този път ще бъде ударен Електроенергийният системен оператор, а от БСП се надяват, след като изчистят дълговете на НЕК към AES "Гълъбово" и "Контур глобал Марица-изток 3", те да се съгласят да свалят цените си. Със сигурност стъпката ще доведе и ЕСО до състоянието на други енергийни зомби дружества като НЕК.

Свиването на средствата, с които разполагат централите, ще доведе до това, че предстоящи модернизации на ТЕЦ "Марица-изток 2" (която трябва до 2018 г. да ремонтира всичките си котли, за да отговарят на екостандартите) или на ТЕЦ "Варна" ще бъдат провалени, което в последния случай ще означава окончателно закриване. Не е ясно дали това се прави умишлено, за да се отвори място за нови мощности, или просто е отчаян ход, който обаче ще има тежки последици.

И сега... нова ядрена централа

В разгара на пълното объркване в енергетиката дойде и новината, че правителството форсира началото на преговорите за нов блок в АЕЦ "Козлодуй" с американската Westinghouse (в която 87% дял има японската Toshiba, а 10% казахска Kazatomprom). Компанията под една или друга форма води разговори с България от 2008 г. (преди през испанската Iberdrola), a през 2012 г. беше наета от "АЕЦ "Козлодуй" - нови мощности" да извърши технико-икономическо проучване за нуждата от нова ядрена мощност. Сега вече се оказва, че консултантът не само ще се окаже доставчик на оборудването, но и става иницииращ партньор. Защото всъщност цялата активност в момента била предизвикана от това, че се е намерил потенциален инвеститор в лицето на Toshiba. Така, без България да е решила с публично обоснован анализ дали й трябва да нова ядрена мощност, вече започват преговори с инвеститора. Тепърва кабинетът ще стартира официално процедура - с оценка на въздействието върху околната среда, анализ за управление на ядрените отпадъци и социално-икономическо проучване.

Засега не става ясно защо процедурата е обърната наопаки. Едната възможност е, че Австрия и Румъния още не са дали становище по ОВОС-а на новата мощност и той не може да бъде приет. Или защото, ако няма официално обявена процедура за изграждане на нова мощност, няма как и други компании да кандидатстват.

Първоначално според министър Драгомир Стойнев причината да няма търг е, че технологията на Westinghouse била най-модерната. Това може и да е така, но за нея няма дори предварителна оценка на Агенцията по ядрено регулиране - единствено оторизираната да каже това. Тази седмица се оказа, че търг нямало да има, тъй като при  него имало условие за подписването на дългосрочен договор. Такава взаимообвръзка очевидно съществува само в странната логика, която следва министър Стойнев. В същото време държавна гаранция за изкупуване ще има, но най-вероятно под формата на гарантиране на инвестиционните разходи.

На всичкото отгоре процедурата среща съмнение от твърде много страни. Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков например казва, че по принцип "при равни други условия е по-добре да един реактор в Козлодуй, а не два в Белене, и да е американски, а не руски. Но условията трябва да включват добри икономически показатели, безопасност и законосъобразност". "Учудваме, че Westinghose се съгласяват да бъдат въвличани в такава процедура, която е нарушение на законодателството. Това ме кара да мисля, че започваме поредния ядрен проект, който ще завърши като предишния. Тъжно ми е, че точно аз трябва да го кажа", пък коментира друг бивш министър на икономиката - Румен Овчаров.

"Този хаос е продължение на политиката на ГЕРБ, но с друг цвят. Но цветът няма значение", казва още Овчаров. "Отново случайни хора се назначават на важни позиции, за да изпълняват указания без да разсъждават".

На този фон неизбежният извод е, че хаотичните действия няма как да не доведат до криза. Въпросът е само кога ще е тя и колко ще е сериозна - много или ужасно много.

 

Лигата на неуморните 

БСП пълни бордовете на държавни фирми с партийни ветерани 

Ако случайно се опитвате да проследите назначенията в ключови държавни енергийни фирми, то в последните няколко месеца сигурно сте получили световъртеж. Наскоро назначеният за шеф на "Булгаргаз" бивш данъчен от Видин Шишман Чаушев по всичко личи, че ще се раздели с поста. И най-вероятно ще поеме... Електроенергийния системен оператор. Шефът на ЕСО Валентин Колев, който беше назначен само преди няколко месеца, явно не се справя със свалянето на цените на електроенергията. Въртележката обаче не спира дотук. След като изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Боян Боев се оказа шеф на ДКЕВР (т.е. ще контролира всички форми, които доскоро е управлявал), на негово място вероятно ще бъде назначен Йордан Желев. Желев току-що беше назначен за изпълнителен директор на НЕК. За Желев кариерното повишение поне ще е малко или много логично - преди това той е бил финансист в БЕХ. Съответно директор на НЕК може да стане Екатерина Истаткова, която също току-що влезе в борда на държавната енергийна компания. Бившият директор на НЕК Владимир Инков управлява компанията за няколко месеца през юли, но след това беше решено той да се размени с Желев, който беше в борда на директорите на "Южен поток" - България.

Нещо май пропускаме? А, да. Тази седмица подаде оставка председателят на ДКЕВР Анжела Тонева. Това беше петият ръководител на регулатора от началото на годината. Мотивите бяха "напрежението", но така и не се разбраха, тъй като тя стана съветник на премиера Пламен Орешарски. Но май и тя не се справяла със свалянето на цените.

Със сигурност пропускаме още някое назначение, защото промените в борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй" са прелюбопитни. В него влиза Георги Божинов, дългогодишен депутат от БСП в комисията по околна среда, който не влезе в настоящия парламент. Това става след като БЕХ решава, че ядрената централа трябва да има още двама членове на борда на директорите. Вторият е Жаклен Коен. Той има няколко фирми, но най-интересни са две. Той е управител на "Ем Еф Ай турс", която е собственост на "Моллов файненшъл енд индъстриал груп". Преди това е бил управител на фирма, която е била акционер в "Елкабел" на Фуат Гювен. Любопитно е, че за кратко парите на "Булгаргаз" минават и през Д-банк на Гювен.

В борда е иГеорги Христозов (който е и председател на борда на БЕХ), бивш фен на ТЕЦ "Марица-изток 2". В БЕХ и в борда на ТЕЦ-а се завърна Илко Желязков, който беше уволнен от служебното правителствос мотива,  че няма необходимите качества за длъжността. Желязаков дълги години е работил в Държавния резерв, а преди това и в МВР.

Друга видна фигура от тройната коалиция също намери място в енергийна фирма. Асен Гагаузов, който беше министър на регионалното развитие, влезе в управата на проектната компания ICGB, която ще строи и експлоатира газовата връзка с Гърция. Гагаузов заема мястото на изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев. Другите български представители в ICGB са Ина Лазарова, Ваньо Христов (в ръководството и на "Южен поток" - България) и Иван Йончев. Последният е един от двамата, спрягани за наследник на Боев като изпълнителен директор на БЕХ.

През август бившият енергиен министър от тройната коалиция Петър Димитров беше назначен от икономическото министерство за член на ръководството на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци", въпреки че според Закона за безопасно използване на ядрената енергия само хора с опит в управлението на ядрените съоръжения, отпадъците и отработеното гориво могат да са част от управителния съвет на предприятието. Димитров зае мястото на евродепутата от ГЕРБ Владимир Уручев, който беше вкаран в предприятието през юни 2012 г. от тогавашния енергиен министър Делян Добрев. След 5 мандата в парламента през февруари Петър Димитров се готвеше за пенсия и не влезе в листите за предсрочните избори. "Нали хората не искат стари муцуни, значи е време да се оттеглим", коментира шеговито Димитров, цитиран тогава от "24 часа".

Единственото назначение, което беше публично обосновано от БСП, е това на Румен Овчаров, който беше назначен в надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас". Там той упражнява надзорни функции като представител на държавата.

Докато Бойко Борисов беше на власт, от БСП често го обвиняваха, че партията му пълни държавната машина с "калинки". Прозвището за човек с никаква (или неподходяща) компетентност, получаващ пост чрез връзкарство, се роди от народния фолклор след случая с Калина Илиева. Оказа се, че като шеф на фонд "Земеделие" тя е излъгала за дипломата си за висше образование, а баща й е приятел на Борисов. Сега червената партия управлява, но вероятно поради къса памет не си спомня или не желае да се вслуша в собствените си упреци към предишните управляващи.

Ако някой ден някой успее да направи подробна хроника на хаоса в енергетиката, който днешното управление дозабърка в последните шест месеца, тя ще е дълга, сложна и често абсолютно неразбираема. Дали енергийната система е била в толкова трагично състояние (наследство от поне две правителства), че управлението на БСП, ДПС с подкрепата на "Атака" неизбежно е влязло във водовъртежа на нарастващата ентропия? Или пък коалицията "две плюс" е обещала толкова много неща на толкова много хора (особено в енергетиката, където са големите пари), че взаимният сблъсък на интереси води до постоянни скандали? Но в България никога не трябва да се изключва и версията за тежка некомпетентност. Всичко това се засилва и от още едно обстоятелство - елементарната идея, че намаляването на цените на електроенергията непременно ще закрепи правителството на власт.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

74 коментара
 • 1
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals
  • -14
  • +172

  Виж сега! През последните годин се строят ИЗЛИШНИ частни централи! С фиксирани договори за изкупуване!Които вдигат цената! Някой продават в пъти над пазарната цена-ТЕЦ Марица 1 и 3, други над сто пъти над пазарната цена-ВЕИ-тата! Като прибавим ицентралите на Ковачки, които трбваше да се закрият, а не да се приватизират! Разбита се дежурните Цанков Камък и Белене!
  Нито една от инвестициите в мощности през последните години не беше необходима! Какво правят ТЕЦ Марица 1 и 3? Стоят в резерв...! Защото я потрябват я не 10 дни в годината! ТЕЦ Варна също!
  Правителството предоговаря ли цената на тока от Марица 1 и 3 ? Не!
  А от ВЕИ-тата? Не! А защо пордължава да изкупува скъпия въглищен ток от Бобов Дол и Брикел на Ковачки?
  Защо-Защото те пият-ние плащаме! И най-важното-не им търсим сметка! Целта е една-да се граби-и се граби! Колкото може повече! Защото никой на никого не е потърсил сметка за нищо!

 • 2
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_

  И целия проблем в енергетиката идва от липсата на реален пазар на който да се определят цените на енергията според търсенето и предлагането.Политиците използват цената на тока за да правят социална политика или пък както е случая с ВЕИ уреждат нашите хора с големи гарантирани печалби,плащани от данъкоплатците и бизнеса.

 • 3
  voklev avatar :-|
  voklev

  Докато дясното крило на БКП , Герб, бе на власт , заграби много от енергетиката и наруши баланса. Сега , когато лявото крило на БКП , бсп управлява, се мъчи да си върне заграбеното. Борбата е не на власт, а на ток. През последните 60-70г. комунистите се хранеха основно от това, е наркотици и оръжие бяха по малко финансово перо, особено след като ги удариха с Агджа и папата, и туй секна, та енергетиката си остана основна. Битката за съжаление не е в решителна фаза и най лошото е , че ние ще пострадаме още повече, не че страдаме и досега.

 • 4
  ivan_lozev avatar :-|
  ivan_lozev
  • -12
  • +140

  В БСП не могат да я проумеят тази пазарна икономика и това си е... За това гледаме римейк на Жан Виденов. Лошо, лошо...

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Абсолютно всичко е било планирано много отдавна, и е започнало през 2006-та с подписването за Белене. Крайната идея е всички държавни активи в енергетиката да се съберат на едно място - БЕХ, да се надърпат заеми и да се висят неустойки, и в крайна сметка кредиторите да приберат активите на БЕХ. Просто 2009-та не можаха да спечелят изборите и да продължат започнатото, и затова сега изведнъж ускориха темповете, още повече хич не се знае колко ще се задържат на власт.

 • 7
  jordar avatar :-|
  jordar

  Както се казва: не търсете зъл умисъл там, където всичко може да се обясни с най-обикновена глупост.

 • 8
  tatu avatar :-P
  tatu

  До коментар [#6] от "today":Как не се знае колко ще са на власт?Следващите парламентарни избири са през 2017 год.До тогава се молете да влезете в парламента.

 • 9
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#5] от "tatu":

  До коментар [#8] от "tatu":

  Истината ви боли вас комунистите, но от фактите не можете да избягате. НЕК е на път да фалира, за недобре договорените "шлем" проекти и други енергийни екзотики страната ни ще бъде осъдена, ще платим милиони, а те планират още неизгодни и набутващи проекти. За нещастие, че ако си прав(а) за 2017 г., то вероятно всички ще затънем до уши дотогава... и вероятно си права, защото тези са толкова нагли, безочливи и упорити, че на черното бяло могат да кажат, без да им мигне окото...

 • 10
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#8] от "tatu":
  Няма как да изкарат до 2017, предния път едвам изкараха пълен мандат, и то благодарение на "международното положение", че голямата част от мандата им мина преди кризата, и по света имаше свободни пари, които идваха насам. А сега пари няма, те затова почнаха веднага да теглят заеми.
  Държавата не може да се управлява с демагогия, опорни точки и ентусиазирани комсомолци, които не разбират елементарни механизми от пазарната икономика.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.