България навлиза в нов етап на путинизация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България навлиза в нов етап на путинизация

България навлиза в нов етап на путинизация

Оцеляването на режима все повече зависи от неутрализирането на гражданското пробуждане чрез изграждане на паралелна реалност

7972 прочитания

© Капитал


От анализ на Христо Иванов, Български институт за правни инициативи, публикуван в "Медиапул"

Новината, че се изгражда нормативна инфраструктура за създаването на фалшиви и контролирани от ДАНС структури на гражданското общество, е поредното доказателство, че навлизаме в нов етап на путинизация на установилия се в България режим на олигархично управление.

Дълбоко ешелониран зад фасадата на привидно демократичен институционален ред, той консолидира възможността си да управлява страната чрез назначение на зависими лица на важни държавни длъжности и в пълна липса на прозрачност прекроява в своя угода законодателството и държавния бюджет. Оцеляването на този режим зависи все повече от възможността да противодейства на гражданското пробуждане чрез изграждане на паралелна публична реалност и осигуряване на пълно пропагандно проникване на неговите "опорни точки".

Дублиране и подмяна

В последните месеци наблюдаваме ударно дублиране и подмяна на всички необхванати досега сегменти на публичната сфера. Наред с "класическите" форми на контрол върху печатните и електронните медии тече агресивно навлизане в новите форми на обмяна на информация и формиране на мнение в социалните мрежи. Всичко това изпълви с мрачен буквализъм юнския виц, че Пеевски искал да оглави ДАНС, за да си купи с нейна помощ и фейсбук – последната незавладяна от империята му медийна среда. На нов етап е и използването на прокуратурата и репресивните органи за нуждите на политическото и социалното инженерство. Продължава формирането на политически ГМО проекти и бурен синтез в националистическия сектор, който винаги е бил предпочитан от олигархичния естаблишмънт.

Днес ние виждаме нов етап на практики, употребявани и от предишното правителство, и от неговите предходници. Номинално имаме публично финансиране за политическите партии, реално имаме пълна липса на отчетност и на реален контрол върху техните дейности. Номинално имаме независими съд и прокуратура, но реално чрез утвърдени канали за вляние режимът си осигурява нужните действия на правосъдието. Номинално имаме свободни медии, реално…

Понятийна драма за партньорите ни

Тази специфика прави България особен случай в рамките на ЕС. Инструментариумът, а и базисният понятиен апарат на западните ни партньори ги прави неспособни да се ориентират в реалната ситуация у нас. Това важи дори за специално създадения мониторинг върху  правосъдието и вътрешния ред.

И докато демокрацията в България ерозира все по-видимо, европейски и американски партньори венцехвалят основни нейни рушители, а големите европейски партии като ПЕС и ЕНП предприемат морални самоубийства в безразборните си прегръдки с български клептократични котерии, маскирани като партии. Защото Западът не е географско понятие, а модел на структуриране на обществото, при което властовият процес протича в публичната сфера по прозрачен начин.

Няма независими гласове, няма проблем

Режимът все по-ясно осъзнава, че има проблем с наследените от 90-те години неправителствени организации, ползващи независимо от него финансиране от големи институционални донори (с ясно обявени правила и цели), и с експертан капацитет да обосновават въвеждането на западни модели на структуриране на публичната сфера. Освен ефективна критика на статуквото те осигуряват независим анализ на важни факти и се явяват важен противовес на пропагандата и лъжите на управляващите на европейската и натовската сцена.

Затова логично срещу НПО сектора се насочва ескалираща пропагандна агресия, копираща директно опорни точки, ползвани от путиновия режим при неговата успешна кампания за ликвидацията на този сектор в Русия. Впряга се и целият държавен ресурс за създаване на контролирани и фалшиви граждански организации.

Нашата отговорност

Пред нас като граждани се очертава един важен избор – дали ще позволим превръщането на страната си в сенчеста периферия между Европейския и Еврайзийския съюз, в която един клептократичен режим ще мимикрира и паразитира върху агонизиращата ни държава, или ще продължим генерационното си усилие да превърнем България в модерна европейска страна. 

Парадоксално е, че в това свое усилие ние не просто не можем да разчитаме Западът да свърши нашата работа, но и имаме отговорността да се превърнем в онзи серум, който да имунизира целия ЕС срещу рисковете, породени както от разширяването на изток, така и от новите технологични и информационни развития.

От анализ на Христо Иванов, Български институт за правни инициативи, публикуван в "Медиапул"

Новината, че се изгражда нормативна инфраструктура за създаването на фалшиви и контролирани от ДАНС структури на гражданското общество, е поредното доказателство, че навлизаме в нов етап на путинизация на установилия се в България режим на олигархично управление.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1_chrome.

  Как от водеща страна на Балканите, България достигна до дъното...
  И продължава надолу, благодарение на мимикрията на БКП-апаратчиците във всичките им форми.

 • 2
  shneider avatar :-P
  Koba Stalin

  цитат:"докато демокрацията в България ерозира все по-видимо, европейски и американски партньори венцехвалят основни нейни рушители, а големите европейски партии като ПЕС и ЕНП предприемат морални самоубийства в безразборните си прегръдки с български клептократични котерии"

  Явно България се "путинизира" с любезното съдействие на ЕС. Най-смешното е, че това продължава да учудва някого. Та нали това беше заложеното в договорката с Горбачов. Беше поет ангажимента, комунистическата номенклатура да не бъде подлагана на репресии. Западът отвори банковите си трезори за заграбените богатства от народите на Източна Европа. И бившите врагове се прегърнаха и взаимно легитимираха, в името на новия, предстоящ грабеж. Комунистите дойдоха на власт, ограбвайки буржоазията, като накрая ограбиха и любимия си пролетариат. САЩ и ЕС извършиха второ предателство към народите от Източна Европа - след Втората световна война ни харизаха на комунизма, а днес ни харизаха на комунистическата олигархия. Пък после, виждате ли, Путин бил виновен. Да еб@ и лицемерите скапани!

 • 3
  caiko avatar :-|
  Цайко

  До коментар [#2] от "Тони Шнайдера":

  Двойният аршин е очевиден. Ако не беше така всички червени нименклАтори от Оги Дойнов насам щяха да довършват спокойно дните си в братска Северна Корея или в най-лошия случай в капиталистически Китай. На практика обаче същите тези си живеят необезпокоявано във Виена и всяка сутрин закусват виенско кафе с кифла. Даже имам някакви съмнения, че продължават да захлебват на наш гръб чрез разни уж австрийски фирми.

 • 4
  high_heels avatar :-?
  Cherrie

  "И докато демокрацията в България ерозира все по-видимо, европейски и американски партньори венцехвалят основни нейни рушители, а големите европейски партии като ПЕС и ЕНП предприемат морални самоубийства в безразборните си прегръдки с български клептократични котерии, маскирани като партии. "

  Ха така, нещо като критика към лицемерното поведение на скъпите ни евро-партньори?Да не би да започнахте да се усещате?
  И защо путинизация,след като това морално падение е осъществено със съдействието на прехвалените европейски демократи..
  И към каква модерна "европейска" държава да се стремим,след като модерните държави са в основата на партии като ЕНП и ПЕС,които се заиграват с български криминални политически субекти??????
  Голям бъркоч е в главата на автора,явно е започнал да вдява, че Европа е един огромен двоен аршин,които уж иска да ни помага,ама ни слага услужливо прът в колелата,съюзявайки се със сенчестите структури срещу,които ни натиска да се борим.
  Много болезнено осъзнаване ни предстои.Много.

 • 5
  petergriffin avatar :-|
  petergriffin

  Честно казано, не си правя вече труда да слушам или чета новини.Простата причина е, че се побърквам от абсурдите, които се случват в България, от постоянната победа на неправдата над правдата и злото над доброто.Побърквам се от безсилието си да въздействам на тези "процеси".Ходих да протестирам, опитвах се да информирам невежите, да искам дебат, да се боря да променя нещата, но осъзнах, че в толкова прогнила система и народ, доведен до морален упадък и животинска тъпота в по-голямата си част това е невъзможно.

  За това реших вместо да си тровя нервите и да се ядосвам от постоянните абсурди, да се спасявам сам.Вече разбирам близо двата милиона души, които обърнаха гръб на тази клоака и правя всичко възможно да емигрирам в по-добър свят.Ако това не се случи, ще успея тук на пук на тъпите пенсионери, селяндури и цигани, които вечно ще са мързеливи, бедни и невежи.Аз и други хора като мен ще се оправим, но страната ни и по-голямата част от населението й са безвъзрватно обречени.На народ, който не иска сам да си помогне, никой не може да му помогне.

 • 6
  high_heels avatar :-|
  Cherrie

  До коментар [#2] от "Тони Шнайдера":
  С хирургическа точност си описал събитията.
  Комунистите смачкаха буржоата и ги ограбиха,после за един ден от дрогаре станаха капиталисти,но бяха алчни и ошушкаха И народа.
  Парите не миришат, лицемерно се подхвърля на матрялчето лозунги за европейски права и демокрация, а играта се играе с наследниците на комунистите.ПЕС и Песоглавия наследник на комунистическата аристокрация са един типичен пример за това.
  Няма такава отврат и лицемерие...

 • 7
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#0:"К-л"]Пред нас като граждани се очертава един важен избор – дали ще позволим превръщането на страната си в сенчеста периферия между Европейския и Еврайзийския съюз, в която един клептократичен режим ще мимикрира и паразитира върху агонизиращата ни държава, или ще продължим генерационното си усилие да превърнем България в модерна европейска страна. [/quote]
  Христо, ти май не си забелязал, че Булгаристан от 20 години е сенчеста периферия на... абе на всичко нормално. А клептократичният режим не паразитира върху държавата. Той Е държавата, която паразитира върху народа си.

  "Генерационното усилие" (от къде ти хрумна "генерационно" не знам, имаме си български думи) не е усилие за един ден, месец или година. Това е процес, който изисква национално морално съзряване, което ние очевидно все още не сме постигнали. Мнозинството българи все още имат ориенталско-авантаджийска нагласа и измежду оправданията и вайканията за злощастната си съдба намират време за молби към Всевишния да им изпрати Спасител на бял кон.

  Тълпата, наречена български избиратели продължава да се лашка от една в друга крайност на БГ полит-спектъра и чак напоследък една част от нея осъзна, че е жертва на класово противопоставяне - това на многоцветната полит-олигархия, използваща четирите власти за да цеди народо-населението.

 • 9
  blockblock avatar :-|
  block

  трябваше малко по румънски да се действа едно време, сега по бавничко ще стане но ще стане.
  помните ли декември как комундетата се събираха на кахърни митинги да защищават чаушеску - бяха се притеснили, че и тука може да им запари под дупетата ама нали сме си благи и кротки - размина им се. едно време мислех, че е за хвалба как не сме се изтрепали ама сега като пораснах и поумнях вече не мисля, че е така.

 • 10
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  Нали помните оня стар виц за момичетата....: "Дайте имена, адреси...."
  Та и в този случай-публикувайте кои са дублиращите и фалшиви структури на гражданско общество, за да ги избягваме.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK