Държавата взима още 88 млн. лв. от десет свои фирми

Компаниите, които ще внасят още пари в бюджета, са основно транспортни и от дърводобивни

   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Министерският съвет прие постановление, с което планира да вземе още средства от десет държавни дружества в бюджета за тази година. Планираните постъпления ще дойдат от формирани резерви и ще са в размер на 88 млн. лева. Това гласи съобщение на правителството, разпространено в събота.

Предприятията са: ДП "Ръководство на въздушното движение", ДП "Пристанищна инфраструктура", "Южноцентрално държавно предприятие" – Смолян, "Югозападно държавно предприятие" – Благоевград, "Северноцентрално държавно предприятие" – Габрово, "Летище София", "Пристанище Бургас", "Пристанище Варна", "Терем" и "Агенция дипломатически имоти в страната".

Анализите на финансовото им състояние към септември показват, че финансовото състояние на предприятията е стабилно и те генерират положителен резултат, гласи съобщението от правителствената пресслужба. "Предприятията разполагат с достатъчен обем парични средства, като след внасяне на предвидения размер от допълнителни средства в централния бюджет нормалният режим на тяхната работа няма да се наруши, в т.ч. и по отношение на провежданата инвестиционна политика на дружествата", смята правителството.

Сегашните управляващи критикуваха предишния финансов министър Симеон Дянков точно за такава мярка. Тогава натрупаните резерви в държавните дружества бяха взети, като най-голямата сума следваха да платят енергийните дружества. Логиката на мярката беше, че по време на бюджетни дефицити стотици милиони левове се задържат от фирмите, без те да оперират с тях, а ги държат на нисколихвени депозити. Сега правителството довзема, но само от определени фирми - основно транспортни и от дърводобивните държавни предприятия.

Държавните компании вече платиха дивидент от 423.4 млн. лв. за печалбата си за 2012 г. То стана едва през есента на годината след специална поправка. Проблемът беше, че "Българският енергиен холдинг" не разполагаше със средства. През ноември той се разплати с бюджета чрез изтегления външен облигационен заем. Догодина дружествата ще внасят по-малки суми - 70% от положителния си финансов резултат, което е намаление с 10 процентни пункта.