Общината ще опита да преобрази общежитията в Студентски град
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Общината ще опита да преобрази общежитията в Студентски град

Голяма част от общежитията в Студентски град са в лошо състояние

Общината ще опита да преобрази общежитията в Студентски град

През 2014 г трябва да започне работата по 8 проекта за саниране на блокчетата и превъщането им в кампуси от затворен тип

Кристина Климентиевна
16507 прочитания

Голяма част от общежитията в Студентски град са в лошо състояние

© Мария Съботинова


Столичната община има намерение да превърне седем блока в Студентски град в кампус от европейски тип с ограничен достъп за студенти и преподаватели. Идеята, чийто инициатор е  главният архитект на София Петър Диков, е постепенно всички студентски квартири да бъдат санирани и обединени по този начин.

Първите общежития, които трябва да се преобразят, са тези на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Техните проекти са част от общо 80 разработки за различни видове панелни сгради, които общината поръча в началото на лятото. Пет компании - АДА, "Триаксис", арх. Виденова, "Н65" и "Лебо инженеринг" ги изготвиха за общо 217 хил. лв., като средствата бяха осигурени от общината.

За реализирането на  проекта общината в качеството си на собственик на улиците и зелените пространства заедно с УАСГ ще кандидатства за финансиране от новия държавен инвестиционен фонд "Растеж и устойчиво развитие на регионите 2014 г." с резерв 500 млн. лв.

Спънки

По думите на главния архитект са разработени проекти за създаване на общо 8 кампуса. Четири от идеите обаче са отменени от съда заради жалба на собственици в района на квартирите, а други три са в процедура, включително и бъдещият кампус на УАСГ. Делото се гледа във Върховния административен съд, а магистратите трябва да се произнесат на 4 февруари. Общината се надява решението да бъде в нейна полза и през 2014 г. пилотният проект да бъде реализиран.

По сметка на проектантите санирането и обновяването на всички общежития в Студентски град ще струва около 600 млн. лв., а за първите седем блока сумата ще бъде изяснена в близките седмици.

Според типовите разработки при студентските квартири има възможност за  поставянето на фотоволтаични системи, които при консумация средно на 400 хил. kW/h енергия годишно преди санирането след изпълнението на мерките тя трябва да спадне с 50%, a слънчевите панели ще могат да осигурят около 186 хил. kW/h  енергия годишно. Така планът е произведената енергия почти да покрива изразходваната след обновяването.

Пилотно в жк "Дружба"

Въпреки че общината предоставя типовите проекти безплатно, до момента само три етажни собствености са се възползвали от тях. За да насърчи собствениците, кметството смята  да реализира пилотен проект за 5-и и 6-и блок в жк "Дружба", където над 50% от жилищата са общинска собственост. "Двата блока са в безобразно състояние и това е начин да мотивираме хората да санират жилищата си", каза Петър Диков.

По думите му няма пречка общината заедно с частните собственици да кандидатства от следващата година и по програма  "Регионално развитие" за финансиране на 75% от разходите. "Общината не бива да изпуска тази възможност. Жилищата се намират и на изключително добро място, тъй като до 150 м от тях в края на 2014 г. вече ще има метро", допълни главният архитект.

Нов опит за увеселителен комплекс в "Западен парк"

След провала на търга за избор на концесионер за "Западен парк", където единственият кандидат – обединение "Уест парк" ( "Нелко 22" и регистрираната на Британските Вирджински острови MТ Rose Corporation), което декларира, че е във връзка с Корпоративна търговска банка, не бе допуснат заради липсващи документи, в момента общината подготвя промяна на условията и през 2014 г. смята да направи втори опит за публично-частно партньорство за изграждане на атракционен комплекс. "Проектът е готов и може да се реализира много бързо, ако, разбира се, се яви добър кандидат", каза Диков. По думите му този път процедурата ще бъде разделена на два търга - за атракционния център и стопанисването на парка за приблизителен срок от 10 до 15 години.

Друг парк също излиза на дневен ред по процедури - до края на януари ще бъде обявен конкурс за подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. "След доста забавяне решихме да бръкнем в това гнездо на оси, защото наистина има тежки проблеми там – като се тръгне от собствеността, през начина на ползване и отделните части, които никога не са имали ПУП или пък са с едновременно два действащи плана", допълни главният архитект.

 

Нови архитектурни конкурси

Освен стартиралите международни конкурси за централната градска част на София и за паметника "1300 години България" в началото на новата година общината ще обяви и този за обновяване на Княжеската градина и Паметника на съветската армия. "Има много сериозна атака от архитектурната колегия за повече конкурси и по-голямо участие, което е напълно обяснимо, защото през последните три години много намаля работата и колегията изпитва глад за работа", заяви Диков. По негови думи конкурсите са хубаво нещо, стига да водят до положителен резултат. В тази връзка общината смята да обяви и още две състезания през 2014 г. - за проектирането на дизайна на метростанциите от третия метродиаметър, който обхваща участъка от "Ботевградско шосе" до "Овча купел", с прогнозна стойност над 1.4 млрд. лв. И изграждане на кръстовището при Сточна гара. По думите на Диков през годините са разработени няколко проекта, включително и такива за две нива, но е хубаво общината да получи още идеи.

Столичната община има намерение да превърне седем блока в Студентски град в кампус от европейски тип с ограничен достъп за студенти и преподаватели. Идеята, чийто инициатор е  главният архитект на София Петър Диков, е постепенно всички студентски квартири да бъдат санирани и обединени по този начин.

Първите общежития, които трябва да се преобразят, са тези на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Техните проекти са част от общо 80 разработки за различни видове панелни сгради, които общината поръча в началото на лятото. Пет компании - АДА, "Триаксис", арх. Виденова, "Н65" и "Лебо инженеринг" ги изготвиха за общо 217 хил. лв., като средствата бяха осигурени от общината.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Студентски град беше изпуснат през 90-те години, когато реститутките навлязоха там..
  Цялата идея и духовност на Студентско градче вече е ликвидирана .....

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Не разбирам защо са нужни осем кампуса. Немците често ползват един обединен жилищен кампус, пазпределен между различни университети като стаи/леглова база. Това помага за единно стопанисване, плавни планови ремонти на базата (в мисъл резервна площ която действа като оборотни жилища за периода на ремонта), унификация на оборудването и по-изгодни цени при договориране. Явно пак сме "изобретили" нещо за "допълнително финансово стимулиране".

 • 3
  ivo21 avatar :-?
  Иво

  До коментар [#1] от "bestbuy":

  Студентски град е град на греха... във всичките му видове и разновидности!

 • 4
  mitko.dedov avatar :-?
  mitko.dedov

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Кои са тези осем кампуса?

 • 5
  mitko.dedov avatar :-P
  mitko.dedov

  До коментар [#1] от "bestbuy":

  Това не означава, че няма надежда. Трябва да се примирим ли? Както държавата произволно реши да сложи 20% данък на ВЕИ, така може и да прогони и частниците и да създаде кампус с висока ограда, 220V напрежение и граничен контрол. Видно е, че на държавата никой не може да се противопостави. Поне репресивната ѝ сила да има и едно благотворно действие.

 • 6
  bbs avatar :-|
  Lord

  Идеята не е лоша, но "кампус" не означава общежитие, в което пускат само преподаватели и студенти. Общежитието с пропусквателен режим си остава "общежитие". "Кампус" е територията на академичното заведение, което може да включва учебните сгради, жилищните, библиотека, стол и прочие - както и инфраструктурата към тях... А нашите администратори са помислили, че като замениш една българска дума с една английска и изведнъж нещата се облагородяват и променят : ))

 • 7
  zangief avatar :-|
  zangief

  Кампусите в чужбина за квартали с ограничен пропусквателен режим. В тях няма дискотеки и други подобни капанчета. Библиотеките на университетите се намират в този кампус.

  Как е в България? - секс алкохол и наркотици. Всеки селяк може да влезе и да си избива комплексите, които е държал в себе си докато е живял в някоя малко селце някъде в необятната шир на България. Колко битови скандали с фатален завършек имаше в общежитията? Аз се сещам за поне 3.

  Библиотеката на софииския е на десетки километри от този "кампус".

 • 8
  wonder_woman avatar :-(
  wonder_woman

  Не знам за Студентски, ама ако видите в какво живеят студентите от другите градове...нещо страшно е. То трябва целите блокове да се бутнат и да се вдигнат на ново направо.

 • 9
  mapuhcku avatar :-|
  mapuhcku

  Изключително неприветливо място, което не дава предпоставки за нормална учебна среда. Отдавна всяко зелено кътче е застроено. Навлизайки в квартала те посрещат неоновите светлини на барове, казина и дискотеки. Пълно е с плакати и постери на чалга - изпълнители, които те информират, че всеки ден от седмицата има някакво парти на определен университет "Сряда - парти на НСА, Четвъртък, парти на УНСС, уиски + 4 редбула - 50 лв" и т.н. Заведенияат за бързо хранене пращят, навсякъде се носи миризма на скара пици и пържени картофи, а около тези заведения е пълно с боклуци и бездомни охранени кучета, които лежат и гледат безразлично подхвърленият им кренвирш. От време на време някой голф двойка с тъмни стъкла и бумтяща музика форсира за около 50 метра пилейки гуми и спира рязко зад някоя по-бавна кола. Нито едно стръкче трева не е останало от паркираните автомобили на "бедните студенти" и чичковци дошли да си видят приятелките. Автобусите едва се разминават по тесните улици. Минавайки покрай всеки блок чуваш музиката от поредното парти, а по някой провиснал пиян студент от прозореца на стаята си реве неистово, показвайки и горедееки се колко е велик. И в същото време НИТО ЕДНА БИБЛИОТЕКА, в този град на греха. А там живеело бъдещето на България...

 • 10
  stefan_dimitrov avatar :-|
  Stefan Dimitrov

  До коментар [#9] от "mapuhcku":

  Напълно съм съгласен, единствено че има 1 малка библиотека близо до фантастико. Добре сте описали ситуацията, макар и малко мрачно. Поздрави!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK