Каспийски газ ще стигне в България най-рано през 2019 г.

Страната ще получава по 1 млрд. куб. м. гориво на година от находището "Шах Дениз"

Разработването на "Шах Дениз" и газопроводите от Южния коридор ще струват между 35 млрд. и 40 млрд. долара
Разработването на "Шах Дениз" и газопроводите от Южния коридор ще струват между 35 млрд. и 40 млрд. долара    ©  DAVID W CERNY
Разработването на "Шах Дениз" и газопроводите от Южния коридор ще струват между 35 млрд. и 40 млрд. долара
Разработването на "Шах Дениз" и газопроводите от Южния коридор ще струват между 35 млрд. и 40 млрд. долара    ©  DAVID W CERNY

Добивът на газ от Каспийско море за европейския пазар беше подкрепен във вторник с окончателното инвестиционно решение по втората фаза на находището "Шах Дениз", което е в азерски води. За България това означава доставки оттам най-рано през 2019 г. На церемонията в Баку присъстваха представители на енергийни компании и правителствени ръководители, сред които и българският премиер Пламен Орешарски.

Проектът включва 26 подводни сондажа, изграждане на две платформи, преработващи и компресиращи станции на терминала Сангачал край Баку, съобщиха местни медии. Консорициумът "Шах Дениз", в който влизат държавната азерска фирма SOCAR, британската BP и френската Total, потвърди и изграждането на Трансанадолския газопровод (TANAP). Той ще свърже Азербайджан и Грузия и ще мине през цяла Турция до границата й с Гърция. Оттам започва Трансадриатическият газопровод (TAP), който освен през Гърция ще мине през Албания и Италия. Преди няколко месеца консорциумът предпочете газът да се доставя по TAP, а не по конкурентния тръбопровод "Набуко Запад", който трябваше да достигне Австрия.

Българската връзка

България ще бъде свързана към TAP чрез газовата връзка с Гърция, чийто технически проект се изготвя в момента. През септември "Булгаргаз" сключи 25-годишен договор с консорциума "Шах Дениз" за покупка на 1 млрд. куб. м газ годишно. За сравнение, потреблението на газ в страната варира между 2 и 3 млрд. куб. м. "TAP ще минава близо до България, което е добра възможност за диверсификация на газовите доставки", е казал Орешарски в Баку, цитиран от Azernews. С окончателното инвестиционно решениe във вторник влязоха в сила газовите контракти на "Булгаргаз", Shell, испанската Gas Natural Fenosa, гръцката DEPA, немската E.ON, френската GDF Suez, швейцарската AXPO и италианските Enel и Hera Trading.

Междувременно Financial Times съобщи, че норвежката Statoil и френската Total се отказват от участие в TANAP, защото газопроводът е поскъпнал от 7.5 млрд. на 12 млрд. долара. Турция ще увеличи дела си в проекта на тяхно място. Двете западни фирми обаче ще запазят участието си в TAP. Statoil обяви още, че ще намали дела си в консорциума "Шах Дениз" от 25.5% на 15.5%. Купувачите BP и SOCAR ще платят 1.45 млрд. долара за 10-процентния дял.

Големи надежди

Заедно "Шах Дениз" TANAP и TAP оформят Южния газов коридор на Европа, чиято стойност се оценява между 35 млрд. и 40 млрд. долара. Очаква се находището да осигурява по 16 млрд. куб. м газ на година. Първите доставки за Грузия и Турция ще бъдат в края на 2018 г., а за Европа – около година по-късно. В Азербайджан консорциумът реши да удължи споразумението за добив с 12 години до 2048 г.

"Чрез допълнителното си разширение в дългосрочен план коридорът има потенциала да покрие до 20% от нуждите на ЕС от природен газ", коментира енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер. От компанията BP също изразиха сериозни очаквания за проектите. "Шах Дениз 2" и тръбите по Южния коридор не само ще променят енергийната карта, но за първи път ще дадат достъп на европейските потребители до ресурсите на Азербайждан", обяви главният изпълнителен директор на BP Боб Дъдли.