Държавата плаща за 100% цифровизация

За безплатна телевизия отиват 600 хил. лв. в 84 погранични и планински общини

Кабелните доставчици рядко имат мрежи в изолираните населени места. Затова и много вероятно в конкурсите участници ще са сателитните оператори - "Булсатком" и БТК.
Кабелните доставчици рядко имат мрежи в изолираните населени места. Затова и много вероятно в конкурсите участници ще са сателитните оператори - "Булсатком" и БТК.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Кабелните доставчици рядко имат мрежи в изолираните населени места. Затова и много вероятно в конкурсите участници ще са сателитните оператори - "Булсатком" и БТК.
Кабелните доставчици рядко имат мрежи в изолираните населени места. Затова и много вероятно в конкурсите участници ще са сателитните оператори - "Булсатком" и БТК.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Въпросът ще плаща ли държавата, за да има цифрова ефирна телевизия за 100% от населението, вече има своя отговор - да. Със специално решение на кабинета 600 хил. лв. ще бъдат отпуснати именно за това. Парите ще бъдат дадени на 84 общини в 24 области "за гарантиране на достъпа до ефирен цифров сигнал на лица, които нямат възможност да ползват платени телевизионни услуги", пише в съобщение от правителствената пресслужба. Самите получатели на помощта са идентифицирани от кметовете и кметските наместници на 393-те населени места, които не са покрити с ефирен цифров сигнал, по данни на мултиплекс оператора "НУРТС диджитъл" след запитване от министерството на транспорта и съобщенията.

Кметът е на ход

Ние няма да предрешаваме нито технологията, по която телевизията ще се доставя, нито пък самия оператор, обясни за "Капитал" зам.-министърът на транспорта и съобщенията Георги Тодоров. По думите му оттук нататък решението ще е на кметовете на съответните общини. Веднъж получили парите, те ще организират търгове или конкурси по места за избор на оператор, който да достави цифрова телевизия на територията й. Състезанията ще са при условията на технологична неутралност, уточни Георги Тодоров. Което означава, че в тях ще могат да участват както кабелни и интернет, така и сателитни тв оператори. На практика обаче доставчиците на телевизия по кабел рядко имат мрежи в трудно достъпните, изолирани и погранични населени места по чисто икономически причини. Затова и много вероятно в конкурсите участници ще са сателитните оператори - "Булсатком" и БТК. И който от тях спечели доставката за съответното населено място, ще получава плащане от местната власт за определен брой програми, разпространявани до домакинствата. Георги Тодоров не се ангажира с прогноза ще бъдат ли достатъчно отпуснатите пари и за колко време напред.

Проблем или не

Аналоговият ефирен тв сигнал беше спрян в края на септември и беше заменен от цифров, разпространяван безплатно до домакинствата от мултиплекс оператори (фирми около банкера Цветан Василев). Самият мултиплекс се финансира от такси, които събира от телевизиите за това, че излъчва каналите им. Почти веднага след старта на платформите обаче се оказа, че те не покриват 100% от населението на страната, а това не е и задължение за тях по лицензите им от държавата. Тогава възникна казусът ще бъде ли осигурена безплатна цифрова ефирна телевизия и за оставените без покритие предимно погранични и изолирани села и градове. Вариантите бяха три - или държавата изобщо да не поема този ангажимент, или да плати на мултиплексите да изградят покритие за 100% от гражданите, или проблемните райони да бъдат подпомогнати директно. Очевидно изборът на управляващите е паднал върху третата опция. Тя обаче при всички положения е временна мярка.