Промените в Закона за вероизповеданията разпалиха депутатите

Комисията по култура и комисията по вероизповеданията гласуваха две коренно различни становища

Депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов ще попита министъра на културата Петър Стоянович какви средства е вложила държавата през последните 20-30 г. за поддръжка на храмове паметници на културата
Депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов ще попита министъра на културата Петър Стоянович какви средства е вложила държавата през последните 20-30 г. за поддръжка на храмове паметници на културата
Депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов ще попита министъра на културата Петър Стоянович какви средства е вложила държавата през последните 20-30 г. за поддръжка на храмове паметници на културата    ©  Цветелина Белутова
Депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов ще попита министъра на културата Петър Стоянович какви средства е вложила държавата през последните 20-30 г. за поддръжка на храмове паметници на културата    ©  Цветелина Белутова

Огромен скандал се разпали в комисията по култура на Народното събрание по време на обсъжданията на промените в Закона за вероизповеданията. Те бяха внесени преди седмица от трима депутати от БСП - Пламен Славов, Татяна Буруджиева и Димитър Дъбов, и предвиждат сградите паметници на културата, музеите и художествените галерии, които са държавна или общинска собственост, да не могат да минават в ръцете на вероизповеданията. В момента Главното мюфтийство води десетки дела за възстановяване на собственост върху т. нар. вакъфски имоти, някои от които паметници на културата. Поправката би прекратила съдебната процедура.

"Защитавате позицията на държавата и на общината, защото знаете, че тя е уязвима в делата. Ако тази поправка бъде приета, законът няма да ни спре, делата ще отидат в Страсбург", заяви Хюсеин Хафъзов от ДПС в разпалена реч по време на обсъжданията, а от залата се чу реплика от Кирил Добрев от ГЕРБ "Или в Одрин". Това подпали скандала. "С този остракизъм, с това насилие над моето съзнание, ще ви пратя в Персия и Иран!", повиши тон Хафъзов. "Това е обидно! През 1912 г. моят дядо е изпратен в Одрин, а на връщане е оставил костите си по пътя. аз гоня всеки, който ме пъди в Одрин, аз го гоня в Иран, защото се твърди, че българите са оттам".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
16 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia
  • - 3
  • + 57

  "Това е обидно! През 1912 г. моят дядо е изпратен в Одрин, а на връщане е оставил костите си по пътя. аз гоня всеки, който ме пъди в Одрин, аз го гоня в Иран, защото се твърди, че българите са оттам".

  Гледам и не вярвам на о4ите си ?????

  Нередност?
 • 2
  kalinski avatar :-|
  Kalin
  • - 2
  • + 66

  До коментар [#1] от "jorosrabskia":

  е, че те депутатите от анти-българската партия ДПС са си доказани турски агенти и носят турско самосъзнание ...

  Нередност?
 • 3
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia
  • - 2
  • + 54

  До коментар [#2] от "Kalin":

  Трябва да им се каже на 4ист "български" език : Ай сектир

  Нередност?
 • 4
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • - 2
  • + 23

  До коментар [#3] от "jorosrabskia":

  +++++

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 34

  Забрави ли, Догане, как регистираха ДПС?

  Та навремето, през 1990, 1991 години, в ролята на нерегистрирана политическа сила беше Движението за права и свободи, което нямаше регистрация в съда. В Предаването на Нова телевизия "Здравей, България!" бившият премиер Димитър Попов и Минчо Минчев от ОКЗНИ разкриха неизвестни факти за начина, по който бе създадено и регистрирано ДПС. Заслужава си да ги припомня:
  "ДПС Е ПРОДУКТ НА БКП И НА ТУРСКИТЕ СЛУЖБИ, заяви в предаването "Здравей, България!" на Нова телевизия от 10 януари 2007 г. лидерът на ОКЗНИ Минчо Минчев. От малкия екран Минчев потвърди, че РЕШЕНИЕТО ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА Е БИЛО ВЗЕТО ОТ Андрей Луканов и Александър Лилов. Минчев ПОКАЗА В СТУДИОТО Справка от 19 март 1991 г., ВНЕСЕНА НА ЗАКРИТО ЗАСЕДАНИЕ НА Министерския съвет, СПОРЕД КОЯТО ДПС Е ПОЛУЧАВАЛИ ПОДКРЕПА ОТ Турция. Според Справката, ПЪРВИТЕ КОНТАКТИ НА Ахмед Доган С ТУРСКИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ДАТИРАЛИ ОТ ПРОЛЕТТА НА 1990 г. В СПРАВКАТА СЕ СЪОБЩАВАЛО ЗА 145 СЛУЧАЯ, ПРИ КОИТО ЧЛЕНОВЕ НА Централния съвет на ДПС И РЕГИОНАЛНИ АКТИВИСТИ СА СЕ СРЕЩАЛИ СЪС СЛУЖИТЕЛИ НА ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО У НАС И ТУРСКИТЕ ГЕНЕРАЛНИ КОНСУЛСТВА В Пловдив и Бургас. ТаАКА ДИПЛОМАТИТЕ ПОЛУЧАВАЛИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИЦА, КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАЛИ ИНТЕРЕС ЗА ТУРСКИТЕ СПЕЦИАЛНИ СЛУЖБИ, СЛЕДЕЛИ СА РАЗВИТИЕТО НА ПРОЦЕСИТЕ И ТЕНДЕНЦИИТЕ СРЕД МЮСЮЛМАНСКАТА РЕЛИГИОЗНА ОБЩНОСТ. ТЕ ПОЛУЧАВАЛИ ДАННИ ОТ ПОВЕРИТЕЛЕН ХАРАКТЕР ЗА РАБОТАТА НА Великото народно събрание, Президентството и Министерския съвет.
  СПОРЕД СЪЩИЯ ДОКУМЕНТ, НА 12 юни 1990 г., ПРЕД ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТНИК Калеф Калъч Ахмед Доган Е ЗАЯВИЛ, ЧЕ ВТОРАТА МУ МИСИЯ СЛЕД БОРБАТА ЗА ПРАВА НА ТУРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ( тоест става дума за категорично притовоконституционна етническа партия!!!) Е ДА ИЗГРАДИ ТУРСКО САМОСЪЗНАНИЕ СРЕД ПОМАЦИТЕ, ДА ГИ НАУЧИ НА ТУРСКИ И ДА ГИ ПРИОБЩИ КЪМ ТУРСКАТА НАЦИЯ!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

  (И министър на МВР Йовчев, говори при това положение, че опасност на националната сигурност били ... протестиращите студенти!?!?!?!?!?
  А главен прокурор Цацаров и председателят на ДАНС Писнчев ОГЛУШИТЕЛНО МЪЛЧАТ???????)

  Това още в 1992 година бе започнало като организация и действия. По този повод в Народното събрание бе внесен Доклад за провеждане на втори възродителен процес и турцизиране на българските мюсюлмани чрез усилено изучаване на турски език. /Повече може да прочетете в 2 части на анализа "За така наречения възродителен процес и мястото му в учебниците по история". Спирам се на тези подробности, защото точно пред месец май бе възобновено недоволството на мюсюлманите заради сменените им имена от 1984 и 1985 години. - бел. Л. М./
  Та на 10 януари 2007 година, бившият министър- председател Димитър Попов потвърди в предаването на Нова телевизия, че Справката, показана и коментирана от Минчев е автентична и поясни, че през 1991 година е имало напрежение, тъй като хора, които не са си върнали имената /тюркоезичните/ не са били погребвани! "В някои райони имаше повод за някакво напрежение - поясни Попов в студиото на Коритаров. - Спомням си много добре, че имаше случаи, в които починали граждани не бяха погребвани, затова защото преди смъртта си не са възстановили старото си име... починал е да кажем в понеделник и стои ден, два, три, поради някаква намеса не се извършват обичайните треби и той стои непогребан... После разбрахме каква намеса. Под влияние на ръководители на ДПС е ставало такова задържане, вероятно, за да се внесе в съзнанието на останалите, че трябва да има някакъв ред и това е редът, който това Движение е определяло в тези райони..."
  Попов показал и заснети кадри за спрени погребения, на които ясно се виждал и самият Ахмед Доган. Попов обяснява как президентът Желев отказва да види заснетите кадри в желанието си час по-скоро да приключи с този проблем, а и не желаел да се разбира за присъствието на Доган в спрени погребения...
  Но да се върна към начина, по който бе извършена регистрация на ДПС.
  В момента, когато е трябвало да се извърши регистрацията на ДПС, Димитър Попов е секретар на Централната избирателна комисия и председател на Софийския градски съд.
  "Аз знаех няколко дни преди срока за заявяване на участие в изборите за Велико народно събрание, че това Движение не е регистрирано..." уточни в студиото на Коритаров, бившият премиер Димитър Попов. Попов нарежда да се извърши проверка къде са дислоцирани организациите на това Движение, има ли някаква етническа особеност, тъй като Конституцията забранява регистрация на политически партии на етническа и религиозна основа.
  Един ден Попов се връща от заседание на ЦИК и научава, че Иван Велинов председател на Фирменото отделение в съда е регистрирал Движението, по нареждане отгоре! Нареждането дошло от кабинета на Андрей Луканов.

  "ДПС се регистрира като движение, а не като политическа партия. Регистрирано бе по нареждане на покойния министър-председател Андрей Луканов. Няколко дни преди изборите за Велико народно събрание /ВНС/, това движение все още не бе регистрирано. Обади ми се Андрей Луканов и той ме попита дали мога да отида в кабинета му в Министерския съвет - там бяха Иван Велинов, председател на Върховния съд и Васил Мръчков, тогавашният главен прокурор.
  "Как се е получило регистрирането на това Движение", ме попита Луканов, а аз му отговорих: "По Ваше нареждане", каза в предаването на Нова телевизия Димитър Попов, министър-председател на България в периода 1990 - 1991 година. "Аз казах, че това е поправимо и обясних по какъв начин", каза още Попов. Димитър Попов пояснява, че в случай, че Софийска градска прокуратура обжалва това решение, въз основа на пропуски при регистрацията, нещата били поправими и регистрацията можела да отпадне. " - Ние не сме Ви поканили, за да ни учите как се постъпва, а за да разберем какво е станало - нахвърля се върху Попов в кабинета на Луканов, Иван Велинов.
  - Г-н Велинов, аз не се блазня от мисълта Вие да сте ме поканили. Аз дойдох тук по покана на министър-председателя на Република България и ще бъда тук, докато той има нужда от мене" - му отговаря Попов. Създава се конфузно положение и малко по-късно Попов се оттегля от срещата...
  "Пътят на България към Европа ще бъде опорочен, ако не се позволи на ДПС да участва в изборите - казва пред дипломата Виктор Вълков Катрин ла Люмиер, генерален секретар на Съвета на Европа. Дали госпожа ла Люмиер е била наясно, че се държи арогантно и непочтително с една суверенна държава, намесвайки се във вътрешните й отношения? Известно е единствено, че тогава вицепремиерът Вълков не е реагирал.
  Къде е сега ла Люмиер да говори и предупреждава пак за опорочения път на България към Европа? Даже днес е по-скандално положението: България е член на Европейския съюз, а безобразията с елиминиране на политически опоненти чрез съда продължават..."


  Разбирате ли за какво става дума?
  За ОФИЦИАЛНА СПРАВКА НА БЪЛГАРСКИТЕ СЛУЖБИ, ВНЕСЕНА В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ЗА ПРЕСТЪПНАТА ДЕЙНОСТ НА ДПС!!!!

  http://lubamanolova.info/analizi/2009/1187-2009-07-01-08-07-49

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 17

  Истината за антиконституционната етническа "партия" ДПС и почетния й председател - ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ ОТ АРХИВИТЕ:


  За първи път: Досието на Ахмед Доган онлайн. Част 1: Бъдещият лидер на ДПС е станал агент на ДС на 20 години


  WHO IS WHO - НС

  Написано от Христо Христов

  Четвъртък, 12 Юли 2012 15:56


  "

  Част от собственоръчно написаната декларация на Ахмед Доган - агент Ангелов, с която през 1974 г. се врича във вярност на ДС | Снимка: Държавна сигурност.com.
  След досието на Георги Първанов – „Гоце”, досиетата на действащите посланици – агенти и тези на кандидатите за президент през 2011 сайтът desebg.com публикува за първи път онлайн досието на Ахмед Доган.

  Председателят на Движението за права и свободи (ДПС) е една от ключовите политически фигури на прехода – несменяем на лидерския пост вече 22 години.

  С мандата на ДПС управляваха две правителства – това на Любен Беров (декември 1992 г. – октомври 1994 г.), станало известно като правителството на Мултигруп и това на Сергей Станишев (август 2005 г. – юли 2009 г.) – популярно като правителството на тройната коалиция (БСП, ДПС и НДСВ).

  Партията на Доган беше партньор на Симеон Сакскобургготски в правителството му (юли 2001 г. – август 2005 г.).

  „Депесарският шут” на Доган през есента на 1992 г. стана една от основните причини за сваляне на правителството на Филип Димитров (СДС). С решаващата подкрепа на ДПС през 2001 г. Георги Първанов беше качен на президентския пост...  Метаморфозите на Доган

  Метаморфозите на Доган през годините са удивителни: от закана да забрани БКП/БСП през 1990 г., през демонстрирането на близки отношения с боса на Мултигруп Илия Павлов и превръщането на ДПС в неизменен политически балансьор, до депутатът, който не стъпва в парламента и партньор на БСП във властта..."  http://desebg.com/2011-01-06-11-34-55/804--1-20-

  Нередност?
 • 7
  geoimg avatar :-(
  Geoimg
  • - 2
  • + 6

  Камуфлаж!?

  Нередност?
 • 8
  blackfrogg avatar :-|
  blackfrogg
  • + 4

  Четири възродителни процеса за 100 години не им стигнаха. Колко трябва да си наивен и ограничен, за да се вържеш на същите тъпи номера, на които са подлагали прадядо ти, после дядо ти, после баща ти... За никакво самосъзнание няма какво да се говори при липса на съзнание.

  Нередност?
 • 9
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ
  • - 2

  До коментар [#7] от "Geoimg*":

  Колега, що не си запазиш едносричните коментари с въпросителна за "Дневник"? Ако нямаш какво да кажеш, поне не пиши безмислици!

  Нередност?
 • 10
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ
  • + 7

  А по темата: Смятам, че БПЦ и Мюфтийството имат различен интерес от придобиването на нови църкви и джамии. За БПЦ е ясно - на по-високи нива се завъртат сериозни суми за наеми от имоти, за които не се плаща и една стотинка данък. За Мюфтийството обаче нещата са различни - там постъпват суми от Близкия Изток и има кръгове, които определено държат на позициите на фундаменталния ислям.

  Интересно е как депутат от "неетническата" ДПС упорито защитава интересите на ислямска организация (Мюфтийството).

  Нередност?
Нов коментар