Новият брой: Магистрален грабеж

"Пирогов" ще има 11 копия в областни градове

Здравният министър Таня Андреева обяви, че планът е линейките да се обновяват на всеки три години.

"Пирогов" ще има 11 копия в областни градове

Държавата планира да инвестира 47 млн. лв. в Спешна помощ и реанимационни болници

Десислава Николова
4337 прочитания

Здравният министър Таня Андреева обяви, че планът е линейките да се обновяват на всеки три години.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Нова стратегия за развитие на спешната помощ представи здравният министър Таня Андреева вместо подробен отчет за шестмесечния си мандат, който не беше изпъстрен с множество съдържателни събития. Спешната помощ е задължение на държавата и е безплатна за всеки пострадал.

Инвестиции

Според стратегията, която влиза в сила от следващата година, държавата планира да инвестира 47 млн. лв. в Спешна помощ, като основната част от тези средства ще отиде за оборудване на още 11 копия на единствената спешна болница в България – "Пирогов". Целта е всеки гражданин на разстояние до 100 км от мястото, където живее, да има високотехнологична болница, която да може да лекува политравма (нараняване едновременно на няколко органа или системи).

Държавата ще оборудва клиниките с високоспециализирана апаратура и ще разчита да лекуват всички възможни тежки състояния на територията на болницата. В дежурствата по спешност могат да се включат и всички останали желаещи болници, които имат спешни отделения или желание да помагат, а държавата се ангажира да им плаща за услугите.

Къде

В Северна България спешни клиники ще има в Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Шумен и Варна. В Южна България болниците, оборудвани на най-високо ниво, ще бъдат в Бургас, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Благоевград и София. В столицата освен на "Пирогов" министерството планира да разчита и на "Св. Анна" (бившата Окръжна болница). Държавата обмисля да направи неотложни кабинети към близо 200-те филиала на Спешна помощ в страната, където да могат да бъдат преглеждани по-леките случаи. Дежурствата на болниците за инфаркти, инсулти и други спешни случаи ще отпаднат и пациентите ще бъдат карани в най-близката болница, която работи 24 часа и има съответното отделение. В момента клиниките в София дават дежурства по график, а пациентите трябва да имат право да избират къде да отидат, отбелязаха от здравното министерство.

Нова стратегия за развитие на спешната помощ представи здравният министър Таня Андреева вместо подробен отчет за шестмесечния си мандат, който не беше изпъстрен с множество съдържателни събития. Спешната помощ е задължение на държавата и е безплатна за всеки пострадал.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  blame avatar :-|
  blame

  Хубаво, но до май месец няма да успеете. А едва ли ще додрапате и до май.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Дано копията са по-добри от оригинала...

 • 3
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Дежурствата на болниците за инфаркти, инсулти и други спешни случаи ще отпаднат и пациентите ще бъдат карани в най-близката болница, която работи 24 часа и има съответното отделение."

  Смятах, че у нас няма болници, които да не работят 24часа?!

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Това е добра идея. Само, че 11 копия на Пирогов ми се виждат малко множко. Проблемът е не само допълнителните разходи, но и факта, че някои от провинциалните спешни болници няма да имат много пациенти, което неминиумо ще доведе до деквалификация на лекарите. И най-добрият лекар ако не се сблъсква редовно с съответния тип травми започва да губи тренинг, което се отразява на качеството. По-смислено е да се направят още 4-5 такива болници и да се оборудват с хеликоптери-линейки. Във Финландия, например, при много по-голяма територия има 6 такива болници.

 • 5
  kas. avatar :-P
  kas.

  Изпитвам съмнение, че тука става дума за едни пари:)

 • 6
  xlm11351751 avatar :-|
  либераст

  Болници ще направят, ама лекари откъде ще вземат? Щото в провинцията качествените кадри не се ринат с лопати.

  Според мен е по-добре просто да модернизират окръжните болници и да вдигнат заплатите малко, че голяма мизерия :Х

 • 7
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Като се съгласявам с казаното от коментиращите по- горе :
  1.Трябва мнооо качествен персонал там, а не знам от къде и при тези заплати ще дойдат лекари. Ако се оголят др. фронтове, пак не става. Явно се надяваме на сирийски и алжирски спец.
  2. Не става дума за рИформа,както казваше в-к "Капитал".
  -рИформа в лекарите
  -рИформа в средния персонал
  -рИформа в шофьорите
  -и т.н.За какво изобщо си говорим, когато има лекари в Спешно, които не могат да интубират .
  Някога бях зав. детско в БМП в 400 000 -н град. И понеже съм работил в дет.Спешно на ВМИ, предложих да обуча по 1 екип на смяна, който да може да се справи с реанимация на дете. Зам. дир-т каза " И както казват някои , такава спец. детска реанимация няма.Вечна му памет на Зам-а.
  Има - няма, има особености на детската реанимация. Сигурен съм, че и сега няма по 1 екип специализиран за реан. на дете на смяна.
  И мой пример : дете с кома , операторките не изпращат мен, а лекар без познания, просто работещ в Детско спешно. Скарах се, искам си линейката- те-мрън ,мрън- дзън. Слек като им теглих една,ми дадоха зелена светлина. Детето е на 5 км. По пътя искам реаниматора да дойде там, тъй като в тази болница не работи ларингоскопа на реаниматора. Представете си.Болница.
  Ха сега си представете , че и ларингоскопа на единствения реаниматор на смяна -БМП - в 400 000 град също не работеше. ...
  Всичко си е Ала-Бала.А кое не е Ала-Бала, според радио Ереван е цинично и...

 • 8
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  ДОБРЕ ЩЕ Е ЗА ВСИЧКИ , АКО "КАПИТАЛ" ПРАВИ АНАЛИЗИТЕ СИ И ПРЕПОРЪКИТЕ , ВЪЗ ОСНОВА И НА НАШИТЕ МНЕНИЯ, КОИТО РАБОТИМ ТАЗИ РАБОТА.
  ВСЕ ПАК НА 28.12. ПРАВЯ 37 Г. РАБОТА "на участък" , в болница в Кърджали, в Димитровград, във ВМИ -детско спешно , заведущ Детско отделение в БМП и сега като ОПЛ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход