Европейски избори за вътрешна употреба

Подценяването на националното значение на вота през май може да е фатално за партиите с претенции да управляват

Макар и не да не бе пряко изказано, БСП и ДПС обещаха резултатите от евроизборите да са определящи за решението дали да се оттеглят от властта. Отсега е ясно, че ГЕРБ няма как да вземе повече от половината места в eвропарламента
Макар и не да не бе пряко изказано, БСП и ДПС обещаха резултатите от евроизборите да са определящи за решението дали да се оттеглят от властта. Отсега е ясно, че ГЕРБ няма как да вземе повече от половината места в eвропарламента    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Макар и не да не бе пряко изказано, БСП и ДПС обещаха резултатите от евроизборите да са определящи за решението дали да се оттеглят от властта. Отсега е ясно, че ГЕРБ няма как да вземе повече от половината места в eвропарламента
Макар и не да не бе пряко изказано, БСП и ДПС обещаха резултатите от евроизборите да са определящи за решението дали да се оттеглят от властта. Отсега е ясно, че ГЕРБ няма как да вземе повече от половината места в eвропарламента    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Всичко или нищо. Отдавна в политиката залогът не е бил толкова голям, както се очертава на изборите за Европейски парламент (ЕП) през май 2014 г. Те най-вероятно ще са крайъгълният камък за бъдещето на управляващи и опозиция и около провеждането им ще възникнат най-големите напрежения.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


38 коментара
 • 1
  sapundzieva avatar :-|
  sapundzieva

  Ако един избирател трябва да се ориентира по този анализ, едва ли би гласувал. Все пак трябва да се даде шанс на нови лица в политиката.

 • 2
  1951 avatar :-|
  1951

  Пълен провал (общо да вземат под 6 - 7 мандата) на БСП + ДПС е практически невъзможен поради простия факт, че избирателната активност е ниска. А това повишава ефекта на "контролируемият вот", на който и двете партии са майстори. Ще бъдат направени съответните изчисления, колко гласа са нужни, къде, кога, колко ще струват и тези гласове ще се осигурят. Резултатът ще бъде такъв, какъвто трябва да е - БСП - 5 мандата, ДПС - 3 - 4 мандата. Общ резултат - 8 - 9 мандата и обявяване на "изборна победа".

  Другият проблем е, че няма кой да обере истинския протестен вот. Вотът, който е против БСП, ДПС и ГЕРБ няма къде да отиде. РБ не е реален отговор, бидейки ад хок обединение, без реален лидер и цели. Сега, като почнат да си редят листата за евроизборите това ще стане ясно.
  Народът, на който му е пуснало от всичко няма за кой да гласува и най-вероятно няма да гласува въобще. Така, че изборите ще са между твърдите ядра на БСП, ДПС и ГЕРБ, опитите да се привлекат социалните маргинали от Атака, НФСБ и Бареков и желанието за възкресяване на СДС от 1997 г., което РБ ще се опитват да направят.

  Така, че изборите ще са индикатор, най-вече за това, до къде са процесите на разпад в ГЕРБ, кой ще обере маргинално-националистическият вот и има ли живот във Франкенщайн (РБ).

 • 3
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#0:"К-л"]Може би в опит за оцеляване Бареков се опитва да примеси популистката реторика с националистически тези, привличайки...[/quote]
  Ала-бала. Бареков не е нищо повече от полит-проект на същите политически "инвеститори", които крепят хора като Делян /Катарзиса/ Пеевски и Яне Меката Флашка. Затова и реториката му е претоплена и предъвкана манджа. В БГ политиката вече почти всичко е казано в опит да се дръпнат гласове в една или друга посока.

 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#0:"К-л"]... а Христо Бисеров, зам.-председател на ДПС, фигура, която въплъщава много от процесите през изминалите петнайсет години, неочаквано и може би безвъзвратно приключи политическата си кариера.[/quote]
  Не бих заложил пари на ничие оттегляне от политиката в България. Утре Бисеров може да се обърне и да заяви, че е бил в катарзис или всичко е било компромат, съшит с бели конци от "тъмните сили на задкулисието, които се страхуват от честността в политиката". И пак ще се намерят балъци да повярват.

 • 5
  skitnikapozemqta avatar :-|
  skitnikapozemqta

  Разширете малко тея редове! Очите ми играят пинг -понг..

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  В България общо взето обстановката е следната, според мен, най-общо казано - управляват ни, и то от поне две десетилетия, идиоти и откровено корумпирани и престъпни, аморални типове, заклети мошеници и манипулатори, както много точно дефинира Петко Бочаров. Или по-точно лица, които са излъчени във властта от други зад сцените, за да защитават интересите им.
  С две думи - в България наистина управляват нелегитимни, задкулисни, неафиширани лица, интереси и кръговете им. И всичко това се опакова и представя пред българския гражданин, пред Европейския съюз и света като някаква демокрация с българска "специфика" и трудно обясними простотии. И примерът с Пеевски е знаменателен и красноречив, защото той извади по един уникален и неповторим начин задкулисните механизми и интереси, които управляват България - СТИГНА СЕ ДО УНИКАЛНАТА СИТУАЦИЯ, ПРИ КОЯТО НИТО ЕДИН ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ИЗЛЪЧЕНИЯТ ОТ ТЯХ ПРЕМИЕР И ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ЗНАЯТ КОЙ ПРАВИ ПОДОБНИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНИ НАЗНАЧЕНИЯ В ЕДНА ДЪРЖАВА! И то с месеци!
  Лаконично казано - една от най-точните дефиниции наистина е, че в момента (и от доста време) България е олигархо-монополистична ДИКТАТУРА с привидна, фасадна демокрация, в която мафията доминира във всички власти, вкл. четвъртата.
  Защо повтарям всички тези неща отново и отново? Ами защото те са особено важни за да обяснят и дешифрират всичко, което става по високите етажи на властта в страната, защото само и единствено по този начин могат да се обяснят безброй "грешки", "събития", "пропуски" и наглед много "странни" завои, действия, "конфликти" и "любови" (вкл. публични прегръдки и целувки) на управляващи и лидери на партии. които непрекъснато се случват в страната.
  Една от може би най-категоричните констатации, и то - забележете - от абсолютно всички политически партии и лидерите им, от анализаторите, политолозите и социолзите е, че огромни групи от българското население и гласоподаватели НЯМАТ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО ВЪВ ВЛАСТТА, В ПРАЛАМЕНТА. И това, между другото, е съвсем ярко и безапелационно доказателство за привидния характер на т.н. българска "демокрация"!
  Една от явно най-деликатните теми в българското общество от няколко десетилетия, е въпросът за вината, за престъплението и наказанието (адекватното наказание). Казвам деликатна, защото тя е по-принцип постоянно и упорито избягвана, нежелана, неприлична...Обяснява се с "толерантност", "избягване на конфронтация",..."отказ от агресия" и дори с "правни мотиви", защото при това положение българинът Е ЗАВЪРТЯН в омагьосания кръг, когато:

  1) "Всеки е невинен до доказване на обратното, тоест вината" - основен принцип и постулат в правото и ДЕМОКРАТИЧНАТА ДЪРЖАВА!!!

  2) Имаме постоянен, вече хроничен отказ на правораздавателните органи ДА СИ ВЪРШАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА, ТОЕСТ ДА ОСЪЖДАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ АДЕКВАТНО (така стигаме до прословутото "Вина има, ВИНОВНИ ВИНАГИ И КАТО ПРАВИЛО НЯМА!"

  3) При това положение ОСЪДЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ОСОБЕНО ПО-ЕДРИ, И ОСОБЕНО БОСОВЕТЕ НА МАФИЯТА НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА!

  4) Така определени лица, групи и кръгове, ТОЕСТ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, МАФИЯТА ИМАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДИМСТВО ПРЕД ОСТАНАЛИТЕ, ЗАЩОТО НЕЗЪОБРАЗЯВАЙКИ СЕ С ПРАВИЛАТА И ЗАКОНИТЕ, ТЕ МОГАТ ДА ПАРАТИЗИРАТ И ГРАБЯТ ОТ ОСТАНАЛИТЕ БЕЗНАКАЗАНО! А всеки вопъл и възражение на граждани срещу подобни забогатели престъпници ДА ПРЕДСТАВЯТ КАТО "КОМУНИЗЪМ" ИЛИ ЧЕ ... "българинът завиждал и не обичал богатите"!!! (упорито избягвайки да види очевадната истина, че един крадец, който е откраднал да речем 100 милиона, или банка и активи за 300 милиона (или са му предоставени да открадне от кукловодите срещу съответни "ангажименти" и "услуги"...) НЯМА ЗА ОСНОВНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЧЕ Е БОГАТ, А ЧЕ Е ... ПРЕСТЪПНИК И КРАДЕЦ!

  При този вече очевиден отказ на основни звена и институции в държавата, И РЪКОВОДИТЕЛИТЕ ИМ, и най-вече институцията на главния прокурор, на ВСС - "правителството на съдебната власт", на съда и прокуратурата, следствието и службите (вкл. Конституционният съд!),...ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ВМЕНЕНИТЕ ИМ ЗАДЪЛЖЕНИЯ вече толкова години, естественият резултат е тотална деградация на тези институции, хаос и стихийност, поръчковост и корупция, откровен правен нихилизъм и нарушаване на законите и Конституцията точно от лицата и институциите, които са призвани да ги защитават и представляват. И тъй като тези процеси не са нито от вчера, нито случайни, става дума за преднамерено и целенасочено разграждане на държавата и държавността, КОЕТО ПРЕДСТАВЛЯВА ОЧЕВИДНО НАЙ-ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ ПРЕД БЪЛГАРИЯ И НАЦИОНАЛНАТА Й СИГУРНОСТ! (ни забележете - на съвета при Плевенлиев тази опасност не бе нито дефинирана и дефинирана, нито дори и спомената, вкл. от министър Плевенлиев, а камо ли да бъде идентифицирана като една от най-големите заплахи за националната сигурност, а всъщност най-голямата)!
  Такава държава е изключително удобна, много лесна плячка за всякакви устойчиви външни интереси и влияние, и тов един по традиция много опасен и известен с конфликтите си регион на Европа и света.
  В този ред на мисли отказът на държавата и държавните институции ДА СЕ БОРЯТ И ДОРИ И ДА ИДЕНТИФИЦИРАТ НАЙ-СЕРИОЗНАТА ЗАПЛАХА ПРЕД НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ Е И - освен всичко друго - СВОЕГО РОДА ОТКАЗ ОТ НАЦИОНАЛЕН СУВЕРИНИТЕТ, според мен.

  Как се стигна до тук? Важно е да се отбележи, че освен с огромна лавина от откровени и по-прикрити лъжи и манипулации чрез откровено зависимото и корумпирано медийно пространство, в което монополът на определени лица и къгове над истината е повече от очеваден, се случиха и много ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, дори и по смисъла на далеч несъвършените български закони, разпоредби и правни норми, дори и на Конституцията!
  С две думи - в България се стигна до положението, при което едни престъпници във властта си я сменят с други и те се обвиняват един друг в ... ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, някои от които и познати на цялото общество, и категорично ясни не само в България!
  И ВИНОВНИ, АДЕКВАТНО ОСЪДЕНИ ВИНАГИ ПО ПРАВИЛО НЯМА!

  Защо акцентирам толкова силно върху въпросът за престъплението и адекватното И СВОЕВРЕМЕННО наказание в България като основен
  принцип за съвременната демократична (а и всяка!) държава?
  Ами Радой Ралин го каза много добре - ако от Народното събрание си тръгнат отвратените, ОСТАВАТ ОТВРАТИТЕЛНИТЕ!
  Мисълта ми е, че ако (и да - знам - тук ключовата дума е АКО) ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНИТЕ ОРГАНИ РАБОТЕХА (на ползу роду, имам предвид разбира се), ако си вършеха задълженията, ако изпълняваха функциите, за които са назначени и получават немалките за България (НО ОЧЕВИДНО СЪВСЕМ НЕДОСТАТЪЧНИ ЗА ДА СТАНАТ ЕДРИ БИЗНЕСМЕНИ, СОБСТВЕНИЦИ НА СКЪПИ ХОТЕЛИ ИЛИ ИМОТИ, ТИТУЛЯРИ НА ОФШОРНИ И ЗАДГРАНИЧНИ И ДРУГИ СМЕТКИ С КУПНИ СУМИ В ТЯХ, ...- те и техните 80-годиншни родители или тъщи, или току що навършилите им пълнолетие отрочета...) СЕГА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЯМАШЕ ДА Е ИЗПРАВЕН ПРЕД ПОДОБНА ДИЛЕМА ДА ИЗБИРА МЕЖДУ ПО-ЛОШИ И НАЙ-ЛОШИ, КОИТО СЕ ОПЛЮВАТ ЕДИН ДРУГ И ИЗЗЕМВАТ РЕАЛНИЯТ ДИАЛОГ И ДИСКУТИРАНЕТО НА РЕАЛНИТЕ И НАБОЛЕЛИ ПРОБЛЕМИ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, ПРАВЯТ БЪЛГАРИНА СЪПРИИЧАСТЕН В ТОЗИ ОТВРАТИТЕЛЕН И ДОРИ ЖАЛЪК ЦИРК ОТ НАЙ-ДОЛНА ПРОБА, наречен български политически живот и политика.

  Да спомена конкретно. Ако имаше НАИСТИНА действащо независимо правосъдие и прокуратура, както и главен прокурор в България, отдавна срещу Сидеров щяха да бъдат повдигнати обвинения и подведен под отговорност. То не бяха изнудвания и рекетиране на депутатите на Атака с принудително подписване на гаранции по офшорни сметки за по 150,000 долара, то не бяха откровени и признати лъжи на този при прословутия му пътен инцидент, просташки изпълнения и хулигански прояви на публични места, вкл. в самолети на германските авиолинии, ресторанти в Брюксел и Европа, публично нападение над журналист И ДОРИ НАД ПОЛИЦАЙ (което цяла България видя на камерите, освен ...МИНИСТЪР НА МВР ЙОВЧЕВ И ЦАЦАРОВ, а иначе упорито търсят и ТВЪРДЯТ, ЧЕ НАМИРАТ ... онези, които плащали на протестиращите студенти - основен момент от опорните точки на БСП...)...
  И сега дори самопризнание за незаконно финансиране, и ДОКУМЕНТАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - ПОПЪЛВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ - декларациите за имущестовото и доходите му през годините!
  Тоест ако прокуратурата си бе свършила пълно, прецизно и навреме работата, проблемът със Сидеров нямаше да съществува! А всички знаем чие е "златното" корумпирано пръстче, което направи възможно това престъпно и корумпирано, тотално зависимо правителство и парламентарно мнозинство!

  Споменавам тези до болка познати неща и истини, за да мога за кой ли път да подчертая и изтъкна, че докато в България няма работеща ЗА ХОРАТА правораздавателна система със звената, органите и ръководителите й, НЕ МОЖЕ ДА СМЕ ОПТИМИСТИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ИЗЛИЗА ОТ ПРОПАСТТА!

  Тоест, ако трябва някъде да се изостри вниманието и на българското общество, и на Европа и Европейския съюз, и на останалите западни държави и САЩ, ТО ТОВА Е ЗА ТОТАЛНА ЧИСТКА И РЕФОРМИ ОТГОРЕ ДО ДОЛУ В ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНАТА СИСТЕМА, ЗА ПРОЧИСТВАНЕ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ТАМ И ИЗПРАВЯНЕТО ИМ ПРЕД ИСТИНСКИ СПРАВЕДЛИВ СЪД!
  И това като приоритет ще бъде - поне за мен - основният критерий за оценка на всяка политическа сила, която претендира да е НОВА И РЕФОРМАТОРСКА!
  А при това положение на много трудния въпрос - И ВСЕ ПАК ДА ГЛАСУВАМЕ ЛИ И ЗА КОГО - моят отговор е, че е много по-лесно да се тръгне по елиминация на възможните варианти.
  Тоест - категорично НЕ, за БСП, категорично НЕ - за ДПС (впрочем те по моите дефиниции и представи не са и точно партии, а по-скоро престъпни групи...), НЕ - за ГЕРБ, НЕ - за Атака, НЕ - за Баръков. По простата причина, че следващите след БСП и ДПС са откровени функции на първите, и по-точно на кукловодите им, плод на откровено генно-политическо инженерство.
  По тази логика за мен не като избор, а като единствен вариант да гласувам ОСТАВА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК!
  Но ако онези там смятат, че това си им е техно право и "лежат на това уше", а не се мобилизират и - което е особено важно, според мен - НЕ ПРИСТЪПЯТ КЪМ НЕЗАБВАНО АДРЕСИРАНЕ НА ИСТИНСКИ СЕРИОЗНИТЕ И НАБОЛЕЛИ ПРОБЛЕМИ И НЕ ИЗЛАГАТ НЕПРЕКЪСНАТО И БЕЗПОЩАДНО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА И ВСИЧКИ ВЛАСТИ И ПРЕСТЪПНИТЕ ИМ ЗАВИСИМОСТИ,КРЪГОВЕ И ОБРЪЧИ, ако сред тях има (и сигурно има) отново "скрити лимонки", те трябва да знаят, че в момента социалната и политическа чувствителност на българина е толкова изострена, че ще си получат заслуженото почти мигновено, без съмнение!
  Справка - Болен Сидеров и това, което има да става с него от тук нататък, без значение колко ще го крият и пазят онези от БСП, ДПС, прокуратурата и службите...

  ( а докато българите се делят и нападат взаимно и ожесточено, защитавайки любимците си и нападайки враговете си (им, а те даже не са им и реално врагове зад кулисите!) и посочват престъпленията и "грешките" на едните, но мълчат за онези на "техните"- това си е чиста проба запалянковщина и отдушник на насъбраното недоволство и гняв от стандарта на живот..., България "няма да се оправи"!
  Трябва всички да се мерят с ЕДИН АРШИН!
  Престъпленията не онези НЕ ОНЕВИНЯВАТ, ОМАЛОВАЖАВАТ ИЛИ ОТМЕНЯТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ... "НАШИТЕ"!
  Още повече, че при задкулисния характер на българските управления МНОГО ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И МОТИВИТЕ ИМ НЕ СА РАЗКРИТИ И ПОЗНАТИ НА ХОРАТА, А НА Т.Н. "ЕЛИТ", ПРОКУРАТУРА, МВР И СЛУЖБИ, С КОИТО ПОЗНАНИЯ ТЕЗИ ВЗАИМНО СЕ ШАНТАЖИРААТ И ПАЗАРЯТ, НО КРИЯТ УПОРИТО ОТ ХОРАТА - ВСИЧКИТЕ! Няма да давам примери, защото те са безброй вече...)

  В статията се споменава и "новия проект" на кукловодите - Бареков!
  Е да де, ама той учваства в активното мероприятие в предизборния ден за "манипулации на бюлетините", например, където се оказа, че прокуратурата МАНИПУЛАЦИИ НЕ Е КОНСТАТИРАЛА!
  Но лично Бареков каза неколкократно ТОГАВА, ЧЕ Е ИМАЛ ИЗТОЧНИЦИ И ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАКИВА ИЗМАМИ!
  Е, питам аз,прокуратурата СЕГА ЩЕ ИНФОРМИРА ЛИ ОБЩЕСТВЕНОСТТА КОИ СА ТЕЗИ "ИЗТОЧНИЦИ"НА БАРЕКОВ?
  Защото този сега се бори за ... доверието на хората?
  Прокуратурата ще се заинтресува ли ОТ КЪДЕ СА МИЛИОНИТЕ ЗА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА БАРЕКОВ, или ще се чака евентуално да минат години, този да се намърда в парламента, да започне да прави "странни" лупинги и "преструктурирания на парламентарното пространство", да харчи десетки хиляди евро по скъпи курорти или да къта стотици хиляди долари по разни сметки И ЕДВА ТОГАВА ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ МАЙ ИМА НЕЩО ГНИЛО И ПРИ БАРЕКОВ?
  Когато пораженията и щетите за България отдавна ще са факт и онзи ще е поредният "катарзис", който се бори за целяването си и спасяване на кожата си. Като един друг продукт на генно-политическото инженерство на ЧЕРВЕНАТА ДС МАФИЯ, или ОЛИГАРХИЯ, ако предпочитате?

 • 7
  mich avatar :-|
  mich

  Най–голямата измама измислена до сега е правото на избор. Това е най добрия начин да внушиш на масата че те са фактор в събитията и нямат право да се сърдят , защото ТЕ са определили управляващите. А на практика е без значение кой престъпен субект ще избереш, нали са от една и съща групировка /или банда/. Това е все едно да си изберете с кой пръст да ВИ бръкна в окото. Голямо право на избор, НАЛИ ?

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#7] от "mich":

  Напълно съм съгласен с теб.
  И тук отново искам да акцентирам върху това, че един избор не може да е демократичен и свободен, дори според мен и да е реален избор (по дефиниция), ако НЕ Е ИНФОРМИРАН!
  Да вземем отново примера със Сидеров. Колко българи наистина знаят ФАКТИТЕ И БИОГРАФИЯТА МУ? Тоест кой е той наистина (не само, че има в досието си кражба на фотоапарат - интересно дали има друг подобен гост НЯКОГА в онзи най-луксозен хотел в центъра на Париж,например:) , и че е получавал плата и от "Мултигруп", но и че е награждаван от ... ИЗВЕСТЕН В РУСИЯ ИНСТИТУТ НА ... КГБ!!!!), тоест ЗА КОГО ТОЧНО ГЛАСУВАТ ИЛИ ЩЕ ГЛАСУВАТ?
  От кои точно лица и кръгове е излъчен, какви са техните интереси, биографии, дела - с факти и документи!
  Даже изобщо не визирам коментати - САМО ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ!
  Вижте, че сега излизат факти и събития за него, КОИТО СА СТАНАЛИ ПРЕДИ ГОДИНИ, и които скандализираха обществеността и на практика подписаха политическата му смърт!
  Сега!
  А България е малка държава, "всички сме братовчеди", както каза на времето един "виден политик" и "демократ", всички се знаеме, всичко се знае.
  Бюджетът на МВР надхвърли 1 милиард, а за СРС е над 100 милиона за малка и бедна България, по брой на полицаи и прокурори на глава от населението сме на едно от първите места в Европа, както и по брой на бедните и нещастните, между прочем...И по борй на емигриралите - НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, предполагам, без да съм правил справка.
  А съм абсолютно убеден, че сме сред първите, ако не и първи в Европа и по направени разходи на парламента (с колите и автопарка му), както и на сумите, предоставени на политическите партии от държавата СЪОТНЕСЕНИ КЪМ БВП, т.е. Брутния Вътршен Продукт на държавата!
  Изнасят се данни за българските олигарси и колко са богати първите от тях - милиардери! Да, ама ако тези активи се съотнесат отново към БВП на най-бедната в Европа държава, то тогава ще лъсне далеч по-правдоподобната картина, че българските нанзачени от ДС червената мафия едри бизнесмени са ОТНОСИТЕЛНО НАЙ-БОГАТИТЕ В ЕВРОПА, и то - повтарям отново - в най-бедната европейска държава, от която по данни на специалисти за разграбени по рзлични схеми и етапи около 100 милиарда доларапрез последните две десетилетия на т.н. "преход към демокрация".
  Тези съвсем ясни и категорични, неопровержими ФАКТИ И ДАННИ съвсем категорично дават отговор какво стана и става в България и защо, според мен.
  В България големите престъпници се наричат едри бизнесмени, големи, че и "най-големи политици", банкери, епископи, журналисти,...
  В България Бисеров се наричаше близо две десетилетия "голям политик" и "законодател", а той си е обикновен перач, например.
  В България Сидеров все още се приема от много хора И ПОЛИТИЦИТЕ, УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ДОРИ ГРУПИ ХОРА като лидер на партия и националист, а той си е откровена политическа проститутка и дълбоко корумпиран тип и хулиган!
  И упралвяващи правят подобни типове дори и председатели на парламентарни комисии, И ТО ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА!
  Е, няма така да се оправиме, няма такава държава, в която ненормалните да призовават към...НОРМАЛНОСТ! И най-големите крадци и разбойници да викат непрекъснато и навсякъде "Дръжте крадеца"!

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  За мен, според мен, няма и не може да има сериозна статия или диксусия за политиката и управлението в България, преди и без да се спомене най-напред, че в България управлява мафията!


  "Нели Куцкова: Мафията е вече съвсем видима

  Мафията, тоест срастването на държавата с организираната престъпност, вече е съвсем видима, имаме фасадна демокрация, която показваме пред външния свят. Това коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви Нели Куцкова, съдия от Софийския апелативен съд и говорител на Съюза на съдиите. Тя е сред хората, подписали Харта 2013: За възстановяване на демокрацията и върховенството на закона.

  Тя коментира още, че безсрамието е взело връх в държавата,.."

  http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=15852841

  ======================================


  "Крадци убиха свекървата на съдия Нели Куцкова
  85-годишна жена е била убита при опит за обир в апартамента й в столичния квартал “Овча купел“, съобщи БНР. По-късно стана ясно, че жертвата е свекървата на съдия Нели Куцкова..."


  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/06/25/2089429_neli_kuckova_mafiiata_e_veche_suvsem_vidima/

  Поднасяйки моите съболезнования на госпожата, искам да напомня за сетен път, че ако съдът и прокуратурата в България си вършеха наистина работата, ако правораздавателната система не бе опънала такъв огромен чадър над организираната пресътъпност и мафията, много от престъпниците щяха да са там, където им е мястото - изолирани от обществото и нямаше да вършат нови престъпления, А ОСТАНАЛИТЕ ЩЯХА МНОГО ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ДАЛИ ДА НАПРАВЯТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - тоест става дума и за превантивната функция на правораздването, която е не по-малко важна от възмездната!
  Така че е необяснимо и огромно късогледство на много лица - вкл. И НА СЪДИИ, ПРОКУРОРИ, СЛЕДОВАТЕЛИ, ХОРА ОТ МВР И СЛУЖБИТЕ, ако те си мислят и се заблуждават, че те и техните близки и роднини са застраховани и недосегаеми за престъпниците и престъпността!
  Особено онези, които имат "проспериращи" и "много успешни" 80-годишни родители или невръстни деца - бизнес и офшорни факири...

 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Надявам се електоратът да разбере, че трябва да гласува и да отиде и да го направи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал