Прогнози 2014: Сиво, или розово бъдеще
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Прогнози 2014: Сиво, или розово бъдеще

Shutterstock

Прогнози 2014: Сиво, или розово бъдеще

Най-оптимистичният и най-песимистичният сценарий за развитието на икономиката през 2014 г.

11434 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


По-скоро добра или по-скоро лоша? Според песимистите икономическата 2014 г. в най-добрия случай отново ще се движи около нулата, според оптимистите - най-накрая ще обърне посоката и ще дръпне малко по-осезаемо нагоре. Изготвянето на прогнози е рискован бизнес. Най-малкото - винаги съществува вероятност да падне астероид и да обърка всичко. Още повече, че такова явление се случва приблизително веднъж на 65 милиона години, а учените предполагат, че за последно Земята е била ударена горе-долу преди толкова време, т.е. когато са изчезнали динозаврите.

Поне засега прогнозите на икономистите за ръста на БВП през тази година са в широк диапазон - между 0.5 и 2%, като най-вероятно България ще успее да премине прага от 1%, но с малко. А факторите, от които зависи икономическата 2014 да е по-силна, са добре познатите. Първият е развитието на еврозоната, защото за там е насочен почти две трети от българският износ, а той продължава да е основният двигател на растежа. Вторият фактор е вътрешната обстановка – политическата нестабилност и кризата на доверие към кабинета "Орешарски" може да тласне управляващите към популистки ходове, които да създадат дългосрочни финансови проблеми. А всичко това се отразява на инвестиционната активност и потребителското поведение. Справка – изказването на лидера на БСП Сергей Станишев в посока премахване на т. нар. плосък данък.

Избрахме да ви предложим двата най-крайни сценария за икономиката тази година - оптимистичен и песимистичен. Дали чашата ще е наполовина пълна или пък наполовина празна, преценете сами.

Каква я искаме...

Европейската икономика върви уверено нагоре, политическа криза в България някак си се разрешава, започват реформи, които подобряват средата за правене на бизнес и привличат нови чужди инвеститори. Разкриват се работни места, а потребителското доверие се увеличава. Звучи утопично, нали? Това обаче накратко е най-оптимистичния сценарий за развитието на икономиката тази година. И той се споделя от по-голямата част от управляващите. Поне на думи.

"Доверието към България като инвестиционна дестинация се възвръща. Инвеститорите са тук, създават се работни места", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в края на миналата година.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък обясни как властта ще подобри бизнес средата: Веднага след Нова година на дневен ред ще е цялостен пакет на много антимонополни закони, като по пакета е постигнато съгласие и с министрите, и с ДПС, заяви Станишев на среща със софийския партиен актив през декември. "Промените засягат и начина на функциониране на банките, и правата на потребителите, и другите финансови институции, които в много случаи просто заробват хората, и правата на българските производители, които трябва да бъдат защитени, и проблемите в енергетиката, където също господстват монополи и потребителите са почти незащитени", поясни Станишев и добави, че вярва, че хората и икономиката ще започнат да чувстват ефектите от новата политика, "насочена към възраждане на производство, на икономическия растеж, създаване на работни места".

Премиерът Пламен Орешарски също е оптимист. На последното правителствено заседание за 2013 г. той заяви, че кабинетът ще продължи да работи за съживяване на икономиката и за постигане на икономическия растеж, поне доколкото е планирано. 2014-а ще бъде годината на икономическо възстановяване, убеден е и премиерът. Той изтъква като доводи стъпките, които са предприели управляващите в посока повече социални политики и съставяне на бюджет, който засилва тенденциите на разплащане на държавта към бизнеса, отслабване на натиска върху бизнеса и по-малко административни тежести. Орешарски все пак признава, че правителството не е успяло да започне реформи, но обещава да работи по приоритетни области като образование, здравеопазване и административни услуги.

Разбира се, всеки който е на власт иска да звучи оптимистично и да покаже, че се справя добре начело на държавата. Особено, ако управлението му е съпътствано с ежедневни протести и натиск от различни групи.

Според икономистът Красен Станчев правителството не иска да подобри условията за правене на бизнес. "Но някои спорадични подобрения могат да се случат, защото не е възможно да се облагодетелстват само приятели - не само те гласуват на избори", казва той в интервю за "Дневник".

Освен вътрешната несигурност друг фактор, който ще влияе на икономиката е какво става в Европейския съюз. "Икономическата ситуация в еврозоната е основният двигател на българския бизнес цикъл. "Съответно, ако започналото възстановяване там продължи и догодина, 2014 би могла да е добра година за нас", казва български икономист, работещ в международна финансова институция.

"Най-добрият сценарий включва много голям ръст в ЕС (около 2%) и приток на капитали от около 6 до 8% от БВП", допълва Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Според него политическата несигурност вътре в страната не може да се реши без нови избори, дори и да бъде избрана отново същата коалиция, но с нов кредит на доверие.

...и каква може да бъде

Европейската икономика отново се забавя, САЩ рязко ограничават програмата си за печатане на пари, а китайският кредитен балон се пука – комбинация от всичко това води до нова глобална рецесия, която до няколко тримесечия се усеща в България. Ударът е предимно по линия на по-малко експорт и преки чужди инвестиции (доколкото ги има). Вътре в страната обстановката също е напрегната – протестите и политическата нестабилност продължават, а това допълнително влияе негативно на и без това съсухрената бизнес среда.

Обявени са предсрочни избори. Управляващото мнозинство е изкушено да раздуе разходите в бюджета с популистки цели, което води до влошаване на публичните финанси. Оказва се, че приходната част на бюджет 2014 е изготвена през ярко розови очила (каквито предупреждения съвсем не на шега икономистите отправяха и при обсъждането му).

България е заплашена от понижение на кредитния рейтинг, което води до допълнително повишаване на лихвите, още по-свито кредитиране, понижена икономическа активност, спад на вътрешното търсене и нов ръст на безработицата. В същото време страната трябва да набере около 4.5 млрд. лв. заемен ресурс за финансиране на стари задължения и на дефицита в държавните финанси. Изненадващо (или не съвсем) ЕК заявява, че замразява по-голяма част от еврофинансирането за страната ни заради нагласени търгове и недобро управление на публичния ресурс, което води до още по-тежка икономическа и политическа криза.

Това накратко е най-негативният сценарий за 2014 г. Разбира се, винаги може да е и по-лошо. Като например да се върне положението, в което изпадна държавата при кабинета Виденов, но едва ли някой иска точно това. Вероятността реално да се случи някаква част от гореописния мрачен сценарий обаче, не трябва да се изключва.

"Липсата на стабилно парламентарно мнозинство у нас най-вероятно ще е най-значимият източник на турбуленции и насрещен вятър през 2014, особено докато оцеляването на сегашното правителство зависи от подкрепата на партия с националистически и анти-пазарни възгледи", твърди български икономист, работещ в международна финансова институция.

Политическият риск в страната беше посочен и като една от причините рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) да ревизира перспективата по рейтинга на България от "стабилна" на "негативна". Агенцията обаче запази рейтинга BBB (второто най-ниско инвестиционно ниво). Анализаторите от S&P обобщават, че ако политическата среда продължи да се влошава и това има своя негативен ефект както върху икономиката, така и върху инвестиционните потоци към България, не е изключено да се понижи рейтинга на страната. Стагнацията и ниската кредитна активност са другата ключова причина за ревизията на перспективата. Агенцията посочва, че възстановяването на българската икономика от средно 1% в периода 2010 - 2012 г. е доста посредствено.

Управляващите побързаха да обяснят, че са съгласни с негативната оценка на агенцията за периода на управление на ГЕРБ, но не и с предположенията на експертите от S&P’s за перспективите пред растежа. Няколко дни по-късно обаче Световната банка публикува своя Редовен икономически доклад за 11-те страни от ЕС от Централна и Източна Европа. В него посочва, че очаква икономиката на България през следващата година да нарасне с 1.7%, като това я нарежда сред трите страни с най-лоши очаквани резултати извън еврозоната след Словения и Хърватия (виж таблицата). За България се посочва, че ще бъде необходимо засилване на растежа и предприемане на реформи на пазара на труда, за да се намали безработицата в условията на слабо възстановяване.

"Най-лошият сценарий е да продължим да се влачим със сегашната политическа криза, Европа да продължи да крета в нещо, което чисто математически е растеж, но не съвсем. Това, съчетано с вътрешна политическа мъка, няма да позволи да се направи нито една свястна реформа",  обобщава Георги Ганев.

Разминаването между декларирани намерения и реални ходове на управляващите също не дава особен повод за оптимизъм - идеите за реформи са по-скоро половинчати мерки в няколко сфери, пенсионната реформа беше замразена за поне година, държавата вече обяви намерение да национализира няколко закъсали предприятия (вместо да ги оздрави или приватизира), а "антимонополните мерки" са по-скоро антипазарни - като т. нар. закон срещу "чуждите" вериги. Управляващите обещаваха и държавата отново да се превърне в коректен партньор на бизнеса. Последните налични данни за задържания ДДС (към началото на ноември 2013 г.) обаче показват, че той е с едва 16 млн. лв. по-малко от същия месец на предходната година, когато е 213 млн. лв. Подобно ниво всъщност се приема и за здравословен минимум, защото все пак междувременно се правят проверки и ревизии на някои компании. Просрочията на държавата към частния сектор пък не само не намаляват, но дори се увеличават - с 41 млн. лв. в края на септември спрямо година по-рано. Оценката за бизнес средата се вижда и с всеки следващ чужд инвеститор, който напуска страната...

Въпросът е, че при продължаващата външна нестабилност, е хубаво да се постараем да си подредим поне нашата къща. Защото случването на черния сценарий е на един популистки ход разстояние.

По темата работи и Калина Чернева

По-скоро добра или по-скоро лоша? Според песимистите икономическата 2014 г. в най-добрия случай отново ще се движи около нулата, според оптимистите - най-накрая ще обърне посоката и ще дръпне малко по-осезаемо нагоре. Изготвянето на прогнози е рискован бизнес. Най-малкото - винаги съществува вероятност да падне астероид и да обърка всичко. Още повече, че такова явление се случва приблизително веднъж на 65 милиона години, а учените предполагат, че за последно Земята е била ударена горе-долу преди толкова време, т.е. когато са изчезнали динозаврите.

Поне засега прогнозите на икономистите за ръста на БВП през тази година са в широк диапазон - между 0.5 и 2%, като най-вероятно България ще успее да премине прага от 1%, но с малко. А факторите, от които зависи икономическата 2014 да е по-силна, са добре познатите. Първият е развитието на еврозоната, защото за там е насочен почти две трети от българският износ, а той продължава да е основният двигател на растежа. Вторият фактор е вътрешната обстановка – политическата нестабилност и кризата на доверие към кабинета "Орешарски" може да тласне управляващите към популистки ходове, които да създадат дългосрочни финансови проблеми. А всичко това се отразява на инвестиционната активност и потребителското поведение. Справка – изказването на лидера на БСП Сергей Станишев в посока премахване на т. нар. плосък данък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  daaam avatar :-|
  daam

  Въобще не съм оптимист. Очаквам раздаване на облаги, привилегии и пари, за да има мир. Липса на финансова дисциплина, теглене на заеми в огромни мащаби /най-вече до евроизборите/ И разбира се това, заради което правителството е на власт-задкулисие, облагодетелстване на определени кръгове, липса на прозрачност, ясни правила и фаворизиране на разни хора. Междувременно все повече ще са чуждите фирми, които ще напускат страната, все повече българи ще мислят да емигрират.

 • 2
  baikiro avatar :-P
  Бай Киро

  Сиво, сиво ще е..! Ако бяха легализирали марихуаната и в България щях да гледам по-оптимистично на нещата :D

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Още повече, че такова явление се случва приблизително веднъж на 65 милиона години, а учените предполагат, че за последно Земята е била ударена горе-долу преди толкова време, т.е. когато са изчезнали динозаврите."

  Не смятам, че такива излишни текстове имат място в подобна статия. Напомня ми за Кейнсианската добре рекламирана глупост - "В дългосрочен план всички сме мъртви". Художествени и романтични излияния по правило не виреят добре в комбинация с научно обосновани прогнози.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Самият факт, че в подкрепа на оптимистичната прогноза се изказват само доказано некадърни държавници, говори за степента на вероятност за подобен развой на нещата. Изключително ограничени са позитивните тенденции за развитие на нашата икономика. Най-малкото в изказванията си правителствените лица изказват надежди за "подобрение" на дадени показатели без изобщо да дават конкретни предпоставки за подобна промяна. Краен песимист съм.

 • 6
  joanikij avatar :-|
  Йоаникий

  Странно, "Капитал" минава за едно от сериозните издания у нас, а горното четиво сякаш е писано за ... непълнолетни. Повече от ясно е накъде ще върви страната през следващите 2-3, че и повече години. Достатъчно е да посочим очевАдната руско-турска ориентация и толкоз! Икономическите проблеми на България винаги са били с политически характер. Другото е дрън-дрън! Понятия като "инвестиции", "растеж", "овладяване" на безработица, инфлация и външен дълг нямат капка смисъл, докато се държим като васали и мужици, а не като европейци. Нещата зависят само от нас и никой отвън няма да си мръдне пръста, освен в посока "окончателно поробване"... Европа може да помага, но ние с нищо не показваме, че искаме. Няма на кого да се сърдим. Можем да се срамуваме единствено от себе си.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#6] от "Йоаникий":

  В момента сме ориентирани към Турция само търговски. Ердоган подкрепя Касим Дал и това едва ли ще се промени.

 • loli_moli

  Винаги съм била оптимистка , но сега вече това се изпари .Изобщо не вярвам в по - добро бъдеще и единственото най - разумно нещо , което мога да направя е да напусна тази страна , която ни обрича на глад и мизерия .

 • 9
  ssso avatar :-|
  ssso

  Докато не се въведе пряка демокрация(пряк избор от народа на всички по- важни постове в държавата и по места) и икономиката няма да мръдне напред.Всичко е взаимосвързано и в момента обвързано по политически или икономически начин с управляващите ни последните 70 години.А те за мен са стотина фамилии в страната.Останалите са обслужващият им персонал.

 • 10
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  Зле сме и по-зле ще ставаме... И ще продължаваме да си живуркаме както досега, може и някое и друго протестче да спретнем, но съм изгубил надежда, че ще успеем да се преборим с управляващите за по-добър живот...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK