Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
32 3 яну 2014, 14:43, 10133 прочитания

Нагласеният мач, наречен избор на съдебен инспектор

Какво не е наред около процедурата и номинацията на съдия Веселина Тенева

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Между Коледа и Нова година изтече крайният срок за издигане на кандидати за главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) – институция създадена през 2007 г. с идеята, че ще проверява администрирането на делата в съда и прокуратурата и така ще гарантира повече прозрачност и отчетност на съдебната власт.

Както се очакваше, за поста има един-единствен кандидат – издигнатата от БСП и ДПС номинация на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева.


Веднага след откриването й процедурата беше критикувана от магистратската гилдия, неправителствения сектор и опозицията. Ден след номинацията на Теневa станаха известни серия от нейни сделки с имоти, които предизвикахa съмнения и до този момент не бяха опровергани по никакъв начин нито от съдия Тенева, нито от номиниралите я политически сили.

Какво е инспекторатът? ИВСС беше създаден от тройната коалиция през 2007 г. като опит на българските власти да отговарят на препоръките, които Европейската комисия отправи в процеса по мониторинг на реформата в съдебната система и борбата с корупцията – за въвеждането на конституционни промени, които да подобрят прозрачността и отчетността на съдебната система.
 

Инспекторатът проверява организацията на административната дейност на съда и прокуратурата, организацията по образуването и движението на съдебните, прокурорските и следствените дела, както и приключването им в установените срокове, без да се намесва във вътрешното убеждение на магистратите, като може да анализира и обобщава делата, които са приключени с влязъл в сила съдебен акт, както и приключените преписки и дела на прокурорите.При противоречива съдебна практика може да отправя искане за тълкувателни решения от двете върховни съдилища, да предлага на ВСС да преследва дисциплинарно магистрати и не на последно място - да отправя предложения и сигнали до ВСС и други държавни институции, когато установи, че има проблем, който засяга съдебната власт. Преди две години правомощията на институцията бяха разширени и на инспектората беше възложено да се произнася и по искания на граждани за обезщетения за бавно правосъдие.
Инспекторатът има десет членове, които имат четиригодишен мандат, и главен инспектор, който е с петгодишен. Те се избират с квалифицирано мнозинство от две трети от народните представители.

Всичко се повтаря
При конституирането на органа през 2008 г. в него бяха разпределени квоти между различните парламентарни групи – четирима от БСП, двама от НДСВ и по един от ДПС и съществуващият тогава Български народен съюз. Тогава БСП бламира кандидата на ДПС Васил Петров (баща на жената, от която Делян Пеевски има дете), а от партията на Ахмед Доган отговориха, като не подкрепиха Незабравка Стоева, номинирана от БСП. Пет месеца по-късно БСП и ДПС се бяха договорили и двамата кандидати бяха избрани. Сред назначените съдебни инспектори трудно можеха да се открият юристи, които се открояват в гилдията. Показателно е, че след изтичането на мандата им половината от съдебните инспектори бяха рециклирани като апаратчици – този път като членове на ВСС.

За главен инспектор беше избрана червеният кадър и бивш зам.-министър на правосъдието Анна Караиванова. След няколко силни проверки, които бяха положително оценени от ЕК, ИВСС по-скоро прие образа на конюнктурен играч. Неведнъж институцията си затваряше очите за скандали, станали публично достояние, а в същото време услужливо се активизираше, когато трябваше да се смачка някой недолюбван от силните на деня магистрат. Най-показателен е примерът с бившия председател на УС на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, която беше проверена и наказана в отговор на сигнал срещу... наложения от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов кандидат за председател на Софийския градски съд Владимира Янева.

След изтичането на мандата на първия състав на ИВСС той беше подменен, като постовете бяха разделени отново на квотен принцип между ГЕРБ (трима), БСП (двама), ДПС (двама) и по един от "Атака", "Синята коалиция" и независими депутати. Сред избраните кандидати отново трудно можеха да се открият юристи, които са разпознаваеми в гилдията, а за някои от тях, като столичната съдия Димана Йосифова, имаше, меко казано, противоречива информация. В края на февруари 2012 именно инспекторатът е препоръчал работата й да бъде следена, тъй като заедно с колежката й Ася Събева били "предпочитани от страни по делата поради необичайната бързина на администриране, разглеждане и решаване на съдебните производства, дължаща се включително на неизвършване на необходими, предвидени в закона процесуални действия".

Процедура "Експрес"

През януари миналата година изтече мандатът и на главния съдебен инспектор Анна Караиванова, но парламентът отказваше да открие процедура за избора й, а самата тя – да се оттегли, което поставяше под съмнение цялата легитимност на действията на ИВСС. В крайна сметка Караиванова подаде оставка през октомври, но въпреки това парламентът не откриваше процедура за избор на неин наследник.

Това накара най-старата и най-голяма магистратска организация в България, Съюзът на съдиите, да подсети народните представители да изпълнят конституционните си задължения и да открият процедурата.

Обяснението за "забавянето" дойде от председателя на Народното събрание Михаил Миков, който в прав текст заяви, че процедурата ще започне, когато партиите се договорят за определен кандидат. Признанието на Миков показа, че публичната процедура е по-скоро бутафория, която има за цел да официализира един предизвестен избор.

Предпоследният ден преди народните представители да излязат в отпуска, парламентът откри избора, като народните представители имаха десет дни за издигане на кандидатури. От тях обаче само три бяха работни. Последното представлява най-малкото технологичен проблем, защото в задължителния пакет от документи, които кандидатът трябва да представи, има и такива, които се вадят от държавни институции, т.е. в работно време.

При приемането на правилата единственият, който възрази за процедурата, беше депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков. "Все пак изключително важно е народните представители, съответно парламентарните групи, да имат възможност да обмислят добре своите предложения, за което е необходимо малко по-дълго време, още повече че закъснението, както всички знаем, е около една година. Документите, които трябва да се представят, не са малко. Трябва да се представят и съответните компетентни мотиви", мотивира се бившият зам. вътрешен министър и предложи срокът да бъде удължен до 10 януари.

Председателят на правната комисия в парламента Четин Казак защити правилата, като каза, че срокът е "достатъчно дълъг", а освен това "има и допълнителен срок, ако някой документ липсва, той да бъде предоставен впоследствие", а евентуално удължаване на срока ще измести избора от 27 февруари на 10 март.

Мая Манолова от БСП допълни колегата си, като отиде по-далеч: "Аз изказвам своята надежда, че ако с консенсус приемем тези процедурни правила, това ще бъде едно добро начало за една изключително важна процедура."

В момента, в който Четин Казак и Мая Манолова са бранели правилата за избор на главен съдебен инспектор, те вече са знаели много добре кой ще е единственият кандидат - Веселина Тенева, и че именно те ще издигнат номинацията й. Показателно е, че още дни преди откриването на процедурата съдия Тенева е извадила необходимите документи, което е безспорно доказателство, че ще бъде предложена за поста.

Решението на парламента предизвика реакцията на Съюза на съдиите, които припомниха, че "основното предназначение на прозрачността на процедурата по избор на длъжности в съдебната власт е да се осигури възможността на магистратите и останалите граждани да видят как се извършва внимателният и обоснован подбор на кандидатите – по какъв начин партиите стигат до определена номинация, какви препоръки за нея са били търсени в професионалните среди, на какво вътрешнопартийно обсъждане е била подложена, как са осъществени дебатите с другите парламентарно представени партии", а в същото време краткият срок "поражда усещане за прикритост".

В обща позиция до парламента седем неправителствени организации остро разкритикуваха действията на народните представители: "За пореден път задкулисието и договорките на тъмно определят дневния ред и пренебрегват отправяните критики от вътрешни и чуждестранни организации и институции."

Единствената политическа сила, която до този момент е изляза с позиция, е "Реформаторският блок", която призова за прекратяване на процедурата.

 

Въпреки че темата циркулира из медиите около празниците, цитиран от "Дневник", лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че не знае за какво става дума.

 

Пред "Капитал" председателят на парламента Михаил Миков коментира, че още преди година е било ясно, че ще има процедура, така че е имало достатъчно време да се търси кандидат, като действително имало десет дни, като от тях – само три работни, но те били последните. Мая Манолова не отговори на мобилния си телефон, а Четин Казак помоли да му се обадим по-късно, след което също не отговаряше.

Съдията бламиран от съдиите
Още преди да бъде подадено официално, името на Веселина Тенева като фаворит на ДПС и БСП изтече в "Дневник". Тя е завършила Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1971 г., като от 1974 до 1991 г. работи като юрисконсулт в заводи и държавни учреждения. През 1991 г. започва работа в Софийския районен съд, а три години по-късно е повишена във фирменото отделение на Софийския градски съд, който пост заема три години, когато става съдия във Върховния административен съд (ВАС). След избора на Георги Колев за председател на съда тя е повишена в председател на отделение, като ръководи за кратко Второ, a от 2010 г. досега - Седмо отделение на ВАС. 

Показателно е, че през февруари 2014 г. съдия Тенева ще навърши максималната възраст за съдебната система и трябваше да се пенсионира. Така на практика назначението й ще й даде още пет години държавна служба.

Миналата година Веселина Тенева беше кандидат за Конституционния съд от квотата на ВАС и ВКС, но беше бламирана от върховните съдии, които избраха вместо нея колегата й Георги Ангелов. Върховни магистрати коментираха пред "Капитал", че тя е била наложена от председателя на ВАС Георги Колев.

В публичното пространство името на Тенева беше най-често свързвано с делото по закона за конфликт на интереси срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган за хонорара, който той е получил като хидроинженер за проекта "Цанков камък" и което завърши с оневиняването му. Обстоятелство, което трудно може да бъде солиден аргумент срещу професионалните й качества – тя не е докладчик по делото, а председател на петчленния състав, който е подписал решението единодушно. В същото време Веселина Тенева председателстваше състава, който отмени дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова, а през 2012 г. - председателстван от нея петчленен състав потвърди окончателно скандалното назначение на съдия Владимира Янева за ръководител на Софийския градски съд. В правно-информационните системи не можахме да открием особени мнения на съдия Тенева. Факти, които до известна степен са признак за адаптивност към конюнктурата.

Мотивите в предложението на Мая Манолова и Четин Казак на практика преразказват биографията й и са пълни с твърдения, които или се разминават с приложените към номинацията й документи (като това, че е отличен юрист, а в същото време е приложена дипломата й за юрист, която е със среден успех от 3.69), или не са подкрепени от обективни факти. Така например действително от 2009 г. тя е член на комисията по професионална етика при ВАС, но това трудно може да бъде аргумент за гордост предвид факта, че през последните години висшата инстанция за административни спорове генерира едни от най-грозните морално-етични скандали – какъвто беше случаят с малоимотните магистратски роднини, получили право на строеж от община Приморско и Венета Марковска. ???като това, че "има поглед върху моралните и етичните качества на голяма част от съдиите от административните съдилища в страната???."

След издигането на кандидатурата й сайтът "Биволъ" анализира имотните сделки на съдия Тенева, като се позова на имотния регистър. От тях става ясно, че между 2004 и 2008 г. тя е получила четири дарения от възрастната си майка Марийка: два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец на обща стойност около 130 000 лв., като 88-годишната дама е купила преди това имотите от... самата Тенева и нейния съпруг Георги Георгиев.

Юристи коментираха, че подобни имотни рокади могат да имат две цели – легализиране на доход или евентуално разделяне на имуществото между Тенева и съпруга й (дарените имоти не са част от съпружеската имуществена общност).

До този момент Веселина Тенева не е дала обяснение за сделките. Тя не отговори на обажданията на "Капитал". През седмицата стана ясно, че най-вероятно Етичната комисия на ВСС ще започне проверка на сделките й.

На фона на серията от спорни назначения, прибързани и недомислени законодателни промени темата с избора на ръководител на ИВСС изглежда периферна, но само на пръв поглед. От това дали звеното ще бъде ръководено от магистрат, който е избран без съмнения за задкулисни договорки и зависимости и се ползва с доверието на гилдията и обществото, до голяма степен зависи и обликът на институцията през следващите пет години, а оттам и възможностите й да работи за разобличаване на порочните практики в системата за правораздаване.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Регистрираните болни с коронавирус намаляват; Мая Манолова се готви за избори Уикенд новини: Регистрираните болни с коронавирус намаляват; Мая Манолова се готви за избори

И още: Валери Симеонов: След Божков е ред на Златев; Четири страни в ЕС против плана на Меркел и Макрон; Заведенията в Гърция вече работят

25 май 2020, 657 прочитания

МВР предлага съкратена процедура по налагане на санкции за нарушения на пътя 2 МВР предлага съкратена процедура по налагане на санкции за нарушения на пътя

Aко глобата бъде платена в срока за обжалване, ще се дължат само 70% нея

25 май 2020, 1289 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Кои са новите граждани

За какво се борят част от организациите, с които се среща властта

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10