Кои са новите граждани

Кои са новите граждани

За какво се борят част от организациите, с които се среща властта

13752 прочитания

© Shutterstock/Капитал


От политически партии като "Другата България", през спонтанни сдружения на протестиращи срещу цените на тока до организации на футболни фенове и асансьорни техници. Палитрата от граждани, които през последните месеци седнаха на масата до управляващите в обществени съвети и комисии, е доста шарена. Исканията им - също. Обединяват ги най-вече идеите за по-голямо гражданско участие в управлението, борба срещу т.нар. монополи и промени в Изборния кодекс. Както и консенсусът, че "правителството трябва да бъде оставено да работи" (макар че някои от организациите не си спестяват критики към кабинета "Орешарски"). Картината сред лицата на новото гражданско общество също е разнородна. До автентични активисти, които вярват, че могат да променят нещо в държавата, на опашката за обществено и политическо внимание се редят и добре познати лица от миналото и партийни симпатизанти.

По-долу можете да прочетете кратки портрети на някои от активните организации, които видяхме на срещите с властта. Това съвсем не са всички, но се постарахме да ви покажем различни мнения, цели и истории. Ще срещнете както откровени привърженици на кабинета "Орешарски", така и граждани, които се борят за своите каузи независимо от цвета на партиите в парламента. Някои от тях са участвали вече на избори, други правят заявка за бъдеща политическа кариера, трети опъват палатки пред Народното събрание и заплашват с протести, ако исканията им не се изпълнят.

Сдружение "Граждански контрол"

Сдружение "Граждански контрол" е на един от популярните инициатори на февруарските протести - Ангел Славчев. Предишната му организация - "Движение за граждански контрол", участва на предсрочните парламентарни избори през май с регистрацията на партията "Демократична гражданска инициатива" на Стефан Пеев. В началото на мандата на сегашното правителство Славчев се разделя с другите две познати лица от бунта срещу цените на тока - Янко Петров и Дончо Дудев. Нашумя отново с предаването си "Граждански контрол" по News7, а напоследък гравитира около "България без цензура" на Николай Бареков.

"Работим успоредно с "България без цензура", водим с тях коалиционна политика, помагаме си, но сме отделни организации", коментира Ангел Славчев за "Капитал". Той допълва, че сдружението му има запазена регистрация за партия, но засега няма подобни намерения. "Който от нас има желание да участва в политически проект, може да го направи самостоятелно", казва Славчев. За себе си той още не е решил дали и под каква форма ще се включи в политиката, но смята, че "ако само седим настрани и си лаем, няма как да стане".

Ангел Славчев е участвал само в една от първите срещи с Пламен Орешарски. Той прави предложение за създаване на обществен надзорен съвет към ДКЕВР с право на отлагащо вето и без право на инициатива, но проектът не е приет въпреки първоначалното одобрение от управляващите. "Тогава си дадох сметка, че има организации, които служат като параван на правителството, за да симулират диалог с обществото. Тези, които са независими и се опитват да направят нещо, остават в трета глуха", коментира Славчев. Иначе смята, че създаването на обществени съвети към министерствата е едно от постиженията от преговорите между февруарските протестиращи със служебния кабинет. Тогава той е участвал в съвета към икономическото министерство и е доволен, че са били разсекретени някои от договорите в енергетиката, макар според него не и най-важните.

Ангел Славчев твърди, че не е доволен от сегашното управление, но след оттеглянето на Делян Пеевски като председател на ДАНС не се включва повече във всекидневните протести, защото "когато спечелиш една кауза е по-добре да тръгнеш да се бориш със следващата". "И аз искам оставка, но каква е алтернативата", пита риторично Славчев. Според него изходът е в срещи и дискусии, на които различните организации търсят общи решения и кауза. Такава за него е например идеята за политическата лустрация - който е бил в управлението на страната по време на годините от прехода, да не участва повече на избори. "Няма как да променим морала и етиката в политиката, ако едни и същи хора са там", обобщава Славчев. През последните месеци сдружението му организира протести срещу монополите и банковата система.

Преди февруарските протести Славчев беше познат най-вече като национален координатор на протестите срещу шистовия газ. Бил е член на Българската левица и координатор на младежкия клуб към Националното движение "Русофили". През юни 2012 г. се включва в гражданското недоволство срещу увеличаването на цената на тока. По-късно то се разраства с инициативни комитети из цялата страна.

Гражданска инициатива за нов обществен договор

"Гражданска инициатива за нов обществен договор" е структурата, която може би в най-голяма степен и най-шумно подкрепя сегашното политическо мнозинство. Риториката й е силно проправителствена, антипрезидентска и анти-ГЕРБ. Организацията е по-скоро неформална и не фигурира в съдебните регистри.

Сред най-известните й лица е придобилата широка популярност напоследък Нина Гергова, която е участничката в неизвестно колко обществени съвета. Общественичката е може би най-вокалният апологет на кабинета "Орешарски". "От последните 23 години това е най-доброто правителство", обича да казва тя със или без повод. За дейността на Нина Гергова преди февруарските протести се знае твърде малко. Според съдебните регистри проправителствената активистка притежава три фирми: туристическата "Белла Травел България" ООД, PR агенцията "Нигея Комуникейшън" ЕООД и "Ни Гея – Нина Захариева" ЕТ. За момента няма информация някоя от тези компании да е била замесена в големи обществени скандали или пък да е печелила държавни поръчки. "В момента имам малка фирма за недвижими имоти", казва самата Гергова в предаването "Всяка неделя". Името й се появява и около организацията Гражданско движение "Освобождение".

"Първоначално на пилоните беше протест в подкрепа – шанс за Орешарски, шанс за България, защото искаме да дадем шанс. Сега правителството няма нужда от подкрепа, защото ние го видяхме какво може. Сега сме за оставката на президента Плевнелиев. Защото Бойко явно му е бръкнал в окото и не ни вижда", развива политическите си виждания най-популярното лице на Гражданска инициатива за нов обществен договор. По принцип Гергова може да бъде видяна на почти всяка акция пред президентството. Една от последните й активности беше протест срещу намерението на Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд по повод въведената 20-процентна допълнителна такса за производителите на зелена енергия. "Мен Пеевски не ме интересува. Вие шест месеца освен някакъв си Пеевски нищо друго смислено не можахте да кажете", е най-новото умозаключение на колоритната проправителствена деятелка.

Друг активист на гражданската инициатива е Стоян Тодоров, също набрал популярност покрай февруарските протести. Той е редовен участник на срещите с правителството и дебатите по изборния кодекс при Мая Манолова. Тодоров беше и един от хората, които отидоха при посланика на Германия Матиас Хьопфнер, след като той и френският му колега подкрепиха антиправителствените протести. "Запознахме ги с нашето становище, че в момента не е време за оставки в държавата, а е време за много работа, за да се изправим на крака. Това не са политически искания. Ние не сме политически представители, а свободни граждани, които имат своята гражданска позиция.", обяви тогава Стоян Тодоров. "Около 660 000 подписа са внесени в Министерския съвет в подкрепа на правителството днес, като до момента сме дали в Министерския съвет около 1 400 000 подписа от цялата страна", декларира също така той в средата на декември.

Сред по-интересните активисти на Гражданска инициатива за нов обществен договор изненадващо се оказа и бившият депутат от Българския бизнес блок (БББ) Радослав Каратанчев. Експолитикът, известен и с прозвището Радо Крана, е баща на наказаната за употреба на допинг бивша българска тенисистка Сесил Каратанчева, която в момента играе за Казахстан. Каратанчев беше един от последните съратници и спонсори на БББ лидера Жорж Ганчев. През 1999 г. той блъска с колата си друг автомобил, в който пътуват баба, дядо и шестгодишното им внуче. И тримата загиват, а Каратанчев получава условна присъда от три години. По времето на Бойко Борисов бившият депутат първоначално беше в привилегирована позиция и с подкрепата на спортния министър Свилен Нейков оглави борда на директорите на държавното дружество "Академика 2000". То стопанисва "Зимния дворец", зала "Фестивална", стадион "Академик" и тенис комплекса "София". Към края на управлението на ГЕРБ обаче Каратанчев беше отстранен, което го превърна в яростен враг на Бойко Борисов и защитник на неговите политически опоненти. Така съвсем логично бившият депутат се озова на първите разговори между Пламен Орешарски и гражданските организации. През следващите месеци Каратанчев се превърна в един от говорителите в подкрепа на правителството. Бившият депутат, който преди години се опита да обясни положителната допинг-проба на тогава 15-годишната си дъщеря с това, че е била бременна, в последните седмици твърди, че на протестиращите се плащало в "сладкарница на ъгъла на "Аксаков".

"Свободни, можещи, силни"

"Свободни, можещи и силни" (СМС) е гражданска организация, която има свое представителство като политическа формация. Това е бившият Социалистически младежки съюз, в който навремето влизаха младите хора с леви идеи като опозиция на тогавашната Българска социалистическа партия", така едното от публичните лица на СМС Ангел Гаджев описва нерегистрираната формално организация.  

За себе си той казва, че е човек с леви убеждения, но десен начин на живот, тъй като е собственик на малък бизнес и държавата никога не му е помагала. Преди кризата да покоси строителния сектор, Гаджев има фирма за добив и обработка на скални материали. А сега притежава и управлява търговски обекти за търговия с цигари и алкохол. И се е посветил на обществена дейност, която упражнява от името на няколко организации. Освен в "Свободни, можещи и силни" той е сред основателите на Гражданско сдружение РИЛА - Референдум за истина и легална алтернатива и се появява пред медиите като представител на Граждански комитет срещу полицейско насилие (активен по времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър) и Сдружение срещу политиката на банките.

Другото лице на организацията СМС е Спас Колев, който е делегат на конгреса на БСП от район "Сердика" и като че ли не крие, че е симпатизант на управляващата партия. Мрежата изобилства от негови снимки с депутати от БСП на Бузлуджа и други партийни мероприятия. "Номерът ви не минава. Нямам причини да се срамувам от нито една моя позиция - политическа, икономическа, обществена", така преди време беше отговорил Спас Колев на въпрос на "Капитал" за връзката му с БСП.

И Ангел Гаджев и Спас Колев участват в редица обществени съвети към парламентарни комисии и министерства, както и в контактната група към Министерски съвет, която задава дневния ред на срещите на Орешарски с граждански организации. През лятото на една от регулярните срещи с премиера, "Свободни, можещи, силни" декларираха своята шестмесечна подкрепа за правителството. Днес Ангел Гаджев твърди, че това се е променило: "Дадохме подкрепа на правителстовото, защото през първия месец то ни даде отчет за свършеното и действително то свърши и някои полезни неща. Не можем да кажем, че е лошо. Правителството запушва дупки в момента, води популистка политика. По този начин няма да тръгне икономиката. Нямам доверие в него, не мога да имам доверие в нито едно правителство, което няма ясно разписани функции." Дори отсича, че би излязъл на протест, ако изборните правила, в чието законотворчество е взел участие, не бъдат приети така, както е предложил.

Промяната на Изборния кодекс е сред инициативите, в които "Свободни, можещи, силни" се включват най-активно, а Гаджев е част от обществения съвет към временната комисия по работата му. "Мая Манолова го внесе от името на БСП. Няма лошо. Ние нямаме нищо против която и да било партия. Но той е малко по-демократичен от онзи, който създаде Фидосова", казва Гаджев. За него целта е да се извършат законодателни промени, които да повишат доверието на обществото към институциите и изборите да дават възможност за равнопоставеност на независими граждански кандидати и политическите партии. Затова се гордее, че успяват да вкарат в текстовете издигнатите от граждани кандидати да получават до 30 хил. лева държавна субсидия по време на кампанията, за да могат да имат равен достъп до медиите. Другото си предложение, което прокарват, е списъците да се изчистят от мъртвите души чрез активна регистрация. "Новият Изборен кодекс би могъл да ни даде възможност да промушим двама-трима човека в парламента като независими. И тези хора от парламентарната трибуна вече да започнат да говорят за проблемите на обществото и начините за тяхното разрешаване", разказва Ангел Гаджев.

Преди да стигне до Изборния кодекс, Ангел Гаджев влиза в обществената дейност чрез инициативата си в подкрепа на строежа на АЕЦ Белене. Твърди, че идеята да защити проекта е първо негова и след това на БСП. Така се ражда сдружение РИЛА, което по-късно прераства в група хора, които се опитват да начертаят национални приоритети и карта с точки как да се стигне дотам. После Гаджев активно се включва в протестите срещу шистовия газ и срещу поправките срещу закона за горите, където според него несправедливо е обвинен в опит да "яхне" протеста заради опита му да насочи шествието от "Орлов мост" към Президентството.

"Свободни, можещи и силни" участва активно и във февруарските протести, като тогава настояват в писмо до президента да се създадат граждански квоти в енергийния регулатор, да се увеличи минималната работна заплата, да се увеличат пенсиите, социалните плащания, детските и да се прекрати приватизацията на ВМЗ Сопот и БДЖ и т.н. През март те издигнаха официално кандидатурата на икономиста и бивш съветник на президента Георги Първанов Димитър Иванов за служебен премиер.

Всички тези допирни точки с политиките и идеите на БСП поставят въпроса дали на следващи избори, те няма да се включат в гражданските квоти на старата партия. "Защо не?", отговаря Ангел Гаджев. "За мен всички политически партии са равнопоставени от нас. След като аз влизам в МС на срещите, веднага ме обвиняват, че съм комунист. То не е така. Трябва да си кореспондираш с абсолютно всички, защото те са инструмента за политики."

Със същата логика Гаджев се опитва да обясни партньорството си с Алексей Петров по време на кампанията му за "гражданския" кандидат за президент. "Направихме харта за гражданско управление със седем принципа и той прие моите идеи." Отрича да е получил пари от Петров, напротив, казва, че по време на кампанията той е изхарчил 8000 хиляди лева, за да си покрие разходите.

Гражданско движение ДНЕС

Гражданско движение ДНЕС ("Движение за национално единство и спасение") е поредната организация с претенция за авторство върху борбата срещу т.нар. монополи, прераснала във февруарските протести. Създадено е през 2009 г., за да "възроди гражданското общество", за работещи институции и граждански контрол върху политиците и управляващите. Сред активните му представители са изкуствоведът Анжелика Цокова, която на предсрочните парламентарни избори участва в листите на партия "Кауза България", и Георги Христов, експерт на движението в областта на енергетиката, който присъства на комисии в парламента. ДНЕС прави впечатление на добре организирана структура - има офис в хотел "Рила", приемни из страната, екип и актуална интернет страница. Често на събитията им присъстват хора на изкуството.

На 16 декември ДНЕС организира дискусия, която трябваше да постави началото на гражданска доктрина "Единна България" и да търси съгласие по основни приоритети за страната. Сред присъстващите бяха математикът Михаил Константинов, политологът Мария Пиргова, президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, главният секретар на Българския лекарски съюз Димитър Ленков, журналистът Иван Гарелов. Чуха се предложения за създаване на партия, но Анжелика Цокова беше категорична: "Ние сме гражданско движение - неправителствена, неполитическа организация". По думите й симпатизантите на движението искат да се търси обединение и имат различни политически пристрастия.

"Мая Манолова се обади лично да каже, че са намерили нашата подписка", доволна беше Цокова. Преди три години ДНЕС са внесли в Народното събрание 700 хиляди подписа "срещу произвола на монополите", по които според движението предишните управляващи са бездействали. Представители на ДНЕС се срещнаха в края на миналата година с Мая Манолова и обявиха, че ще участват в работната група по изпълнение на "исканията на стотици хиляди българи". "Видяхме, че след три години все пак в българския парламент има народни представители, които са готови да работят за гражданите", коментира след срещата Анжелика Цокова в прессъобщение до медиите.

През последните години освен срещу цените на битовите услуги ДНЕС са организирали протести и срещу мобилните оператори, банките и паркирането в София. Твърдят, че водят дела на граждани срещу общини за местни данъци и такси. Критикуват президента Росен Плевнелиев. Преди предсрочните парламентарни избори се срещнаха с БСП, тъй като, по думите им, само тя е отговорила на отвореното им писмо с искания, отправено към всички партии. След изборите от ДНЕС заявиха, че дават сто дни на новото правителството да покаже, че ще се справи с проблемите на страната.

Национален форум "Обединение"

"Национален форум Обединение" се самоорганизира покрай февруарските протести. В интерес на истината не се познавахме преди това. Създаде се с идеята да е надпартийна платформа за взаимодействие на гражданските структури и политическите такива. Защото ние смятаме, че парламентът за съжаление в момента има много нисък кредит на доверие. И предишният имаше нисък, а сегашният си го изчерпа още със старта." Това разказа за "Капитал" Бисер Смиленски, един от съоснователите на въпросната организация. Той е и бивш главен секретар на партия "Българска социалдемокрация", но е оставил на втори план тази си дейност заради "променени лични приоритети – семейство деца и т.н.". Бил и един от противниците на идеята, лансирана през април, че обединението трябва да прерасне в партия. "Това, че не се занимавам активно, не означава, че ще прескачам от партия в партия, защото такава е конюнктурата. Това е несериозно и не ми е в характера. Затова и в момента смятам, че нашата организация трябва да е широка надпартийна платформа за взаимодействие. Партии има достатъчно, просто трябва да им се влияе", продължава Смиленски.

Според него форум "Обединение" не е останал на улицата, защото неговите членове смятат, че "протестът е пикова изява на недоволство". "След това трябва да се мине през един по-конструктивен период, който да произвежда някакъв конкретен продукт, реално да се подобрят нещата в страната", допълва Смиленски. Все пак той е убеден, че основното нещо е "да поддържаме напрежението". Според него властта трябва да се чувства контролирана и наблюдавана. "Няма да оставяме да умре инициативата със срещите при премиера, въпросът е да се задава дневният ред така, както се чувства на улицата и във всяко едно домакинство в страната. А не 20 човека при премиера, 20 човека пред президентството и да си прехвърляме топката", обобщава той.

Въпреки че участва в разговорите с управляващите, форум "Обединение" не заявява безрезервна подкрепа за тях. "Когато избраха правителството, ние казахме: в програмата на Орешарски няма политика. Имаше много сметки, много аритметика, но никаква политика. Видя се, че ще се работи на парче и че ще се отбиват атаки една по една, което не прави чест на цялата политическа класа. Ние искахме Орешарски да обяви дата за оставка на правителството. По този начин щеше да заяви програмно правителство и щеше да се еманципира от парламентарния картел. За съжаление явно зависимостите са по-големи от желанието да проявиш характер", разказва Смиленски.

Всъщност Форум "Обединение" е нещо като хетерогенен съюз на активисти и организации, взели участие във февруарските протести. Затова и в учредителното споразумение на организацията изрично пише, че всеки член запазва юридическата си самостоятелност. Това, което ги свързва, са "общи действия за антимонополна и антикризисна икономическа, политическа и социална дейност".

Трябва да се отбележи, че съставът на управителния съвет на форум "Обединение" е доста любопитен. Председателят му Камен Попов например развива доста бурна бизнес дейност, като е участвал и участва в ръководството на над 30 различни фирми. Бил е съдружник на убития президент на футболен клуб "Локомотив" - Пловдив Александър Тасев, известен и като кюстендилския Остап Бендер. В момента Камен Попов е съпредседател на федерацията по смесени бойни спортове (ММА) заедно със Станислав Недков-Стъки, с когото са приятели от години. Стъки от своя страна е не само великотърновски координатор на партията ГОРД на Слави Бинев, но и един от изключително близките съратници на изгряващата звезда на политическото генно инженерство Николай Бареков. Друг член на управителния съвет на Форум "Обединение", Иван Бонев, пък участва в ръководството на още една организация, която се свързва с Бареков - СИЛА. По информация на "Капитал" от два независими източника във въпросната формация е настъпил разкол, като част от нея директно се е вляла в редиците на новоучредяващата се партия на бившия водещ от TV7.

Граждански комитет "Равни пред закона"

Граждански комитет "Равни пред закона" се сформира във Facebook малко след нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган миналия януари. Възмутени от побоя над нападателя Октай Енимехмедов, те внасят подписка до главния прокурор с искане за съд срещу делегатите, които удряха младежа, а Павел Чернев ги придружава като адвокат.

"Законът е универсалният уравновесител на морала", казва основното лице на организацията Светослав Николов за принципа, който ги обединява. Те се вливат във февруарските протести срещу ЕРП-тата и се включват в дискусиите за промяна на Изборния кодекс заедно с други протестиращи организации. За това време Николов си спомня: "Имаше много обединителни срещи, за да се получи една ферментация. Обаче се роди една шльокавица, едно слабо вино киселяк."

Днес "Равни пред закона" обитава палатковия лагер от западната страна на парламента и ще останат там, докато не се променят изборните правила, така че да гарантират честни избори. Светослав Николов е в гражданския съвет към Комисията, която изработи новите правила, и смята, че те са в пъти по-демократични от тези на Искра Фидосова. Някои от техните предложения са влезли в законопроекта - като това за активната регистрация например. Активното му участие в дискусиите и опита да въведе ред в изказванията му лепват етикета "човек на Мая Манолова". "Постоянно те тагват и прилепят към някой, злобата човешка я видяхме какво представлява", добавя тъжно той. Звучи като да се е разочаровал от много хора - от февруарските протестиращи, от юнските, включително от собствените си партньори. Казва, че се е разделил с другото лице на "Равни пред закона" - Добрина Алексиева, защото, по думите му, е започнала да гравитира около политическия проект на Николай Бареков.

Смята, че гражданските организации, които са участвали в дискусиите в парламента, са изиграли ролята на опозиция в отсъствието на ГЕРБ. "Стигна се до ситуация, в която Мая Манолова правеше обществени обсъждания не само за Изборния кодекс, а по всякакви теми, само и само да добият представа за някаква обратна връзка", разказва Светослав Николов. Той обяснява, че няма законова рамка, която да указва къде е мястото на гражданите във взимането на решения и че има съпротива в партиите да се правят обществени съвети. "Те са свикнали никой да не ги ръчка и да си работят по своя ритъм, а ние искаме да се отворят за гражданите, да може всеки, който пожелае, да си каже мнението. Ако не те чуят, тогава имаш право да протестираш. За Бойко Борисов - Краля Слънце бяхме лош материал, сега това е малко по-различно. Може и да е поза, но може и да не е", разсъждава Светослав Николов. За работата с правителството казва, че все още не са получили отговори на много въпроси. "Поне има желание да се говори, сега трябва да видим резултата от това говорене", добавя той. Казва, че не се притеснява да критикува управляващите и не ходи на контрапротестите. Но отбелязва, че познава хората, които са там и те също са нормални. "Не разделям хората на протестиращи и контрапротестиращи. Трябва някакъв баланс. Иначе всеки ще си стои по ъглите, там, в крайността и няма да се чуят и да се съберат в центъра", отсича той.

От политически партии като "Другата България", през спонтанни сдружения на протестиращи срещу цените на тока до организации на футболни фенове и асансьорни техници. Палитрата от граждани, които през последните месеци седнаха на масата до управляващите в обществени съвети и комисии, е доста шарена. Исканията им - също. Обединяват ги най-вече идеите за по-голямо гражданско участие в управлението, борба срещу т.нар. монополи и промени в Изборния кодекс. Както и консенсусът, че "правителството трябва да бъде оставено да работи" (макар че някои от организациите не си спестяват критики към кабинета "Орешарски"). Картината сред лицата на новото гражданско общество също е разнородна. До автентични активисти, които вярват, че могат да променят нещо в държавата, на опашката за обществено и политическо внимание се редят и добре познати лица от миналото и партийни симпатизанти.

По-долу можете да прочетете кратки портрети на някои от активните организации, които видяхме на срещите с властта. Това съвсем не са всички, но се постарахме да ви покажем различни мнения, цели и истории. Ще срещнете както откровени привърженици на кабинета "Орешарски", така и граждани, които се борят за своите каузи независимо от цвета на партиите в парламента. Някои от тях са участвали вече на избори, други правят заявка за бъдеща политическа кариера, трети опъват палатки пред Народното събрание и заплашват с протести, ако исканията им не се изпълнят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Кои от кои по-червеникави...

 • 2
  zaza avatar :-P
  zaza
 • clutch

  Контролирани граждански движения.
  Фалшиви сдружения за наивници, а всъщност НАПЪЛНО И ТОТАЛНО под контрола на бандитските групировки от позитано/стамболийски и свинчугини :)
  Само бекграуда на ангел-че/ и то официалния, другия, не за пред хората, особено този на игрите и приятелите на баща му и техните деца, е потопен в кръв, буквално/ е достатъчен, за да му се доповръща на човек.
  А форум Обединение? Престъпници и мутри....
  Мръсна история.
  За всички честни, морални, искащи да работят достойно и да имат права, няма изход, освен терминал 2.
  Да си играят партийците в кочинката....само да не забравят, че скоро няма да има кой да им сипва ярма и ще се самоизядат.

 • 4
  innlov avatar :-P
  innlov

  Честита Нова Година Капитал!
  Успехи и най-вече здраве!

  Броят е добър. Статиите ми харесват.
  П.С. Не знам.. Има ли място/точка за обща оценка на брой/тема, като коментар например?

 • 5
  pepix avatar :-|
  PepiX

  [quote#1:"Георги Георгиев"]Кои от кои по-червеникави...[/quote]

  За да сме по-точни - червеникаКви

 • 6
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Новите граждани са си стари граждани! Просто им е паднало пердето и търпението им е умряло!

 • 7
  skitnikapozemqta avatar :-|
  skitnikapozemqta

  песимистии.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход