Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
88 5 яну 2014, 1:01, 8646 прочитания

Демокрацията се лекува с повече демокрация

Зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Тя или той

Реформаторския блок е единствената политическа сила, която агитира за преференциално гласуване

9 май 2014

Реформаторският блокаж

Защо проектът, който трябваше да обедини остатъците от десните партии, застина на границата на влизане в парламента

14 мар 2014

Радан Кънев: БСП ни предлага Евразийски съюз, а ГЕРБ – Западните Балкани

Листата на реформаторския блок за евроизборите ще е готова в средата на март

23 фев 2014

ДПС и БСП усложниха много мажоритарния елемент в изборите (допълнена)

Изненадваща редакционна поправка, предложена в пленарна зала от Мустафа Карадайъ, направи преференцията почти непостижима

20 фев 2014

Радан Кънев стана говорител на Реформаторския блок

Десният съюз е готов да подкрепи Инициативен комитет за референдум по въпросите на президента

3 фев 2014

И ляв, и десен

Или какво прави депутатът Румен Йончев в групата на "Коалиция за България"

24 яну 2014

Падат бариерите за достъп до обществени поръчки

Кабинетът обеща шанс за участие в търговете и на малки и средни компании

12 яну 2014

"Синьо единство": Затворихме страницата Реформаторски блок

От формацията заявиха, че ще е чест за тях, ако Надежда Нейнски води листата им за евродепутати

6 яну 2014

Пет партии подписаха споразумението за Реформаторския блок

В документа e предвидена възможност съюзът да стане единна партия

20 дек 2013

Срещу мафията с 12 оръжия

Петте партии от реформаторския блок обявиха платформата си за обединение

7 юли 2013

Обединение по време на криза

Пет партии – ДСБ, "Зелените", ДБГ, "Свобода и достойнство" и "Синьо единство" поставиха началото на нов реформаторски блок

29 юни 2013


Профил

Найден Зеленогорски е депутат от 38-ото Народно събрание, избран с листата на ОДС. В продължение на три мандата беше кмет на Плевен. На последните местни избори загуби от опонента си от ГЕРБ проф. Димитър Стойков с разлика от около 370 гласа. Заради съмнения за манипулации по време на вота оспорва изборите в съда. Завършил е икономика в УНСС. Член е на българската делегация в Комитета на регионите в Брюксел. В момента е зам.-председател на партия "Движение България на гражданите".

"Реформаторският блок няма идеология, лидер и страст. Имат излъчване на конюнктурно сглобен тинк-танк за "либерални стратегии" и поименно спасение. Не са десни, а либерали..." Как приемате това определение на д-р Николай Михайлов за Реформаторския блок, който познава добре ДСБ и ДБГ?

- Изпитвам уважение към Николай Михайлов, но искам да му кажа, че ще направим всичко възможно да докажем, че в случая той греши. Партиите от Реформаторския блок постигнахме споразумение и това е сериозен успех. Това не е първият случай на конструиране на подобен политически проект, в който участвам. Първият - "Синята коалиция", се оказа с пробойни и възможности за външна намеса, които не му позволиха да се превърне в траен политически субект. Сега искаме да избегнем грешките от миналото, да докажем, че "Реформаторски блок" не е просто копие на "Синята коалиция", а нещо по-значително, по-разширено и с доста по-голяма експертиза. Нашето ноу-хау е да се опитаме да използваме максимално потенциала на хората с активна гражданска позиция. Въпросът е да обуздаем партийното в себе си. За мен от изключително значение е да не се допусне външна намеса, защото точно това разби "Синята коалиция".

След незадоволителното представяне на десните партии на парламентарните избори това е шанс за десноцентристкото пространство да се опитаме да превърнем този дефект в ефект. ДСБ, ДБГ и СДС са десни партии, а БЗНС и НПСД са по-скоро центристки. Затова в споразумението записахме, че това е десноцентристки проект. От позиция на моя опит знам, че да бъдеш достатъчно голям, за да разбъркаш статуквото и да направиш реформаторски промени, не можеш да разчиташ единствено на десни избиратели. Затова за мен разширяването на блока в центъра и изграждането на една периферия е от изключително значение. Разговорът какви сме точно – либерали или десни, е непродуктивен и ме връща в едни по-далечни времена. Този разговор не дава никаква енергия. Точно той доведе до това, което се случи с десницата досега.

Зад проекта Реформаторски блок трябва да застанат хората, които искат истински промени, чистота и морал в политиката. Не нов морал, защото моралът е един. А моралът е, когато един политически проект спечели изборите, той да управлява, а не олигарсите да му редят министрите. Това е основната болка на българското общество. Фокусирането на Реформаторския блок точно в това придава смисъл на целия проект. Иначе теориите са хубаво нещо. Аз обаче знам, че победите се печелят на терена.

Откъде дойде външната намеса за разбиването на "Синята коалиция" и има ли опасност от такава намеса и сега при Реформаторския блок?-Външната намеса при "Синята коалиция" дойде от ГЕРБ и това беше очевидно. ГЕРБ искаше да ликвидира всичко в десноцентристкото пространство и да останат единствен политически проект. На няколко пъти в разговори с Бойко Борисов съм му казвал, че това ще доведе до пълна катастрофа, че ГЕРБ има нужда от партньор и не би трябвало да полага неистови усилия да го смачка. Оказах се прав. Сега с Реформаторския блок допускам, че също е възможно да има такива опити както по тази линия, така и по линия на нашите опоненти, като се създават политически проекти с една-единствена цел – да намалят потенциала, енергията на Реформаторския блок и да го разбият. Дали ще успеят или не зависи главно от устойчивостта на хората, които ни вярват.

Убеден съм, че има критична маса от хора, които вярват, че Реформаторският блок е проект, който може да бъде единствената разумна алтернатива за успешна България не само по линия на съдебната система, на възстановяването на морала в политиката, но и по линия на икономиката и финансовите параметри, защото всичко е свързано. Виждате, че основните проблеми на България в момента са намален кредитен рейтинг, повишен политически риск. Очевидно е, че и чуждестранните, и местните инвеститори са сериозно притеснени от това да работят в ситуация на голям политически риск и на промяна на закони буквално всеки месец.

Как ще убедите избирателите си, че не сте се събрали в името на оцеляването и че няма да повтаряте грешките от миналото на десницата, след като една от партиите от Реформаторския блок - "Синьо единство", отказа да подпише споразумението и напусна политическия съюз?

-Отговорите са в параметрите на политическото споразумение. В този проект ние до голяма степен се опитваме да преповторим създаването на Европейския съюз чрез принципа за единство в многообразието. Дори без да го осъзнаваме, в известна степен преповтаряме и други успешни практики за държавно управление, като американската например, чрез баланс в различните власти, които гарантират, че една част от цялото не би могла да подчини управлението на държавата и то да попадне в ръцете на един човек или на една малка група от хора. В този смисъл въвеждането на гражданския потенциал и подписването на политическото споразумение по този начин дава сериозни гаранции.

Иначе аз съм с ясното съзнание, че много хора ще казват, че сме се събрали, за да прескочим бариерата за влизане в парламента, за да оцелеем. Фактът обаче, че десницата в България не е представена в парламента е изключителен проблем за България. Факт е и че има липса на алтернатива, че има липса на реформаторско мислене и действия и че държавата е зациклила.

По отношение на "Синьо единство" искам да кажа, че направихме максимални усилия те да бъдат част от проекта и вратата все още е отворена. Част от споразумението дава възможност за разширяването на Реформаторския блок и независимо дали "Синьо единство" или други партии, които проявяват интерес към блока, могат да станат част от него.

От "Синьо единство" посочиха два аргумента за отказа да подпишат споразумението. Единият беше, че Реформаторският блок няма да стане единна партия. Вторият - несъгласие с квотния принцип на разпределението на кандидатите за различните видове избори на блока. Защо не приехте тези техни искания?

-Първо за единната партия. В споразумението е записано, че правим траен политически съюз, който да се яви заедно на един цял цикъл от избори и да създаде трайно доверие не само между централните ръководства на партиите, но и между местните ръководства и между хората, които ни подкрепят. Защото, ако между тях има недоверие и ние ги накараме насила да се обединят, възможно е този проект да се самоунищожи отвътре. Ние създаваме не коалиция, а траен съюз. Когато хората са готови за една партия, примерно след 3, 4 или 5 години, възможно е Реформаторският блок да прерасне в някакъв проект на федеративен принцип или в единен политически субект.

Що се отнася до т.нар. квоти, мисля, че е нечестно да кажем на тези 115 000 избиратели, които са гласували за ДБГ, или на тези 105 000, които са подкрепили ДСБ, че няма да вземем предвид техния вот на парламентарните избори. Колкото и малък и незначителен да изглежда този резултат за някого, аз твърдя, че гласът на един наш избирател тежи повече от всеки купен глас, корпоративен вот или някакъв неосъзнат радикализъм. Така че за мен е от изключително значение хората, които са ни подкрепили, и партиите, които са част от Реформаторския блок, да се видят представени в обединения проект. Защото в противен случай могат да тръгнат вътрешни битки, които да взривят проекта отвътре. Това според мен е най-голямата опасност. Направили сме максимално възможното всяка партия в Реформаторския блок да се чувства достатъчно значима и да има максимални гаранции, че една или две партии заедно може да доминират над всички останали. Гаранцията е, че първо търсим възможност решенията да се вземат с пълно съгласие в рамките на изпълнителния съвет и в рамките на гражданския съвет. Ако това не се случи, има отлагателно вето и решенията се вземат със 75% от гласовете. Много е важно и това, че само шестте човека от гражданския съвет в 21-членния изпълнителен съвет могат да блокират всяко решение на партиите. Когато с колегите от "Синьо единство" говорихме за т.нар. квотен принцип, аз им казах, че все пак ще има малък председателски съвет в рамките на изпълнителния съвет, където всички партии са равни и решенията отново се вземат със 75% от гласовете. Т.е. има гарантирана равнопоставеност.

Разривът между Реформаторския блок и "Синьо единство" остави впечатлението за персонален сблъсък между Меглена Кунева и Надежда Нейнски, свързан с листата за евродепутати. Това част ли е от причините за оттеглянето на "Синьо единство"?

- По-вероятно не, защото в Реформаторския блок все още не сме обсъждали дори критериите за номиниране на кандидатите. Освен това нито "Синьо единство", нито ДБГ са казали, че ще издигнат Надежда Нейнски или Меглена Кунева. А и нито една от двете не е заявила, че ще се кандидатира за евродепутат. За мен въпросите са повече концептуални, свързани с желанието им Реформаторският блок да стане партия и неприемането на квотния принцип. Убеден съм обаче, че нашите аргументи срещу това са силни и че наистина най-голямата заплаха за блока е да се самоунищожи отвътре чрез вътрешни борби между партиите и на база на неотчитане на реалностите. В края на краищата всеки влиза в Реформаторския блок със своята тежест. Тежестта на всяка партия се определя на парламентарни избори. И съвсем логично е по това тя да бъде оценена. Още повече че има и други параметри за представителство като социологически проучвания, които също ще имат тежест.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

332 българи са получили отказ от лечение в европейски болници 1 332 българи са получили отказ от лечение в европейски болници

Към края на януари просрочените плащания на здравната каса са 134 млн. лв., само през миналия месец към тях са натрупани нови 7.6 млн. лв.

21 фев 2018, 769 прочитания

Вечерни новини: Президентът върна закона "Пеевски" за КТБ, а Брюксел улови картели в автосектора Вечерни новини: Президентът върна закона "Пеевски" за КТБ, а Брюксел улови картели в автосектора

И още: Жаблянов бе отстранен като зам.-председател на парламента; Увеличението на квотата на чуждите работници мина на второ четене в комисия; Правителството на Макрон предлага по-строги закони за имиграцията

21 фев 2018, 1301 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Да (не) ти се отвори парашутът

Министерство на отбраната се готви да купи на сляпо парашути за спецчастите ни

Софийски градски съд: завръщане в миналото

Съдийската колегия на новия Висш съдебен съвет ще проведе първия си ключов избор

Електронното решение срещу корупция

Дигитализирането на процеса по даване на обществени поръчки трябва да стане до 18 октомври, но може да се удължи с още 2 години

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

Книга: Паринуш Сании - "Бащата на другия"

Една от най-търсените книги в Иран - вече и на български

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Първата частна болница в София "Вита" инвестира 20 млн. лв. в нов блок, в който ще премести всичките си екипи

Емисия

DAILY @7AM // 22.02.2018 Прочетете