Симеон Дянков: Финансова дисциплина е единственият подходящ подход за малки икономики като българската

Ако бюджетният дефицит на България продължи да се увеличава, страната може да фалира, смята бившият финансов министър

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Финансовата дисциплина е единственият подходящ подход за малки икономики като българската. Ако бюджетният дефицит на България продължи да се увеличава, страната може да фалира. Това каза финансовият министър в кабинета "Борисов" Симеон Дянков в интервю пред БНР, като даде пример с Португалия. "Ако видите Португалия преди 2011 г. и следите нейния бюджетен дефицит, ще видите, че те вървят много близо до това, по което върви България в последните 5-6 г. В смисъл са имали малки дефицити в 5-6 г. и изведнъж като малка икономика идва външен удар, другите европейски икономики се забавят и, както знаете, Португалия влезе във фалит. Това много лесно може да се случи на България, ако продължават бюджетните дефицити да се увеличават, както стана 2013 г. и както вероятно ще стане 2014 г.", посочи Дянков.

Малко оптимизъм

Все пак очакванията на Симеон Дянков за 2014 г. по отношение на еврозоната не са толкова песимистични. По думите му прогнозите са за растеж почти навсякъде в еврозоната средно с 1%, но по-важното е, че тази година не се очакват някакви сътресения в отделни страни. Това се дължи на икономическия цикъл - Европа излиза от кризата, коментира той.

"Според мен най-важното е, че тази година не се очаква някоя държава да потъне рязко, както беше от 2009 до 2013 г. - всяка година имаше поне по една държава, която реално фалираше или беше в състояние на банкрут. Това не се очаква в 2014 г., така че, от една страна, средно еврозоната ще бъде по-добре икономически, от друга страна, и както казах - за мен по-важно, не се очакват някакви сътресения в отделни страни", каза Дянков, който сега е ректор на Руската икономическа школа в Москва и асоцииран преподавател във факултета за държавно управление "Кенеди" в университета "Харвард".

Въпроси за решаване

Дянков заяви, че е въпрос на време България да влезе в еврозоната и е по-добре още отсега да вземе отношение при решенията за банковия съюз. В следващите няколко години трябва да се обърне внимание и на данъчния и социалния модел на България заради демографската криза в страната, която ще се задълбочава, каза още бившият финансов министър.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


65 коментара
 • epoc

  Пак ли бе....

  Все едно да чакате прогноза от Жан Виденов.....

  Като е толкова умен, що не е тук да оправя българската икономика, или поне да преподава в западна държава, а не в Россия?

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Защото руснаците плащат по-добре, плюс това е ректор а не редови преподавател, та дори и в Харвард.
  Иначе Ирландия също е добър пример, стига да има дисциплина, ред и законност в страната нещата могат да се оправят, донякъде.

 • 3
  tulsa avatar :-|
  тулса

  [quote#2:"daskal1"]плюс това е ректор а не редови преподавател, та дори и в Харвард. [/quote]
  Даскале,ти поне трябва да знаеш колко се плаща на аджанкт лектор в щатите за един курс,пък било то и в Харвард.Не мога да разбера защо се упорства тук и в други медии с това "асоцииран преподавател в Харвард".Приведох линк към страницата на преподавателите в този факултет в аналогична статия в "Дневник":
  http://www.hks.harvard.edu/about/faculty-staff-directory/simeon-djankov/(page)/faculty

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Съгласен, Тулса. Написах "та дори" за подчертаване на разликата, маса адджънкти с години чакат на опашката без шанс за постоянна работа, плюс да си назначен на постоянен трудов договор (тенюре) в Харвард е първо много трудно, второ за да се урържиш бизнес коледжа изисква да носиш поне 1 милион годишно като дарения. Има и мнозина които формално се водят като адджънкт-преподаватели без реално да преподават от години, нещо като колегиално признание, особено в специализираните центрове.
  Руските ректори в момента са в много добра позиция финансово, да не говорим за Висшата Школа по Икономика в Москва.

 • 6
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Колега "тулса" видя ли в същия списък Петя Топалова, пак асоцииран преподавател, в отпуск от Международния Валутен Фонд. Не е никак лошо за малка България да има двама в този списък.

 • 7
  tulsa avatar :-|
  тулса

  [quote#4:"daskal1"]маса адджънкти с години чакат на опашката без шанс за постоянна работа[/quote]
  Така е и малко отклонявайки се от темата, нека да внесем ясност какво е "аджанкт професор" в щатите:
  " An adjunct professor is a professor who does not hold a permanent or full-time position at that particular academic institution..As of 2013, adjunct professors made up 76% of the American higher education faculty; receiving an average salary of $2,700 per course with little extra benefit". Какво пък е асоцииран професор, може да се прочете на линка:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Professors_in_the_United_States#Associate_professor

 • 8
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  За съжаление този тренд се превърна в жестока реалност през годините на кризата. Евтини преподаватели, няма необходимост да се плащат заплати и осигуровки, не могат да се организират...

 • 9
  tulsa avatar :-|
  тулса

  [quote#6:"daskal1"] видя ли в същия списък Петя Топалова, пак асоцииран преподавател[/quote]
  То и тя е аджанкт,ама хайде да не издребнявам:)Виждам, че има докторска от МИТ, което е сериозна препоръка за професионализма и.Интересно, че се занимава с влиянието на либерализацията на икономиката върху бедносттта и имущественото неравенство...но в Индия.Дали пък нашите индобългари не са също достойни като обект за изследване в тази насока? Ето и линк към профила на асоцииран преподавател(професор) там.Курсовете, които чете са вече два:
  http://www.hks.harvard.edu/about/faculty-staff-directory/matt-andrews/(page)/faculty

 • 10
  tulsa avatar :-|
  тулса

  [quote#8:"daskal1"]не могат да се организират[/quote]
  Организират се те, ама от времето на Рейгън профсъюзите нямат реално влияние върху икономическите решения.Вдигат врява от време на време, но ефектът е почти нулев.Познавам американски професор аджанкт с PhD по антропология от Харвард.Има една или
  две издадени книги, но вече е на възраст а търчи из Ню Йорк и околностите между няколко колежа, за да прочете 4 курса и да насъбере една скромна сума.Участваше активно в Окупирай Уол стрийт.Знаеш, какво постигнаха в крайна сметка и те.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход