Държавата се завръща в бизнеса с тютюн
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавата се завръща в бизнеса с тютюн

Либерализацията на пазара стана факт с промени в закона, влезли в сила през февруари 2011 г. Тъй като изкупната кампания тогава бе приключила, на практика досега по правилата на свободния пазар е протекла само една кампания - тази през 2012-2013 г.

Държавата се завръща в бизнеса с тютюн

Три години след либерализацията на сектора ДПС се готви да върне част от регулациите със законови промени

Деница Ватева, Aни Коджаиванова
10439 прочитания

Либерализацията на пазара стана факт с промени в закона, влезли в сила през февруари 2011 г. Тъй като изкупната кампания тогава бе приключила, на практика досега по правилата на свободния пазар е протекла само една кампания - тази през 2012-2013 г.

© Цветелина Ангелова


Управляващите се готвят да въведат отново регулации за производството и търговията с тютюн три години след като ГЕРБ промени законодателството и държавата се оттегли окончателно. На фона на недоволство и протести от страна на тютюнопроизводителите заради забавения старт на изкупната кампания и по-ниските спрямо 2012 г. изкупни цени ДПС обяви в понеделник, че подготвя законови промени, които предвиждат да се създаде регистър на изкупвачите на тютюн. Зад тази сравнително "невинно" звучаща мярка обаче се крият изисквания, които далеч не са в хармония с идеята за свободния пазар и със сигурност ще бъдат в тежест на търговците.

Производителите всъщност искат либерализацията на пазара да се запази, защото е донесла конкуренция между търговците и по-високи цени.

Включването в регистъра по думите на председателя на ДПС Лютви Местан ще става, след като фирмите изпълнят две "прости изисквания, които ще осигурят екзистенцминимума за производителите" - ангажимент изкупната кампания да започва на 1 ноември и да приключва до края на януари следващата година, както и ангажимент, че разплащането ще бъде също в определени срокове. Друга промяна предвижда и държавният чиновник да върне ролята си във веригата като "независим" оценител на качеството на тютюна и да бъде нещо като арбитър между търговеца и производителя по този въпрос.

Нещо повече - според Местан темата за връщането на минималните изкупни цени е "на масата", но засега от партията не бързат да дават обещания, тъй като трябвало да се провери дали такава мярка няма да противоречи на европейските правила.

Намеренията за промени в закона за тютюна бяха обявени от лидера на ДПС, чийто основен електорат са голяма част от заетите в тютюнопроизводството, след среща с протестиращите тютюнопроизоводители и техните асоциации. Според Местан целта на партията е да защити "близо 100 хил. семейства", чието положение се е влошило вследствие на политиката на ГЕРБ.

Изненадващо обаче представителите на производителите заявиха пред "Капитал Daily" след срещата, че категорично ще настояват либерализацията на пазара да се запази, защото им е донесла конкуренция между търговците и по-високи изкупни цени. "Нямаме против регистър, но категорично не желаем да се въвежда някаква форма на лицензионен режим за изкупвачите", коментира Асен Кючуков от Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Протестите

Недоволството сред тютюнопроизводителите зрее още от декември, но в понеделник прерасна в протест. Причината е забавеният старт на кампанията - според тях (и според Лютви Местан) в момента единствено "Булгартабак" изкупуват тютюна. Производителите смятат, че търговците са влезли в някакъв вид картелно споразумение и упражняват натиск за по-ниски цени. 

Още преди празниците проблемът влезе в полезрението на институциите, като след среща между земеделския министър Димитър Греков и големите търговци в сектора бе обявено, че на места има забавяне в изкупуването на тютюна, като причината за това са "неблагоприятни климатични условия". "Ако тютюнът се опакова при тези високи температури и влажност, той става негоден за обработка", съобщиха след срещата от земеделското министерство, която бе закрита за медиите.

Производителите обаче казват, че търговците в сектора нарочно бавят кампанията, за да свалят цените на продукцията. След протеста си в понеделник сдружението на тютюнопроизводителите НАТ-2010 излезе с декларация, насочена към търговците на едро, в която бе отправен апел "да се спази обещанието" за старт на изкупната кампания и да се запазят миналогодишните цени. "Не може да се разчита на някакви обещания от страна на търговците. Трябва да има законова регулация и сроковете да бъдат разписани като задължения на търговците", обясни вижданията на партията си по проблема Местан.

Политически сблъсък

Намеренията за законови промени бяха анонсирани с политически сблъсък между ГЕРБ и ДПС. Пред bTV в понеделник сутринта лидерът на ДПС заяви категорично, че въведената по времето на ГЕРБ либерализация е влошила положението на производителите и че всичко, което сега тютюнопроизводителите искат, са го имали до идването на власт на Бойко Борисов през 2009 г.

В отговор на обвиненията Цвета Караянчева от ГЕРБ отговори, че до 25 ноември при кабинета "Борисов" тютюнът е бил изкупуван, и то на по-високи цени отпреди.

"Значи тази либерализация е вършила работа. Попитайте управляващите защо не се случи тази година", коментира тя. Според нея изкупната кампания се бави нарочно, за да се възкреси закритият при ГЕРБ фонд "Тютюн" и да се върне лицензионният режим, който позволявал определен брой фирми да си купуват разрешително за извършване на тази дейност и да си правят картелни споразумения.

Либерализацията на пазара стана факт с промени в закона, влезли в сила през февруари 2011 г. Тъй като изкупната кампания тогава бе приключила, на практика досега по правилата на свободния пазар е протекла само една кампания - тази през 2012-2013 г. Според последните налични данни през 2011 г. стойността на произведения тютюн е 278 млн. лв.

"Справедлива" цена

Освен срокове за изкупуване на тютюн и разплащане, както и завръщането на държавните чиновници като оценители на качеството в своето видеообръщение, публикувано на сайта на ДПС, лидерът на партията Лютви Местан споменава и друго задължение за фирмите, които искат да влязат в регистъра - да сключват договори с производителите, които да предвиждат "справедливото заплащане на цената на тютюна". Местан не уточнява какво точно се има предвид под това определение, което буди мисли за връщане на минималните изкупни цени на тютюна.

Пред "Капитал Daily" зам.-председателят на асоциацията на тютюнопроизводителите Асен Кючуков съобщи, че производителите все още нямат становище по готвените промени, защото не са ги виждали в писмен вид. По думите му от сектора ще настояват да се запази либерализацията на пазара, тъй като "и най-глупавият от нас видя, че цените се покачиха значително през последните години заради конкуренцията".

Тази теза подкрепя и Николай Вълканов от Института за пазарна икономика. "Средната изкупна цена на тютюна е била по-висока с 15% през 2012 г. спрямо 2011 г. и с над 22% по-висока от тази през 2010 г., т.е. либерализацията проработи – увеличиха се играчите, които търсят суровината, съответно цената се покачи", казва той, допълвайки, че според статистиката на Евростат най-високата средна изкупна цена през 2012 г. е постигната именно в България – 203 евро за 100 кг суров тютюн. "Връщането на административния контрол върху търговията с тютюн ще нанесе трайно вредни последици на бранша като цяло и на живота и поминъка на хората, заети в производството в частност", казва още той. По думите му включването на търговците в регистър по естествен път ще доведе до намаляване на конкуренцията между изкупуващите предприятия, тъй като част от влезлите на пазара след либерализацията играчи вероятно ще отпаднат.

Какво искат производителите

Всъщност от обясненията на производителите на тютюн става ясно, че вижданията им се разминават с тези на ДПС. Те настояват да се създаде регистър на тютюнопроизводителите, а не на търговците в сектора. Причината е свързана с националните субсидии (увеличени до 100 млн. лв. през тази година), които фермерите получават. Тъй като заради европейските изисквания от 2010 г. България не може да подпомага пряко тютюнопроизводителите, в последните години средствата за тях се дават с цел пренасочването им към други отрасли, макар и то да не се случва. Схемата за подпомагане е на база периода до 2009-2010. Така тези фирми, които са произвеждали тютюн през тези години и са заявили площите, които обработват, могат да кандидатстват за парите.

В последните години производителите настояват България да поиска от ЕС промяна на този референтен период, тъй като е далечен във времето и са настъпили редица промени  - някои производители са се разраснали, други са излезли от пазара, появили са се нови и т.н. В момента липсва статистическа информация, която да се ползва в искането до ЕК за евентуална промяна на референтния период за плащанията.

Самите национални доплащания обаче са порочна и изцяло лишена от пазарна логика практика, която в последните години се ползва за чисто политически цели, като се експлоатират социалните проблеми на голяма част от заетите в сектора, без да им се предлага реална алтернатива. Със завръщането на държавата в сектора обаче това не само няма да се промени, но напротив - зависимостта на тази част от населението от властта ще стане още по-голяма.

Управляващите се готвят да въведат отново регулации за производството и търговията с тютюн три години след като ГЕРБ промени законодателството и държавата се оттегли окончателно. На фона на недоволство и протести от страна на тютюнопроизводителите заради забавения старт на изкупната кампания и по-ниските спрямо 2012 г. изкупни цени ДПС обяви в понеделник, че подготвя законови промени, които предвиждат да се създаде регистър на изкупвачите на тютюн. Зад тази сравнително "невинно" звучаща мярка обаче се крият изисквания, които далеч не са в хармония с идеята за свободния пазар и със сигурност ще бъдат в тежест на търговците.

Производителите всъщност искат либерализацията на пазара да се запази, защото е донесла конкуренция между търговците и по-високи цени.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  Айде поредната доза популизъм и глупави полити4ески решения с тежки икономи4ески последствия

 • 2
  volrath avatar :-|
  volrath

  "ще бъдат в тежест на търговците"

  На някои търговци, не и на наш'те....

 • 3
  bsharkov avatar :-|
  bsharkov

  Да поредната простотия на хора без грам икономическа подготовка и съзнание - да поддържат на изкуствено дишане един обречен бранш. Никой никъде не търси ориенталски тютюни и вместо да се насочат пари към преориентация на тези производители към нещо което могат да продават или към преквалификацията им или повишаване на производителността им, им се обещават жълти стотинки като подаяния само и само да се пазят гласовете им за силното ДПС.
  Ама от гениални управници вече.

 • 4
  dorn avatar :-|
  dorn

  Е няма управия в тая държава - натъкмява се и съсловието на тютюнопроизводителите да се присъедини към привилегированите и да се настани на гърба на малкото останали данъкоплатци.

 • 5
  xps avatar :-|
  xps

  Хем забрана за пушене на обществени места, хем дотация на производителите.... по объркана държава от нашата няма.

 • 6
  2.5 avatar :-P
  2.5

  ДПС няма как да се лиши от тези лостове за влияние над електората си.
  Един хубав пример накъде ни дърпа тройната коалиция! Колкото и да е кадърен Доган е детерминиран от етническия си електорат! В ДПС нещата започват със сюнета и се свеждат до това - е може да са направили някой компромис за духовно лице като мьентътъ...
  :-)

 • Нефертити

  Като на производителите не им оттърва да произвеждат тютюн - да не го произвеждат! Прав им път към терминал 2 или 1 - имат избор.

 • 8
  marakopanara avatar :-P
  marakopanara

  Hihihhihi. Towa e mnogo zabawno. Horata se chudqt kak da zabranqt i elektronnite cigari, a nashta darjawa shte stimulira dawcheneto na tutun i shte uchastwa w proizwodstwoto. Ostana da wnedrqt i zadaljitelni chasowe w gimnaziqta po pluene na tutun na dalji razstoqniq hahahaha.

 • 9
  iliander avatar :-|
  iliander

  Симо Дянков измами цял Народ,може скоро и държавата да се завърне в добивът на Шистов газ.

 • 10
  daaam avatar :-|
  daam

  Ох, колко добре познато старо,едно и също се случва. Омръзна ми.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.