Схватки в облаците 2: Волен Сидеров в сблъсък на варненското летище

За пореден път прокуратурата разследва "неизвестен извършител", този път - набил двама души

Волен Сидеров в началото на протестите
Волен Сидеров в началото на протестите    ©  Георги Кожухаров
Волен Сидеров в началото на протестите
Волен Сидеров в началото на протестите    ©  Георги Кожухаров

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител във връзка с вчерашните сблъсъци на летище Варна, инициирани от лидера на "Атака" Волен Сидеров и свитата му. Преценката дали ще бъде поискана имунитета на Сидеров ще бъде направена от Софийска градска прокуратура. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на свикана днес пресконференция.

С действията си държавното обвинение се опитва да излезе от ролята на пасивен наблюдател, която имаше до този момент по отношение на Сидеров.

По информация на "Дневник", инцидентът е започнал по време на вечерния полет от София до Варна, като Сидеров се е разхождал по пътеката между седалките и е притеснявал стюардесите, като се е опитвал да влиза в контакт с екипажа. Това е провокиралo френският дипломат Стефани Дюмортие, директор на Аlliance Française във Варна, която също е пътувала в самолета, да му направи забележка. Сидеров е избухнал и е поискал тя да се легитимира. Това е накарало Димитър Бахнев, който по-късно е бил набит, да я защити. Започнала е схватка още на борда на самолета, която е продължила в автобуса, който отвежда пътниците към терминала на летището.

Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията (а до скоро и на парламентарната етика) Волен Сидеров пътувал в бизнес класа с шестима мъже и три жени, сред които са били депутатите Десислав Чуколов (който има опит в сблъсъка и обиждането на полицаи) и Деница Гаджева (навремето проектоснаха на Сидеров).

Прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че в резултат на сблъсъка с Волен Сидеров и групата му са пострадали двама човека – Бахнев и полицейски служител. До момента са били разпитани 22 свидетели, сред които обаче не са пътувалите депутати от "Атака" (които в момента бушуват пред сградата на варненската областна управа), били са освидетелствани двамата пострадали, назначени са две експертизи и разпознаване. "На този етап досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител," коментира Арнаудова.

Един от пътниците в самолета, 30-годишен варненец, се възмутил от поведението на Сидеров и му направил забележка. Спорът между двамата продължил в автобуса. Пътникът нарекъл Сидеров "простак", след като депутатът му се нахвърлил. Когато скандалът се разгорещил, шофьорът на автобуса натиснал авариен бутон, пристигнали служители по сигурността на летището и успели да разтърват групата на Сидеров, която се нахвърлила върху младежа. След това пътниците от "Атака" слезли от автобуса, преминали през терминала, взели си багажа и излезли на паркинга. Там скандалът се възобновил, тъй като спътниците на Сидеров започнали да карат останалите пътници, снимали кавгата с телефоните си, да трият записите. На този етап досъдебното производство е за две престъпления - хулиганство и причиняване на лека телесна повреда, заяви Румяна Арнаудова. В хода на разследването, което продължава, са разпитани 22-ма свидетели, но нито един от пътувалите депутати.

От думите на Арнаудова не стана ясно защо при това положение Волен Сидеров не е бил задържан за 24 часа по реда на Закона за МВР, каквото правомощие има полицията, независимо от имунитета му. В същото време по инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров за инцидента във Варна са били определени днес трима (3) наблюдаващи прокурори и седем (7) полицаи.

Хулиган с история

Това не е първият инцидент с лидера на Атака. В началото на 2010 г. той беше задържан за кратко на летището във Франкфурт след полет с "Луфтханза", защото е буйствал на борда на самолета. И тогава Сидеров отрече за инцидента, но после се извини на екипажа за поведението си.

От думите на прокурор Арнаудова не стана ясно дали Сидеров ще е обект на експертиза. Повторението на инциденти в самолети повдига въпроса дали в случая не става дума за "въздушна агресия" (air rage), термин, който се използва, за да опише агресивното поведение на пътници по време на самолетни полети. През последните години тези случаи стават все по-чести. Една трета от изследваните инциденти, включващи въздушна агресия, се свързват с употреба на алкохол, друга една трета - с никотинова абстиненция. Причината за останалите е психично заболяване, според статията Air rage: Implications for forensic psychiatry, публикувана в American Journal of Forensic Psychiatry.

В същото време обаче хулиганските изцепки на лидера на "Атака" не са изолирано явление. През март 2013 г. Сидеров (тогава без да има имунитет) се опита да нахълта на заседание на служебния кабинет, като счупи вратата на Министерски съвет, но от това не последва нищо. Сблъсъци между Сидеров и протестиращи имаше и по време на летните протести, когато той обикаляше загражденията, придружаван от яки момчета от провинцията. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров каза единствено, че "Волен Сидеров може да бъде задържан, ако извърши хулигански прояви".

Сблъсъци на лидера на "Атака" и кохортата му имаше и в кулоарите на парламента (с журналист на тв "СКАТ") и на бензиностанция в Бургас през лятото (пак с екип на телевизията).

Отново около протестите той беше заснет да влиза в парламента с пистолет и палка, като вътрешният министър Цветлин Йовчев категорично отказа да даде информация има ли разрешение Волен Сидеров за носене на оръжие.

На 20 май 2011 г. група националисти атакува молещите се пред джамията "Баня Баши" в София. По-късно активисти на "Атака" посочиха именно Сидеров като вдъхновител на нападението. Прокуратурата все още води разследвана срещу неизвестен извършител, а по случая има дело в Европейския съд по правата на човека, което се разглежда приоритетно.

През 2008 г. Софийски градски съд оправда Волен Сидеров по обвинение за подтикване към лъжесвидетелство и укриване на извършител на престъпление – заради сбиване на автомагистрала "Хемус" през 2006 г.

Преди няколко седмици Сидеров сам призна, във връзка със снимките от негови пътувания в Париж, Венеция и Куба, че тези воаяжи се финансират от негови богати приятели. В същото време председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията не е декларирал това обстоятелство пред Сметната палата, въпреки че според закона е задължен да го направи. Нито Сметната палата, нито прокуратурата са реагирали до този момент.

 

Френското посолство поиска извинение от Сидеров, после смекчи реакцията

В съобщение до медиите от посолството на Франция в София коментираха скандалната случка в самолета до Варна, без да споменават изрично името на Сидеров. "Френски дипломатически служител е бил жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин, очевидно в нетрезво състояние, по време на полет на България Ер от София до Варна, на 6 януари вечерта," се казва в съобщението. В него пише също, че френското външно министерство и посолството прочуват инцидента и очакват извинение "от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно за качеството му на депутат, нито дори и на човек, който уважава самия себе си." Малко по-късно обаче съобщението беше свалено от сайта на посолството и след това се появи нова, по-мека версия, в която вече не се иска извинение, нито по-нататъшна проверка.