Кой каква роля играе в абсурдния спектакъл със Сидеров

И защо поисканото сваляне на имунитета на лидера на "Атака" е такъв политически проблем

Нито председателят на ДПС Лютви Местан, нито някой друг представител на движението все още не е коментирал последния скандал с Волен Сидеров. БСП е прекалено предпазлива по темата
Нито председателят на ДПС Лютви Местан, нито някой друг представител на движението все още не е коментирал последния скандал с Волен Сидеров. БСП е прекалено предпазлива по темата    ©  Красимир Юскеселиев
Нито председателят на ДПС Лютви Местан, нито някой друг представител на движението все още не е коментирал последния скандал с Волен Сидеров. БСП е прекалено предпазлива по темата
Нито председателят на ДПС Лютви Местан, нито някой друг представител на движението все още не е коментирал последния скандал с Волен Сидеров. БСП е прекалено предпазлива по темата    ©  Красимир Юскеселиев

Представете си Бойко Борисов, като горд притежател на черен пояс 7-ми дан по карате, да вземе да нанесе удар в лицето на полицай, дошъл да го разтървава при сблъсък с Николай Бареков, например. Или Надежда Нейнски, или Меглена Кунева да направят скандал в самолет на път за Варна, в който да са замесени дипломатически лица. Дали управляващите ще заявят: "Ще изчакаме мнението на компетентните органи, които трябва да свършат работата си, и тогава ще преценим какво да правим"? Едва ли.

Подобни уклончиви изявления могат да се чуят само от (коалиционни) партньори, но не и от политически опоненти. В случая с поредния скандал, предизвикан от лидера на "Атака" Волен Сидеров преди два дни в самолета за Варна, в който забърка дипломатически служител и удари полицай, ясно пролича, че националистите (най-малко) не са опоненти на БСП и ДПС. Заслужава си да се отбележи и фактът, че от движението, по принцип чувствително на тема "Атака", изобщо не са коментирали случая. Позицията им е важна, дори и само заради очакваното гласуване по внесеното днес от главния прокурор Сотир Цацаров искане за сваляне на имунитета на Волен Сидеров.

Виж кой какво говори

Очаквано най-яростни са от ГЕРБ и от Движение "България без цензура" на бившия журналист и нов политик Николай Бареков. "Абсолютно недопустимо е политически лидер или народен представител да напада и да се саморазправя с български гражданин. Подобни действия могат да бъдат определени като криминален акт", реагираха първи от партията на Бойко Борисов във вторник. "Подобна самозабрава на политически лидер се оказва опасна за демокрацията и сигурността на българските граждани", коментираха бившите управляващи и призоваха свидетелите на случката да разпространят записи или разкази за нея. По-късно депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов заяви, че ще поискат Сидеров да напусне председателското място на комисията за борба с корупцията. И отбеляза, че ще е интересно да се проследи реакцията на останалите парламентарни партии и "ако липсва такава, ще се убедим за пореден път в нелогичната и неприемлива зависимост на две европейски партии в името на целта да управляват".

"България без цензура" реагира остро, но най-вероятно и с други мотиви, освен тези на хора с нормална ценностна система и елементарно възпитание. Бареков и партиите, които го подкрепят - ВМРО и Земеделския народен съюз (ЗНС), се опитват да намерят политическа ниша, да се вклинят сред относително стабилните избирателни позиции на четирите формации в Народното събрание. Трите елемента в т. нар. движение са ясни - краен популизъм в лицето на Бареков, патриотизъм и национализъм през ВМРО и заиграване със земеделците чрез ЗНС. Целта е не да се превърнат във водещ политически фактор, а в удобен партньор, патерица или резервна гума на управляващите от БСП и ДПС, и да ги освободят от необходимостта да си партнират с организации като "Атака". В този смисъл скандалът със Сидеров идва точно навреме за Бареков и сие, за да поразчистят място за себе си. 

Колко струва имунитетът на Волен Сидеров

Доколкото "България без цензура" няма никакви шансове да помогне на управляващите, поне на този етап, освен да отклонява общественото внимание с шумни акции и да търси на свой ред скандали, социалистите и ДПС нямат друг вариант, освен да коментират изключително уклончиво случая със Сидеров. 

"Всички сме равни пред закона, на ход е съдебната власт и когато фактите бъдат установени и бъдат сложени на масата, тогава ще се произнасяме. Но не може да има никакви съображения за политическа целесъобразност при нарушение на закона," заяви пред БНР председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП). Той е човекът, който трябва да вземе решението дали да свали имунитета на Волен Сидеров, след като главният прокурор Сотир Цацаров го поиска. Причината е, че парламентът е във ваканция до следващия понеделник.

От своя страна зам.-председателят на Народното събрание (НС) Мая Манолова заяви пред Нова тв в сряда, че няма нужда от свикване на анкетна комисия и прехвърли в ръцете на комисията по вероизповеданията и парламентарната етика решението дали Сидеров трябва да напусне председателското място на комисията за борба с корупцията. Според правилника на НС обаче комисията няма такива правомощия. Манолова отказа да носи отговорност за поведението на Сидеров, който не бил "невръстно дете" на парламента и не каза как ще гласува, ако има искане за сваляне на имунитета му.

Причините за уклончивата реакция на БСП, както и на липсата на такава от страна на ДПС, може да са най-малко две. Партиите, които официално застават зад правителството на Пламен Орешарски, макар и да нямат коалиционно споразумение, не разполагат с достатъчно гласове в парламента за устойчиво мнозинство. Без депутатите от "Атака" (общо 23), БСП и ДПС имат точно 120 гласа. Въпреки че двама народни представители от от ГЕРБ - Георги Марков и Светлин Танчев - станаха независими, и дори да се предположи, че те винаги ще гласуват за кабинета "Орешарски", присъствието им пак не е достатъчно. Депутати от БСП например изчисляват, че за стабилно управление са нужни поне 130 гласа в парламента.

Втората причина за липсата на бурно и справедливо осъждане на поведението на Сидеров са съмненията, че неговата подкрепа за правителството не е безкористна. Подозренията се подклаждат от самата "Атака", която в последните месеци разгърна мащабна рекламна кампания - на партийната телевизия "Алфа" и на Волен Сидеров, за която няма данни с какви средства се финансира. Националистите "изгубиха" 1.3 млн. лв. от държавната субсидия в сравнение с миналия мандат, защото получиха с над 100 хил. гласа по-малко на изборите през май 2013 г. в сравнение с тези през 2009 г. Но за разлика от последните години на управлението на ГЕРБ, сега не се чуват оплаквания, че парите не им стигат. Напротив - Сидеров и част от депутатите му си позволиха семейно-партийна екскурзия до Куба, за която твърдят, че е финансирана с лични средства. Лидерът на "Атака" неотдавна призна, че има приятели с възможности, които го канят и на други скъпи воаяжи и гостувания.

Именно заради съмненията за обвързаности с партиите и задкулисието на управлението, искането за сваляне на имунитета на Волен Сидеров се очаква да постави в деликатна ситуация БСП и ДПС, и да предизвика напрежение, още повече че националистът вече каза, че няма да даде правната си защита доброволно. Защото най-вероятно зависимостта е взаимна, и нито принадлежността на БСП към ПЕС и на ДПС към европейските либерали, нито сриващият се авторитет на двете формации са достатъчно основание за развалянето на колаборацията с крайния национализъм. Това е цената за оцеляването във властта.  

Казусът е в ръцете на Михаил Миков

Председателят на парламента Михаил Миков може да реши за имунитета на Волен Сидеров още днес, ако документите вече са депозирани в Народното събрание. В чл. 132 от правилника на Народното събрание е записано, че когато депутатите са във ваканция (какъвто е сегашният случай – до 10 януари) искането за възбуждане на наказателно преследване срещу народен представител се отправя към председателя. Той може да даде разрешение или да откаже. "Разрешението, дадено от председателя на Народното събрание, се внася за одобрение от народните представители на първото заседание на Народното събрание", гласи текст от ал. 6. При другата хипотеза – когато Народното събрание работи, то се произнася за имунитета в срок не по-малък от 14 дни.