Драгомир Стойнев: Държавата ще засили ролята си в енергетиката

Икономическият министър отхвърли идеята за разделяне на енергийния холдинг

Стойнев обяви, че има голям интерес към изработването на енергийната стратегия на страната, но той държи тя да бъде изработена изцяло от български експерти, защото "те работят за българския национален интерес"
Стойнев обяви, че има голям интерес към изработването на енергийната стратегия на страната, но той държи тя да бъде изработена изцяло от български експерти, защото "те работят за българския национален интерес"    ©  Красимир Юскеселиев
Стойнев обяви, че има голям интерес към изработването на енергийната стратегия на страната, но той държи тя да бъде изработена изцяло от български експерти, защото "те работят за българския национален интерес"
Стойнев обяви, че има голям интерес към изработването на енергийната стратегия на страната, но той държи тя да бъде изработена изцяло от български експерти, защото "те работят за българския национален интерес"    ©  Красимир Юскеселиев

Ролята на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е изцяло държавен, ще бъде все по-определяща за стабилизирането на енергетиката. Самият БЕХ, в който влизат всички големи държавни енергийни предприятия, няма да бъде разделян на няколко компании, въпреки препоръките в тази посока. Това стана ясно от изказването на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на първата му пресконференция за годината.

БЕХ, чиито активи се оценяват на над 14 млрд. лв., трупа дълг след дълг и прехвърля проблеми от добре работещите към закъсалите фирми под шапката си като Националната електрическа компания (НЕК), за да избегне фалити в сектора. Холдингът е и съакционер от българска страна по няколко международни проекта като газопровода "Южен поток" и газовата връзка с Гърция, а отскоро отговаря и за преговорите с американската Westinghouse за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

"Докато аз съм министър..."

За възможното разделяне на БЕХ на три компании – електроенергийна, хидроенергийна и газова, съобщи в броя си от четвъртък в. "Преса", като се позова на проект на правителствен план за промени в енергетиката до 2016 г. Стойнев беше категоричен, че за ликвидиране на холдинга не може да става дума и че е говорил с премиера Пламен Орешарски, който е на същото мнение. "Докато аз съм министър на икономиката и енергетиката, БЕХ няма да се закрива. Нещо повече – смятам да засиля ролята му за стабилизиране на енергетиката ...", бяха думите на Стойнев. От изказването му стана ясно още, че БЕХ трябва да увеличи контролните функции върху подчинените му дружества.

Евентуално разделяне на държавния холдинг в три компании би било много трудно, тъй като той представлява окрупнената собственост на държавата в енергийния отрасъл, с която се обезпечават редица дългове – 620 млн. евро заем от "Газпром" за "Южен поток", 500 млн. евро облигационна емисия, 195 млн. евро за покриване на стария мостов заем за АЕЦ "Белене". Само за периода от юни до септември миналата година, заемите от холдинга към дъщерните му фирми, са се увеличили с над 430 млн. лв., като голяма част от сумата са дългове на "Топлофикация – София", който БЕХ е поел от "Булгаргаз".

Според черновата на плана за енергетиката ще отговаря отделно министерство. Стойнев отрече и тази информация, а малко след срещата му с журналистите от пресцентъра на Министерския съвет обявиха, че "не се предвижда създаване на Министерство на енергетиката или промени в структурата на енергетиката и в частност на Българския енергиен холдинг".

Преговорите за "Ремотекс" продължават

Държавата продължава да преговаря със собствениците на задлъжналято ремонтно предприятие "Ремотекс – Раднево" за изкупуване на 100% от капитала на дружеството от "Мини Марица изток" (част от БЕХ). Енергийният министър обаче посочи, че сегашните собственици искат "необносновано висока цена" – около десет пъти по-висока отколкото държавата е съгласна да плати. Дружеството, чиито основни поръчки идват от държавните мини, е натрупало над 25 млн. лв. задължения, от които голяма част са към банки кредиторки и за заплати на около 600 служители. Министърът обясни, че работниците искат дружеството отново да стане държавно.

Драгомир Стойнев оправда опита за придобиване на "Ремотекс" със стратегическото значение на фирмата и социалната ангажираност на държавата към работещите там. Той призна, че от раздържавяването на дружеството досега то е било източвано. Но не даде смислен отговор дали всяка приватизирана и зле управлявана компания ще трябва да бъде одържавявана, без последствия за частните собственици.

Газовите връзки

Пускането на газовата връзка с Румъния се отлага за пореден път. След като преди месеци министерството обяви, че интерконекторът ще заработи от 1 януари, на пресконференцията Стойнев призна, че в момента все още текат проби на съроъжението и то може евентуално да заработи от следващия месец. Малко по-късно от "Булгартрансгаз" съобщиха на сайта си, че румънската връзка най-вероятно ще бъде пусната в края на март. Причината за забавянето е, че сондажът на прехода под Дунав е стигнал до слой от варовици, които са възпрепятствали нормалната работа. Забавяне имаше и при участъка върху сушата, но там то се дължи на намерени ценни археологически находки.

Министърът припомни, че в момента тече процедура за избор на проектант на връзката със Сърбия. Предварителната стойност на поръчката е 2.67 млн. лв. До края на януари Стойнев ще се срещне с турския си колега, за да преговарят по структурирането на проекта за газовия интерконектор с Турция.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Социалистите все нататък ги тегли към все повече държава.Въпреки,че и на теория и на практика е очевидно,че това вместо да подобрява състоянието на енергетиката я влошава.Целта на създаването на БЕХ беше точно това,да се преви кроссубсидиране на губещи държавни енергийни компании за сметка на печелившите,което вреди и на двете.И най-много на потребителите и данъкоплатците,които винаги накрая плащаме сметката.

 • 2
  kodiak1150 avatar :-|
  kodiak

  Държавата се проваля във всяко едно деяние освен в едно - да заграби още повече влияние след поредната си издънка. Цената на провала разбира се ще е на сметката на населението. Енергетиката е отличен пример.

 • 3
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  "БЕХ, чиито активи се оценяват за над 14 млрд. лв., трупа дълг след дълг и прехвърля проблеми от добре работещите към закъсалите фирми под шапката си като Националната електрическа компания (НЕК), за да избегне фалити в сектора. Холдингът е и съакционер от българска страна по няколко международни проекта като газопровода "Южен поток" и газовата връзка с Гърция, а отскоро отговаря и за преговорите с американската Westinghouse за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй".
  Пак ще си кажа мнението, че най-голямата опасност за енергетиката е нейния министър. С едната ръка намалява пазарни цени с чисто админастритивни трикове, а с другата взима заеми, за да финансира неподписани и вероятно оспорваеми проекти, като Южен поток. Преразпределянето на средства от печеливши към губещи предприятия е трика, който 45 години се прилага от "най-добрите икономисти" и днес младия Стойнев, под зоркото око не видния експерт Орешарски, го прилага отново.С начина по който еднолично договаря и преговаря за строеж на реактор, напомня бившия президент, който правеше шлем след шлем. В резултат на подобни действия, НЕК е пред ( според някои във) фалит, а др. Стойнев смело бута и БЕХ по този път. Какво се случва с арбитража за Белене, др. Стойнев мъжки мълчи.
  Е кажете ми, при това положение кой е най опасен за нашата енергетика?

 • 4
  zqa18353196 avatar :-|
  BezEmotsia

  Тежко на милата ни Родина с такива министри и такава "политика"

 • 5
  hm avatar :-|
  хм

  БЕХ и досега си беше държавен, а ролята му се свеждаше единствено до гарант по нарастващи задължения.

  Засилването на ролята му може да означава само едно - предстоят още и по-големи заеми.

 • 6
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  Е, те от това ме беше страх....

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Правилна позиция БЕХ е стабилизиращиата енергетиката компания.
  Не трябваше нефелните приватизатори на Лостов и на Деди да разбишкват и приватизират без да мислят, НЕК ЕАД (1999-2004), ама станалото станало!!!

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "kodiak":

  Не я разбираш материята, нефелник, ама веднага имаш готово мнение....
  Именно приватизацията и разделянето на НЕК ЕАД направено то Лостов и Деди вдигна цената на "тока на народа" таман три пъти от 6 на 17.5 ст/кВтчас 1998-2004. И това стана именно заради раздържавяването и приватизацията в този период...

 • 9
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  До коментар [#8] от "boby1945":

  Поскъпнал е да, но сега ТЕЦ-овете не замърсяват толкова, имаме нова мощност работеща с наши въглища и АЕЦ е модернизиран и по-безопасен. ВЕИ нещата ги прееба Бойко, а не Костов. А да, Белене погълна милиони, Цанков камък, сега следва 7-ми блок и Южен Поток.

 • 10
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  [quote#1:"purple_rain"]Социалистите все нататък ги тегли към все повече държава.[/quote]
  Е, ти към какво искаш да ги тегли? Това са хора некадърни да създадат/построят нещо - и единственото , което могат е да преразпределят благата създадени от други.. Разбирай - да крадат създаденото от кадърните хора..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход