Задвижване на икономиката с реиндустриализация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Задвижване на икономиката с реиндустриализация

"Химко" не работи от дълги години, но министър Стойнев не вижда проблем държавата да налее пари в него, за да го възстановява

Задвижване на икономиката с реиндустриализация

По думите на икономическия министър Драгомир Стойнев чужд инвеститор е готов да вложи 100 млн. евро някъде в района на София

Весела Николаева
14264 прочитания

"Химко" не работи от дълги години, но министър Стойнев не вижда проблем държавата да налее пари в него, за да го възстановява

© Анелия Николова


Реиндустриализация, национализация, оздравяване и нови инвестиции и стимули – около тези теми се завъртя представянето на плана за развитие на българската икономика през тази година. В продължение на повече от час икономическият министър Драгомир Стойнев разказа какви ще бъдат приоритетите за работа на него и екипа му, а сред основните акценти бяха възраждането на отдавна затворения торов завод "Химко" - Враца, национализация на машиностроителното "Ремотекс" - Раднево, както и поредица стимули за привличане на инвеститори.

Розово, розово, чак червено

По думите на Стойнев, който цитира голяма част от статистиката на НСИ и БНБ, положението в българската икономика постепенно се подобрява, увеличават се разплащанията с бизнеса, върнатия ДДС, а от разговорите му с финансовия министър Петър Чобанов е разбрал, че към края на декември "бизнесът е внесъл рекореден размер данъци", доста над очакваното. Точни числа за приходите от данъци Стойнев не съобщи. В резултат на подобрената икономическа среда министърът очаква да се отворят и още нови работни места – поне 1300 през тази година с реализирането на инвестиционните проекти, започнати през 2013 г.

Стойнев ананосира и нова чуждестранна инвестиция за 100 млн. евро, която ще бъде направена някъде в района на София, а се очаквало и "раздвижване" във Варна, предизвикано от същия инвеститор. Министърът обаче не пожела да каже нито името му, нито сектора, в който ще се влагат парите. По думите му само в автомобилната промишленост се очакват 1.2 млрд. лв. инвестиции и нови 8500 работни места. Срок за тези проекти Стойнев също не посочи. Той подчерта, че тази година тенденциите, по които ще работят, са "пречувапене на негативните тенденции в икономиката, стабилизиране на енергетиката, подкрепа за родното производство и почтеност в отношенията между държавата и бизнеса".

Според него заложеният ръст от 1.8% на брутния вътрешен продукти спокойно може да надмине 2% през тази година. Очакването си си Стойнев обоснова с благоприятно развитие на външното търсене, повишение на вътрешното потребление, инвестиции и ръст на доходите. За подкрепа на иновациите държавата е отделила 20 млн. лв. за Националния иновационен фонд, преразгледани са и концесиите и вече никой концесионер няма да работи без одобрен план за годината, добави министърът.

В ролята на икономически супермен

Сред успехите от миналата година, които продължават и през тази, е спасяването на "ВМЗ" - Сопот, подчерта още Стойнев. "В момента има конкретни поръчки", обясни той, а по думите му след седмица ще започнат да се назначават и още работници. Министърът избегна въпроса колко служители ще се търсят за машиностроителния завод, който периодично изпада в състояние на неплащане на дългове и заплати. Последният случай беше в началото на мандата на това правителство и тогава държавата за пореден път преведе пари, с които бяха погасени заплати и част от дълговете. Как точно са били похарчени парите така и не беше съобщено, а самото предприятие продължава да нарушава закона, като не публикува финансов отчет.

"Не казвам, че всичко е цветущо и всички задължения са изчистени", все пак се застрахова Стойнев. Според него последните им действия във "ВМЗ", т.е. наливането на пари и отказът да се приватизира, са доказателство колко успешни могат да бъдат държавните компании.

Като продължение на темата министърът разказа и новините около машиностроителното "Ремотекс", което все още е частно дружество. В последните седмици то стана известно с протестите на служителите си, които месеци наред не получаваха заплати. След намесата на Стойнев започнаха преговори държавата да придобие закъсалото предприятие от едноличния му собственик "Полет 21". Сега министърът заяви, че е възможно те да се провалят, ако собствениците продължават да искат висока цена, при натрупани 25 млн. лв. дългове. Колко точно е исканата цена не беше съобщено, но министърът се закани, че ако до седмица собствениците "не се вразумят", той ще отиде и ще каже на работниците, че държавата не може да придобие предприятието. Нуждата то да стане отново държавно, след като вече е било приватизирано министърът оправда със стратегическото му значение. Основният клиент на "Ремотекс" са "Мини Марица-Изток".

Още един стратегически държавен проект се движи активно напред, ако се вярва на плана на икономическото министерство – този за съживяването на отдавна затворения завод "Химко". В момента се правят анализи и оценки колко ще струва това и макар че ще излезе доста скъпо, както призна Стойнев, проектът според него си заслужава, защото на международните пазари има търсене на торове. Плановете са новото "Химко" да бъде част от "Българския енергиен холдинг".

Реиндустриализация, национализация, оздравяване и нови инвестиции и стимули – около тези теми се завъртя представянето на плана за развитие на българската икономика през тази година. В продължение на повече от час икономическият министър Драгомир Стойнев разказа какви ще бъдат приоритетите за работа на него и екипа му, а сред основните акценти бяха възраждането на отдавна затворения торов завод "Химко" - Враца, национализация на машиностроителното "Ремотекс" - Раднево, както и поредица стимули за привличане на инвеститори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

92 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  С такава соц. политика (заеми и безумно харчене) БЕХ ще потъне с гръм, а с него и бюджета

 • 2
  clutch avatar :-P
  clutch
  • -10
  • +169

  Химко, Ремотекс, после Кремиковци....овци. Следват десетзвездни хотели по черноморието, защото са структуроопределящи и стратегически. После ЦУМ- ще го одържави и направи най-голямата платена тоалетна, че такова, неудобно е някак си емигрантите около Банябаши да препикават храма си :)
  А за ВМЗ Сопот, дори и не ми се говори: там поръчките идват от две конкретни частни фири на едни позитанци, изпълняват се с държавни пари и мръсниците прибират всичко, а се разплащат със завода когато им кефне и то само по 1/3 от себестойноста на изделията.
  Този мини-сър се държи като на циганска сватба: Кума дава лада и два чувала боб. Утре ще каже на младите откъде да си ги откраднат.

 • 3
  dqdomraz avatar :-|
  Дядо Мраз

  Този радетел за соц. икономика започва да настига Бюреков и В.С по "идеи". Което всъщност е очаквано, все пак на всичките конците им идват от едно и също място. Надявам се това "експертно" правителство да не изкара до лятото, че след това може да се появи нов израз в българския език - "Орешарска зима". Понеже Лукановата и Виденовата не ни стигнаха.

 • 4
  forrestgump avatar :-|
  Forrest Gump

  този комсомолец е Поразяващата Уста 2 - последовател на съпартиеца си Румен Гечев министър на икономиката при Виденов. резултатът ще е същия - милиарди загуби за хазната - тоест българските данъкоплатци.

 • 5
  jojog avatar :-|
  jojog

  "Стойнев ананосира и нова чуждестранна инвестиция за 100 млн. евро, която ще бъде направена някъде в района на София, а се очаквало и "раздвижване" във Варна, предизвикано от същия инвеститор. "
  ИТ сектор, Оутсорсинг подсектор, вече присъства в България. Но може и да греша. Знам ли ;)

 • 6
  tsyrvulan avatar :-P
  tsyrvulan

  Какви са тези чужди инвеститори готови да вложат огромни за нашата икономика капитали, и ако ги има що министърът не ги назове? Тоя хубостник май нещо на бълнуване или бленуване се е отдал. И национализации тръгнал да прави, и отдавна затворен предприятия да съживява казано по друг начин, се повтаря схемата със Столичната топлофикация която беше спасена за n-ти път по времето на ББ. Абе таранколууу, съживяването на което и да е производство си е работа за бизнесмени, ти си гледай там адмнистративната работа и ако има някакви свободни пари по-добре да отидат за образование и здравеопазване щото там състоянието е плачевно.

 • 7
  maxsimus avatar :-|
  Iliqn Stoqnov

  Вие неможе да не плюете има много положителни работи които се случват,дано да успеят да стабилизират енергетиката другото ще дойде само.Какво му е лошото на "10"звездните хотели да правят вас какво ви интересува туризма се развива,твърди съм зад проектите на министъра има воля човека не е безгранично,няма значение от коя партия е щом си върши работата и открива работни места,на герберите дето пишът тук ще им кажа вия затворихте 400хил фирми,докарахте козлодуй до загуба за първи път от 40 години и много други това ако не е безхаберие здраве да е.За заемите те нека взимат но да има стратегия за връщането и развитието на икономиката като цяло цял свят взима заеми вие ревете тука,Америка е най задлъжнялата държава в света и какво да не спрели да взимат,има време ще видим след 6 месеца може да се дават някъкви оценки сега все още смисъл няма оставете ги да работят хората имат воля което е най важното.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  maxsimus avatar :-|
  Iliqn Stoqnov

  И като спасили топлофикация софия по време на ГЕРБ има задължения за 50-100 милиона към булгаргаз на това ако му викаш спасение....

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  tsyrvulan avatar :-P
  tsyrvulan

  До коментар [#8] от "maxsimus":

  Момко ти май не четеш, написах за n-ти път. С ВМЗ е същото, докато тези предприятия не бъдат оптимизирани, никаква оздравителна програма/национализация или там нещо друго не може де им помогне и периодично ще бъдат спасявани с парите платени под формата на данъци от целокупния български народ.

 • 10
  today avatar :-|
  today

  Ако бяхме индианци, този щеше да се казва Плямпалото или Кухото.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новата трибуна

Новата трибуна

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK