Амбиция в червено
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Амбиция в червено

Амбиция в червено

Депутатката Татяна Буруджиева е не само един от доверениците на БСП лидера Станишев, но и източник на законопроекти, които палят обществото

Момчил Милев
11664 прочитания

© Надежда Чипева


Едва ли има шанс да сте пропуснали звездата на левия политически небосклон Татяна Дончева. Или поне нейната експлозивна риторика. В края на декември популярната червена функционерка обаче изпълни заканата си и напусна БСП, за да учреди свое собствено движение, с което партията като че ли загуби един от най-шумните си и убедителни рупори. Оттеглянето на Дончева остави празнина в лявото политическо говорене, където смелата и откровена риторика постепенно отстъпва място на по-витиеват и хлъзгав изказ.

В момента левицата е принудена спешно да потърси човек, който да запълни овакантения пост на "мъжкото момиче" на управляващото мнозинство. И въпреки че зам.-председателят на парламента Мая Манолова, изглежда, най-уверено се е прицелила в този образ, има още един влиятелен политик, който загрява край политическата тъчлиния и се опитва да се превърне в своеобразна червена желязна лейди. Става дума за Татяна Буруджиева, началник на политическия кабинет на Сергей Станишев и първи мандат депутат от Разград.

Другата Татяна

Буруджиева, която е дългогодишен университетски преподавател и политолог, е типичен представител на новата вълна политици в БСП, чиято експанзия се свързва с възхода на Станишев като партиен лидер. Въпреки че не визира конкретен човек, който да я е подтикнал да смени политическата теория с практиката ("защото съм на такива години, че вече сама преценявам отдавна"), влиянието на председателя на левицата върху нейния житейски избор очевидно е силно.

"Не съм го обсъждала с никого, просто сега реших да направя тази крачка и да се заема по-сериозно с политика. Но тук не става дума за това да съм народен представител. Тук става дума за това да стана началник на кабинета на г-н Станишев", разказва Буруджиева пред "Капитал". Нарича своя началник "българския политик, който има най-голяма и най-оценена политическа кариера в света". Тя смята също така, че "всеки политолог би се изкушил да има възможност да съветва и да работи по произвеждане на политики с човек с ресурс и възможности като Станишев".

По принцип Буруджиева си сътрудничи с БСП от години. Известни са и нейните силно критични коментари по адрес на Георги Първанов, противник на линията на Станишев, още от времето, когато беше президент. Неофициално я свързват със съпругата на червения лидер Моника, която се грижи за пиара на партията мандатоносител. Според официалната версия през 2012 г. работата й със Станишев става по-интензивна, затова тя решава да формализира положението, да приеме поканата му да отиде на "Позитано" 20 и да оглави неговия политически кабинет. През април миналата година пък Буруджиева е номинирана за депутат в област Разград, въпреки че официално не е партиен член. Важна роля в случая може би изиграва и нейното червено потекло, тъй като тя е дъщеря на героизирания преди 10 ноември 1989 г. ген. Иван Буруджиев – член на нелегалната група, ликвидирала ген. Луков.

По повод избирането й за депутат от Разград Буруджиева твърди, че не е имало проблеми и ревност от страна на местните партийни структури. "Те ме номинираха от две от общините. Но като навсякъде, с годините са се натрупали различни отношения. Обаче си мисля, че все повече започват да действат като екип", коментира тя. Споделя, че преди април е правила кампании в региона, но само за общинската администрация. "Това е област, която е много тежка, много различна, по много показатели е назад. Често се говори за Северозападна България, но истината е, че в Североизточна не е много по-добре", казва Буруджиева. Депутатката твърди, че "основният проблем е работата с младите хора. Това е тежък регион, основно защото много млади ги няма, на гурбет са, особено от турското население".

Взривоопасният законотворец

Дали защото е депутат първи мандат, дали защото е от близкото обкръжение на Станишев или просто защото е амбициозна, Буруджиева развива мащабна законотворческа дейност. Голямата част от проектите, на които е съвносител или по които активно работи, буквално провокират бури в публичното пространство. Бури, от които част е и самата Буруджиева, чиято реторика невинаги е особено дипломатична. "Не съм свикнала да се подчинявам, дразня се, малко по-остра съм на моменти", казва тя за себе си. И все пак добавя, че "когато работиш в екип, винаги трябва да си готов да направиш компромис".

С особеностите на характера й се сблъскаха първо депутатите от БСП, които в началото на мандата се видяха с нещо като класен ръководител. Може би изкушена от тръпката теорията, която преподава пред очите й да се превърне в практика, а резултатите да се материализират в позиции, декларации или гласуване, Буруджиева срещна и лек неприязън. В социалистическата партия по принцип трудно преглъщат човек, който не е изкарал поне 10 - 20 години из основните партийни организации или други структури, независимо какъв е авторитетът му в "цивилния" живот. С времето тя сякаш се научи повече да слуша, а те - да чуват. Най-вероятно влияние оказаха и публичните дискусии, които предизвикаха някои от противоречивите законопроекти, на които Буруджиева стана вносител. Така на собствения си гръб тя изпита разликата между добре звучащата теория и политическа практика.    

Примерите за провокиращите шумен дебат законопроекти са предостатъчно. И въпреки че по-скоро е близка с настоящото ръководство на БСП, тя вече има и своите парламентарни поражения. Например отхвърлената промяна в Закона за народното здраве, която целеше да върне салоните за пушачи в заведенията. "Истината според мен е, че забраняваме на хората да имат свободен избор. При положение че се гарантират условия да има такъв избор, това е абсолютно противоконституционно", коментира за "Капитал" Буруджиева.

Друг неин законопроект, който потенциално може да минира отношенията с коалиционния партньор ДПС, е свързан с реституцията на имоти на различните вероизповедания. Повод за внасянето му е претенцията на Главното мюфтийство към джамии, които са паметници на културата. "Смятам, че ако имат някакви проблеми и притеснения, може би трябва повече да поговорим... Хората от мюсюлманското вероизповедание знаят, че в Разград има две джамии, които са паметници на културата. Едната е действаща и за нея мюфтийството не е предявило претенции. Така че тази поправка в закона, която внасяме, тя не засяга нито един от тези храмове", коментира по този повод Буруджиева. И добавя, че и храмове на други религии ще попаднат под ударите на поправката: "Например тук попадат храм-паметникът "Александър Невски", Бачковският манастир, мисля, че и синагогата". На последния аргумент бившият главен секретар на мюфтийството, а сега депутат от ДПС, Хюсеин Хафъзов контрира, че "никой поп, имам или свещенослужител няма да ги е предоставил доброволно на държавата и на комунистическата партия, всичко е ставало под натиск и с манипулации".

Ловецът на пияни и велоталибани

Проектът за нормативен акт, който вероятно ще предизвика много по-мощното земетресение в публичността, са инициираните от Буруджиева промени в Закона за движение по пътищата. Поправките са все още на фаза обществен дебат, но някои от идеите вече провокират реакции. Например въвеждането на наказания за пияни пешеходци, изгонването на велосипедистите от пътното платно или пък нов вид санкции като отнемане на превозното средство – независимо дали става дума за колело или кола. "При пешеходците онова, което като че ли остана неясно, е, че тогава, когато те са част от ПТП и са употребили алкохол, би трябвало и те да носят вина. Защото не може да хвърлим всичко върху шофьора", уточнява Буруджиева. "Иначе няма как да кажем на пешеходците как да пешеходстват и в какво състояние. Това си е тяхна отговорност", добавя тя.

По повод велосипедите депутатката е убедена, че те не могат да бъдат на платното, където са автомобилите. Според нея "това просто е безумие". Все пак признава, че в момента велосипедизмът изживява бум. "И аз затова ви казвам, че има смисъл да се организираме, ако ще и 200 дни да стоим на протест, но да имаме велосипедни алеи в София", коментира Буруджиева. Но не дава отговор какво трябва да правят притежателите на колела до изграждането на велосипедна инфраструктура, в случай че им се забрани да се движат по пътните ленти.

По отношение на наказанията за участниците в движението червената депутатка смята, че те трябва да са по-малки, но в по-голяма степен да бъдат плащани. Затова се обмислят санкции от типа човек да не може да мине през технически преглед, ако не се е издължил към КАТ. "Тук въпросът е какви ще са мерките за събираемост на наказанията", обобщава депутатката. И пак не успява да обясни каква ще е връзката между нарушенията на пътя и замисленото отнемане на превозни средства, което по своята същност си е конфискация на имущество.

Татяна Буруджиева обобщава философията на законотворческата си дейност по следния начин: "За мен принципите са да няма лобизъм, да се защити интересът на държавата и в този смисъл на всеки българин. Трябва да съм наясно с ефекта, който дадено решение ще предизвика в обществото. Това, което най-много ме дразни в битието ми на народен представител, е трудността да се знае предварително ефектът на един законопроект". За жалост, ако приложим този принцип към идеите за промени в Закона за движение по пътищата, има шанс крайният продукт да се окаже особено дразнещ. Не само за Буруджиева, но и за цялото общество.

Едва ли има шанс да сте пропуснали звездата на левия политически небосклон Татяна Дончева. Или поне нейната експлозивна риторика. В края на декември популярната червена функционерка обаче изпълни заканата си и напусна БСП, за да учреди свое собствено движение, с което партията като че ли загуби един от най-шумните си и убедителни рупори. Оттеглянето на Дончева остави празнина в лявото политическо говорене, където смелата и откровена риторика постепенно отстъпва място на по-витиеват и хлъзгав изказ.

В момента левицата е принудена спешно да потърси човек, който да запълни овакантения пост на "мъжкото момиче" на управляващото мнозинство. И въпреки че зам.-председателят на парламента Мая Манолова, изглежда, най-уверено се е прицелила в този образ, има още един влиятелен политик, който загрява край политическата тъчлиния и се опитва да се превърне в своеобразна червена желязна лейди. Става дума за Татяна Буруджиева, началник на политическия кабинет на Сергей Станишев и първи мандат депутат от Разград.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

43 коментара
 • 1
  igla avatar :-P
  Smoke and mirrors

  "Тук въпросът е какви ще са мерките за събираемост на наказанията", обобщава депутатката. "

  Обидно ми е да си мисля ... каквото си мисля.

 • 2
  2.5 avatar :-|
  2.5

  “Това, което най-много ме дразни в битието ми на народен представител, е трудността да се знае предварително ефектът на един законопроект”

  цитатът е карсноречиво свидетелство за умствения и багаж...

 • 3
  ttrafopostt avatar :-|
  трафоПОСТ

  Душата на тази жена е изписана на лицето и. При комунистите това е много честа характеристика.

 • 4
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Мислех , че поне в Капитал нямате рубрика "ужаси", и снимки по темата няма да виждам...

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Старата практика, лидера се стреми да се обгражда с верни кучета, които обаче не са подходящи за такива постове, и става насерасион. А после народа плаща.

 • 6
  matera avatar :-|
  matera

  До коментар [#3] от "ttrafopostt":

  разцъфнала е като червена роза/г-жа Клара Цеткин/

 • 7
  dorko avatar :-|
  dorko

  Налудничава активност. Вятър я вее на червен кон.

 • 8
  di.mi.28 avatar :-?
  di.mi.28

  Аналогията на Буруджиева с Татяна Дончева си е обида за последната. Настоящата народна представителка може само да й диша прахта по интелигентност, нищо, че е университетски преподавател. Освен това и критиките й са насочени само с/у политическите опоненти на БСП, докато настоящия адвокат критикуваше, критикува и сега действия и действащи лица в червената партия. Разликата м/у двете е огромна и съвсем не е в полза на героя на настоящия материал.

 • 9
  virakocha avatar :-|
  EU defender

  Какво друго може да се очаква от котилото на един мръсен комунистически убиец?

 • 10
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  Муруджиева отново? какво? пак ли стана "Вси светии" и уродите излязоха от мазетата на Позитано 20?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.